שתף קטע נבחר

מחקר מצא: מה התמריץ שהכי עוזר בדיאטה?

מחקר אמריקני בדק האם תשלום כסף יסייע בירידה במשקל. הנבדקים חולקו ל-2 קבוצות ולאחר שנת מחקר, התגלה כי הקבוצה שקיבלה כסף רזתה בממוצע 4 ק"ג בשנה לעומת 1.5 ק"ג בקבוצה שלא קיבלה כסף. החוקרים: "זו הצלחה אולם צריך לרדת יותר מ-4 ק"ג כדי להיות בריאים"

מסתבר שגם כוח רצון ניתן לקנות. ההזדמנות להרוויח או להפסיד 20 דולרים בחודש גרמה לאנשים לרזות כ-9 ק"ג במהלך שנה, במסגרת מחקר שנערך במשך שנה - פי 4 מאשר אלה שלא הוצע להם תמריץ כספי כדי לוותר על אוכל לא בריא.

 

קיראו עוד על דיאטה ותזונה נכונה

 

מעבידים רבים, מנסים ליצור תוכניות תמריצים כדי לגמול את עובדיהם מהרגלים רעים. כמו למשל, עישון או אי עשיית פעילות גופנית. אבל מחקרים שנעשו בתחום מצאו כי בדרך כלל התוכניות הללו לא משיגות את מטרתן.

 

שילוב של עונש ותמריץ חיובי

המחקר החדש, שנערך בקרב העובדים במאיו קליניק, היה הארוך ביותר שבדק נתינת תמריצים כספיים תמורת הרזיה. הרופאים מאמינים כי התוכנית הזו הצליחה דווקא בגלל שהיה פה שילוב של "המקל והגזר" - עונש עבור אי ירידה במשקל, ודרכים רבות להרוויח כסף עבור הצלחה והזדמנות להרוויח מחדש את הכסף שהפסידו באמצעות חזרה לתלם.

 

המחקר כלל 100 עובדים שסבלו מהשמנת יתר במאיו קליניק. מחצית מהן קיבלו ייעוץ לצורך הירידה במשקל, נשקלו מדי חודש וחברות לחדר כושר למשך שלושה חודשים. המחצית השנייה קיבלה גם היא את התנאים הללו בתוספת תמריץ כספי.

 

המטרה הייתה לרזות כ-4 ק"ג במשך חודש, ואם הם נכשלו הם היו צריכים לשלם קנס של 20 דולרים. אם הם עמדו במטרה, הם קיבלו ואוצ'ר בשווי של 20 דולרים הנועד למימוש בסיום המחקר. בחלק מהכסף שנאסף גם מאלה שנכשלו, השתמשו לצורך תשלום עבור הפרסים. השאר, נועד לקניית כרטיסי לוטו  בהם כל אחד יכול היה לזכות. "אנשים ראו בדרך זו שהם יכלו להרוויח יותר ממה שהם הפסידו", אמר דרייבר

 

תמריצים הם "לא כמו כלים אימוניים בהם אנשים לומדים הרגלי אכילה בריאים ונכונים" - אתה צריך לשמור עליהם", אמר החוקר הראשי ד"ר סטיב דרייבר. לדבריו, המפתח הוא לאפשר לאנשים לעשות בקרה על עצמם. כך גם נעשה במחקר. אנשים שלא רזו מספיק תרמו את הקנס לתוך קרן ששילמה את הפרסים לאנשים שכן הצליחו לרזות.

 

רווח מול הפסד

בנוסף, הקבוצה שזכתה לתמריצים הכספיים זכתה ב-10 דולרים וב"כרטיסי" לוטו בזכות זה שהמשתתפים הגיעו לשקילה החודשית, וסימסו מדי שבוע את המשקל מדי שבוע. בסופו של דבר, אנשים יכלו להפסיד 240 דולרים או להרוויח 360 דולרים, בנוסף למה שהצטבר ב"קרן".

 

שנה לאחר תחילת המחקר, התברר כי 27 מתוך 50 החברים בקבוצת התמריץ הכספי, הצליחה לרדת במשקל יותר מחברי הקבוצה השנייה.  62% מהם, השיגו את המטרה לעומת 26% בלבד בקבוצה ללא התמריץ הכספי. בנוסף, חברי קבוצת התמריץ הכספי רזו קצת יותר מ-4 ק"ג בממוצע, בהשוואה לקבוצה השנייה - שרזתה בממוצע כ-1.5 ק"ג.

 

"התוצאות אולי מבטיחות", מסבירים החוקרים, "אולם אנשים יצטרכו לרדת יותר מ-4 ק"ג, כדי שיהיה הבדל משמעותי במצבם הבריאותי. לדבריהם, חברות רבות הביעו עניין בתוכנית, וכ-86% מהמעסיקים הגדולים מעניקים תמריצים כספיים לעובדיהם כדי שיעברו למשטר בריא.

 

אגב, אחת המרוויחות הגדולות של המחקר היא אודרי בת ה-29, טכנאית מעבדה, שרזתה במסגרת התוכנית 18 ק"ג. "ככל שהתוכנית התקדמה, הכסף הפסיק להיות משמעותי עבורי", היא אומרת. "מה שהיה עבורי מרגש ומוטיבציוני, זו הירידה במשקל". אודרי שהרוויחה כמעט 400 דולר במהלך השנה, השתמשה בהם לצורך נסיעה לחופשה משפחתית.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אם ישלמו לכם כסף כדי לרזות - האם זה ישפיע?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים