שתף קטע נבחר
צילום: מוטי קמחי

מסתמן: בגלל מחסור בחיסוני שפעת, בני 45 ומטה לא יוכלו להתחסן

כוננות חורף: הקורונה עוד משתוללת, אך במשרד הבריאות חוששים כי בהיעדר מספיק חיסונים לשפעת ייאלצו למיין ולקבוע מי יזכה להתחסן - ומי לא. בתי החולים דורשים להצטייד בערכות בדיקה מהירות: "בלעדיהן, נתקשה להבדיל בין חולי קורונה ושפעת"

 

 

על רקע המחסור העולמי בחיסונים לשפעת, ולמרות מאמצים להגדיל את מספרם בישראל לקראת החורף הקרוב, במערכת הבריאות כבר מעריכים: חלקים ניכרים מהציבור כנראה שכלל לא יחוסנו.

 

בשיחה שהתקיימה בין מנהלי בתי החולים לבכירי משרד הבריאות ביום רביעי עודכנו המנהלים כי עד כה נרכשו רק 2.2 מיליון חיסוני שפעת וכי השאיפה היא להגיע ל־4 מיליון. משרד הבריאות אמנם ממליץ רשמית על חיסונים נגד שפעת לכלל האוכלוסייה מעל לגיל שישה חודשים לקראת החורף, אך מגדיר את בני הגילאים מעל 65, בני הגילאים 65-45, ילדים עד גיל 5 ונשים בהיריון כקבוצות מועדפות לחיסון. המשמעות: אוכלוסיות צעירות יותר מתחת לגיל 45 כנראה יתקשו להשיג חיסון.

  

משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

"סדר העדיפויות צריך להיקבע על פי שיקול בריאותי של מי נמצא בסיכון הכי גבוה לתחלואה ומי שהחיסון יועיל לו במידה הרבה ביותר", מסביר פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור. "גם שיקולים מעשיים, כמו האם בפועל קל ליצור את התעדוף, הם משמעותיים בעניין הזה. תעדוף לפי גיל, למשל, קל לייצר באופן פרקטי. מנגד, תעדוף לפי מחלות רקע הוא הרבה יותר מסובך כי צריך לדעת מי הם האנשים שחולים באותן מחלות". פרופ' לוין הוסיף כי מה שהכי חשוב זה להגדיל את כמות המנות: "ככל שמקדימים את מתן החיסונים כך התועלת מבחינת בריאות הציבור גבוהה יותר".  

 

רוב האוכלוסייה לא תחוסן השנה לשפעת (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
רוב האוכלוסייה לא תחוסן השנה לשפעת(צילום: shutterstock)

ניסים אלון, מנכ"ל קופת חולים לאומית, ציין כי "ההתוויה תהיה שכל מי שנמצא בקבוצת סיכון לקורונה הוא זה שיקבל בעדיפות ראשונה חיסון לשפעת". הוא עוד אמר כי "רוב האוכלוסייה לא תחוסן השנה לשפעת, ואני מעריך שהביקוש השנה לחיסון יהיה גדול משמעותית מבשנים קודמות".

  

אחד האתגרים המשמעותיים הצפויים בבתי החולים החורף יהיה ביכולת ההבחנה בין חולי השפעת לקורונה: התסמינים הדומים של שני הנגיפים יחייבו את הרופאים בזיהוי מהיר ומדויק עד כמה שניתן, וזאת במטרה להימנע מאשפוז חולי קורונה במחלקות שאינן קורונה. עקב החשש הזה מזהירים בבתי החולים מפני תרחיש של מחסור בערכות הבדיקות המהירות לקורונה — וקוראים להצטייד בהן בהקדם. הערכות הללו אמנם יקרות יותר מערכות רגילות, אך מספקות תוצאה לבדיקת הקורונה תוך כשעה — זמן קצר באופן משמעותי לעומת הבדיקה הרגילה.

 

לטענת ד"ר טל ברוש, מזכיר צוות הטיפול במגפות (צט"מ) של משרד הבריאות: "אנחנו לא יודעים מה יהיה בעוד ארבעה חודשים, אך בחורף יהיה חשוב לנו לעשות בדיקות כאלו כי יהיו המון אנשים שיגיעו לבתי החולים עם תחלואה נשימתית. יש משמעות מאוד גדולה האם מדובר בשפעת או קורונה, כי זו התנהלות אחרת מבחינת בית החולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חיסונים לשפעת. לא כולם יקבלו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים