שתף קטע נבחר

גישה מפתיעה: שומן רווי - טוב ללב ולדיאטה

רופאים בארצות הברית מקדמים תפיסה שנויה במחלוקת, שלפיה המפתח לדיאטה ולמניעת מחלות לב טמון בצריכת יותר שומן רווי ופחות פחמימות. מי האשם האמיתי בתחלואה - והאם אפשר להשיב את החמאה לחיינו?

בטוחים שתזונה דלה בשומנים היא המפתח לבריאות טובה? חשבו שוב. אחרי שנים רבות שבהן קידמו מומחי הדיאטה גישה זו מעל כל במה אפשרית, הצהיר לאחרונה ד"ר אוז, גורו הבריאות מארצות הברית, כי אכילת שומן רווי אינה בהכרח מזיקה כל כך.

 

חודש לפני כן פורסם מחקר חדש שלפיו אין די ראיות לקשר בין שומן רווי למחלות לב - אך ארגוני הבריאות ממשיכים לעודד תזונה דלה בשומן. אז מה אמור לעשות האדם הפשוט עכשיו?

 

 

עוברים לתזונה נכונה :

 

שומן רווי - המפתח לבריאות?

נינה טיצ'ולץ, עיתונאית בתחום המדע ומחברת הספר "The Big Fat Surprise", הופתעה לגלות שדווקא כשהחלה לכתוב ביקורת מסעדות ולאכול בשרים מלאי שומן ורטבים עשירים - היא איבדה ממשקלה. ההרזיה הפתאומית הציתה את סקרנותה והיא יצאה לבחון באופן ביקורתי מחקרים שפורסמו על שומנים בתזונה. המסקנה שלה הייתה שצריכת שומן רווי יכולה להיות המפתח דווקא לגוף בריא ורזה.

 

עם זאת, כדי לא לצרוך יותר מדי קלוריות יש לאזן את השומנים בהפחתה בכמות הפחמימות, גישה המתיישבת היטב עם טרנד הפליאו ועם העובדה שדיאטות דלות-שומן אינן יעילות בדרך כלל להרזיה בצורה מספקת.

 

ד"ר פיטר אטיה, אשר הוצג בתוכנית הטלוויזיה של ד"ר אוז, נהג להתעמל כמה שעות מדי יום ולהקפיד על דיאטה דלה בשומנים - אך עדיין סבל מעודף משקל. בסופו של דבר הוא לקה בתסמונת המטבולית, מצב המקדים בדרך כלל סוכרת ומחלות לב. הוא הצליח להיפטר מהסינדרום ומהקילוגרמים העודפים בזכות הפחתה בפחמימות והעלאת השומנים בתפריט.

 

סיפורו של ד"ר אטיה מדגיש את התפיסה השגויה הרווחת שלפיה אנשים הסובלים מעודף משקל הם פשוט עצלנים וחסרי משמעת עצמית מכדי לדבוק בדיאטה. אבל לאור התובנות החדשות נראה שאולי מה שמשמין באמת אנשים הוא ההורמונים שלהם, אינסולין במקרה הזה, אשר עולה יותר מדי לאחר ארוחה עשירה בפחמימות והופך את האנרגיה לרקמת שומן.

  

מרזים בזכות השומן

ד"ר רקש פאטל, רופא משפחה מאריזונה שבארצות הברית, טוען כי ראה שיפור משמעותי בקרב מטופליו באמצעות הקפדה על דיאטה עתירת שומנים ודלת פחמימות. "מטופלת שהופנתה אליי על ידי קרדיולוג רזתה 11 קילו באמצעות תזונה כזאת, רמות הכולסטרול שלה חזרו לנורמה ובמיוחד הכולסטרול ה'רע' LDL", הוא אומר בראיון לדיילי ביסט. בארבע השנים האחרונות הוא מקדם את השיטה, וזוכה לדבריו בתוצאות מרשימות המגובות במחקרים.

 

"אצל 80% מהחולים במחלות לב, הגורם הוא גליקמי וקשור בפחמימות ובסוכרים, רק שאף אחד לא מדבר על זה", הוא טוען. 

 

המתנגדים לרעיון עדיין מתעקשים על כך שתזונה כזאת מעלה את שיעור התחלואה ומחבלת קשות בבריאות, ומציגים תפריטים שהשומן נעדר בהם כמעט לחלוטין ששימשו לטיפול במחלות לב.

 

בגישה זו גם צריכת השומן המומלצת על ידי ארגוני הבריאות, 35%-25% מסך הקלוריות היומי, נחשבת גבוהה מדי.

 

עד שיכריעו מחקרים נוספים מה יועיל יותר לבריאותנו והאם נעשתה דמוניזציה מיותרת לשומן רווי, מתבצרים הרופאים והחוקרים בעמדותיהם ומאמינים שהם נלחמים על חיי המטופלים.

 

"קשה לרדת לשורש האמת במדעי התזונה, כיוון שהאוכלוסייה הטרגונית ולא כל תפריט מתאים לכולם", מסכמת טיצ'ולץ, "וכשהמדע חלש - הכל נותר בידי הפוליטיקה".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עשו דמוניזציה מיותרת לשומנים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים