שתף קטע נבחר

2,500 מחו על מעצר הקצין הבכיר לשעבר: "מי ששותק - שותף"

2,500 מפגיני "הדגלים השחורים" הגיעו למעון רה"מ בעקבות מעצרו של תא"ל במיל' אמיר השכל. אשתו: "בטוחה שזה מעצר פוליטי, הוא מפריע למפלגת השלטון". המשטרה דוחה את הטענות. גנץ ואשכנזי: "לשחרר ללא תנאים", נתניהו בחר להתייחס לפוסט משמיץ נגדו: "ההסתה בשמאל מסוכנת, נתלונן"

 

 

2,500 מפגינים הגיעו הערב (שבת) מחוץ למעון ראש הממשלה בנימין נתניהו בעקבות מעצרו של תא"ל (במיל') אמיר השכל, ראש להק כוח אדם בחיל האוויר לשעבר שנעצר אתמול במחאת "הדגלים השחורים". במקביל נערכו הפגנות בעשרות מוקדים שונים. ynet העביר את ההפגנה בירושלים בשידור חי.

 

השר אוחנה: "תא"ל או טוראי - לא תהיה סובלנות לחסימות כבישים"

כשהמשטרה מחבקת את הטעות | פרשנות

 

ראשית הפגנות הפגנה הדגלים השחורים ירושלים לטרון אליקים הרצליה (צילום: אלכס גמבורג, הדגלים השחורים)
ההפגנות בעקבות המעצר ברחבי הארץ(צילום: אלכס גמבורג, הדגלים השחורים)

במשטרה ציינו כי הרחובות בן מימון, עזה וארלוזורוב בירושלים נחסמו עד כיכר פריז. השוטרים חילקו את האזור לשני מתחמים: החלק הקרוב יותר לכיכר פריז הוקצה לאנשי "הדגלים השחורים" שהורחקו לשם על-ידי אנשי יס"מ, ובחלק השני יוכלו להפגין תומכיו של ראש הממשלה שביקשו גם הם להגיע למקום.

 

הפגנה מול בית רוה
ההפגנה מחוץ למעון רה"מ, הערב(צילום: שלו שלום)

 

הפגנה מול בית רוה
(צילום: שלו שלום)

"משטרת ישראל תפעל לאפשר את חופש הביטוי והמחאה לצד שמירה על הסדר הציבורי", מסרו הערב במשטרה והדגישו: "יחד עם זאת נפעל בחומרה נגד כל ניסיון להפר את הסדר הציבורי ופגיעה בציבור". בהפגנת הדגלים השחורים בבנימינה, אלמונים שהגיעו למקום ריססו גז מדמיע על המפגינים, והמשטרה פתחה בחקירת המקרה.

 

עליזה השכל, אשתו של הקצין העצור אמרה הערב כי היא לא מאמינה שהייתה עילה למעצרו. "היום בערב הוא יובא בפני שופט ואני מאמינה שישחררו אותו", אמרה ל-ynet. "אני חושבת שעצרו את האיש הכי ישר ותמים שיש, והכי נאמן לעקרונותיו ולמטרותיו. הארץ הזו כל כך יקרה לו וחשובה לו, וקשה לו להכיל את הסדקים שנוצרו בתקופה האחרונה".

 

אשתו של הקצין לשעבר אמרה שהיא הופתעה מאוד לשמוע על מעצרו. "נתנו לי לדבר איתו לכמה שניות אחרי החקירה. הוא אמר שהוא בסדר ומרגיש טוב, ושהתנאים במעצר טובים יותר מהשינה על המזרון מחוץ לבית רה"מ", אמרה. "אין לי כעס על התנהלות המשטרה, אני בטוחה שזה מעצר פוליטי שהגיע מלמעלה. אני בטוחה שיש מעקב על התכתובת שלו בפייסבוק ועל הפעילות שלו. הוא מוכר למשטרה מההפגנות ומפריע למפלגת השלטון".

 

השכל הוסיפה כי היא מקווה שמעצרו של בעלה יוביל להמשך המחאות: "מצד אחד אני לא יודעת מה קורה, ומצד שני אני מאושרת כי זה עורר גל חזק של התעוררות, אני מקווה שהמחאה תוכיח את עצמה".

 

הפגנה מול בית רוה
(צילום: חיים גולדיטש )

הפגנה מול בית רוה
(צילום: שלו שלום)

המפגינים נגד ראש הממשלה קראו בין השאר "שוחד, מרמה והפרת אמונים" בעקבות סעיפי האישום נגדו, וקראו לשחרורו של השכל. גם מספר 2 ב"יש עתיד-תל"ם", הרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון, הגיע להפגנה ושוחח עם מפגינים.

 

‌אנג'לה שטורם, מפגינה שהגיעה מרעננה, טענה בשיחה עם ynet כי השוטרים נהגו אתמול באלימות. "הגעתי אתמול לתומי לקבלת שבת שהתקיימה מול בית ראש הממשלה כמחאה נגד השחיתות, וראיתי שוטרים שדחפו נשים מבוגרות מאחורה. ראיתי אלימות לא פרופורציונלית מצד המשטרה כלפי אנשים שבסך הכל ישבו על הכביש במחאה על מעצרו של אמיר השכל".

 

‌אנג'לה שטורם (צילום: חיים גולדיטש )
"אותי חינכו שמי ששותק - שותף". ‌אנג'לה שטורם(צילום: חיים גולדיטש )
 

שטורם אמרה כי החליטה להגיע להפגנה גם היום בגלל שלתחושתה נלקחה גם הזכות להפגין. "עליתי מגרמניה, וחונכתי שמי ששותק - הוא שותף. אני לא רוצה להיות שותפה למה שמתרחש היום במדינה".

 

זאב ברקאי, המתגורר סמוך למעון רה"מ בעשרות השנים האחרונות, הוסיף: "הגעתי לכאן משתי סיבות: האחת היא למחות נגד השחיתות השלטונית, אחרי שראינו השבוע שראש הממשלה ממשיך לדאוג לעצמו ולענייניו האישיים בזמן שמאות אלפים מובטלים, והסיבה הנשייה היא מעצרו של אמיר השכל ללא שום סיבה. נתניהו משתמש בשר לביטחון הפנים כדי להרחיק את המפגינים מביתו".

 

הפגנה מול בית רוה
(צילום: שלו שלום)

הפגנה מול בית רוה
(צילום: שלו שלום)

מיקה ואביטל, תושבות המרכז, שהפגינו בבירה, אמרו: "אנחנו כאן כדי למחות כנגד ההתנהגות החזירית של ראש הממשלה. נתניהו משתמש במערכות החוק בציניות. כמו שאיים על שופטים, כך הוא משתמש במשטרה כדי לעצור מפגינים ולהרחיק את האיום מראשו". השתיים תקפו גם את יו"ר כחול לבן בני גנץ, שהצטרף לממשלתו של נתניהו, וכינו אותו "ההונאה הכי גדולה בישראל".

 

ראש הממשלה החליפי גנץ שוחח עם השר לביטחון הפנים וכתב בפייסבוק כי הוא קורא לשחרורם של שלושת העצורים מאתמול. "הזכות להפגין היא זכות קדושה במדינת ישראל ואסור בתכלית האיסור לפגוע בה אלא במקרי קיצון", כתב גנץ. "מהמידע שברשותי, אני סבור שצריך לשחרר את שלושת עצורי ההפגנה ללא תנאים מגבילים. אני מאמין שכך יעשה בית המשפט וכמובן שנכבד כל החלטה".

 

"שוחחתי עם השר לביטחון פנים אמיר אוחנה הערב שסיפר לי על הפגיעה שנעשתה בסדר הציבורי וחסימת הכבישים, ואמרתי לו כי לצד הגיבוי המלא שלי למשטרת ישראל בפעילותה מול כל אזרח - לא משנה מה תפקידו, מעמדו או דרגתו, יש לקדם מדיניות מרחיבה בכל הקשור לזכות המחאה וחופש הביטוי", הוסיף גנץ. "לצערי, שמעתי במהלך סוף השבוע מצד מספר פוליטיקאים התבטאויות חסרות אחריות בנוגע למשטרת ישראל ומניעיה. אלו דברים חמורים. כדאי שנזכור כולנו - יש לנו משטרה אחת ושלטון חוק אחד. אני סומך על המשטרה שתתחקר את הנושא בצורה מקצועית".

 

מנגד, ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר לפרסם בצאת השבת פוסט משמיץ שפרסם המוזיקאי אפרים שמיר נגד משפחתו, וכתב: "ההסתה בשמאל מסוכנת ואינה יודעת גבול. זה מה שכתב אפרים שמיר. אף אחד לא מגנה. נגיש נגדו תלונה במשטרה."

הפגנה מול בית רוה
(צילום: חיים גולדיטש )

שר החוץ, גבי אשכנזי, כתב הערב בטוויטר כי "אמיר השכל רכש במחיר מלא, בחייו ובפועלו, את הזכות והחובה לומר את דעתו, להביע מחאה ולהפגין. משטרת ישראל נדרשת לאחריות, שיקול דעת ויד קשה על המעצרים.תמונות להן נחשף הציבור במהלך השבת בהן נראה השכל אזוק בידיו וברגליו, הן תעודת עניות לדמוקרטיה בישראל. אני מעריך את פועלו ועמדתו, כואב את מעצרו וקורא לשחרורו המיידי ללא כל תנאים מגבילים".

 

שר התיירות אסף זמיר התייחס גם הוא למעצרו של השכל וכתב בטוויטר: "לא ברור לי למה אזרח שומר חוק צריך להעביר שבת במעצר. לא סביר ולא הגיוני. על פניו גם לא מאוד דמוקרטי".

 

זמיר אמר כי הוא מתכוון לפנות לשר המשפטים אבי ניסנקורן כדי שיורה למחלקה לחקירות שוטרים לבדוק לעומק את נסיבות המעצר. "חופש הביטוי והזכות להפגין הם עקרונות יסוד בדמוקטריה וחייבים לשמור עליהם מכל משמר. אנחנו בעיצומו של משבר כלכלי-חברתי אדיר מימדים, וכמות ההפגנות רק תלך ותגדל בחודשים הקרובים. חייבים לנקוט גישה המאפשרת את קיומן ללא הפרעה".

 

חבר הכנסת צבי האוזר הוסיף כי כשצפה בנסיבות מעצרו לא ראה אלימות משום צד. "נראה על פניו שהמשטרה תצטרך לתת הסבר טוב מדוע נעצר", כתב יו"ר ועדת החוץ והביטחון. "הזכות להפגין נבחנת ברגעים הקשים, לא ברגעים הקלים. למדתי זאת על בשרי בהפגנה נגד ההתנתקות. כולם שווים בפני החוק. מי שנוהג באלימות יש לרסנו, גם אם נושא דרגות בכירות במיל'".

 

תיעוד מעצרו של אמיר השכל ליד בית רה
השכל נכנס לניידת המשטרה, אתמול

המשטרה הציעה אתמול להשכל להשתחרר בתנאי שיורחק ממעון ראש הממשלה - אך הוא סירב. המפגינים שהגיעו הערב לבירה מתכננים להגיע גם לבית המשפט כדי למחות מחוץ לדיון להארכת מעצרו.

 

מוקדם יותר היום דחה השר אוחנה את טענות המפגינים למעצר שווא, ופרסם סרטון לצד הסבר שגרס כי המעצר בוצע בעקבות חסימה לא מאושרת של הכביש. עופר שומר, מפקד מרחב ציון במחוז ירושלים, אמר הערב כי ההפגנה אתמול לא תואמה עם המשטרה, וטען כי הוצע להשכל להשתחרר כמה פעמים או להגיע באופן עצמאי לבית המשפט - אך הוא סירב.  

 

"ההרחקה זאת לא ענישה", טען שומר. "הציעו לו להשתחרר. הצענו לו לבוא לבית משפט להתמודד מולנו בבית משפט, והוא לא הסכים".

 

מפקד המרחב הוסיף כי "מחוז ירושלים עוסק באלפי הפגנות. אנחנו בעד שאנשים יפגינו ויממשו את הזכות הדמוקרטית, אבל אני חוזר ומדגיש, המשטרה לא תאפשר הפרות סדר, חסימת צירים, אלימות נאצות וקללות. לא משנה מאיזה רקע הקבוצה. תמיד פעלנו כך".

 

שומר אמר כי "בנוסף לחסימות היו קריאות מלחמה ולא שמרו על ריחוק פיזי", והגיב גם לטענות לרדיפה הפוליטית מצד המשטרה: "משטרת מחוז ירושלים היא לא פוליטית. תסתכלו על עשרות אלפי המחמאות בשנים האחרונות, אנחנו נוהגים כלפי כולם באותה צורה.אחד המפגינים גידף שוטר על רקע צבע עורו, ואנחנו נטפל בו מכל הכיוונים במישור הפלילי".


פורסם לראשונה 27/06/2020 19:33

 

יובל קרני ואחיה ראב"ד השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס גמבורג
ההפגנה בירושלים
צילום: אלכס גמבורג
מומלצים