שתף קטע נבחר

להתחמק משפעת: 7 שינויים לחיזוק מערכת החיסון

להתרחק מהמזגן בבית ובמשרד, לכסות את הצוואר ולהחליף כמה כוסות קפה ביום בחליטות - רגע לפני שהצטננות ושפעת הופכים להיות חלק מחיינו, כך תחזקו את מערכת החיסון הטבעית שלכם ותחזירו לגוף את היכולת להגן על עצמו

בגוף של כולנו טמונה תבונה טבעית להגנה ולריפוי עצמי, כך טוענת הרפואה הסינית זה אלפי שנים. תבונה זו מאפשרת לנו התבוננות מעמיקה על גופנו לא רק כפונקציונלי, אלא כגוף שמשרת ומגן על עצמו. אנו מבחינים בתבונה טבעית זו כאשר נשברת או נסדקת לנו עצם בגוף, או בעת התפתחות דלקת שנוזלים מגיעים לסביבתה.

 

רובנו דורשים מגופנו שיגן על עצמו, שהרי השגרה חייבת להימשך ואילוצי מחלה אינם יכולים להיות מנת חלקנו. אז מדוע לפתע אנו מתעוררים למציאות שבה הגוף מאבד יכולת טבעית זו, ושפעת והצטננות תופסים את מקומם בגופנו?

 

איך מטפלים במחלות החורף?

 

הרפואה הסינית אומרת כי לכל אחד מאיתנו מצפן פנימי שמאפשר לגופנו לזהות את מצבי החוזק או החולשה שלו: עייפות, חיוניות או איזון. לעתים מצפן זה מאבד מאיכותו ומשבש את יכולתנו הטבעית לחוש את שנדרש או לתקוף את שניתן, ומחקרים מצביעים על עלייה בנטייתו של האדם המערבי לחלות במחלות הקשורות לכשל חיסוני.

 

חשוב לזכור כי ריבוי הגירויים, האינטנסיביות, הלחץ והמתח שאליהם אנו חשופים הם הגורמים העיקריים לכך שגופנו נכשל בהגנה על עצמו, והם המשבשים הגדולים של המצפן הפנימי. קהות החושים שממנה כולנו סובלים גורמת לגופנו להתנתק מהתבונה הטבעית וחושפת אותנו למחוללי מחלה שנעים במרחב.

 

לימדו אותנו שבסתיו ישנה שלכת, אך לא הסבירו שמטרת השלכת לאפשר לעץ לשמר את חייו. שהרי העלים ניזונים מהעץ, אך בסתיו ובחורף אין לעץ די משאבים לשמר אותם, לכן הוא נפרד מהם. כך גם האדם: הוא חייב להגן על עצמו בסתיו ובחורף באמצעות שימור האנרגיה הקיימת, בניית אנרגיה חדשה וצליחת התקופה שבה נטייתנו הטבעית להתחפר מתחת לשמיכה.

 

הסתיו הוא ההזדמנות להתכנס פנימה ולעורר את התבונה הטבעית בגופנו, באמצעות פעולות פשוטות שיכולות להיות חלק משגרת החיים. ובעיקר עלינו לזכור כי אימפריות מתפוררות מהזנחה של הקצוות, ואם ניתן את הדעת לדברים הפשוטים נשמר את האימפריה הגופנית שלנו.

 

הגישה של הרפואה הסינית היא שרופא טוב הוא רופא שאין לו חולים, שהרי טבעי שנהיה בריאים. על פי הרפואה הסינית, אורח חיים שאינו מאוזן הוא אחד ממחוללי המחלה העיקריים בגופנו, לכן מומלץ לנסות כמה שינויים פשוטים שיתרמו רבות למערכת החיסונית שלנו וליכולת הריפוי הטבעית שלנו:

 

1. לאכול ירקות שורש

על המערך התזונתי שלנו רק אנחנו אחראיים, ובעולם שיש בו פיתויים רבים לא תמיד קל לשמור על תזונה נכונה. חשוב לזכור כי היכולת לריפוי עצמי בגופנו קשורה רבות גם במאגרי האנרגיה הנרכשת שאנו מספקים לה מהמזון שאנו צורכים. התועלת שהגוף מפיק מארוחה מזינה חשובה והכרחית לתפקוד התקין של הגוף.

 

חשוב לשלב במערך התזונתי ירקות שורש, ובעיקר ירקות כתומים כגון דלעת, בטטה וגזר. אלה ידועים ביכולתם לחזק את מערכת העיכול ואת מרכז הגוף השלנו.

 

2. להחליף את הקפה בחליטות

לא חייבים להתנזר מקפה, אבל בהחלט אפשרי להחליף כמה כוסות קפה בחליטות. ישנם צמחי מרפא הידועים ביכולתם להשפיע על הגוף: חליטה ממקלות קינמון, הל או ג'ינג'ר טרי יעודדו את אנרגיית הגוף לנוע ולא לשקוע.

 

מומלץ להמתיק את החליטה עם דבש איכותי, שתרומתו לחיזוק מערכת העיכול ידועה.

 

מקצצים בקפה ועוברים לחליטות (צילום: index open) (צילום: index open)
מקצצים בקפה ועוברים לחליטות(צילום: index open)

 

3. לבצע יותר פעילות גופנית

הסתיו והחורף גורמים לנו באופן טבעי לשקוע עמוק בכורסה ולהתמכר לשמיכת הפוך, אך התנהלות זו אינה משרתת את גופנו, וחמור יותר - היא מאפשרת לתבונה הטבעית שלו לשקוע ולהיחלש.

 

הפעלת הגוף מעודדת את אנרגיית הגוף לא לשקוע, ובכך מאפשרת נוכחות של אנרגיה מגינה מפני מחוללי מחלה ברבדים החיצוניים (רמת העור).

 

4. לנשום עמוק ונכון

קחו נשימה עמוקה ועוד אחת. הלחץ, המתח והמירוץ שאנו שקועים בו פוגעים באיכות הנשימה שלנו. רובנו נושמים נשימה שטחית המכונה "נשימת כלב", שנטייתה להחליש את הריאות.

 

נשימה נכונה מתבצעת בשאיפת אוויר, הכנסתו למעמקי הגוף, החזקתו מספר שניות ואז שחרור. כך אנו מחזקים את הריאות שלנו ועושים להן "עיסוי" שמחזק את תפקודן ואת השפעתן על הגוף.

 

5. להתרחק מהמזגן

היפרדו מהמזגן. מזג האוויר מתעתע, פעם חם ופעם קר, לכן השתדלו שגופכם לא יושפע מהזיגזג האקלימי. הימנעו משהות ממושכת בחללים ממוזגים, כיוון שהקור המלאכותי פוגע בגופנו: הוא יוצר כיווץ פנימי ומחליש את אנרגיית הגוף.

 

כבו את המזגן במשרד לפני שהמחלה תוקפת (צילום: shuttersock ) (צילום: shuttersock )
כבו את המזגן במשרד לפני שהמחלה תוקפת(צילום: shuttersock )

 

6. לכסות את הצוואר, השכמות והכתפיים

אל תחשפו את נקודות התורפה בגוף. הרפואה הסינית מתארת את אזור בסיס הצוואר, השכמות והכתפיים כנקודות התורפה של הגוף, ובאזורים אלו חייבת להיות נוכחות של אנרגיה מגינה של הגוף. חשיפתם של אזורים אלו לאחר מקלחת חמה או סתם כך מחלישה את הגוף.

 

7. להיפטר מרגשות שליליים

חפשו את נקודת האיזון. מתח, לחץ, חרדה, כעסים וכל אותם רגשות שליליים שקיימים בנו מהווים טריגר גדול לכשל פנימי שיכול להתרחש בגופנו.

 

הרפואה הסינית מתייחסת למנעד הרגשות השליליים הללו כמי שעוצרים ומשבשים את זרימת האנרגיה התקינה בגופנו, וחמור יותר - כמי שמחלישים את החוסן הפנימי ויוצרים קהות חושים פנימית.

 

קרן בית און מטפלת ברפואה סינית, מנהלת מסלול רפואה סינית ב"מזרח מערב"




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
להגן על עצמנו בחורף באמצעות שימור האנרגיה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים