"מכירים את זה כ'פייס־טייפינג' או 'ביוטי־טייפינג', אבל המונח המקצועי הוא 'קינזיו־טייפינג', שזו שיטת טיפול לקיבוע שרירים תפוסים או קרועים המיועדת לספורטאים או כחלק מטיפול פיזיותרפיה" מסבירה לנו עדי קפלן, מטפלת פנים הוליסטית המתגוררת בפלורידה ומטפלת בשיטה. "לפנים אנחנו משתמשים בשיטה דומה, אבל זה לא בדיוק אותו הדבר".
למה תורם הפייס־טייפינג?
"פייס־טייפינג נעשה לשלוש מטרות: טכניקה ראשונה היא באמת להרמת שרירים, למשל, אם יש צניחה של קו הלסת או של הלחיים אז יש שיטה להדביק טייפ כדי להרים את השריר ולהחזירו למקום. טכניקה שנייה היא להחלקת קמטים וקמטוטים. כשאנחנו מניחות את הטייפ אנחנו טיפה מרימות את העור, מה שגורם לו להיפרד מהשריר ולהיות רפוי יותר, כך שנוזלי הלימפה והדם יכולים לזרום טוב יותר ועם הזמן זה עוזר להפחתה של הקמטים והקמטוטים. יש לזה גם אפקט מיידי אך רגעי (בהנחה שלא מתמידות), כך שאם את עושה את זה למשך כמה שעות, נניח לפני אירוע, זה ממש משפר את מראה העור. כמובן, אם לא נתמיד זה יחזור למצב הקודם. מטרתה של הטכניקה השלישית היא לעשות ניקוז לימפטי. הלימפה היא חלק מהמערכת החיסונית שלנו, זה נוזל בגוף כמו הדם, אבל בניגוד לדם אין שום דבר שמפמפם אותו ומזיז אותו. התפקיד שלנו הוא להזיז אותו וניתן לעשות זאת בעזרת פעילות גופנית מתונה, שתיית מים וניקוז לימפטי פיזי. כשהלימפה זורמת בין העור לשריר על מה שנקרא הרקמה המחברת, הפאשיה, אז אנחנו צריכות להזיז את העור בעדינות מבלי להזיז את השריר, כדי לגרום ללימפה לזוז. זה משהו מאוד־מאוד עדין. הטייפינג לניקוז לימפטי נראה כמו תמנון, הרבה יריעות בצורת קווים שבסוף מתחברות לקצה אחד. זה מייצר בעצם שביל שמראה לנוזל לאן לזרום. עושים את זה על הפנים והצוואר וזה מנקה ומוריד נפיחות".
ואיך זה מתנקז החוצה מהגוף?
"בעיקר דרך זיעה ושתן".
עדי קפלן מדגימה את הפייס-טייפינג
שימו לב באיזה טייפ אתן משתמשות
"לפני כ־20 שנה החלטתי לנקות את הגוף מרעלים כדי להכין אותו להיכנס להיריון, כי לא הצלחתי, ואז גם הבנתי שזה אומר גם לשים לב מה אני מורחת על העור, כי הוא בעצם האיבר הכי גדול בגוף", משתפת אותנו קפלן על הדרך שהובילה אותה לשיטה. "הפסקתי לקנות מוצרי קוסמטיקה, וכשכן קניתי בדקתי כל רכיב והתחלתי להכין מסכות בבית מיוגורט, קקאו, בננה ואבוקדו. ראיתי שזה עובד והחלטתי שזו הדרך שלי. יש לי תואר שני בהנדסת תעשייה וניהול ובאותה תקופה עבדתי כמנהלת לוגיסטיקה בארצות הברית. כשהייתי נוסעת עם חברות למלונות הייתי מביאה איתי את כל הדברים האלו, והיינו עושות שם בלגן - הקקאו מלכלך והמאצ'ה משאיר הכול ירוק. החברות אמרו לי 'למה את לא עושה עם זה משהו?' ואמרתי להן 'אין מצב, תראו איזה לכלוך זה עושה'. מאז חזרנו ועשינו רילוקיישן לפני ארבע שנים לטמפה, פלורידה. באותה תקופה הייתי אמא במשרה מלאה ולא הכרתי אף אחד במקום החדש. יום אחד נכנסתי לאינסטגרם, ומישהי שלימים הפכה למורה שלי עלתה ללייב בעמוד שעוסק בתחום טיפוח טבעי של העור. היא לימדה רפלקסולוגיה לפנים ונתנה מדריך חינמי ל־30 ימים. זה נראה לי מגניב מאוד והתחלתי לעשות את הפרוטוקולים".
