שתף קטע נבחר

לא רק יופי: החומרים הבריאים והמסוכנים באיפור

אתמול התברר כי השפתונים שלנו מכילים עופרת, אבל לא מעט מוצרי איפור חדשים מבטיחים להבריא ולהצעיר את עור הפנים. מומחים מתעשיית היופי ורפואת העור מסבירים מה המייק-אפ והמסקרה יכולים לעשות למענכן, וממה עדיף להימנע

בשנתיים האחרונות צמחו בתעשיית האיפור שלוש מגמות בולטות: סילוק הדרגתי של החומרים המזיקים, הוספת רכיבים מעולם הטיפוח לתכשירי האיפור והתחזקות מעמדו של האיפור המינרלי.

 

"הכל התחיל לפני כשלוש שנים. יריית הפתיחה הייתה השקת מייק-אפים שכללו רכיבים מסדרות טיפוח חדשות. הלקוחה קיבלה ריכוז מוגבר של תכונות טיפוח ונמצא שהיעילות של רכיבי הטיפוח הוכפלה", מספרת איריס אגיב, מנהלת ההדרכה של לנקום. "כך המגמה המשיכה למוצרי איפור נוספים, והאיפור הפך לתכשיר מטפח".

 

קראו עוד על טיפוח העור והפנים:

  

האם תכשירי איפור עם תכונות טיפוח יכולים להוות חלופה לחלק מתכשירי הטיפוח? כצפוי, התשובה היא לא לגמרי: "האיפור המטפח יכול לספק תמיכה לעור, אך לא לייתר את מוצרי הטיפוח הקיימים המכילים רכיבי לחות והזנה בריכוז גבוה יותר. נמצא ששימוש במוצרי איפור מטפחים במקביל למוצרי טיפוח מגביר את היעילות של הרכיבים המטפחים", אומרת אגיב.

 

אז אילו רכיבי טיפוח חיוניים במוצר האיפור שלנו? אילו מביניהם מיותרים או, חלילה, מזיקים? מומחים רבים בתחומי רפואת העור ותעשיית היופי - ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור ויו"ר החברה לכירורגיה דרמטולוגית; ד"ר דב סטמפלר, מומחה ברפואת עור ויועץ למותג ד"ר עור; הרמן ויס, רוקח ויועץ מדעי לחברת סבוקלם לטיפול וטיפוח לעור רגיש; עדי גילון, מהנדסת ביו טכנולוגית ומפתחת קו מוצרי איפור מינרלי בפראן; אורלי רפאלי פנקס, אחות מוסמכת וקוסמטיקאית ראשית בחברת ד"ר האושקה; זיוית יקיר, מנהלת תחום איפור בחברת קרליין; איריס אגיב, מנהלת הדרכה בחברת לנקום - עזרו לנו לענות על השאלות האלה.

 

העור

עור הפנים דורש שימוש במוצרי איפור רבים כדי לטשטש פגמים כמו נזקי גיל, גוון לא אחיד, ברק ושמנוניות, נקבוביות פעורות, פצעונים וכהות מתחת לעיניים.

 

מייק-אפ

מסנן קרינה: כיום אפשר לשלב בתכשירי מייק-אפ מקדמי הגנה גבוהים (15 SPF עד 20 SPF) בלי לגרום לחומר להיות "כבד". האם מייק-אפ עם מסנן קרינה מעל SPF 15 הופך את תכשירי ההגנה למיותרים? אף שחברות הקוסמטיקה ממליצות לשלב בנוסף למייק־אפ גם מסנן קרינה, רבים מרופאי העור מרגיעים שאין צורך בכך.

 

תוספות בהתאם לסוג העור: מלבד שאלת הגוון, המייק-אפ מותאם גם לסוג העור (שמן, מעורב, יבש). ככל שהתכשיר מיועד לעור יבש יותר, כך הוא יכיל ריכוז גבוה יותר של מרכיבי לחות שייטיבו עם העור. לחלופין, מייק־אפ לעור שמן תמיד יהיה נטול שומן (Oil Free) ויכיל רכיבים לאיזון השומן בעור.

 

לחות והזנה: רכיבי לחות והזנה (שמן זרעים, אגוזים, אצות, חמאת שיאה, דבש מלכות, סרום טבעי) חיוניים לכל סוג עור ובעיקר לעור בוגר ויבש. תוספת הלחות בתכשיר איפור וטיפוח עשויה להגביר את הריכוז של החומרים הטובים והמלחלחים בעור, אבל כמובן אינה מחליפה את קרם הלחות הרגיל.

 

טיפול בנקבוביות פעורות: אין דרך לצמצם את הנקבוביות באופן קבוע, אך אפשר לשפר מעט את המראה שלהן באמצעות שימוש בתכשירים שמכילים טיטניום דיאוקסיד, הידוע כמסייע בצמצום הנקבוביות (חפשו את שמו על תווית המוצר), או בתכשירים המכילים חומצה סליצילית או צמחים כמו הממליס, שמאזנים את הפרשת הסבום ובכך תורמים לצמצום הנקבוביות.

 

הבהרת כתמים: רכיבים כמו חומצה קואג'ית, ויטמין A וחומצה רטינואידית אינם זרים בתכשירי מייק-אפ ותפקידם לסייע בהתחדשות התאים ובהבהרת כתמים. אמנם לרוב ריכוז הרכיבים האלה במוצרי איפור הוא זניח, אך היצרנים טוענים שבשילוב עם מוצרים ייעודים אחרים להבהרת העור תורמים מוצרי האיפור האלה להגדלת ההשפעה המיטיבה על העור.

 

מיצוק העור: בשנתיים האחרונות הוסיפו למייק-אפ רכיבים המספקים אפקט מתיחה, כמו פולימרים (רכיבים קטנים המצופים בשומן, סרום או סיליקון), המאפשרים טשטוש קל של הקמטוטים העדינים. בתכשירי מייק-אפ מסוימים יש גם מרכיבי מיצוק כמו פפטידים (קולגן המופק מהים, סיבי חלבון), אצות ים וסויה, שבתוספת לתכשירי טיפוח ייעודיים אחרים מגבירים את היעילות.

 

חומצה אלפה הידרוקסיד: רכיב מצוין התורם לקילוף עדין של העור וכן לפתיחת הנקבוביות ומאפשר לעור לקבל יותר חמצן ולהתחדש.

 

פריימר

ויטמינים: הפריימר מחליק את העור לפני השימוש במייק-אפ, וככזה הוא חייב להכיל רכיבים מטפחים כמו נגזרות של סוכרים (כדי להעשיר את העור בחמצן ובלחות) וויטמינים (בעיקר ויטמינים A ו-C להענקת זוהר ומיצוק וויטמין E כנוגד חמצון).

קונסילר

 

לחות: כיוון שעור העפעפיים דק ונטול שומן, הקונסילר בעל מרקם קל יותר מהמייק־אפ ומספק לעור לחות ולעתים גם רכיבי אנטי אייג'ינג.

 

רכיבים לא רצויים באיפור שלכם

פראבנים: חומרי שימור החשודים כמייבשים את העור, מאיצים את הזדקנותו ועלולים לגרום לאלרגיה.

 

שמן מינרלי: נגזרת של נפט גולמי (מופיע גם כווזלין, פרפין, Isododecan), שמקבע את הצבע במוצר. הוא יוצר על העור שכבה דמוית פלסטיק שמפריעה לאספקת החמצן לעור ולהפרשת הרעלים ממנו החוצה, מה שגורם להצטברות רעלים, גירויים, אקנה, אלרגיות והזדקנות מוקדמת.

 

טלק: מינרל טבעי שמגדיל את נפח המוצר. כשהוא נמצא במוצר בריכוזים גבוהים במיוחד (בדקו אם הוא מופיע ראשון ברשימת המרכיבים), הוא עלול לסתום את הנקבוביות ולגרום למחלות בדרכי הנשימה. בעבר נמצא שהוא מכיל גם סיבי אסבסט ואלומיניום, כדי לספוח זיעה ולכווץ נקבוביות.

