שתף קטע נבחר

"התערבות בולטת". התגובות לטור של ג'ונסון ב"ידיעות אחרונות"

מאמר הדעה של ר"מ בריטניה, שבו הזהיר מסיפוח והכריז שממשלתו לא תכיר במהלך חד-צדדי, עורר הדים בעולם והפתיע כלי תקשורת ליברליים בארצו. "הוא נחשב למי שאינו אוהד את הפלסטינים", ציינו ב"גרדיאן". ב"אינדיפנדנט" כתבו: "לונדון לא באמת מאיימת בפעולה נגד ישראל"

 

 

מאמר הדעה שפרסם אתמול (ד') ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון ב"ידיעות אחרונות" ובאתר ynet – שבו הזהיר מההשלכות הרעות לדבריו של סיפוח שטחים ביהודה ושומרון – עורר הדים בעולם ובמיוחד בבריטניה, שם כל אתרי התקשורת המובילים דיווחו עליו ועל הלחץ הבינלאומי הגובר נגד המהלך שראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז שיחל כבר ב-1 ביולי, כלומר אתמול, דבר שלא התממש בסופו של דבר.

 

כמעריץ של ישראל, אני מקווה שהסיפוח לא ייצא לפועל  / הטור המלא

מאמר הדעה בגרסתו האנגלית

 

ברבים מהדיווחים התקשורתיים בנושא, מתאגיד השידור הציבורי BBC ועד הצהובון "דיילי מייל", הדגישו את העובדה שבטור שלו מגדיר עצמו ג'ונסון "מגן נלהב של ישראל". ג'ונסון כתב גם כי הוא "ידיד, מעריץ ותומך של ישראל שנים רבות" – וכי דווקא בשל כך הוא חושש ש"ההצעות הללו לא ישיגו את מטרתן להבטיח את גבולות ישראל, ואף יהיו מנוגדות לאינטרסים ארוכי הטווח שלה".

שער עיתון ידיעות אחרונות עם ה מאמר דעה של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון נגד ה סיפוח (צילום: AFP)
שער עיתון "ידיעות אחרונות" עם מאמר הדעה של ג'ונסון(צילום: AFP)

"סיפוח יהווה הפרה של החוק הבינלאומי. הוא גם יהיה מתנה לאלה שרוצים לקבע את הסיפורים הישנים על ישראל", הוסיף ג'ונסון – והדגיש: "אני מקווה מעומק ליבי שהסיפוח לא ייצא לפועל. אם כן, בריטניה לא תכיר בשינויים בקווי 1967, למעט כאלה שיוסכמו בין שני הצדדים".

 

ב"גרדיאן", עיתון שידוע בעמדותיו הליברליות והשמאליות, ציינו כי התערבות של ראש ממשלה בריטי בסכסוך הישראלי-פלסטיני אינה דבר חריג (ג'ונסון עצמו מציין בטור שלו את "תרומתה של בריטניה להקמתה של ישראל בעזרת הצהרת בלפור בשנת 1917") – אך הדגישו כי מדובר ב"התערבות בולטת" מצד מנהיג שמרני כמו ג'ונסון.

 

"הוא נחשב בעיני הפלסטינים כמי שאינו אוהד את מטרותיהם", כתבו בעיתון הליברלי. בדיווח הזכירו כי ב-2015, במהלך ביקור של ג'ונסון באזור, כשהיה ראש העיר לונדון, הזמנה שלו לפורום של נוער פלסטיני בגדה המערבית בוטלה – כיוון שתקף את פעילי חרם ה-BDS וכינה אותם "אקדמאים שמאלנים".

צילום מסך (צילום: AFP)
"ג'ונסון מזהיר את ישראל מפני תוכנית הסיפוח של חלקים מהגדה המערבית". הדיווח ב-BBC(צילום: AFP)

צילום מסך (צילום: AFP)
"בוריס ג'ונסון מזהיר מפני סיפוח במאמר בעיתון ישראלי". הדיווח ב"גרדיאן"(צילום: AFP)

ב"גרדיאן" העניקו תשומת לב מיוחדת לעובדה שג'ונסון בחר לפרסם את הטור שלו בשפה העברית ובעיתון "ידיעות אחרונות", שהוא, כפי שתיארו זאת שם, "העיתון בתשלום הנפוץ ביותר במדינה, ולא 'הארץ' שנוטה שמאלה או 'ג'רוזלם פוסט'".

 

באתר החדשות "האינדיפנדנט", שנוטה אף הוא לשמאל, ניסו להמעיט מחשיבות האזהרה של ג'ונסון. "למרות המילים החזקות, ההערכה היא שבריטניה לא מאיימת בשום פעולה נגד ישראל אם היא תמשיך בתוכניותיה חרף הלחץ הבינלאומי".

 

ב"אינדיפנדנט" ניסו להסביר לקורא הבריטי מדוע דווקא 1 ביולי הוא המועד שנקבע לתחילת תהליך הסיפוח, ונאלצו להיכנס להסבר קצר על המערכת הפוליטית הסבוכה שאליה נקלעה ישראל, אחרי שלוש מערכות בחירות רצופות. "לראש הממשלה הישראלי מותר רשמית להציג את תוכנית הסיפוח בפני הממשלה או הפרלמנט מיום רביעי, על פי הסכם חלוקת שלטון שנחתם עם שותפו לקואליציה בני גנץ", נכתב בדיווח שם.

  (צילום: רויטרס)
"מגן נלהב של ישראל". ג'ונסון(צילום: רויטרס)

UK Prime Minister Boris Johnson and Prime Minister Benjamin Netanyahu meeting in London  ()
עם נתניהו מחוץ לדאונינג 10 בלונדון

באתר הזה ובאחרים ציטטו קטע נוסף מהטור של ג'ונסון, שבו הזכיר כי שהה בצעירותו בקיבוץ. "את ישראל חוויתי באמת לראשונה בגיל 18, אז ביליתי כמה שבועות כעובד מטבח בקיבוץ כפר הנשיא. חבריי הקיבוצניקים שרדו את תרומתי לתזונה שלהם. עזבתי את הקיבוץ עם תחושת חיבור עמוק למדינת ישראל", כתב ג'ונסון.

 

"ביקוריי הרבים בשנים האחרונות הותירו בי רושם עמוק – בין אם יראת הכבוד מהדרו של יד ושם, גל-עד לפשע חריג בהיסטוריה האנושית; התכנסות יוצאת דופן של מנהיגי העולם בהלווייתו של חברי הוותיק, שמעון פרס; או רכיבה על אופניים במורד שדרות רוטשילד עם ראש עיריית תל-אביב, תוך התפעלות מהעיר הלבנה התוססת", הוסיף.

 

בנוגע לסיפוח ג'ונסון הזהיר עוד כי הוא "יעמיד בסכנה את הדרך שעשתה ישראל בשיפור היחסים עם העולם הערבי והמוסלמי. מעולם לא הייתי משוכנע יותר שהאינטרסים של ישראל חופפים לאלה של שותפינו הקרובים ביותר בעולם הערבי, כולל בשיתופי פעולה ביטחוניים אפשריים נגד איומים משותפים. תהיה שאיפתם לכינון יחסים עם ישראל חזקה ככל שתהיה, סיפוח יעמוד בדרכם של שיתופי פעולה פוטנציאליים, ולא יאפשר לשותפים מהעולם הערבי לחזק את היחסים עם ישראל. אויביה של ישראל ינצלו את המצב הזה וישתמשו בו נגד כל מי שמייחל להתקדמות במזרח התיכון".

 

 

הטור של ראש הממשלה הבריטי מצטרף ללחץ מצד גורמים בינלאומיים רבים, שכללו אף איומים לסנקציות מצד בכירים באיחוד האירופי. הלחץ רק התחזק עם ההתקרבות למועד תחילת הסיפוח. בין אם זה בגלל הלחץ הזה, המאבקים הפנימיים בתוך הממשלה, החשש האמריקני או סיבות אחרות, הסיפוח בינתיים לא ייצא אל הפועל – ונתניהו עצמו הודה שהמועד שקבע, 1 ביולי, התפספס, כשמסר אתמול שהדיונים בנושא יימשכו "בימים הקרובים".

 

ב"וול סטריט ג'ורנל" התייחסו גם הם בדיווח שלהם לטור של ג'ונסון, וציטטו בנוסף גורמים בממשל האמריקני שאמרו כי גם שם יש חשש ממתן מהיר מדי של "אור ירוק" לסיפוח שטחים. כפי שכבר דווח בימים האחרונים, בעיתון האמריקני כתבו שגורמים בממשל האמריקני בוחנים אפשרות של חידוש המשא ומתן באמצעות מחוות לפלסטינים, כמו מתן אוטונומיה מורחבת יותר בחלקים מסוימים בגדה המערבית.

 

הגורמים אמרו לעיתון כי אבי ברקוביץ', שליחו המיוחד של הנשיא דונלד טראמפ לאזור, ישוב בסוף השבוע לוושינגטון מהפגישות שקיים בארץ, ויעדכן את היועץ הבכיר וחתנו של הנשיא, ג'ארד קושנר, וכן בכירים אחרים בבית הלבן, היכן הדברים עומדים כעת.


פורסם לראשונה 01/07/2020 23:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הטור של ג'ונסון בשער "ידיעות אחרונות"
צילום: AFP
מומלצים