הכרם של לאה והיינץ מטלר

דרכים צדדיות: טיול פריחה, יינות ומטעמים כפריים במטה יהודה

רגע לפני הפסח פותחות הבשלניות של יישובי מטה יהודה את הבתים והמטבחים הפרטיים, ומשתלבות בחגיגת היקבים של חבל הארץ הקולינרי העשיר בישראל

פורסם:
אומרים, שקיימים שני דברים אותם העניקה מדינת ישראל לעולם בדור האחרון: הייטק מתקדם ויין משובח. ואין עוד אזור בישראל שיש בו מספר גדול כל כך של יקבים ושעשיר בכל כך הרבה סוגים וטעמים של יין, כמו הרי ושפלת יהודה. כ־12%-15% מבין מאות היקבים הפעילים בישראל מרוכזים בשטחי המועצה האזורית מטה יהודה, ששטחה פחות מ־2% משטח מדינת ישראל כולה. אין פה כמעט יישוב בלי יקב, ולעתים קרובות תמצאו יותר מיקב אחד ביישוב. יש בהם גדולים ומוכרים כמו טפרברג, קסטל ועמק האלה, בוטיקיים ותיקים כמו פלם, סוסון ים, ספרא, קלו דה גת וקדמא, וקטנים וטרנדיים יותר כמו כרם ברק, יפו, מוני ואחרים.
אזור מטה יהודה ממוקם במרכז המדינה, קרוב לגוש דן ולירושלים. לא נוסעים לכאן במשך שעות ואין בדרך פקקים. עכשיו, בראשית האביב, יש גם שני בונוסים: פריחה מהממת, כמעט על כל גבעה, שכדאי למהר וליהנות ממנה לפני שעוד חמסין או שניים ייבשו הכל, וגם סדרת אירועי אוכל וקולינריה הנושאים את השם "אביב של אוכל כפרי במטה יהודה", שבעיקרון ייערכו עד סוף השבוע של 6 באפריל (חפשו ברשת: "תיירות מטה יהודה").
איך לטייל באזור? הגיעו מוקדם, בחרו מראש כמה יקבים סמוכים ותאמו את הביקור, השקיעו גם במקום לאכול בו או בסלסילת פיקניק, ולא לשכוח לקבוע נהג תורן, שישתה רק מים וקפה ויוביל אתכם בשלום בין היקבים ובדרך הביתה. הנה הצעת היום שלנו:
10:00, ברדלי: מצטיידים בלחמים
אורן שמואלי הוא פסיכותרפיסט ועובד סוציאלי במקצועו, אבל הוא התאהב בתחום הלחם והבצק ולמד והשתלם בישראל ובהולנד. בחצר ביתו ביישוב שריגים (לי־און) הוא מפעיל מאפיית בוטיק קטנטנה, דחוסה במשטחי עבודה ובתנורי אפייה, שמהם מגיחים לחמים ומאפים ריחניים בטעמים שמימיים: לחמי שאור, כוסמין, כפרי, צרפתי וסקנדינבי וגם שיפון צפוף ונפלא עם יין, אגוזים וצימוקים שנמכר במשקל ועוד. ויש גם קרואסונים נדירים ובשני וחמישי בערב גם פיצות מפתיעות על בסיס בצק איטלקי. אין כאן כמעט מקום לשבת, כי לא מדובר בבית קפה. מתקשרים מראש, מזמינים, באים לקחת ושומרים להמשך הטיול, לצד יין ומטעמים נוספים שתאספו בדרך.
6 צפייה בגלריה
מתקשרים ומגיעים לקחת. "ברדלי"
מתקשרים ומגיעים לקחת. "ברדלי"
מתקשרים ומגיעים לקחת. "ברדלי"
(צילום: צביקה בורג)
מאפיית ברדלי, רחוב כרמים 9 שריגים (לי־און). הזמנות מראש בטל': 050-5753548. איסוף: בימי חמישי בין 10:00 ל־13:00, בשישי בין 14:30-8:00. יש גם פיצות נהדרות, שאפשר להזמין ולקחת, בימים שני וחמישי, בין 20:00-18:00.

11:00, יקב הדר: כוס ראשונה
פיטר ובת שבע מארק מוכיחים שאפשר לחלום ולהגשים. לקראת גיל הפרישה לגמלאות, עזבו את ביתם בהוד־השרון, רכשו משק נטוש ביישוב עגור ובמו ידיהם הקימו בית צנוע, נטעו כרם ובמבנה שלפני דורות יועד לייבוש עלי טבק – מיקמו את ציוד היקב לצד ערימת חביות עץ ליישון יין. פיטר, נגן קונטרבס בתזמורת הפילהרמונית, מתייחס לגפנים ליין כאל תווי מוזיקה, באותה העמקה דייקנית־מתמטית, והתוצאות נהדרות: יינות נהדרים - לבן, רוזה ואדום, מזני קולומבר, סירה וקברנה פרנק, שאפשר לשתות רק ביקב, על מרפסת הבית, מול הכרם הציורי.
בעיקרון, הבית פתוח בכל ימות השבוע (בשבת ב־14:00-11:00), אבל יש לתאם מראש. סיור בכרם וביקב, טעימה של ארבעה יינות וכיבוד קל (לחם ביתי, שמן זית, גבינות וזיתים) – עולה 75 שקל, ושווה הרבה יותר. מחיר בקבוק יין: 90-75 שקל.
יקב הדר, מושב עגור. טל': 050-2325110, 054-4612812.
12:00, יקב עגור: בר פתוח
את יקב עגור הקים היינן שוקי ישוב ומיקם אותו בכניסה למושב עגור, מול נוף פתוח, ועם בר מאובזר ומדשאה זרועה בשולחנות. עם הזמן הצטרפו אלעד כץ (לשעבר ביקב סוסון ים) ואייל דרורי (לשעבר ביקב קסטל), וכיום מגדלים בכרמים של "עגור" כ־20 זני ענבים ומהם מייצרים שישה בלנדים מורכבים, שבכל אחד מהם 7-5 זנים. הרעיון, הם אומרים, הוא להביא מקסימום מטעמי האזור לבקבוקים.
אפשר להתיישב כאן עם בקבוק יין ומגש כיבוד מרשים, אפשר גם להזמין טעימות והדרכה, ומדי שבועיים, בצהרי שישי, נערכות כאן הופעות מוזיקה והאווירה שמחה ותוססת.
6 צפייה בגלריה
טיול
טיול
טעימת יינות ומגשי גבינות. יקב עגור
(צילום: צביקה בורג)
מחירים: מ־92 שקל ליין "עגור לבן" משנת 2022, דרך 125 שקל עבור "לים 2021" האדום המצוין ועד 159 שקל ליין "שמירה מיוחדת 2020". כוס: 45-30 שקל; פלטת גבינות, 80 שקל; סלסילת כיבוד לפיקניק, 160 שקל.
יקב עגור, מושב עגור. פתוח כל יום, בין 16:00-10:00. טל': 02-9995423.
13:00, זריקת קפאין: אגרו קפה
אפילו רק כדי לשמוע על היזמות הישראלית החצופה שמאחורי "אגרו קפה", כדאי להגיע לבר הקפה המעוצב והמושקע ביישוב שריגים (לי־און). החברה עובדת עם מגדלי קפה קטנים ברחבי העולם, בעיקר בקולומביה ובאתיופיה, מתקינה במטעים שלהם מערכות השקיה ודישון מתוצרת ישראל בתמורה למחצית מהגידול ביבול, והעסקים פורחים.
בבר הקפה שלהם אפשר לטעום מגוון סוגי קפה שאינם מתוצרת התאגידים המוכרים, ולמכורים לקפאין מוצעות חליטות קפה יוצאות דופן, המוגשות בסדנאות טעימה (70 שקל), ואם תגיעו . אהבתם? אפשר כמובן לקנות.
אגרו קפה, מרכז מסחרי שריגים (לי־און). פתוח: ראשון-חמישי, 17:00-8:30, שישי, 14:00-8:30. סגור בשבת.
טל': 02-6645455, ווטסאפ: 054-4941226.
14:00, הפסקת צהריים: איתיאלה טראק
איתיאלה היאט זכתה באחת מעונות "מאסטר שף", אבל במקום לרוץ אחרי קריירה בתחום המסעדנות, בחרה להתמקם בפינה צנועה במושב מטע, סמוך לחממות שבהן מגדל בן זוגה נסים בר ששת צמחי תבלין, פרחי מאכל ועוד ירוקים ריחניים וטעימים.
6 צפייה בגלריה
יש גם מתוקים. איתיאלה טראק
יש גם מתוקים. איתיאלה טראק
יש גם מתוקים. איתיאלה טראק
(צילום: צביקה בורג)
בפוד טראק של איתיאלה, שפועל רק בימים חמישי ושישי, משולבים המאפים הנהדרים שהיא מכינה ותנובת החממות. אין פה תפריט קבוע, יש פוקאצ'ות ובייגלס ומאפים ממולאים בירקות, פרחים ותבלינים ולפעמים גם מרק, סלט עלים ועוד. תמיד מפתיע, תמיד טעים ולא יקר: 40-32 שקל לפריט, שמשביע כמו ארוחה שלמה.
איתיאלה, מושב מטע. פתוח: חמישי, 15:00-9:00, שישי, 14:30-8:30. טל': 050-2334317.
15:00, יין ונוף: יקב רוגלית
כמו רבים אחרים באזור, גם ישי ושרון כהן עברו מהעיר הגדולה (רמת־גן) למושב הירוק (נווה־מיכאל). ליין הגיעו כמעט במקרה, אבל נכנסו לעניין: שרון למדה ייננות ואף עבדה ביקב שורק, ישי התמחה בכרמים, והיקב הקטן שלהם ממוקם סמוך לבית המגורים.
ישי ושרון מארחים בחצר הבית, תחת פרגולה גדולה ומול נוף עמק האלה, שם ממוקמים הכרמים שלהם מזני מלבק, מרלו, פטיט ורדו, קברנה סוביניון, שרדונה ושאנין בלאן. היינות שלהם שונים אלה מאלה, לכל אחד אופי אחר וסיפור שונה, וכולם מחוברים היטב לנוף ולמקום.
ביקור אופייני ב"רוגלית" כולל טעימות של ארבעה סוגי ין, לצד פלטת גבינות וירקות (100 שקל).
יקב רוגלית, נווה־מיכאל. פתוח: ראשון-חמישי, 15:00-11:00. בסופי שבוע בתיאום מראש, בטל': 052-4207088, 052-880646.
17:00, סוגרים את היום: יקב ספרה
את "ספרה" אין צורך להציג למי שמכיר אפילו רק מעט מתחום היין בישראל: היקב מתמחה ביינות לבנים בלבד, ועושה זאת באיכות מופלאה.
היינן, דורון רב הון, למד ייננות בצרפת ובחר להתמחות בנושא אחד: יינות לבנים מאזור גידול אחד, שם גם התמקם היקב. ב"ספרה" נוצרו מומחיות ודיוק בכל מעגל הייצור - מהכרמים, דרך שלבי הייצור, הביקבוק וההגשה ועד המיתוג והשיווק שעליהם אחראית זוגתו של דורון, סימה רב הון – והתוצאות משובחות בהתאם. כל ביקור כאן הוא חוויה של טעמים ומקצועיות.
טיפ: למרות שמקובל לשתות יין לבן לפתיחת ארוחה או בבוקרו של יום חם, אפשר דווקא לסיים פה את יום הטיול בין יקבים, עם טעימות של לבנים מעודנים לצד מגשי גבינות ושוקולד, ורגע לפני הנהיגה (הזהירה) הביתה.
6 צפייה בגלריה
סיום מתוק ליום מפרך. יקב ספרה
סיום מתוק ליום מפרך. יקב ספרה
סיום מתוק ליום מפרך. שוקולד ויין לבן, יקב ספרה
(צילום: צביקה בורג)
מרכז המבקרים של יקב ספרה עמוס וגדוש, ולכן רצוי מאוד להגיע לכאן בתיאום מראש. למשל, ל"טעימה לבנה" – שלושה סוגי יין לצד מגש כיבוד שעולה 130 שקל. ואפשר גם להזמין מראש מארז פיקניק, הכולל בקבוק יין, שתי כוסות, לחם, גבינות, ירקות, שמן זית ומטבלים, שמחירו 260 שקל.
יקב ספרה (Sphera), גבעת־ישעיהו. טל': 02-9938577.

והאוכל הכפרי?
זה 24 שנה נערך באזור מטה יהודה "הפסטיבל לאוכל כפרי". השנה, מטעמים מובנים, הושמטה המילה "פסטיבל" והוחלפה ב"אביב", אבל הרעיון המקסים זהה: עשרות בשלניות, בשלנים, ייננים, גבנים ואופים פותחים את הבתים הפרטיים, המטבחים האישיים ואת העסקים, ומנגישים את המטעמים והתבשילים המסורתיים שהביאו הם או הוריהם מהמדינות מהן עלו ארצה. מטה יהודה, כדאי לדעת, היא המועצה האזורית הגדולה בישראל, וכוללת כ-57 יישובים, שבהם מתגוררים בני רומניה וכורדיסטן, מרוקו והודו, צרפת ותוניס, פולין וארגנטינה ומהיכן לא. שפע הטעמים עשיר ומבלבל, וכדאי לדעת שבשלניות רבות מארחות במשך השנה כולה, לא רק בימי האירוע.
לאן להגיע? כאמור, חפשו ברשת "אביב של אוכל כפרי", ותגיעו למפת האירועים וללו"ז הסיורים המאורגנים. דוגמאות למה שאפשר לעשות, לראות ולטעום:
להצטרף לסיור המאורגן "סיורים בין הסירים", ב-5 באפריל בהדרכת ד"ר גילי טופר, שמתחיל בבית הקפה "קפריסקו" בעין רפא, ממשיך ל"מתססה" ביד השמונה ומסתיים בקרית ענבים, בביתו של ג'וליאנו ראש המתמחה במטבח הברזילאי (210 שקל לאדם, הרשמה בטל': 02-9958650).
להצטייד בסלסילת פיקניק אם מאפים, כריכים וגבינות איכות אצל יעל ודורון רגב במושב גפן,(ימי שישי, בהזמנה מראש, בין 16:00-10:00, טל' 054-2479336).
6 צפייה בגלריה
הכריכים של יעל ודורון רגב
הכריכים של יעל ודורון רגב
הכריכים של יעל ודורון רגב
(צילום: צביקה בורג)
להתארח בחות בר לארוחת מאפי טאבון ומעדנים מבוססי ליקוט והתססה שמכין השף אסף רון (מיקום: הר טוב, שבת, 6 באפריל, 15:00-10:00, טל': 052-3949291).
ליהנות מתבשילים מרוקאיים אותנטיים, ובהם קוסקוס מושלם, לחם מתוצרת הבית, מטבוחה לוהטת ועוד אצל עליה גבאי במושב גפן (ימי שישי, בין 15:00-12:00, בית שומר שבת, טל': 052-2442804).
לטעום יינות בחצר היקב של לאה והיינץ מטלר, במושב עגור, וללוות הכל בגבינות ובקונפיטורות מתוצרת הבית והאזור, בימים שלישי-שישי, בין 15:00-9:00 (טל' 050-2802554 / 054-4512045).
לכתבה זו התפרסמו 0 תגובות ב 0 דיונים
הוספת תגובה חדשה
אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר אתתנאי השימוש של Ynet לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.
The Butterfly Button