מיניות זוגית בריאה היא לא רק יחסי מין

עברתן לידה ואתן מתקשות לחזור לאינטימיות עם בן הזוג? קודם כול תתחבקו

כאבים, חששות, יובש נרתיקי וכמובן עייפות, כל אלה משפיעים שלא לטובה על החזרה ליחסי מין סדירים אחרי לידה.  יש דרכים להתמודד  

פורסם:
"אחרי לידה הרבה נשים חוות ירידה בחשק המיני, ויש לכך סיבות וגורמים שונים", מסבירה ד"ר עינת אלרן (60), מומחית בגינקולוגיה ומיילדות, מדריכה ומטפלת מינית מוסמכת. "מבחינה פיזית יכולים להיות פצעים באזור הנרתיק, חתכים ותפרים. קיימת מתיחה של השרירים באזור רצפת האגן ובעקבותיה יש נשים שסובלות מבריחת שתן, וחוששות שזה יקרה בזמן יחסי מין עם בן הזוג. בנוסף, אחרי הלידה, בפרט בהנקה, מתרחש ייצור מוגבר של הורמון הפרולקטין, דבר שיכול לדכא את הפרשת האסטרוגן מהשחלות ולהוביל ליובש נרתיקי, וזה עלול לגרום לכאבים".
מה קורה לאישה מבחינה רגשית?
"העייפות שמאפיינת את האימהות הטרייה עלולה להפחית את החשק המיני. יש נשים שמתמודדות עם דיכאון. גם אם לא מדובר בדיכאון, רבות מתמודדות עם 'בייבי בלוז' שמשפיע על מצב הרוח ועל הרצון לקיים יחסי מין. יש עניין של דימוי גוף ותחושת נשיות שהשתנתה – אחרי הלידה מתרחשים שינויים בגוף שגם הם עלולים לגרום לחשק ירוד.
"בנוסף, אצל נשים מיניקות, יכולה להיות לפעמים תחושה שהמגע עם התינוק מספיק להן והן לא צריכות עוד מגע מבן הזוג".
גם חוויית הלידה עצמה יכולה להשפיע על המיניות?
"כן, לחלוטין. הייתה לי מטופלת שעברה ניתוח קיסרי חירום, ובכל פעם שהיא קיימה יחסי מין עם בן זוגה היו לה פלאשבקים לחדר הניתוח כשהרופאים רכנו מעליה. יש נשים שחשבו שיחוו לידה באופן אחר ממה שקרה בפועל וחשבו שיגיבו אחרת, וגם זה יכול לפגוע בדימוי העצמי שלהן, ולגרום לפגיעה בחשק".
2 צפייה בגלריה
"זה בסדר שכל אחד מבני הזוג יאפשר לעצמו תקופת הסתגלות". ד"ר עינת אלרן
"זה בסדר שכל אחד מבני הזוג יאפשר לעצמו תקופת הסתגלות". ד"ר עינת אלרן
"זה בסדר שכל אחד מבני הזוג יאפשר לעצמו תקופת הסתגלות". ד"ר עינת אלרן
(צילום: נוי ערקובי)

עד כמה מערכת היחסים הזוגית משפיעה על החשק המיני אחרי הלידה?
"בפרט אחרי הלידה הראשונה, הסטטוס הזוגי משתנה ומזוג אנחנו הופכים להורים. אם יש תקשורת וחיבור טוב עם בן הזוג, ואם הוא שותף מלא להורות והוא קשוב אליי, אז אפשר להתמודד עם שינוי הסטטוס טוב יותר ולחזור מהר יותר לאינטימיות זוגית. מצד שני, אם אני מרגישה שבן הזוג לא שותף לתהליך ואני מפתחת כעסים על כך שהוא לא מספיק מעורב בטיפול בתינוק, זה עלול להוביל למתח ולכעס שיגרמו לחוסר חשק.
"אצל זוגות שעברו טיפולי פריון והיו צריכים לקיים יחסי מין באופן מתוזמן ולא ספונטני, ובנוסף לכך עברו היריון בסיכון עם מגבלה על קיום יחסי מין, יכול להיות שהחזרה לאינטימיות גופנית תהיה מאתגרת יותר. מול כל זה, יש נשים שמרגישות לחץ לחזור לקיים יחסי מין, במיוחד אם הן מקבלות מסרים מהחברה שמיד אחרי הלידה הן צריכות 'לחזור לעצמן'".
"הייתה לי מטופלת שעברה ניתוח קיסרי חירום, ובכל פעם שקיימה יחסי מין עם בן זוגה היו לה פלאשבקים לחדר הניתוח כשהרופאים רכנו מעליה"
מדובר במכלול של גורמים פיזיים ורגשיים שהוא לא פשוט. איך מתמודדים?
"חשוב לזכור שמיניות זוגית בריאה היא לא רק יחסי מין. אפשר לשבת, להתחבק ולהתלטף. אפשר לנסות לקיים יחסי מין בהדרגה – להכניס אצבע ולבדוק אם זה כואב. כדאי להשתמש בחומרי סיכה אם מרגישים יובש נרתיקי. תרגול שרירי רצפת האגן הוכח כמשפר דליפת שתן, וגם כמשהו שמקדם שביעות רצון והנאה ממין.
"אם יש כאב בזמן חדירה, מומלץ לא להתבייש וללכת להתייעץ עם גינקולוג/ית. מבחינת דימוי גוף, חשוב לקבל את השינוי ואת מי שאני עכשיו. נשים צריכות להתחבר לעצמן ולגוף שלהן.
"כדאי לזכור שזוגות עוברים חוויה מאוד משמעותית במהלך ההיריון, הלידה ולאחריה, והיא משפיעה על הגוף וגם על הנפש. זה בסדר שכל אחד מבני הזוג יאפשר לעצמו תקופת הסתגלות".
אחרי כמה זמן המיניות חוזרת לעצמה?
"רוב הזוגות חוזרים לקיים יחסי מין בהדרגה במהלך החודשים שלאחר הלידה. במחקרים נמצא כי שנה אחרי לידה כ־98% מהזוגות חזרו לקיים יחסי מין. במידת הצורך אפשר לפנות לייעוץ זוגי מיני, שיוכל להקל ולעזור לחזור לחיים עם אינטימיות גופנית מהנה".
סקס טיפ: "אחרי הלידה, התחילו מיחסי מין ללא חדירה והתקדמו בהדרגה".
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button