שתף קטע נבחר

צילום: AP, EPA

מול הבית הלבן: מפגינים ניסו להפיל פסל של אנדרו ג'קסון

מהומות ג'ורג' פלויד: מפגינים ניסו להפיל פסל של הנשיא השביעי של ארה"ב והשליכו חפצים על השוטרים שפיזרו גז מדמיע. מסוק חג ממעל, טראמפ: "10 שנים בכלא, היזהרו!". בסיאטל הרשויות הודיעו: נשתלט מחדש על האזור ש"נכבש", בעקבות מקרי ירי שבהם נהרג צעיר. "המסר נבלע באלימות"

 

 

אחרי ימים ארוכים שבהם המחאה בארה"ב על מותו של ג'ורג' פלויד התקיימה לרוב ללא עימותים אלימים בין המפגינים לבין כוחות המשטרה, הלילה (בין שני שלישי) נרשם עימות שכזה מול הבית הלבן, כאשר מפגינים ניסו – ללא הצלחה – להפיל את פסלו של הנשיא לשעבר אנדרו ג'קסון.

 

מהומות ג'ורג' פלויד - העדכונים האחרונים:

שוב: תיאוריות קונספירציה נגד ג'ורג' סורוס

חוזה הקלטות לילד האפרו-אמריקני ששר "רק רוצה לחיות"

טראמפ על סרטון פלויד: "זה 8 דקות, מי יראה את זה?"

התנועה הקיצונית שמדאיגה את ארה"ב

 

לפי הדיווחים בכלי התקשורת האמריקניים, ההפגנה הלילה בפארק לפאייט שמול הבית הלבן הידרדרה לכאוס כאשר המפגינים השליכו חבלים על פסלו של הנשיא השביעי של ארה"ב וניסו למשוך בהם כדי להפילו, תוך שהם צועקים: "היי היי, הו הו, אנדרו ג'קסון חייב ללכת" (סיסמה שבאנגלית מתחרזת).

  (צילום: Getty Images)
אחד המפגינים שטיפס על הפסל. טראמפ מזהיר: "10 שנים בכלא למשחיתים"(צילום: Getty Images)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: Getty Images)
(צילום: Getty Images)

 

 
 

 

בעיתון "וושינגטון פוסט" דיווחו כי מאות המפגינים שילבו ידיים מסביב לפסל, לפני שבין 150 ל-200 שוטרים ממשטרת הפארקים הפדרלית ומהמשטרה המקומית של וושינגטון הבירה החלו לפעול לפיזורם, תוך שהם משתמשים בחומר כימי כלשהו שגורם לצריבה. ב"פוסט" לא צוין אם מדובר בגז מדמיע, אך בדיווחים אחרים כן. לפי העיתון, המפגינים השליכו חפצים שונים על המשטרה, כאשר אישה אחת נצפתה זורקת כיסא מתקפל שפגע באחד השוטרים – שנפל ויצא מהקו שיצרו הוא ועמיתיו מול המפגינים. מעל המפגינים ניתן היה לראות באחד הסרטונים מסוק שחג בגובה נמוך.

 

ב"פוסט" ציינו כי למרות שהמפגינים לא הצליחו להפיל את הפסל עצמו, הם שברו גלגלי עץ של תותחי דמה בבסיסו של הפסל. ברשת "פוקס ניוז" ציינו כי סרטונים שהופצו ברשתות החברתיות הראו מפגינים נושאים לוחות עץ וחלקי גדרות בניסיון להקים שם "אזור אוטונומי", כמו זה שעליו הכריזו המפגינים בסיאטל. ברשת ציינו כי המפגינים הקימו שם מחסומים וסילקו צוות של הרשת השמרנית מהאזור. בפוקס ניוז הוסיפו כי השירות החשאי הורה לכתבים בבית הלבן לעזוב את שטח המתחם, מסיבה שאינה ברורה עדיין.

 

ניסיונם של המפגינים להפיל את פסלו של אנדרו ג'קסון מגיע בצל הקריאות הגוברות של פעילי מחאה ברחבי העולם להסיר פסלים ואנדרטות שלטענתם מנציחים דמויות גזעניות. ג'קסון, שהיה נשיא ארה"ב בין 1829 ל-1837, היה ידוע ביחסו הנוקשה כלפי הילידים האמריקנים, והוא חתם על חוק שהוביל לגירושם של אלפים מאדמותיהם ולמותם של רבים אחרים. ג'קסון, אגב, היה פוליטיקאי פופוליסט שיש בארה"ב מי שמשווה אליו את הנשיא דונלד טראמפ.

  (צילום: Getty Images)
(צילום: Getty Images)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

דקות ספורות לאחר שהמפגינים ניסו להפיל את הפסל, כאמור ללא הצלחה, הסנאטור הרפובליקני טום קוטון צייץ בטוויטר: "הגיע הזמן שמשטרת DC תופיע כדי לעצור את האספסוף". הוא תקף את ראש העיר וושינגטון מיוריאל באוזר והוסיף: "אם באוזר לא תאפשר למשטרה לעשות את עבודתה, הנשיא דונלד טראמפ צריך לשלוח את כוחות אכיפת החוק הפדרליים".

 

טראמפ, נזכיר, כבר איים בתחילת המחאה לשלוח את הצבא כדי "להשתלט על הרחובות", ואחרי מהומות מחוץ לבית הלבן פיזר בכוח מפגינים כדי לסייר באזור שבו הפגינו ולהצטלם אוחז בתנ"ך מול כנסייה ליד הבית הלבן שניזוקה במהומות.

 

לפנות בוקר התייחס הנשיא למהומות האחרונות בבירה האמריקנית, וקרא להשליך את המפגינים שהשתתפו בניסיון הפלת הפסל מול הבית הלבן לכלא. "רבים נעצרו בוושינגטון בגלל ונדליזם מביש, בפארק לפאייט, של הפסל המפואר של אנדרו ג'קסון, בנוסף להשחתה של כנסיית סיינט ג'ון מעבר לרחוב. 10 שנים בכלא תחת חוק שמירת האנדרטות של הווטרנים. היזהרו!".

  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

  (צילום: Getty Images)
(צילום: Getty Images)
 

  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ב"פוסט" ציינו כי כמה שעות לפני האירועים הלילה המשטרה בוושינגטון הבירה כבר עצרה שני מפגינים ופיזרה גז מדמיע כדי לפזר קהל שניסה להקים אוהלים באחד הרחובות הסמוכים לבית הלבן, ממש ליד השדרה שראש העיר הדמוקרטית באוזר שינתה לאחרונה את שמה לשדרת Black Lives Matter לאות הזדהות עם המפגינים. מפקד משטרת וושינגטון, פיטר ניוסאם, הסביר כי השוטרים פיזרו את המפגינים כדי למנוע מהם להקים את האוהלים, שלדבריו היוו "מפגע בטיחותי פוטנציאלי", וציין כי שני שוטרים הותקפו במהלך האירועים אתמול אחר הצהריים (שעון מקומי).

 

ירי באזור ה"כבוש" של סיאטל

כאמור, לפי חלק מהדיווחים כוונת המפגינים הייתה להקים ליד הבית הלבן אזור אוטונומי כמו זה שהקימו המפגינים בסיאטל, שבמדינת וושינגטון במערב ארה"ב. בהקשר זה גם כן הייתה הלילה התפתחות משמעותית, כאשר ראש העיר סיאטל, ג'ני דורקן, הודיעה כי תפעל לסיום שליטתם של המפגינים על האזור הנרחב שאותו נטשה המשטרה, בעקבות שני מקרי ירי שבאחד מהם נהרג צעיר בן 19. לא ברור לפי שעה אם למקרי הירי יש קשר להפגנות.

 

דורקן כינסה הלילה מסיבת עיתונאים ובה אמרה כי מקרי הירי האחרונים בסוף השבוע, לצד מקרי אלימות אחרים ופגיעה בעסקים המקומיים, פוגעים ביעדי המחאה של אלפי מפגינים לא-אלימים שדורשים שוויון גזעי וסוף לאלימות המשטרתית שקיימת לטענתם. היא אמרה כי אנשי העירייה פועלים כעת עם גורמים בקהילה כדי להביא סוף למה שמכונה על ידי המפגינים "אזור ההפגנה הכבוש קפיטול היל" (המכונה גם בראשי התיבות באנגלית CHOP או CHAZ), שעליו השתלטו המפגינים לפני כשבועיים.

 

 

"ההשפעה המצטברת של ההתקהלויות וההפגנות, האווירה הלילית והאלימות, יצרה נסיבות מסובכות עבור בתי העסק והתושבים", אמרה דורקן במסיבת העיתונאים הלילה. "ההשפעות הללו גדלו והבטיחות ירדה".

 

הודעתה הלילה הגיעה בצל לחץ גובר על הרשויות לפעול נגד המפגינים, קריאות שגברו בעקבות מקרי הירי כאמור בסוף השבוע. בשבת צעיר בן 19 נורה למוות באירוע שבו נפצע גם אדם אחר באורח קריטי. מתנדבי רפואה בתוך האזור שבשליטת המפגינים פינו אותם לבית חולים מקומי, ולא המתינו להגעתם של אנשי כוחות החירום.

 

יום לאחר מכן, ביום ראשון, נורה נער בן 17 בזרועו. לפי המשטרה, הוא סירב לדבר עם החוקרים ולהסביר להם את שאירע. החוקרים קראו לכל מי שיש לו ידע על מקרה הירי לפנות אליהם. הירי, צוין, אירע בשעה שהמפגינים צעדו מתחנת משטרה ששוכנת מחוץ לאזור שבשליטתם אל תוך האזור הזה.

 

המפגינים בסיאטל, נזכיר, הכריזו על אוטונומיה על כמה רחובות בשכונת קפיטול היל, קרוב מאוד למרכז העיר, אחרי שהמשטרה נטשה את התחנה שלה שם בעקבות עימותים אלימים עמם. באותם עימותים שקדמו להכרזה על האוטונומיה השוטרים פיזרו גז מדמיע וירו רימוני הלם לעבר התקהלויות גדולות של מפגינים שברובם הגדול לא היו אלימים, ומנהיגים מקומיים רבים גינו את המשטרה על כך. בית משפט פדרלי אף אסר זמנית על המשטרה בסיאטל להשתמש באמצעי פיזור הפגנות כאלו.

מפגינים ב סיאטל ארה
(צילום: AP)

  (צילום: AP)
(צילום: AP)

בעקבות הביקורת המשטרה כאמור נטשה את התחנה ברובע המזרחי של העיר, והמפגינים השתמשו במחסומים שהציבה שם כדי לחסום כניסת כלי רכב לאזור. הם ציירו סיסמת Black Lives Matter גדולה באחד הרחובות שם, חילקו מזון בחינם, ניגנו מוזיקה ושתלו גינה קהילתית.

 

ההפגנות שם עד כה לא היו אלימות בשעות היום, ואתמול למשל רבים בילו בפארק באזור, בעוד מתנדבים חילקו להם מזון, מים וכלי רחצה. אמנים ציירו על מחסומים מעץ, וכמה נרות הודלקו מחוץ לתחנת המשטרה הנטושה, לזכר האנשים שנהרגו בידי שוטרים.

 

בלילות, עם זאת, האווירה באזור הופכת מתוחה יותר, כאשר המפגינים יוצאים לצעדות ומתנדבים שומרים עליהם עם רובים חשופים. המפגינים קוראים, בין היתר, להסטת תקציבים מהמשטרה למטרות קהילתיות שונות כמו בריאות או שירותים סוציאליים.

 

השתלטות המפגינים על האזור הובילה לעימות בין הנשיא טראמפ לבין ראש העיר דורקן ומושל וושינגטון ג'יי אינסלי, שניהם דמוקרטים ליברלים. הנשיא כינה את המפגינים "אנרכיסטים" ו"טרוריסטים" ואיים לפעול בעצמו על מנת להחזיר את השליטה באזור, אם כי לא פירט כיצד יעשה זאת ולא מימש את האיום בסופו של דבר.

ג'ני דורקן ראש העיר סיאטל ארה
"המסר נבלע באלימות". ראש העיר סיאטל ג'ני דורקן(צילום: רוירטס)

מפגינים ב סיאטל ארה
מזון וכלי רחצה בחינם. בפארק באזור ה"כבוש"(צילום: AFP)

"ראש העיר אמרה, על האנרכיסטים שהשתלטו לה על העיר, 'זה קיץ של אהבה'", כתב טראמפ באחד מציוציו, לפני כשבוע וחצי. "לליברלים הדמוקרטים הללו אין שמץ של מושג. הטרוריסטים הללו שורפים ובוזזים את הערים שלנו והם חושבים שזה פשוט נהדר, אפילו המוות. חייבים לעצור את ההשתלטות על סיאטל עכשיו".

 

דורקן דחתה את הקריאות של טראמפ ואף לגלגה לו בציוץ בטוויטר שבו קראה לו "לחזור לבונקר" – התייחסות לדיווחים שהנשיא ירד לבונקר שמתח לבית הלבן במהלך ההפגנות הסוערות מול מעונו בתחילת המחאה – אך כעת נראה שהיא משנה את הטון.

 

"אחרי ימים של הפגנות לא-אלימות, שני לילות של ירי הסלימו בבירור את המצב בקפיטול היל", מסרה אמש דורקן בהודעה מטעמה, לפני ההכרזה הלילה על תחילת הפעילות להשבת השליטה על האזור בקפיטול היל. "נפגשנו עם תושבים ועם בעלי עסקים קטנים כדי לטפל בסוגיית הביטחון שלהם ובחששותיהם מפני אי-סדר, כולל יכולתם של אנשי כוחות החירום להגיב למקרים באזור", נמסר. "ראש העיר סבורה שאנשים יכולים וצריכים להפגין בלי אלימות, אבל המסר לא יכול להיבלע בתוך האלימות".

  (צילום: AFP PHOTO / Facebook / Darnella Frazier,gettyimages)
(צילום: AFP PHOTO / Facebook / Darnella Frazier,gettyimages)

אנדי טיילור, שהקים ארגון נגד אלימות משטרתית אחרי שאחיו נהרג ב-2016 בידי שוטרים בסיאטל, אמר כי הוא הזהיר את מארגני המחאה באזור שהעירייה תיאלץ להשתלט עליו מחדש בגלל מקרי הירי והאלימות. "אזור ה-CHOP הזה מושך התנהגות מסוג כזה והוא לא בטוח", אמר טיילור בפוסט שפרסם בפייסבוק. "אמרתי להם, 'כל האנשים שתומכים בכם הולכים לנטוש אתכם, במיוחד כל האנשים הלבנים האלה שהולכים בעקבותיכם... הם לא רוצים להיות משויכים לשום חלק מהאלימות הזו'".

 

חבר בית הנבחרים לשעבר דייב רייכרט, שבעבר שירת כשריף של משטרת המחוז שבו שוכנת סיאטל, קרא גם הוא לעירייה להשיב מחדש את השליטה שלה באזור. "נבחרי ציבור זנחו את שלטון החוק ואת שבועתם להגן על הקהילות שלנו", כתב רייכרט במאמר דעה באתר Washington State Wire, המתמקד בפוליטיקה המקומית של מדינת וושינגטון. "הם נטשו את האזרחים שומרי החוק וויתרו בגלל התנהגות בריונית ומתוך פחדנות על הרובע המזרחי וכמה רחובות בעיר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty Images
בוושינגטון, הלילה
צילום: Getty Images
מומלצים