שתף קטע נבחר

חופש גדול, בלבול ענק: בתיה"ס לא ערוכים, סייעות וגננות רוצות תוספת שכר

מחלקות החינוך מבקשות לדחות בחמישה ימים את פתיחת "בתי הספר של החופש הגדול" שברגע האחרון הוקדמה בשבועיים, הסייעות דורשות שכר נוסף ביולי ומסרבות לעבוד באוגוסט. וגם, קייטנות פרטיות טוענות כי לא פורסם מתווה להפעלתן: "תעשייה שלמה תפשוט רגל"

חזרה ללימודים (צילום: AFP)
בתי הספר של החופש הגדול: יתחילו ב-1 ביולי?(צילום: AFP)

לאחר ששר החינוך יואב גלנט הודיע כי בית הספר של החופש הגדול יחל ב-1 ביולי ויסתיים ב-6 באוגוסט, מבקשים כעת מנהלי מחלקות חינוך ברשויות המקומיות לדחות את פתיחתו בחמישה ימים לטובת השלמת ההיערכות.

 

בנוסף, סייעות בגני הילדים ביקשו תוספת שכר ביולי, בדומה לגננות ולצוותי ההוראה שיסכימו לעבוד בקיץ, וסירבו לעבוד בחודש אוגוסט. רק הערב (ג') נחתם הסכם בין ההסתדרות למרכז השלטון המקומי, המאפשר את העסקת סייעות הגנים בכל הארץ במהלך יולי-אוגוסט. לפי ההסכם, הסייעות שיעבדו יקבלו תוספות שיגיעו לאלפי שקלים. ימי החופשה השליליים שצברו לחובתן בחודשי הקורונה יימחקו.

  

מההתעקשות על למידה מרחוק ועד בית הדין: כך התפתחה סאגת סיום שנת הלימודים

בית הדין דחה את בקשת המדינה, שנת הלימודים לא תוארך

המדינה תממן חלקית את בית הספר של החופש הגדול. גלנט: "נמצא פתרון"

 

איגוד מנהלי מחלקות חינוך ברשויות המקומיות הודיע למשרד החינוך כי לא כל הרשויות המקומיות יהיו מוכנות לפתוח את בית הספר של החופש הגדול ב-1 ביולי, ולכן הם מבקשים לאפשר תחנת כניסה נוספת, ב-5 ביולי.

 

במכתב ששלח יו"ר האיגוד אבי קמינסקי למנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב, הוא ציין כי בשיחות שקיים עם גורמים מוסמכים במשרד החינוך הוא שאל במפורש מה יקרה אם שנת הלימודים תסתיים ב-30 ביוני, ונאמר לו כי "בכל מקרה בית הספר של החופש הגדול יתחיל ב-14 ביולי". בעקבות זאת, קמינסקי טען כי כלל מנהלי אגפי החינוך החלו לפעול במסגרת ההכנות הדרושות למועד זה, בהם נושאי רישוי, גיוס כוח אדם, חתימה על חוזים, ארגון מערך הסעות וכל שאר הנושאים המנהליים והתכנים המחויבים בהפעלת התוכנית.

  ()
  

אבי קמינסקי ()
יו"ר האיגוד אבי קמינסקי. "מחויבים לתוכנית, אך אין מתווה"

"ביום שישי האחרון, לאור פסיקת בית המשפט, קיבלנו את רצון משרד החינוך להפעיל את התוכנית כבר ב-1 ביולי", אמר קמינסקי, "אני מבקש להבהיר כי מנהלי אגפי החינוך מחויבים לתוכנית, רוצים לקדם אותה, ויעשו כל שבידם כדי לצמצמם את טווחי הפעילות שבין ה-1 ביולי ל-14 ביולי".

 

קמינסקי ציין כי הוא ביקש באופן אישי ממנהלי אגפי החינוך ברחבי הארץ להתארגן בהתאם לקראת התוכנית. עם זאת, הוא טען כי "נכון לאתמול בצהריים, טרם נתקבל המתווה לקול קורא המגשר בין התאריכים". לפיכך הוא ביקש להתריע כי לא כל רשויות החינוך המקומיות יהיו מוכנות ב-1 ביולי: "רצוי לתכנן את הדברים כך שתהיה תחנת כניסה נוספת לתוכנית ב-5 ביולי".

  

 

"תשעה ימים ללא תשלום - רק בהרשמה לכל חמשת השבועות"

בתוך כך, בקול קורא שפרסם משרד החינוך נאמר כי הרשויות המקומיות מתבקשות להגיש תוכנית עבודה להפעלת בית הספר של החופש הגדול עד ל-28 ביוני, ולרשום את התלמידים עד ל-30 ביוני. עוד צוין כי "על מנת לקדם מענה חינוכי איכותי ולאפשר המשך עבודה רציפה של הורי התלמידים, משרד החינוך מבקש להקדים את תחילת תקופת הפעילות של תוכנית בית הספר של החופש הגדול . לפיכך התוכנית תחל ב-1 ביולי ותימשך עד ל-6 באוגוסט, ותנוהל כתוכנית אחת ברצף".
 
המשמעות היא שלא ניתן יהיה להירשם רק לתשעת הימים שהובטחו ללא תשלום, אלא יש להירשם לכל חמשת השבועות כמקשה אחת תמורת תשלום מסובסד בהתאם לעשירוני הטיפוח. 
 

סוגיה נוספת היא בקשת הסייעות לקבלת תוספת שכר. אף שנציגי הסייעות הגיעו להסכם עם המדינה בנוגע להחלפת ימים בבית הספר של החופש הגדול בימים שבהם הן לא עבדו בשל הסגר, היות שהמדינה לא מחייבת את הגננות והמורים להחזיר תשעה ימים - הסייעות דורשות לפתוח את ההסכם ולקבל תוספת שכר, בדומה למה שמוצע לגננות שיהיו מעוניינות לעבוד בבית הספר של החופש הגדול בגני הילדים.

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי, חיים ביבס, התייחס לכך: "אנחנו בשלטון המקומי, יחד עם ההסתדרות, ערים וקשובים לסייעות. כפי ששמרנו עליהן לאורך כל תקופת הקורונה, והן קיבלו שכר כנדרש ולא הוצאו לחל"ת, כך נמשיך לדאוג להן גם עכשיו. זאת על מנת להבטיח את המשך תפקוד המערכת לטובת כל הצדדים, ובראש ובראשונה לטובת הציבור", אמר ביבס.

ילדים בקייטנה בעוטף עזה ()
בתי הספר של החופש הגדול: יתחילו ב-1 ביולי?

קייטנות "בית הספר של החופש הגדול" היו אמורות להתחיל ב-14 ביולי, בתום תשעת ימי הלימוד שעליהם התחייבה מזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דויד בהסכם עם משרדי החינוך והאוצר. בן דויד איימה כי אם מורי כיתות י' לא ילמדו תשעה ימים נוספים - גם גני הילדים , בתי הספר היסודיים וחטיבות הביניים לא יוסיפו את אותם הימים. אולם יו"ר ארגון המורים העל יסודיים רן ארז התנגד לכך. הוא טען כי בן דויד לא מייצגת את כיתות י', והתעקש כי המורים שמילאו את המטלות הפדגוגיות שאליהן הם היו מחויבים - לא ילמדו ימים נוספים.

 

לאחר שביום שישי האחרון בית הדין הארצי לעבודה דחה את בקשת המדינה לכפות על מורי כיתות י' ללמד תשעה ימים נוספים, המדינה חזרה בה מההסכם עם הסתדרות המורים והחליטה כי "בית הספר של החופש הגדול" יחל לפעול ב-1 ביולי.

 

כאמור, השינוי המאוחר מקשה על הרשויות להתארגן בהתאם, בין היתר היות שרבים מהעובדים שגויסו לקייטנות בתאריך המקורי, ב-14 ביולי, הודיעו שהם לא יוכלו לעבוד ימים נוספים בשל תוכניות ומטלות אחרות שהם קבעו. ברשויות טוענים כי "משרד החינוך עדיין לא סיפק לבית הספר של החופש הגדול מתווה שלפיו אנחנו אמורים להקים את מאות כיתות הגן והחינוך היסודי ב-1 ביולי, עוד שבוע בלבד".

  (צילום: מוטי קמחי, אורי דוידוביץ', עידן ארבל)
(צילום: מוטי קמחי, אורי דוידוביץ', עידן ארבל)

סגנית ראש עיריית תל אביב-יפו, ציפי ברנד, אמרה כי "לרשויות אין יכולות לייצר פתרונות יש מאין, לא משנה כמה חזקות הן". לדבריה, "זה משבר לאומי והפתרון הוא במישור הלאומי. אי אפשר להמשיך ולהאשים את הקורונה באזלת היד ההולכת והמתמשכת. הקורונה איתנו וכנראה תישאר איתנו עוד הרבה זמן. אנחנו צריכים ללמוד להתנהל איתה והמשק חייב להמשיך לעבוד. משבר החינוך הוא לאומי, הממשלה חייבת לקחת אחריות מלאה ומיידית, או להעביר את האחריות - עם המשאבים המתאימים - לרשויות המקומיות".

 

אין מתווה לקייטנות הקיץ: "תעשייה שלמה תפשוט רגל"

בנוסף לקשיים במערכת החינוך, מנכ"ל ארגון מפעילי הקייטנות, שלמה מוכתרי, התריע מפני קריסת תעשיית מחנות הקיץ - היות שלטענתו משרדי הבריאות והחינוך לא פרסמו את המתווה הדרוש לקיומן. לדבריו, אתמול חל המועד האחרון להגשת מסמכים להוצאת רישיון להפעלת הקייטנות. המשמעות היא שכ-8,000 קייטנות, שבהן מועסקים כ-80 אלף עובדים ומשתתפים מאות אלפי ילדים - לא יוכלו להתקיים, לכל הפחות לא מחוץ לבתי הספר.

קייטנת עולם הכושר (צילום: אייל צור )
גם הקייטנות הפרטיות בסכנה(צילום: אייל צור )

קייטנת עולם הכושר (צילום: אייל צור )
"אין מתווה, אין עם מי לדבר". קייטנת עולם הכושר(צילום: אייל צור )

הכול על החופש הגדול: קייטנות בתי הספר יפעלו כמתוכנן?

 

מוכתרי טען כי גם לאחר פרסום המתווה, ייתכנו קשיים בהתארגנויות השונות בשל לוחות הזמנים. "אם לא יחול שינוי ולא יפורסם מתווה למחנות הקיץ - תעשייה שלמה תפשוט רגל", אמרו גם המפעילים. "מתווה המחנות הללו בצל משבר הקורונה לא הבשיל למעשים בקרב מקבלי ההחלטות במדינה. בלעדיו, מנהלי ובעלי הקייטנות לא יכולים לפעול להשלמת הליכי הוצאת הרישיונות הדרושים לקיומן".

 

יש לציין כי במועד זה בשנה רגילה, רישום הילדים אמור היה להסתיים לאחר השלמת תהליך הרישוי הכולל בין היתר השתלמויות שונות –שבהיעדר מתווה, בוטלו על ידי הרשויות המקומיות. לדברי מוכתרי, מפעילי הקייטנות לא מקבלים תשובות מצד הרשויות לגבי המתווה המדובר, ההשתלמויות השונות מבוטלות, והם מתקשים להשיב לפונים הרבים בנושא.

שלמה מוכתרי ()
מזהיר מפני קריסת תעשיית הקייטנות. שלמה מוכתרי

מצב זה ישפיע על התכנים שיוענקו לילדים, שייאלצו ככל הנראה לוותר על פעילויות מחוץ למוסדות הלימוד כמו בריכה, ים ובכלל, קייטנות נושא מגוונות. הדבר עלול להשפיע גם על קייטנות מועד ב' בחודש אוגוסט, שאליהן נרשמים ילדים שסיימו את קייטנות הרשויות המקומיות בבתי הספר.

 

אבישי נכון, מנכ"ל ובעלים חברת "קאמפ קימאמה" המפעילה את המחנות, קרא למנכ"לי משרדי החינוך והבריאות להזדרז ולנסח מתווה שיאפשר את הפעלתן. "בשל הקורונה, רוב האוכלוסייה תבלה את הקיץ הקרוב בישראל. גם משפחות רבות של ישראלים תושבי חוץ יגיעו לישראל ויבלו בה את חופשת הקיץ. יש לספק מסגרת תעסוקתית לילדים ולבני הנוער מהארץ ומהעולם, במיוחד לאור העובדה שהחופש הגדול יימשך כרגיל והורים רבים יצטרכו למצוא תעסוקה לילדיהם בזמן שהם ימשיכו  לעבוד", אמר נכון.

 

"בקימאמה מועסקים כ-250 עובדים בתפקידי שטח ומטה", הוא המשיך, "אמנם שיא העבודה הוא בחודשי הקיץ, אבל אנחנו עובדים על פעילויות הקיץ לאורך כל השנה. הורדת ה'שאלטר' על הפעילות - דינה מוות לתעשייה כולה.

 

"משרדי הממשלה השונים עוסקים בחודשים האחרונים בהתאמות הפעילויות בתחומים השונים, בעוד שהמשק תחת הנחיות צו השעה, ותוך מתן חשיבות עליונה לשמירת בריאות הציבור והמשך התנהלות תקינה. אנו קוראים להעלות לסדר היום הציבורי גם את גופי החינוך הלא-פורמליים ולסלול מתווה שיאפשר את קיום המחנות", אמר נכון. "לפני כשבועיים עברנו השתלמות מטעם משרד החינוך בנוגע לקיץ הקרוב, והמשכנו בכל ההכנות הדרושות. כעת אנו ממתינים לאור ירוק על מנת שנוכל להוציאן אל הפועל".

 

אייל צור, מנהל קייטנה פרטית, ציין כי מפעילי הקייטנות מתוסכלים מחוסר הוודאות. "לצערי אין עדיין מתווה, והגרוע מכך הוא שאין עם מי לדבר. אני ואלפי מנהלי קייטנות אובדי עצות, כמו גם אלפי הורים שילדיהם אמורים להתחיל במסגרת של קייטנה פרטית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
כאוס החופש הגדול במערכת החינוך
צילום: AFP
מומלצים