מה גילית?
"שהרפלקסולוגיה לפנים טובה לעור, אבל היא גם מרפאת. ניסיתי אותה על בעלי שהיו לו אלרגיות מטורפות, במיוחד בפלורידה. יום למחרת הוא אמר לי 'וואו, תקשיבי, אני פתאום שם לב שאין לי כמעט את התסמינים של האלרגיה. זה מה שאת צריכה לעשות'. ככה למדתי את המקצוע ופתחתי קליניקה בבית".
מתי נכנס הפייס־טייפינג?
"בהמשך הרגשתי שזה לא מספיק - טסתי לניו יורק ללמוד על גוואשה ועשיתי קורס כוסות רוח לפנים ואיכשהו התגלגלתי לפייס־טייפינג. הטכניקה ממש הלהיבה אותי, אז קניתי קורס של מדריכה מפולין שמומחית בזה, ולפני קצת יותר משנה מצאתי בית ספר מקצועי בגרמניה שמלמד את זה. פניתי אליהם בבקשה שיגיעו לארצות הברית ללמד את הקורס וניצלתי את הניסיון שלי כמהנדסת תעשייה וניהול ומנהלת פרויקטים כדי להביא אותם".
מתי הכי מומלץ לתרגל?
"את הטייפינג לניקוז לימפטי מומלץ לעשות ביום, זה עובד הכי טוב כשאנחנו בתנועה - כי הלימפה צריכה תנועה בשביל לזרום", מסבירה קפלן. "גם אם את מתרגלת כשאת יושבת מול המחשב, את במאונך ואת קמה לקחת מים, יש תזוזה. את שתי השיטות שמיועדות לשרירים ולקמטוטים אין בעיה לעשות מתי שרוצות, אני עושה בלילה אבל גם אין לי בעיה לשים ביום ולצאת עם זה מהבית. אני מוכרת את הטייפ ואני שמה לב שהרבה נשים מבקשות בצבע גוף, שלא יראו אותו אפילו בבית, זה עניין של העדפה. מה שכן, צריך להדביק למינימום שלוש עד שמונה או תשע שעות, זה הכי טוב".
כמה פעמים בשבוע את עושה את זה?
"לא כמו שהייתי רוצה, אני עושה פעמיים והייתי רוצה לעשות לפחות שלוש או ארבע פעמים, זה אידיאלי. יש לי עוקבות שעושות גם כל יום. זה תלוי בפנאי שיש לך עבור זה".
איך בוחרות טייפ מתאים?
"חשוב מאוד באיזה טייפ משתמשים, לא כל טייפ מתאים לפנים. בפארמים, נגיד, יש טייפים שמיועדים לגוף שאמורים להחזיק שריר גדול ולכן יש להם דבק מאוד חזק, אנחנו רוצות טייפ הרבה יותר עדין ונושם. בהתחלה קניתי טייפ מסיליקון וזה לא הרגיש לי טוב. לימים הבנתי שאם לא משתמשים בטייפ נכון, זה סותם את הנקבוביות, בייחוד הסיליקון כי הוא לא נושם בכלל. בסוף מצאתי בבית ספר בגרמניה, ששם הם באמת מובילים בתחום, והם גם מייבאים טייפ מקוריאה ברמה הכי גבוהה שיש. הבד מכותנה עשוי בקוריאה והדבק מיוצר ביפן. בנוסף, יש להם כל מיני דוגמאות שאני ממש אוהבת, של זברה, נחש וצבעים, מה שהופך את זה לפאן. בטייפ שאני משתמשת בו הדבק מוטבע בצורת גלים, כלומר, יש גל עם דבק וגל בלי דבק, ואז יש מקום לעור לנשום. אני גם מייבאת ומוכרת אותו פה בקליניקה בארצות הברית והוא של Rea Tape Europe, ויש עוד טייפ מומלץ שניתן להזמין מאמזון, של Spidertech".
יש לך דגשים להדבקה יעילה?
"קודם כול, לעבוד על פנים נקיות. ברגע שאנחנו מזרימות את הדם, הוא שותה פנימה את מה שעל העור. חשוב מאוד לעשות מסאז' בפנים לפני כן כדי להזרים את הדם ולחמם את השרירים. אנחנו רוצות שתהיה שם תנועה ותזוזה. בכלל, מסאז' פנים עוזר כשלעצמו לקמטים ולשרירים, אז על אחת כמה וכמה אם שמים טייפ, זה מגביר פי כמה. אם אנחנו עושות את הטייפינג בלילה, אז כל מוצרי הטיפוח שאנחנו מורחות על העור צריכים להיספג לפני כן, כדי שהטייפ יידבק. בכלל, לפני שאנחנו עושות עיסוי פנים אנחנו רוצות ללחח את העור לפני, אז נמרח קרם כחצי שעה לפני ושמן לפחות שעה לפני. רצוי לנגב את הפנים במטלית לפני ההדבקה כדי לוודא שהטייפ יידבק".
ממה צריך להיזהר?
"חשוב מאוד להיזהר מטייפ שמגיע מסין, זה הדבר הראשון שהמורה שלי אומרת. הבעיה היא שהבד והדבק עלולים להיות רעילים. אנחנו מחפשות טייפ שעשוי מכותנה עם אחוז אחד של אלסטיות. הוא אמור להיות דק, אבל לא דק מדי - הוא בעצם אמור לחקות את העור. חשוב מאוד גם איך אנחנו מסירות את הטייפ, זה לא כמו פלסטר, העור מאוד עדין ואנחנו לא רוצות לפגוע בו בהסרה. אפשר לשים שמן, נגיד שמן שקדים, שיפריד את הדבק מהעור או בעזרת מים חמימים להרטיב את הטייפ ולחכות שהוא יתרכך ואז ביד אחת מגלגלות את הטייפ כשהיד השנייה מחזיקה את העור במקום שלא יימתח".
כמה זמן זה לוקח פלוס־מינוס?
"אם את עושה רק את המצח, עם המדידה והגזירה זה לוקח נגיד ארבע דקות".
לאילו תוצאות ניתן לצפות מהשיטה הזו?
"קמטוטים זה מחליק, ללא ספק, קמטים – זה תלוי בגיל. כמובן, אם את עושה פעם אחת אז האפקט רגעי, אבל אם את מתרגלת פעמיים־שלוש בשבוע זה מרים את העור ונותן ללימפה לעבוד ואז לשריר יהיה מקום והתוצאות יישמרו, אבל צריך להיות עקביות".
האם באמת מדובר בתחליף לבוטוקס?
"פייס־טייפינג הוא טרנד מאוד חזק עכשיו, כנראה בזכות העובדה שהמון משפיעניות עושות את זה ומדברות על זה", מסבירה ד"ר מורן וינברגר, רופאת ילדים ובעלת קליניקה לרפואה אסתטית, "לגבי המיתוג וההשוואה לבוטוקס, זה קודם כול תלוי כמה זמן ובאיזו תדירות מיישמות את הטכניקה הזאת. הגיוני שאם אנחנו מונעות מהשריר להתכווץ באיזושהי דרך, בין אם זה בוטוקס ובין אם זה עם טייפ, זה יגרום להרפיה של השריר. אבל בניגוד לבוטוקס, ההרפיה של פייס־טייפינג היא יחסית זמנית, כלומר, זה לא אפקט שהוא ארוך טווח אם לא מתחזקות על בסיס קבוע. צריך להבין שאם יש חריצים עמוקים בעור, זה לא יטפל בהם. גם אחרי שאנחנו מזריקות בוטוקס כדי להרפות את השריר, החריצים העמוקים עדיין נוכחים. יש נשים שמפעילות את השרירים גם בזמן השינה, אז אם הן מדביקות את הטייפ בלילה זה באמת יכול להרפות את השריר וכן אולי יכול למנוע היווצרות של קמטים טבעיים, אבל לא לטפל בחריצים עמוקים קיימים. עוד דבר שחשוב לציין הוא שלמיטב ידיעתי לשיטת הפייס־טייפינג אין בסיס מדעי־מחקרי, כלומר, אין מחקרים קליניים שבוצעו והוכיחו שאכן זה מפחית קמטים".

זה יכול להזיק?
"השאלה היא איך מניחות את הטייפ – אם מדביקות ומותחות את העור, זה יכול לגרום לרפיון של סיבי העור ולהיחלשותם, מה שעלול להוביל לקצת יותר קמטוטים בהמשך. בגלל זה חשוב להשתמש בטכניקה נכונה, ללא מתיחה של העור, ואז אני מניחה שזה לא יכול להזיק. מה שכן, צריך לשים לב לדבק עצמו, אנשים בעלי עור רגיש צריכים להיזהר במיוחד כי זה יכול לעשות אדמומיות או כווייה בעור. הייתי מנסה על מקום נסתר לפני שמדביקה במרכז הפנים, כדי לוודא שאין תגובה לא רצויה. קרו מקרים שמוצרי ביוטי כאלו ואחרים הותירו כוויות שהובילו לפיגמנטציה שקשה לטיפול".