שתף קטע נבחר

מוקדי הקורונה: כמה אובחנו ביישוב שלכם והיכן נרשם זינוק חד

ביוני אובחנו כ-8,000 חולי קורונה בישראל, כמעט פי 7 מבמאי. במשרד הבריאות מגבשים רשימת ערים שעליהן יוטל סגר נוקשה, ויש שרים שמתנגדים: "מכניסים להיסטריה". הנתונים מהחודש החולף – והתסכול בשטח: "כואב שאנשים שאכפת להם משלמים את המחיר של אלו שלא"

 

 

גידול של 1,012% בערערה בנגב, 306% בדימונה ו-129% בתל אביב: בחודש יוני התפרץ מחדש נגיף הקורונה – ובעוצמה – בישראל, ובמשרד הבריאות מגבשים כעת המלצות על הגבלות דרמטיות בשורה של ערים, יישובים ושכונות ברחבי הארץ במטרה לעצור את הגל השני. הבוקר (רביעי) עדכן משרד הבריאות כי ביממה החולפת אובחנו 773 בני אדם כנשאי קורונה. בקצת יותר מיממה נדבקו בנגיף 99 תושבי אשדוד.

 

משבר הקורונה בישראל - סיקור נרחב ב-ynet:

תשכחו מחו"ל ב-1 באוגוסט: "הישראלים לא רצויים"

עם חלופות לתעודות ואי-ודאות: התלמידים יוצאים לחופש הגדול

מורה הדרך ששובת רעב מול הכנסת: "אסור שאנשים ירדו לפת לחם"

"כאוס": הקרב על המבחנים באוניברסיטאות מבלבל את הסטודנטים

 

בניגוד לסגרים הנושמים הקודמים – משרד הבריאות מבקש הפעם להכריז על סגרים נוקשים יותר ועל שטחים גדולים יותר בתוך ערים. בין הערים ששמותיהן הוזכרו כמועדות להיכנס לרשימה: דימונה שבה נרשם זינוק גדול בתחלואה, קריית גת, אשדוד ועוד. בהתייעצות שקיים אמש (ג') ראש הממשלה בנימין נתניהו הוא העניק אור ירוק למשרד הבריאות להכין רשימה של מקומות שעליהם יוטל סגר, על פי פרמטרים מסוימים שייקבעו.

  (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

 

באותה התייעצות עם ראש הממשלה, נציגי משרד הבריאות מסרו כי ישנם הרבה מאוד מקרי הדבקה באולמות וגני אירועים. 1.7 אחוזים מהנדבקים החדשים מגיעים משם לדבריהם. אלה חזרו לבתיהם והדביקו את קרוביהם. כך, לפי משרד הבריאות, נדבקו לפחות מאות מהמאובחנים האחרונים. לפי המשרד, הדבר מעלה את הצורך בסגר נוקשה, כזה שימנע התפשטות המונית של הנגיף.

 

במשרד הבריאות מכינים כעת את הרשימות שיובאו לאישור המועצה לביטחון לאומי ולאחר מכן יוצגו בפני קבינט הקורונה וועדת השרים לקביעת אזורים "מוגבלים". משטרת ישראל קיבלה כבר עתה הנחיה להיערך לסגרים על שורת יישובים.

 

יש להדגיש כי עדיין מדובר בהמלצה בלבד ולא בהחלטה סופית. לא מעט שרים בממשלה לא אוהבים את הדרישה החדשה של משרד הבריאות, שמגיעה יום אחרי הישיבה בקבינט הקורונה שבה כבר התקבלו החלטות על צמצום התקהלויות. כמה מהשרים אומרים כי משרד הבריאות שולף מהמותן ומכניס את כולם ל"היסטריה", וסביר שתהיה התנגדות לפחות לחלק מהדרישות שלו.

מחלקת קורונה בשיבא (צילום: AFP)
8,000 אובחנו ביוני. מחלקת קורונה בבית החולים שיבא(צילום: AFP)

 

 

 

 

 

בישראל, נזכיר, נראה היה לקראת סוף חודש מאי שהמאבק על הנגיף הצליח וההגבלות הנוקשות שהוטלו במרץ הוסרו. אלא שהנתונים בחודש יוני הוכיחו: ההדבקה לא רק שלא חלפה – אלא החמירה באופן דרסטי. כ-8,000 ישראלים אובחנו ביוני כחולי קורונה, כמעט פי 7 מאשר בחודש מאי.

 

ביישובים רבים חל זינוק חד במספר המאובחנים. על חלק מאותם יישובים כבר הוטלו סגרים, אם כי לא סגרים נוקשים כמו שבמשרד הבריאות דורשים כעת להטיל. בערערה שבנגב, שם נכון להיום אחד מכל 86 תושבים מוגדר חולה פעיל בקורונה, זינק מספר המאובחנים ביותר מ-1,000 אחוזים. בבקה אל גרבייה חל זינוק של 460% במספר המאובחנים וברהט המספר הגיע ל-350%.

 

העיר שבה אובחנו הכי הרבה חולי קורונה חדשים בחודש יוני היא ירושלים – עם 992 חולים חדשים ואחריה תל אביב עם 787 ובני ברק עם 626. באשדוד אובחנו ביוני 417 חולים חדשים, בבת ים 274, בערערה שבנגב 243, ברהט 235, בפתח תקווה 216, בבאר שבע 215, בחולון 157, בנתניה 138, בטבריה 123, בחיפה 123, באלעד 110, בבית שמש 109, בקריית גת 107, בלוד 99 ובביתר עילית 97.

 

בתל אביב אובחנו עד 31 במאי 607 חולי קורנה. כיום המספר הגיע ל-1,394 – עלייה של 129% במספר המאובחנים בחודש אחד. בבאר שבע אובחנו 215 חולים חדשים ביוני, לעומת 190 בפברואר עד מאי.

 

 

ויש גם יישובים שהתושבים שלהם שומרים על עצמם. בדיר אל אסד, שעליה הוטל סגר בחודש אפריל, אובחן חולה בודד ביוני. גם בקריית ים אובחן חולה אחד בכל חודש יוני, בקריית ביאליק שלושה, בקריית שמונה 3 ובכרמיאל ארבעה.

 

אחד המוקדים החדשים הוא כאמור בדימונה. שם, עד לתחילת יוני, אובחנו בה 29 חולים בלבד, אך מספר זה עלה בתוך חודש אחד ל-118 כעת. כלומר 89 חולים חדשים אובחנו בעיר, 55 מהם בשלושת הימים האחרונים בלבד. מדובר בזינוק של 306% במספר המאובחנים בתוך חודש.

 

דימונה: שאננות ושבת חתן

כאמור, מקרי הדבקה רבים אירעו לפי משרד הבריאות בזמן אירועי שמחה המוניים – וכך גם בדימונה רבים מהתושבים מציינים אירוע אחד – שמחת כלה בבית כנסת בעיר ב-20 ביוני – כאחראי לזינוק שנרשם שם. בני ביטון ראש העיר דימונה, נכנס אף הוא לבידוד לאחר שנכח באותו אירוע. עוד קודם לכן הודיע ביטון כי חתונת בתו, שאמורה הייתה להתקיים ביום חמישי הקרוב, תידחה בעקבות ההתפרצות.

 

"כשהנגיף התפרץ בישראל היה נראה שהעיר מתפקדת בצורה טובה, ולא היו כל כך חולים כמו היום. עכשיו אנחנו ממוקמים במקום גבוה מאוד בנדבקים ולדעתי זה מחוסר אכיפה", סיפר ל-ynet נועם נגאוקר, תושב דימונה בן 27.

נועם נגאוקר ()
התנדב בגל הראשון, ינתדב גם עכשיו. נועם נגאוקר מדימונה

"כשפתחו אולמות לא הייתה אכיפה. הייתי בכמה אירועים ולא הייתה שמירה על ההנחיות וזה מה שגרם להתפרצות הזאת, לא רק כאן אלא בכל הארץ. אני מאוד מקווה שלא יהיה סגר אבל לפי איך שזה נראה אנחנו בדרך לשם. יש כאן קבוצות סיכון שצריכות את הסיוע שלנו הצעירים. התנדבנו בגל הראשון כדי לעזור למבוגרים וזה מה שאני אעשה גם בהתפרצות הזאת".

 

תושב אחר מדימונה, אילן גרינברג בן ה-44, אומר שהופתע מהנתונים. "זה לא ברור מאיפה זה בא. בכל הארץ אנשים לא ממש מקפידים ברחוב. אני עובד בגנים שדווקא שם אני יכול להגיד שכן מקפידים, אבל בחוץ פחות. אני מרגיש שיש ירידה בנהלים ברחוב אבל לא במוסדות החינוך. אנשים מסתובבים בקניונים והמסכות מתחת לסנטר או מתחת לאף ואין הקפדה".

אילן גרינברג ()
"מסתובבים עם מסכות מתחת לסנטר". אילן גרינברג

גרינברג הזכיר את אותו אירוע שבת חתן שבדימונה מאשימים בזינוק הנוכחי. "אי אפשר לדעת כבר מי מדביק. הייתה אולי מסיבה או חתונה שמדברים עליה בדימונה. אנשים מפחדים וחוששים לשלוח למסגרות ולצאת מהבית. אני מרגיש לחץ. האסימון נפל שזה לא בירושלים ולא במקום רחוק, זה כאן. אם ימשיך ככה יכול להיות שיהיה סגר, ואני חושש – אבל אם צריך אז צריך".

 

דגנית ויואב ילוביצקי, גם הם מדימונה, מספרים על התסכול הרב שלהם מכך שהם כן שמרו על הנחיות, אך אחרים לא. כעת הם חשים תסכול רב. "כשמעירים לאנשים הם מתרגזים עליכם. זה בעיקר חוסר אכפתיות ושאננות. זה מתסכל כי עד שהייתה טיפת אור, שאצלנו בדימונה בעיר הקטנה זה יכול להתנהל כרגיל, זה הוריד הכול".

דגנית ויואב ילוביצקי, תושבי דימונה ()
"משלמים את המחיר של אלו שלא אכפת להם". דגנית ויואב ילוביצקי

"זה החזיר אותנו למרץ, למצב שמרגיש שסוף העולם מגיע", הוסיפו בני הזוג. "זה בעיקר כואב שאנשים שאכפת להם משלמים את המחיר של אנשים שלא אכפת להם. הייתה התנהלות מדהימה בגל הראשון והייתה תחושה שאין על דימונה והקורונה לא תגיע אלינו והתחושה הזאת של שאננות הורגשה פה מאוד. היום כבר אפשר היה לראות שיש יותר עם מסכות, אבל זה מצריך יותר מזה".

 

אשדוד: חוזרים משמחות ומדביקים בבית

באשדוד, העיר השישית בגודלה בישראל מבחינת התושבים, אובחנו בחודש יוני 417 חולים חדשים, לעומת 296 בחודשים פברואר עד מרץ. מדובר בזינוק של 140%. בבת ים חל זינוק דומה במספר המאובחנים וכך גם ברמלה.

 

באשדוד, נזכיר, כבר הוטלו הגבלות בשבוע שעבר, על שלוש שכונות (רובע ג', ז' ו-ח'), אם כי מדובר במגבלות קלות יחסית: איסור התקהלות בבתי כנסת וסגירת מוסדות חינוך. היום אמור להסתיים תוקף ההגבלות, אבל ההערכה היא שהוא יוארך ואף יוחמר בשל העלייה בתחלואה.

 

במקביל נמשכת בעיר פעילות האכיפה של הפיקוח העירוני: שלשום למשל חולקו 15 אזהרות על אי-עטיית מסכה, 37 דו"חות על אי-עטיית מסכה ו-5 אזהרות לעסקים שלא עמדו בתקן. 20 מוסדות חינוך נסגרו. היום אמורים להיפתח מוסדות חינוך לפעילות במסגרת "בית הספר של החופש הגדול", אך ברשות המקומית חוששים שגל התחלואה יגרום להורים שלא לשלוח את הילדים.

התקהלות אנשים בחוף הים באשדוד ()
שבת: מאות בילו בחופי אשדוד

התקהלות אנשים בחוף הים באשדוד ()

בעירייה תולים את האשמה בזינוק בנדבקים בצעירים א-סימפומטיים ובמקרי הדבקה בתוך בתים. "רבים חוזרים ממפגשים משפחתיים ופשוט נדבקים. נושא של חולים א-סימפטומטיים חוזר על עצמו. אין תסמינים ואז מגלים הדבקות. מערכת החינוך היא גם מדגרה של הווירוס", סיפר גורם בעירייה. "הצעירים ללא תסמינים מהווים כאן גורם משמעותי. בשקט-בשקט ללא תסמינים הם מסתובבים ומעבירים את הנגיף. לכן המסכה היא גורם משמעותי בשמירה מפני הנגיף. המישור ההסברתי יעיל יותר במקרה הזה".

 

החדשות הטובות מאשדוד הן שאיש מהנדבקים איננו מאושפז, וככל הידוע כולם במצב טוב ושוהים בבידוד. כראיה לכך, בבית החולים אסותא בעיר אין חולי קורונה. בתחילת השבוע החליטה הנהלת בית החולים לפתוח את המחלקה מחדש, אך בשלב זה לא מאושפזים בה חולים.

 

סגנית ראש העיר אשדוד, שרון מרק, אמרה בשיחה עם ynet ו"ידיעות אחרונות" כי ההגבלות שהוטלו על חלקים מהעיר נועדו למנוע התפרצות רחבה יותר.

מחלקת קורונה בבית החולים אסותא אשדוד (צילום: AFP)
נפתחה מחדש, אבל בינתיים היא ריקה. מחלקת הקורונה בבית החולים אסותא באשדוד(צילום: AFP)

"על מנת לסייע לעסקים בעיר לעבור בהצלחה את ההתפרצות שאנו חווים כעת, יזמה העירייה כבר בגל הראשון שחווינו במרץ ואפריל תוכנית תמיכה רחבה במסגרתה תעניק העירייה שירותי מעבר למסחר מקוון, פטורים מאגרות עירוניות, חיבור למערך משלוחים ועוד. העסקים הקטנים הם עמוד השדרה הכלכלי של העיר ונעשה כל מה שניתן על מנת להצילם", אמרה מרק.

 

בכפר קאסם רוצים יותר אכיפה

עיר נוספת שבה חל זינוק עצום ביחס למספר התושבים היא כפר קאסם, שם הזינוק במספר הנדבקים המאובחנים ביוני עומד על 252%, אם כי המספר עומד על 60 חולים כרגע.

 

בעקבות התפשטות הנגיף, העירייה הכריזה על השבתת כל הלימודים לפני שלושה ימים. אחד הפקידים הבכירים נדבק יחד עם אשתו, וכתוצאה מכך נכנסו ראש העיר ואחרים לבידוד. ראש העיר, עאדל בדיר, טוען שבכפר קאסם ישנה מודעות טובה של התושבים לסכנות. "התמודדנו טוב מאוד בגל הראשון והשני של הקורונה. הקפדנו מאוד על כל ההתקהלויות ושמרנו על הכללים של משרד הבריאות".

עאדל בדיר ראש עיריית כפר קאסם ()
"יש מודעות טובה". ראש העיר כפר קאסם, עאדל בדיר

לדבריו, "העירייה עבדה על נושא המודעות, פרסמנו הודעות כדי שהתושבים יגיעו לבדיקות ופתחנו מוקד לכל קופות החולים. רק ביומיים האחרונים היו לנו קרוב ל-1,500 בדיקות. אנחנו עומדים פחות מהממוצע הארצי, 2.4% נדבקו מתוך אלו שנבדקו. זה מצביע על מודעות טובה ועל היכולות שיש לנו לבלום את הנגיף".

 

גם בכפר קאסם, כך לפי דברי ראש העיר, ההדבקה החלה בעקבות שתי חתונות שנערכו בעיר. "לצערי, ככל הנראה החולים לא היו עם מסכות. מכאן אני פונה לכל החברה הערבית שאנחנו בעונה של חתונות, ומי שאוהב את החתן והכלה ורוצה לשמוח בשמחתם אז שיגיע עם מסכה - ואם זה קשה אז שלא יגיע להשתתף בחתונה".

 

תושבים בעיר שעמם שוחחנו הביעו דאגה מהחתונות בעיר, ולדבריהם רבים לוחצים בהן ידיים, רוקדים ומתחבקים. אחת מתושבי היישוב קראה להגברת האכיפה בחתונות: "הזלזול המתפשט יגרום לנו לעוד נדבקים".

 

 

"לצערי אין ביקורת ואכיפה טובה על החתונות", סיפר תושב אחר, מוחמד עיסא. "כל משפחה שרוצה לקיים חתונה צריכה לדאוג לבריאות של המוזמנים ולא להזמין מאות בלי הקפדה על ההוראות של משרד הבריאות. אם המצב ימשיך כך – מספר הנדבקים יעלה ויעלה ללא סוף".

 

נהריה: התפרצות בקאנטרי קלאב

בנהריה אובחנו עד 31 במאי 42 נדבקים, אך בחודש אחד המספר הזה כמעט הכפיל את עצמו, ועומד כעת על 83. בעיר חוששים כעת משני מוקדים התפרצות אפשריים: במקרה אחד נדבקו חמישה בני משפחה בחתונה באולם בקריות, ובמקרה השני נראה כי מדובר בהתפרצות בקאנטרי קלאב בעיר. ביום חמישי נמסר למנויים שמדריכת ספינינג חלתה בקורונה, אך חלקם אומרים כי הדיווחים לא היו מדויקים וכי לא הנחו אותם האם הם צריכים להיכנס לבידוד או לא. מאז, חלו עוד חמישה מהמתאמנים. בתחילת השבוע עבר הקאנטרי חיטוי והוא עובד כעת כרגיל.

 

אחת מהמתאמנים סיפרה ל-ynet כי גם אחרי שהמדריכה אובחנה כחולה המשיכו האימונים בקאנטרי קלאב. "יש לנו קבוצת וואטסאפ של המתאמנים, וככה גילינו מי חלה. יש אחת שחלתה וסיפרה שהיא מתאמנת גם בקבוצה אחרת. הקבוצה השנייה לא המשיכה להתאמן אבל אף אחד לא הסביר למה. אני בעצמי קיבלתי את ההודעה שנדבקתי רק היום, אבל כמובן שהייתי בבידוד מאז שקיבלתי את ההודעה".

 

מעיריית נהריה נמסר: "כלל העדכונים בנושא פעילות הקאנטרי מתפרסמים באופן שוטף בדף הקאנטרי. הודעות עדכון ב-SMS עם הנחיות מדויקות, מועברות למנויים בעת הצורך. יודגש, כי הפעילות מתקיימת במקום בהתאם למתווה התו הסגול. הודעות על כניסה לבידוד מועברות ישירות מקופות החולים למבוטחים בהתאם לרישומים פנימיים ולחקירה אפידמיולוגית שנפתחה בעקבות גילוי המקרה מ-22.6 מאותו החוג. הנהלות החברה הכלכלית וקאנטרי נהריה עומדות בקשר שוטף ורציף עם משרד הבריאות ופועלות בהתאם להנחיות".

 

ירושלים: התפרצות גם במזרח העיר

ירושלים הייתה בירת הקורונה במהלך הסגר עם פרוץ המגפה, ולכן די לא מפתיע שהיא עדיין מובילה עם מספר הנדבקים גם בסבב השני. מנתונים שהתפרסמו אתמול בבוקר עלה כי מספר החולים בירושלים עומד על 756.

 

מנתונים שהגיעו לידי ynet, עולה כי נכון ליום שני השכונות המובילות במספר החולים הן רוממה (35), רמות (25), הר חומה (20), בית וגן (19) והר נוף (18).

 

הגל הראשון פסח על השכונות הערביות במזרח ירושלים, אולם כעת יש לא מעט חולים בתחומן. את רשימת החולים המאומתים מובילה בית חנינא (32) ואחריה העיר העתיקה (20), עיסאוויה (15) וא-טור וסילוואן (10 בכל אחת).

 

ינאל ג'בארין, סטודנט ירושלמי, הסביר: "בגל הראשון מספר החולים היה יותר מדי טוב. הייתה ציפייה להתפרצות קורונה במזרח ירושלים וזה לא קרה. הרבה עובדים הוצאו לחל"ת ונשארו בבית, והקפידו מאוד על ההנחיות. אז הגיע העיד אל-פיטר והחתונות בדיוק כשהתחילו ההקלות של הממשלה".

 

"אחרי חודשיים-שלושה בלי חתונות, כולם היו באשליה שאין קורונה והיו חתונות המוניות של 500 איש, לא הקפידו על מסכות וריחוק חברתי. בנוסף, לא פתחו מחדש את הדרייב-אין במזרח ירושלים, שעזר מאוד להתמודד עם התפרצות הקורונה בגל הראשון".

 

במקביל, שורה של מקרי קורונה התגלו בימים האחרונים בבית החולים הדסה הר הצופים בעיר. ביום ראשון התגלתה חולה מאומתת שהגיעה לאשפוז בעקבות חשד לאירוע מוחי. לאחר מכן התברר כי היא הדביקה שני חולים שהיו עמה ושלושה אנשי צוות.

 

במקרה אחר חלתה אחות שעובדת במחלקה לטיפול נמרץ. ככל הידוע היא לא הדביקה אף אחד. מקרה קורונה שלישי התגלה בקרב עובדי המטבח: טבח, שהתגלה כחולה קורונה, הדביק שלושה טבחים אחרים. בבית החולים הבהירו כי "בהדסה לא אירעה התפרצות ואין כל חשש מכך".


פורסם לראשונה 30/06/2020 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בקה אל גרבייה, דימונה ואשדוד. האם יוטלו עליהן הגבלות?
צילום: shutterstock
מומלצים