 

סיליקון: מספק מראה חלק ונעים. בין המומחים שלנו לא הייתה תמימות דעים בשאלה אם הוא מזיק או יעיל - הכל שאלה של מינון ותדירות השימוש. על המדף אפשר למצוא סוגים רבים של סיליקון, חלקם נהדרים וחלקם עלולים להפריע לעור לנשום. באופן פרדוקסלי, דווקא החלופה הטבעית שלו, ביסמוט אוקסיכלוריד, שנחשב למינרל טבעי, עלולה להזיק לעור בשל היותה מעוררת אלרגיה.

 

כיום אפשר לשלב בתכשירי מייק-אפ מקדמי הגנה גבוהים (צילום: index open) (צילום: index open)
כיום אפשר לשלב בתכשירי מייק-אפ מקדמי הגנה גבוהים(צילום: index open)

 

השפתיים

עור השפתיים הדק חשוף לשמש ולפגמי הזמן והסביבה, נוטה להתייבש בקלות ועם הזמן מאבד מנפחו.

 

אודם, שפתון, ליפגלוס

מסנן קרינה: זהו הרכיב הכי נחוץ בשפתון. רמת המודעות אליו עלתה בשנים האחרונות דווקא בשל המלנומה, שסימניה ניכרים גם על השפתיים.

 

לחות: מרכיבי לחות חשובים מאוד בשפתונים בשל נטיית היובש ופגמי מזג האוויר בשפתיים. העדיפו שפתון עם לחות על פני שפתון עמיד. ככל שהשפתון עמיד יותר, כך הוא מכיל פחות שומנים, מה שעלול להגביר את היובש בשפתיים.

 

הזנה: שומנים (חמאת שיאה, אגוזי פיסטוק) נחוצים לשפתיים יפות ובריאות, ללא יובש.

 

ויטמין E: רכיב המסייע בצמצום נזקי הקרינה (נמצא כמעט בכל שפתון).

 

רכיבים לא רצויים בשפתון שלכם

חומרי בישום: חומרי ריח (המופיעים על התווית כ-Fragrance) מופקים מעשרות כימיקלים שעלולים לחדור לעור ולמערכת הנשימה, וחלקם חשודים כמחוללי אלרגיות ומחלות כמו אלצהיימר וסרטן. העדיפו שפתונים ללא בישום או עם תמציות ריח טבעיות בלבד, המכילים פיגמנטים טבעיים. חפשו שפתונים המבוססים על שעוות דבורים טבעית, חמאת שיאה או שמנים צמחיים.

 

וזלין: חומר שומני מאוד המופק מנפט. למרות התאמתו לטיפול במקרים קשים של יובש בידיים, הוא פחות מתאים לפנים בגלל המראה השומני שהוא גורם.

 

עור השפתיים הדק חשוף לשמש ולפגמי הזמן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עור השפתיים הדק חשוף לשמש ולפגמי הזמן(צילום: shutterstock)

 

העיניים

עור העיניים הדק נטול בלוטות חלב, ולכן הוא סובל בעיקר מיובש ומנזקי גיל (קמטוטים, כהות מתחת לעיניים).

 

מסקרה

תוספות לשמירת סיב השערה: חברות רבות לייצור מסקרה מצהירות על תוספת רכיבים המאיצים את צמיחת השיער (כמו סרפד, שמן רוזמרין, שמן אקליפטוס, צמח הנים, ויטמין B5), ולטענתן אף שומרים על סיב השערה ומאריכים את חייה. מומחי העור שדיברנו איתם מסתייגים מעט, כיוון שטרם נמצא רכיב שידוע כמאיץ צמיחת שיער. מכל מקום, גם אם התוספות לא יתרמו, הן לא יזיקו.

 

רכיבי אנטי אייג'ינג: בעיקר ויטמין E, פרוקסילן ומסנני קרינה, שמקטינים את נזקי הזמן ומאיצים את קצב התחדשות הריסים.

 

עפרון עיניים, אייליינר

בדיקות היפואלרגניות: בעפרונות עיניים ובאייליינרים יש פחות דגש על טיפוח, אבל בעת הרכישה חשוב לוודא שהמוצרים היפו-אלרגניים כדי למנוע הופעה של אלרגיה בעור.

 

צלליות

הוצאת הפראבנים: בשל העור הדק שמעל העין חשוב להקפיד שהצלליות לא יכילו פראבנים ופיגמנטים סינתטיים שעלולים לגרום לרגישות עורית. כמו כן, רצוי להעדיף צלליות במרקם נוזלי נטול שומן, שמכילות מרכיבי לחות. אם בכל זאת מדובר בצללית באבקה, ודאו שהמוצר טחון דק מאוד כדי למנוע מהגרגירים לחדור לתוך העין.

 

רכיבים לא רצויים באיפור העיניים שלכם

חומרים סינתטיים: העיניים רגישות מאוד לדלקות ולאלרגיות. מסקרה או אייליינר שמכילים חומרים מזיקים (פיגמנטים סינתטיים, פראבנים) עלולים לגרום לסתימת זקיקי השערה או לשעורה.

 

חומרי שימור: האייליינר נחשב לאחד התכשירים הבעייתיים ביותר בשל קרבתו לעין. אייליינרים במרקם נוזלי מכילים חומר משמר וגורמים לעתים לתופעות בלתי רצויות בעור.

 

ברכישת מוצרי איפור לעיניים חשוב לוודא שהמוצר נבדק מבחינה אופתלמולוגית (בדיקת רגישות לעיניים) או היפו-אלרגנית.

 

העיניים רגישות מאוד לדלקות ולאלרגיות (צילום: index open) (צילום: index open)
העיניים רגישות מאוד לדלקות ולאלרגיות(צילום: index open)
 

 

מהו איפור מינרלי?

איפור מינרלי מיוצר על ידי טחינה של מחצבים מהאדמה, סטריליזציה וערבוב עם פיגמנטים טבעיים המופקים מסלעים וחולות. היצרנים טוענים שהאיפור המינרלי מסייע בהאטת הופעת סימני ההזדקנות, תורם לאיזון העור, אינו מפריע לעור לנשום ולא מכיל חומרים מחוללי רגישות כמו פיגמנטים, טלק וחומרים משמרים.

 

עד כה טרם הוכחה הטענה כי מוצרי איפור מינרליים בעלי יתרונות בריאותיים לעור. זאת ועוד, ישנם גם מינרלים טבעיים מזיקים (כמו ביסמוט אוקסיכלוריד, כחל, חינה) שנחשבים למחוללי אלרגיה.

 

לא כל מוצר שכתוב עליו "מינרלי" אינו מכיל חומרים סינתטיים מזיקים. איפור מינרלי הוא מוצר יבש שמכיל 100% מינרליים. אך גם כשמדובר באיפור מינרלי 100%, לא כדאי להשאירו על הפנים למשך הלילה, כדי לא לייבש את העור ולהעניק לו את ההזנה הדרושה.

 


חומרים מזיקים באיפור

חומרים מזיקים באיפור
הרכיב על התווית תפקיד חלופה בריאה או מזיקה פחות
פראבנים

Phenonip

Methylparaben

Buthylparaben

Ethylparaben

Propylparaben

חומר משמר, במחקרים נמצא כשור למחלות סרטן. אף שטרם נמצא לכך ביסוס מדעי חד משמעי, בשנים האחרונות יצרנים רבים מסירים אותו ממוצריהם.

לפי החוק באירופה, לא מייצרים ולא מייבאים ליבשת מוצים המכילים פראבנים.

משמרים עדינים ומאושרים על ידי Ecocert, הארגון העולמי למוצרים אורגניים:

Benzylic acid

Sorbic acid

Benzoic acid

Dehydroacetic acid

פורמלין ותוצרי הלוואי שלו

Formalin

Formaldehyde

Dmdm hydantoin

Imidazolidinyl urea

משמר קטלני ומזיק לאיברים שונים בגופנו.

Benzylic acid

Sorbic acid

Benzoic acid

Dehydroacetic acid

חומרי בישום Fragrance

מוצרי בישום מופיעים בשם כללי, ללא פירוט, רבים מהם אלרגניים.

החוק באירופה ובישראל מחייב לרשום את הרכיבים כשהם מעל אחוז מסוים, אך הצרכן אינו יודע לזהות אותם ברשימת הרכיבים.

תכשירים ללא בישום או עם חומרי ריח טבעיים או שמנים אתריים.
צבעים סינתטיים

צבעים סינתטיים מבוססים על זפת מסומנים בדרך כלל באותיות:

FD&C או D&C ואחריהן מספר.

למשל:

Cl 16035 = FD&C Red 40

עלולים לגרום לתגובה אלרגית. הפקת צבע מאבני חן, צמחים וחומצות ברזל. למשל, שמן פרע (היפריקום), מספק גוון אדום, שמן גזר - כתום, סלק - סגול.
טלק

מינרל טבעי וזול שנועד לתת נפח למוצר.

מופיע גם בשמות Talc או טלקום.

עלול להישאף ולגרום למחלות בדרכי הנשימה.

כשהוא מופיע בריכוזים גבוהים, הוא עלול לייבש ולסתום את הנקבוביות, מה שגורם להיווצרות נקודות שחוות ולפצעונים.

טלק צמחי, שהוא חומר נושם (עמילן טפיוקה, אבקת משי, אבקת ליקו).
עופרת Coal-tar, שרף המופק מזפת או מעצים - אסור על פי חוק. עלול לגרום לכאבי ראש, חולשה, אלצהיימר וסרטן. חומצות ברזל. השם מטעה, אך אין בהן כדי להזיק.
שמן מינרלי

Oil mineral

Paraffinum

liquidum

Vaseline

Petroleum

Petrolatum

paraffin

כל אלה הם תוצריה של תעשיית הנפט, שעלולים לגרום לאלרגיה ולהאיץ את הזדקנות העור על ידי חסימת מעבר החמצן דרך נקבוביות העור. שמנים צמחיים בכבישה קרה (שמני שקדים, חוחובה, נים, קוקוס, חמאת שיאה, שמן זית, שמן אבוקדו ועוד).
 

  

אילו תכשירי איפור בריאים קיימים בשוק?

עור:
  • Malu Wilz, קונסילר, ג'רנטיק, משלב רכיבי אנטי אייג'ינג להזנת העור, מעדן קמטים זעירים ומרגיע נפיחויות סביב העיניים (בנקודות המכירה של ג'רנטיק ובטל': 1800-35-17-17, 180 שקל)
  • היבריד פריימר, ד"ר הווארד מיורד, מאזן את הפרשות השומן בעור, מוסיף לחות ומצמצם את הנקבוביות (אפריל, 210 שקל ל־30 מ"ל)
  • מייק-אפ מינרלי, פריורי, SPF 25, ללא פראבנים (במכוני קוסמטיקה, dermalgroup.co.il, 245 שקל)
  • ביוטי סיקרט, קונסילר, מאדינה מילאנו, מכיל רכיבי אנטי אייג'ינג להקטנת הקמטים (במאדינה מילאנו, 129 שקל)
  • מייק-אפ מסדרת Dermablend, וישי, ללא פראבנים ובישום, היפו אלרגני (בבתי מרקחת פרטיים, 209.99 שקל ל־30 מ"ל)
  • רול און קונסילר, גרנייה, עשיר בקפאין להמרצת מחזור הדם לטיפול בנפיחויות (ברשתות הפארם, 150 שקל)
  • סקינליה, מייק-אפ, סיסלי, מכיל רכיבי אנטי אייג'ינג להחלקת העור (ברשתות הפארם, 850 שקל ל־30 מ"ל)
  • Longevity Collagen Foundation, מייק-אפ, ג'ייד, מכיל חלקיקי קולגן, 20 SPF (ברשתות הפארם, 180 שקל ל־30 מ"ל)
  • מייק־אפ, חוה זינגבוים, מכיל סרום ולחות, 50 SPF (אצל קוסמטיקאיות, 275 שקל ל־100 מ"ל)
  • סטיק לכיסוי פצעונים, ד"ר עור, מכיל שמן עץ התה להרגעת העור וטריקולזן להפחתת גירויים בעור (ברשתות הפארם, 54.99 שקל)
  • סומק מינרלי, ג'רנטיק, 100% מינרלים (בנקודות המכירה, 168 שקל)
  • מייק-אפ, רבלון, SPF 20, מכיל חומצה היאלורונית, לחות וטיטניום דיאוקסיד להאטת ההזדקנות וללחלוח (ברשתות הפארם, 185 שקל ל-30 מ"ל)
  • סדרת איפור מינרלי, Faran, 100% טבעי (בחנות המפעל, 6539333־08, וחנות משק שוורצמן בתל אביב, 245 שקל)
  • מינרל קר, מייק־אפ, AHAVA, מבוסס על אצות ים ואבקות מינרליות טהורות (בחנויות AHAVA ובמשביר לצרכן, 160 שקל ל־30 מ"ל)
  • מייק-אפ קל, סבוקלם, מכיל לחות גבוהה ומקדם הגנה פיזיקלי 29 SPF (ברשתות הפארם, 95 שקל)
  • פודרה מון, יוסי ביטון, מכילה ויטמין E ושעוות דבורים (להשיג בטל': 1800-303-313, 160 שקל)

 

עיניים:

  • בסיס לצללית, ג'רנטיק, למניעת ספיגתה (בנקודות המכירה, 111 שקל)
  • צלליות קרם, סופטאץ', מכילות רכיבי אנטי אייג'ינג לסיוע בהפחתת הקמטים וויטמין E נגד הזדקנות העור (ברשתות הפארם, 99.99 שקל)
  • צלליות מינרליות, מינרז קוסמטיקס, מכילות תמציות ארומתרפיות לעור בוגר ולסובלות מסבוריאה או מאקנה (אצל קוסמטיקאיות ובמרכזי יופי, 89 שקל)
  • פיוואן פלורה, צלליות, ל'אוקסיטן, ללא פראבנים, מועשרות בתמצית טבעית לריכוך (ל'אוקסיטן, 99 שקל ל-4 יחידות)
  • מסקרה, קלרינס, עשירה במינרלים להזנת הריסים (בסופר פארם, 165 שקל)
  • עפרונות איפור, פלאוורס, עשויים מרכיבים טבעיים בלבד שנחצבו בהרי ההימלאיה (בעדן טבע מרקט ובחנויות טבע, 129.99 שקל)
  • עפרונות איפור מינרלי, איל מקיאג', מכילים מינרלים מן הצומח ופיגמנט צבע טבעי (באיל מקיאג', 90 שקל)
  • מסקרה, ד"ר האושקה, מכילה שעווה טבעית, תמציות תה שחור ושמן נים (בעדן טבע מרקט, קסם הטבע, 139 שקל)

 

שפתיים:

  • סדרת קולור גלוס, קרליין, ללא פראבנים, טלק וחומרי בישום סינתטיים (ברשתות הפארם, 49.99 שקל)
  • שפתון Pupa Volume, מכיל רכיבי טיפוח להעשרת העור והחלקת קמטוטים (בסופר פארם, 129.99 שקל)
  • קולוריש סרום, לוריאל פריז, שפתון המכיל סרום אנטי אייג'ינג לטיפול בקמטוטים (ברשתות הפארם, 95.99 שקל)
  • ל'אבסולו קרם דה בריליאנס, שפתון, לנקום, מכיל מולקולת אנטי אייג'ינג, חומצה היאלורונית וגליצרין (ברשתות הפארם, 165 שקל)
  • פריימר לשפתיים, Ofra, מכיל גרגירים לקילוף עדין ולריפוי פצעים וויטמין E לריכוך (9205945־08, 98 שקל לזוג)
  • אודם רפואי, Neways, מכיל נוגדי חמצון, לחות וחומרי צבע טבעיים (127 שקל, neways-shop.co.il)
  • סדרת קולור סנסשיונל, מייבלין ניו יורק, מכיל ויטמין E ונקטר דבש (ברשתות הפארם, 89.99 שקל)
  • גלוס אנד קר, ג'נטיק, SPF 15, מכיל חמאת שיאה וויטמינים A ו־C (בנקודות המכירה, 133 שקל)

 

* סקירת התכשירים אינה מהווה המלצה

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
העדיפו שפתונים ללא בישום או עם תמציות ריח טבעיות בלבד, המכילים פיגמנטים טבעיים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים