קטנות בצלחת: פיצה
מתי היא נולדה, מי היתה מרגריטה, מי הביאה אותה לחלל, איזו תוספת הכי פופולרית, איך קורא לה מחמוד אחמדי נג'אד, ואיך קשור לכאן הר הגעש וזוב? דברים שלא ידעתם על פיצה
- בזכות קולומבוס: הפיצה התפתחה באיטליה בעקבות הפוקאצ'ה - עקרות בית נהגו לאפות בצק דק שעליו הניחו שאריות אוכל שונות. פיצה כמו שאנחנו מכירים אותה היום נולדה רק לאחר גילוי "העולם החדש" - ואיתו העגבניות. ככל הנראה, בסוף המאה ה-17, החלו איכרים בנאפולי שבאיטליה להוסיף עגבניות על לחמי הפוקאצ'ה העגולים.
- תנור טורבו: הפיצרייה הראשונה בעולם, "Port'Alba" שמה, נפתחה בנאפולי ב-1830. את הפיצות שבה בישלו בתנור שבו הונחו סלעי לבה מהר הגעש וזוב.
- לכל איש יש שם: פיצה מרגריטה חייבת את שמה למלכה מרגריטה תרזה ג'יאובני, שביקרה בנאפולי ב-1889. טבח בשם אספוזיטו שהתבקש להכין עבורה מאכל מקומי מיוחד פיתח את הפיצה הכוללת עגבניות, גבינת מוצרלה ועלי בזיליקום - מרכיבים המסמלים את צבעיו של הדגל האיטלקי.
- נחיתה רכה: הפיצה הגיעה לארצות הברית ב-1905, כאשר נפתחה הפיצריה האמריקנית הראשונה - "Lombardi's Pizzeria Napoletana" בניו יורק.
- מדד הצריכה: כיום מחוסלים בכל שנייה 350 משולשי פיצה ברחבי ארצות הברית - מדינה שיש בה כ-62 אלף פיצריות.

את אישה? סביר להניח שתזמיני צמחוני (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
- נצחון הקרניבורים: התוספת הכי פופולרית לפיצה בארצות הברית היא פפרוני (36 אחוזים מכלל הזמנות הפיצה). הכי פחות פופולרית: אנשובי.
- כשר זה לא: דומינו'ס ישראל מדווחת כי גם בארץ פפרוני הוא התוספת הבשרית הכי פופולרית. ובגזרת הירקות - פטריות וזיתים.
- התוספת שתופסת: בין תוספות הפיצה שניתן למצוא ברחבי העולם: ג'ינג'ר כבוש, בשר טלה קצוץ וטופו בהודו. ביפן - דיונון, צלופח ומאיו ג'אגה (מיונז, תפוחי אדמה ובייקון). אפונה ירוקה בברזיל. ברוסיה מגישים פיצה מכוסה במוֹקבָּה - שילוב של סרדינים, טונה, מקרל, סלמון ובצל; בצרפת - פְלמבה: שילוב של בייקון, בצל ושמנת; בפקיסטן - קארי; באוסטרליה - שרימפס ואננס, ובקוסטה ריקה - קוקוס.
- רק בישראל: לפי דומינו'ס תוספות פיצה ייחודיות לארץ הקודש הן: אנטי-פסטי, יען, שיבקה וחצילים.
- בשבילי רק סלט: נשים נוטות פי שניים להזמין תוספות צמחוניות מאשר גברים.
- קצת מספרים: "פיצה האט" היא חברת הפיצה הגדולה בעולם, עם יותר מ-12 אלף נקודות מכירה ביותר מ-90 מדינות. "דומינו'ס" היא חברת שליחויות האוכל המובילה בעולם, עם 8,300 סניפים ב-60 מדינות.
- ללקק את האצבעות: "מיסטיק פיצה" הוא סרט משנת 1988 שמתאר את סיפורן של שלוש צעירות העובדות בפיצרייה המקומית. היה זה הסרט שהביא לפריצתה של השחקנית המתחילה ג'וליה רוברטס.
- הגודל כן קובע: לפי ספר השיאים של "גינס", הפיצה הגדולה בעולם נבנתה ב-8.12.1990 בנורווד, דרום אפריקה. קוטרה היה 37.4 מטר.
- גם האורך: הפיצה הארוכה ביותר בעולם הוכנה בישראל על ידי "פיצה מטר" ב-3.11.2003. היא כללה 150 ק"ג קמח, 60 ק"ג זיתים ו-50 ק"ג רוטב עגבניות.
- שילוח מהיר: ב-2001 הפכה חברת "פיצה האט" לראשונה ששלחה פיצה לחלל, כאשר שנה של ניסויים הובילה למשלוח של פיצות לתחנת החלל הבינלאומית. בנוסף שילמה החברה עבור הצבה של שלט עם הלוגו שלה על גבי החללית.
- מהשפתיים לירכיים: במשולש פיצה ממוצע יש כ-350 קלוריות.
- אם אין לחם תאכלו פיצה: בחודש מרץ האחרון השיקה פיצריית "Nino's Bellissima Pizzerian" הניו-יורקית את "הפיצה היקרה בעולם" שמחירה אלף דולר. המרכיבים: ארבעה סוגים שונים של קוויאר, בשר לובסטר ובסיס של קרם פרש.
- שיא הטאקט: במהלך מחאת הסטודנטים הגדולה בשנת 1998, מובילי המאבק ערכו שביתת רעב. ביבי ושרה נתניהו, אז ראש הממשלה ואשתו, הזמינו את הסטודנטים לדון בתביעותיהם. את פניהם של השובתים שנענו להזמנה קיבלו עשרות פיצות חמות שהובאו עבורם.
- האקדמיה ללשון: לפני כשנה פרסם נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, צו נשיאותי האוסר על בני עמו להשתמש בכ-2,000 מילים שמקורן מערבי. בין המילים האסורות נכללה המילה "פיצה", ובמקומה הובא ביטוי פרסי למהדרין: "כיכר לחם גמישה".
- גורמה:
ג'ינג'ר כבוש, קארי או קוקוס?
או אולי דיונון?
צילום: דני סלומון
הכי פחות פופולרי. אנשובי
מומלצים





