מחאת הקורונה 2020 הולידה לא מעט גיבורים וגיבורות מתוקשרים וגם תמונות בלתי נשכחות שנצרבו בזיכרון. באחת מהן, שצולמה בהפגנה בה התקבצו ארגונים ועמותות מול בית ראש הממשלה, לכדה המצלמה את איציק קדוש, יו"ר איגוד המסעדות הירושלמי ומנהיג המסעדה-קונדיטוריה המיתולוגית "קדוש", כשהוא מגיש אוכל לשוטרים שחצצו בין המפגינים למשכן בבלפור.
עוד כתבות למנויים:
"רצינו להפגין סולידריות עם מי שמפגין וקבענו שכל מסעדה מביאה בין 60 ל-100 מנות לנזקקים", משחזר איציק. "לי ולקרן, רעייתי ושותפתי לעשייה, קשה עם הדיבורים על האלימות בין שוטרים ומפגינים, אז רצינו להראות משהו אחר ולתת אוכל גם לשוטרים. גם הם בני אדם שעובדים קשה. הכנו להם סלטי פסטה קרים, ואורן ששון-לוי מ'אישטבח' אפה מאפים עם בשר, אבל לשוטרים היה אסור לקחת מאיתנו אוכל, אז נתנו אותם למפגינים ולנזקקים".
6 צפייה בגלריה
קרן ואיציק קדוש. ''בלתי אפשרי ששני מספר אחת מנהלים את המקום''
קרן ואיציק קדוש. ''בלתי אפשרי ששני מספר אחת מנהלים את המקום''
קרן ואיציק קדוש. ''בלתי אפשרי ששני מספר אחת מנהלים את המקום''
(צילום: אלכס קולומויסקי)
קרן מצטרפת לשיחה: "גם לשוטרים וגם למפגינים המצב מסובך, מורכב וקשה".
"קדוש", הפועלת מ-1967, חזרה לעבוד אחרי הסגר, אבל המציאות גרמה גם לאיציק (48) וקרן (43) לצאת לרחובות. "בירושלים יש סולידריות ואנחנו שומרים אחד על השני", אומר איציק. "המצב עכשיו על הפנים. עד עכשיו, חמישה אחוזים מהמסעדות בירושלים נסגרו, אבל אם המצב יישאר ככה - ייסגרו 60 אחוז. לכן חשוב לנו להשמיע קול, שלא יזלזלו בנו.
"רצינו למחות נגד חוסר האכפתיות כלפי האזרחים והמסעדנים וחוסר התפקוד של הממשלה. קבלת ההחלטות נעשית בלי להתחשב בנו, בלי לעשות שום בדיקה ובלי לקחת אחריות. פתאום מישהו שמונה לפני שבוע להיות שר הבריאות - מנחית עלינו דברים בלי להתייעץ".
6 צפייה בגלריה
יפעת שאשא ביטון ועדה ועדת קורונה
יפעת שאשא ביטון ועדה ועדת קורונה
יפעת שאשא ביטון ועדה ועדת קורונה
(צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת)
אז אתם לא נותנים ציון גבוה לממשלה על התנהלותה בזמן הקורונה?
"ההתנהלות היא על הפנים. חוסר ודאות מוחלט. הם מחליטים פעם ככה ופעם ככה, אין תוכנית סדורה, וזה נורא. מסעדן הולך לישון ב-12 בלילה בידיעה שהוא הולך לפתוח למחרת, ואז בחמש בבוקר מודיעים לו שהמקום שלו סגור והוא נאלץ לזרוק את הסחורה או למכור אותה בזול. כשהתחילה תקופת הסגר חילקנו סחורה לעובדים שלנו ולחיילים בודדים, ועדיין נאלצנו לזרוק לפח סחורה בשווי 70 אלף שקל".
קיבלתם החזרים?
"קיבלנו פעם אחת עבור המקום, כדי שנחזיר את העובדים מהחל"ת, אבל לא החזירו לנו אישית. הסכום שקיבלנו היה טיפה בים. פחות ממה שזרקנו או שילמנו ביטוח לאומי לעובדים. אנחנו מקווים שעוד נקבל החזרים".
קרן: "יש בעיה באיך שתופסים עצמאים במדינת ישראל. אני משלמת שכירות ומחויבת ל-70 משפחות עובדים, אז אי אפשר לנטוש אותנו. כמו שיודעים לקחת מאיתנו מסים כשהכל בסדר, אז כשלא בסדר - תדאגו לנו".
איציק: "תנו לאנשים לחיות, ותתחשבנו איתם עוד שנה. אל תהרגו אותם עכשיו".
6 צפייה בגלריה
''המצב מורכב גם לשוטרים וגם למפגינים''. הקדושים (מימין) במחאת המסעדנים בבלפור
''המצב מורכב גם לשוטרים וגם למפגינים''. הקדושים (מימין) במחאת המסעדנים בבלפור
''המצב מורכב גם לשוטרים וגם למפגינים''. הקדושים (מימין) במחאת המסעדנים בבלפור
(צילום: יואב דודקביץ')
לפחות תכף יגיעו המענקים לכל ילד, ולכם יש ארבעה בנים.
"גם תוכנית המענקים היא טעות. למה לחלק לכולם? חלקו למי שצריך באמת".
קרן: "למרות ה'חרטא' של צחי הנגבי, ברור שיש רעבים בישראל. גם לפני הקורונה היו רעבים. כל שנה השפים הירושלמים עושים אירוע התרמה, למשל לנוער בסיכון, אז אף אחד לא יכול לבוא ולהגיד לנו שאין רעבים".
הקדושים זועמים גם על הקשיים שמערימה הממשלה על ההתאוששות מהמשבר. "אין שום הגיון בכלום", סבורה קרן. "הממשלה פשוט שולפת מהמותן'".
ואיציק מחזק: "יש התנגשות בין עיריית ירושלים לממשלה. ראש העירייה משה ליאון רצה לעזור ונתן לנו אישור להוציא כיסאות ושולחנות למרחב הציבורי, כמה שאנחנו רוצים, אבל הממשלה באה וסוגרת אותך בלי הסברים. כל יום יוצאים עם אמירה אחרת, שסותרת את הקודמת. אין למשרדי הממשלה תוכנית מגירה? הם לא מקצוענים. בעלי המסעדות הם המקצוענים, אבל משרדי הממשלה הורסים לך בשנייה".
קרן: "אני יכולה להגיד שאני מעריצה של יפעת שאשא-ביטון? סוף-סוף מישהי עם שכל והיגיון ועכשיו פיטרו אותה. המסר שלנו לנתניהו הוא לא פוליטי - אנחנו כמו כולם, רק רוצים להתפרנס ושידאגו לנו".
איציק: "טוב שמינו עכשיו את פרופ' רוני גמזו להיות ממונה על הקורונה. הוא בחור מאוד נבון ומבין עניין. צריך לדעת לחיות עם הקורונה, לקחת סיכון, לצאת, לבלות וליהנות. מי שמפחד - שיישב בבית".
"קדוש" הפכה מזמן למוסד ירושלמי. מאיר קדוש ז"ל, אבי המשפחה, דור תשיעי בירושלים, פתח אותה כקונדיטוריה. "למדתי בכלל פילוסופיה, צילום ולימודים ספרדיים, ולא חשבתי ללכת בעקבות אבא", מספר בגעגוע איציק. "אבל ב-1999 אבא נפטר בגיל 64 מסרטן, והאחים שלי רצו למכור את המקום. החלטתי שאני לוקח את 'קדוש', ותוך כדי תנועה למדתי קונדיטוריה והפכתי את בית הקפה גם למסעדה".
קרן, בת למשפחה ירושלמית ממוצא מרוקאי שכולם היו בטוחים שתלך לפוליטיקה, למשפטים או לעסקים, התפרצה לחייו זמן קצר אחרי שאביו מת. "הלכתי לשפר את הבגרות במתמטיקה ופגשתי אותה שם", משחזר איציק. וקרן מוסיפה: "הכרתי את איציק ביום שהוא הוריד את הזקן. ואני תמיד אומרת שאבא שלו שלח אותי לאיציק. אחרי שנולד הילד הראשון, נהגתי לבוא ל'קדוש' ושאלתי את איציק למה אתה עושה ככה וככה, אז בסוף הוא רשם אותי ללימודי קונדיטוריה אצל אסטלה".
איך חלוקת העבודה ביניכם?
"קרן יותר על המוסים, הקרמים והזילופים, ואני בבצקים, בקיפולים, בלחמים ובשמרים. קרן גם מופקדת על השיווק, ויש לה עשרות אלפי עוקבים באינסטגרם".
קרן: "אני עושה רעש, והוא מחליט. אני הפרעת קשב וריכוז, ואיציק הוא הבסיס. העיסוק באוכל הרגיע אותי, אבל בגלל הפרעת הקשב והריכוז אני לא זוכרת מתכונים, אז כל יום הוויטרינה של הקינוחים נראית אחרת".
אז איך אתם מסתדרים?
איציק צוחק לשמע השאלה: "אנחנו לא מסתדרים".
קרן: "ראית איזה חמוד איציק? שמת לב? שנינו מספר אחת. נורא קשה לנו להיות באותו חלל - אני צריכה להוביל, ואיציק צריך להוביל למקום אחר. אז לכל אחד יש את השעות שלו בקונדיטוריה".
איציק: "אם קרן עובדת בקומה למעלה, אני ארד למטה, ולהפך. זה בלתי אפשרי ששני מספר אחת מנהלים את המקום. קרן גם לא יודעת לשחרר. היא לוקחת את העבודה הביתה. אני כן יודע לשחרר, וכשאני מגיע הביתה אני שוכח מהעבודה".
6 צפייה בגלריה
איציק וקרן קדוש במסעדה המשפחתית. ''ההתנהלות של הממשלה על הפנים. חוסר ודאות מוחלט''
איציק וקרן קדוש במסעדה המשפחתית. ''ההתנהלות של הממשלה על הפנים. חוסר ודאות מוחלט''
איציק וקרן קדוש במסעדה המשפחתית. ''ההתנהלות של הממשלה על הפנים. חוסר ודאות מוחלט''
(צילום: אלכס קולומויסקי)
תקופת הסגר הייתה בוודאי מאתגרת במיוחד עבורכם.
קרן: "לנהל עסק זה דבר תובעני, ופתאום היה שקט, דממה. אז גילינו את הזוגיות שלנו. יש זוגות שהסגר עשה להם רע, ולנו זה עשה טוב".
איציק: "הבנים למדו בזום, שיחקו בגינה וראו סרטים. סוף-סוף הם ראו אותי בבית".
קרן: "המצאנו סדנה דיגיטלית שהצילה אותנו כלכלית: אנחנו מלמדים איך להכין קינוחים אהובים שלנו, למשל 'הכלה מאיסטנבול' - קינוח ערמונים, על שם הטלנובלה המצליחה, שהפך ללהיט באינסטגרם".
בשנים האחרונות "קדוש" התחבבה על סלבריטאים, ו"חלקם הפכו לחברים". רשימה חלקית של מפורסמים שאכלו במקום או באירועים שהזוג קדוש ערכו: אייל גולן, קובי פרץ, ירדן הראל, מאור זגורי וחן אמסלם, בר זומר, רתם רבי, אביבית בר-זוהר, אסי בוזגלו, שלומי שבת, עדן מאירי ואורי לייזרוביץ'. "נועה תשבי אמרה לי שאני ג'יי לו של הקינוחים", מתגאה קרן.
"קדוש" גם הפכה לתחנת חובה אצל כל פוליטיקאי בעל שאיפות - מאביגדור ליברמן ועד שר החינוך יואב גלנט. "איילת שקד אכלה פה לאחרונה, וחזרה כעבור כמה ימים עם נפתלי בנט. הם אכלו ניוקי ורביולי", מדווח איציק. "בני גנץ היה אצלנו במהלך אחת ממערכות הבחירות, וראה בתפריט כריכים וסלטים שנקראים על שם לקוחות קבועים. אז הוא אמר: 'אם אמשיך לבוא לכאן ואבחר לראשות הממשלה, אני מבקש שתוסיפו לתפריט סלט ותקרא לו באלגנץ'".
וקרן ממהרת לאזן: "עשינו גם אירוע במרכז הרפואי הדסה לנשות הדסה - הן אירחו את שרה נתניהו ומלאניה טראמפ ב-2017, שבאו לפגוש ילדים המאושפזים בבית החולים. אשת נשיא ארה"ב התלהבה מהקינוחים המיוחדים של מסיבת התה שעשינו לכבודה".
איציק: "מאוד אהבתי את מלאניה. שרה הביאה לנו גם את ראש ממשלת הונגריה".
6 צפייה בגלריה
שרה נתניהו ועוגת הביסקוויטים
שרה נתניהו ועוגת הביסקוויטים
שרה נתניהו ועוגת הביסקוויטים
(צילום מסך מתוך הסרטון)
מה חשבתם על עוגת הביסקוויטים של שרה נתניהו, שסרטון ההכנה שלו הפך לוויראלי?
קרן: "חשבנו ששרה גאון ויש כנראה משהו שאנחנו מפספסים".
איציק: "זאת לא הייתה עוגה. אין לי מושג מה היא עשתה שם".
קרן: "זה נחמד ששרה הכינה עוגה. אני לא חושבת שמישהו אמר לה לעשות אותה כדי להסיט את תשומת הלב התקשורתית מהמשפט של נתניהו. היא עשתה אותה מתמימות. הרשת אוהבת לעשות בלגן".
גם את עוגת הגבינה המפורסמת של נחמה ריבלין ז"ל הם מחבבים. "לפני חג שבועות האחרון התקשרו אלינו מבית הנשיא, אמרו שסומכים רק עלינו וביקשו שנעשה כמויות של העוגה של נחמה והם יתרמו אותן לחיילים", מספרת קרן. "למרות ש'קדוש' היה עדיין סגור, לא יכולנו לסרב לבקשה, מה גם שנחמה הייתה אישה שייצגה את הישראלים בכבוד רב".
בני הזוג קדוש לא קופאים ולא שוקטים על ואל השמרים - ביטוי מתבקש במקרה שלהם - וכעת מתווסף עיסוק חדש לשלל מפעלותיהם. השניים משיקים את "באנו לאפות - קרן ואיציק אופים את ירושלים", תוכנית חדשה (6 פרקים) שתעלה החודש (21 באוגוסט, בשעה 17:30) בערוץ האוכל של HOT ו-yes.
בתוכנית, הצמד לוקח אותנו למסע קולינרי ברחבי ירושלים. בין התחנות: המטבח הארמני בעיר העתיקה, קונדיטוריות מזרח-אירופאיות במאה שערים, מאפייה עתיקת יומין במזרח ירושלים, וקונדיטוריה גרמנית באחת מהשכונות במערב העיר. במסע השניים נפגשים עם טיפוסים מעניינים וססגוניים וגם נכנסים למטבח כדי ללמד אותנו איך להכין את הקינוחים שראינו במסע.
6 צפייה בגלריה
''שנתיים חיזרו אחרינו שנעשה תוכנית''. מתוך הסדרה ''באנו לאפות'' בערוץ האוכל
''שנתיים חיזרו אחרינו שנעשה תוכנית''. מתוך הסדרה ''באנו לאפות'' בערוץ האוכל
''שנתיים חיזרו אחרינו שנעשה תוכנית''. מתוך הסדרה ''באנו לאפות'' בערוץ האוכל
(צילום: שניר סופגי גואטה, ערוץ האוכל)
"שנתיים חיזרו אחרינו שנעשה תוכנית", מספרת קרן. "למה? בגלל ש'קדוש' היא נקודת ציון - אנשים באים לירושלים בשביל הכותל, 'קדוש' ומחנה יהודה. סירבנו להצעות משום שאנחנו אנשי עבודה ולא חולמים להיות מפורסמים. לא מחפשים שיזהו אותנו ברחוב. בסוף הסכמנו כי חשוב לנו לקדם ולחזק את ירושלים ולהוביל שינוי תפיסה - להראות שירושלים היא לא רק הכותל או פיגועים. יש בה תיירות קולינרית מדהימה".
איך היה לצלם תוכנית בזמן הקורונה?
איציק: "זה היה מוזר. צילמנו בשוק מחנה יהודה והוא לא היה מלא כהרגלו. זה עולם אחר".
קרן: "הצוות שמר על ההנחיות, וכולם היו עם מסכות, אבל בסך הכל הרגשנו שבילינו יום כיף עם חברים".
אחרי חנוכה האחרון, כשהתורים בעקבות הסופגנייה המהוללת של "קדוש" התארכו במעלה שלומציון המלכה, הקדושים החליטו להתרחב והשתלטו על חלל נוסף הצמוד ל"קדוש", שגם בו התפריט צמחוני-חלבי כשר. "אנחנו מוסד ששורד בגלל הטריות והחדשנות", מנמקת קרן. "אנחנו מייצרים הכל במקום, כולל הלחמים, הפסטות והריבות". ואיציק מוסיף: "אנחנו נותנים ללקוח אווירה ותחושת בית".
מה אתם חושבים על כל גיבורות הרשת הצעירות שעוסקות באפייה, וחלקן - כמו אור שפיץ וליאור קוקה - אפילו פתחו מקום משלהן?
קרן: "שתיהן בנות טיפוחים שלנו. אני מתה עליהן, ותוהה כל הזמן מה היה קורה אם בגיל 20 היה לי את השכל שיש להן היום. הן מבריקות ויש רק מה ללמוד מהן".
איציק: "הן אלופות ומוכשרות. אנחנו עבדנו קשה ולקח לנו זמן לצמוח, היום הצעירים רוצים להיות שף או קונדיטור-סלב, וחווים רק את הפאן, עוד לא חוו את הקושי בניהול מקום. האם השתיים ישרדו? הזמן יגיד".
פורסם לראשונה: 10:00, 02.08.20