שתף קטע נבחר

מה עשו הח"כים למען הצרכנים? סקירה

הגבלות על רשתות השיווק, שירות ללא אפליה בחברות הגז, הפסקת מנוי לחדר כושר תמורת דמי ביטול וגם: חוק הפופקורן. סיכום החוקים הצרכניים שאישרה הכנסת - כתבה ראשונה בסדרה

טובת הצרכן והורדת יוקר המחיה עמדו לכאורה בראש יעדי החקיקה של הכנסת בכנסי החורף והקיץ של המושב השני שננעל השבוע. עשרות חוקים התקבלו ונכנסו לספר החוקים ביוזמת הממשלה וחברי הכנסת.

 

 

לנוחיות הקוראים נפרק את החבילה הגדושה לסדרת פרקים, ובכתבה הראשונה בסדרה נעסוק רק בחוקים הנוגעים לצרכנות נטו: מזון, מחירים, שיווק, מסחר ושירותים. רובם עובדו בוועדת הכלכלה בראשות ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה).

 

החוק להגברת התחרות בענף המזון

הבולט מכולם הוא החוק לקידום התחרות בענף המזון כמנוף להורדת המחירים. הצעת הממשלה הוגשה בעקבות המלצות ועדת קדמי שבדקה את השוק, ועברה בוועדה שיפוצים מהותיים לדילול הכוח של הגופים המונופוליסטים למחצה השולטים בשוק. מגבלות החוק יחולו על ספקים גדולים שמחזור המכירות השנתי שלהם גבוה מ-300 מיליון שקל ועל קמעונאים גדולים, בעיקר רשתות השיווק, שמחזורם גבוה מ-250 מיליון שקל בשנה.

 

החוק מחייב את הרשתות לפרסם את המחירים העדכניים של המוצרים בכל סניף באינטרנט כדי לאפשר השוואת מחירי סל צריכה בין חנויות המזון שבסביבת מגוריו. על רשת שיווק השולטת באזור מסוים ייאסר לפתוח סניפים נוספים באותו אזור ללא אישור הממונה על ההגבלים העסקיים. בית הדין להגבלים גם יוכל לחייב רשתות אלה למכור סניפים באזורים הסובלים מריכוזיות והיעדר תחרות.

 

החוק גם מונע מהרשתות להחביא בשולי המדפים במרכולים מוצרים של ספקים קטנים ובינוניים, ואוסר עליהן להגיע להסדרי בלעדיות אנטי תחרותיים עם הספקים הגדולים, שחלקם גם בעלים או שותפים ברשתות. תיאסר מעורבות של נציגי הספקים, שמחזור מכירותיהם גבוה ממיליארד שקל בשנה, בסידור המוצרים על המדפים כדי למנוע מתן עדיפות בהצגת מוצריהם. החוק מחייב להקצות שטחי מדף בולטים למוצרים של יצרנים קטנים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

את החוק משלים תיקון בחוק ההגבלים העסקיים להגברת התחרות בשוק המזון כחלק מצעדי הממשלה להוזלת מחירים, המצמצם את הפטור מהסדר כובל שהיה למשווקי תוצרת חקלאית בסיטונאות. הביטול נועד להקטין את פערי התיווך בין החקלאי לצרכן, כשלמגזר הסיטונאי נכנסו גופים לא חקלאיים המתאמים מחירים ויוצרים קרטלים הפוגעים בצרכן. התיקון אוסר על סיטונאים לתאם מחירים אך מאפשר לחקלאים להקים גופי שיווק קטנים וליהנות מהפטור כל עוד עיקר עיסוקם העיקרי הוא בגידול חקלאי ולא בשיווק.

 

קידום התחרות במשק הגז הביתי 

במגמה זו האריכה הכנסת לבקשת הממשלה ב-5 שנים את תוקף הוראות השעה לקידום התחרות במשק הגז הביתי. ההוראות מחייבות ספקי גז בפריסה ארצית לתת שירות לצרכנים ללא אפליה. הן אוסרות עליהם לשדל צרכן שעזב אותם להמשיך בהתקשרות, תמורת הטבות. האיסור מוגבל ל-6 חודשים מיום הודעת הצרכן על התנתקותו.

 

 (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
(צילום: צביקה טישלר)
 

רפורמה בחוק התקנים 

בהמלצת ועדת טרכטנברג להורדת מחירים, התקבל חוק להסרת חסמי התקינה המגבילים כניסת יבוא מתחרה וסחר חופשי בשוק. הרפורמה בחוק התקנים מסמיכה את שר הכלכלה לפטור יבואנים מהחובה להעביר את מוצרים לבדיקת המכון הישראלי, ולהסתפק בהצהרה שהמוצרים עומדים בתקנים בינלאומיים מוכרים. 

 

יבוא מוצרים מסוכנים יחייב בדיקה במכון התקנים הישראלי. עם זאת, השר יוכל לקבוע למכון תעריפי בדיקה זולים כי עצם בדיקתו היא מונופול. 

 

ביטול עסקאות ממושכות

חוק חשוב אחר משחרר צרכנים שנהפכו לבני ערובה בידי נותני שירותים, בגלל עסקאות ממושכות שהתחייבו להן. יוזמת איתן כבל (עבודה) מאפשרת לבטל מנוי חדש (אחרי כניסת החוק לתוקף) על בריכות שחיה, חדרי כושר, ומכוני בריאות ועיצוב הגוף, תמורת דמי ביטול שלא יעלו על 25% מהחלק היחסי של המנוי השנתי.

 

 

ביטול התקשרות כובלת פי כמה לרכישת דירות נופש יתאפשר תמורת 50% מהחלק היחסי ששולם. החוק נכנס לתוקף בימים אלה.

 

שיניים חדות לרשות להגנת הצרכן

על ביצוע חוקי הצרכנות ממונה גוף עצמאי חדש יחסית, הרשות להגנת הצרכן ולסחר ההוגן, שקיבלה השנה שיניים חדות בחוק ביוזמת הממשלה. הוא מאפשר לראשונה לרשות להתחשבן עם העבריינים בהטלת קנסות מנהליים ללא משפט בין 7,000 שקל לעוסק יחיד עד 45,000 שקל לתאגיד, במקום להסתבך בתביעה פלילית ממושכת.

 

 

השיניים האלה אמורות לייעל את האכיפה והפיקוח. מדובר בתיקון חוק הגנת הצרכן אליו נוספה העבירה של "הפעלת השפעה בלתי הוגנת" לניצול מצוקת הצרכן, לפי רשימה סגורה של דרכי השפעה.

 

* על החוק הזה הלבישה ועדת הכלכלה "טרמפיסט" – את "חוק הפופקורן" שעלה בכנסת הקודמת. הוא מאפשר להתיר להכניס לאולמי קולנוע, בידור ולמתקני ספורט מזון ומשקאות שהובאו מהבית ולא רק מוצרים שנרכשו במזנונים הצמודים, כגון הפופקורן שנמכר במחירי רצח.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

חוקים נוספים שהתקבלו 

* תיקון בחוק הגנת הצרכן מחייב עוסקים נותני שירותים בבית הצרכן להציע לו שעת ביקור של הטכנאי גם בשעות הערב, שבהן יותר צרכנים נמצאים בביתם כדי שהם לא יבזבזו זמן על המתנה לטכנאי בשעות היום. המסגרת החדשה: בין השעות 08:00 ל-19:00 בימי חול, ובימי שישי וערבי חג – בין 08:00 ל-13:00. החוק יכנס לתוקף ב-1 בפברואר 2015 (יוזמת חיים כץ, ליכוד).

 

* תיקון נוסף של כץ, משלים לחוק הנ"ל, מחייב להסדיר את השירות דרך מספר טלפון מזוהה ונגיש כשנציג נותן השירות יזדהה בשמו המלא. אם העוסק יזם את השיחה ולא היה מענה מהצרכן, ישאיר נציגו הודעה עם מספר טלפון להתקשרות חוזרת לקביעת מועד ראשון או חלופי לקבלת שירות. טכנאים לא יטלפנו ממספר חסום לקראת בואם, כי אם הצרכן אחר לענות הוא לא יודע מי התקשר והלך השירות.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

* תיקון אחר מכוון למנפיקים של תווי קניה בעלי תוקף מוגבל. החוק החדש מחייב אותם לציין על גב התווים, באותיות ברורות ובולטות, את שם המנפיק ובעיקר את מועד ההנפקה ומועד פקיעת התוקף, ובלבד שלא יפחת מ-5 שנים מההנפקה. הסכום הנקוב יהיה אחיד לכל עוסקים המנויים בו. עוסק שנתן שובר זיכוי כעודף במימוש תו קנייה בחסר, יאפשר שימוש בזיכוי בכל אחד מסניפיו, למעט בסניף הנושא שם אחר (יוזמת יוני שטבון, הבית היהודי). החוק נועד להיכנס לתוקף ב-1 ביולי.

 

* תיקון בחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים, מרחיב את האיסור (ביוזמת ח"כ עדי קול, יש עתיד), על אצטדיונים ואולמי ספורט, למעט במקומות שהנהלת המתקן הקצתה לעישון. הם כוללים שני אזורים נפרדים של מושבים שמספרם יחד לא יעלה על 25% ממספר המושבים במתקן כולו, וחדר נפרד לחלוטין לעישון ששטחו לא יעלה על רבע מהשטח שהוקצה לציבור להמתנה בהפסקות.

 

* ביוזמת הממשלה התקבל גם חוק לפיקוח על איכות המזון והתזונה הנכונה במוסדות חינוך. מטרתו להבטיח כי אספקה ומכירה של מוצרי מזון בבתי ספר תהיה בהתאם לכללים שיקבעו שרי החינוך והבריאות, לעניין הרכב המזון וערכו התזונתי, בהתחשב גם בצרכי התלמידים ובגילם. החוק מחייב לפרסם את הרכבם וערכם התזונתי, אחרת מנהל מוסד החינוך לא יתיר את מכירתם בתחומו, ונגד הספק ייפתחו הליכים פליליים.

 

* בכיוון זה התקבל חוק הפיקוח על מזון לבעלי חיים, לפי הצעת הממשלה, שמסדיר את הפיקוח התברואי על הייצור, השיווק ואחסון המזון המוגש להם. מטרת החוק להבטיח את בריאות הצרכנים הניזונים מהחלב והבשר. החוק מחליף צו פיקוח ישן מלפני 43 שנים, שלא הטיל אחריות על איש במקרים של הפצת מזון מזוהם לבעלי חיים שסיכן את בריאות הציבור.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

מלבד החוקים התקבלו בכנסת במהלך השנה תקנות וצווים (חקיקה משנית) בעלי חשיבות צרכנית לא פחותה –

 

* אושרו תקנות המוסיפות לחוג הזכאים להנחות בתעריפי המים גם את נכי צה"ל, נפגעי פעולות האיבה, ניצולי שואה ומי שהגיעו לגיל פרישה וזכאים להשלמת הכנסה. בתקנות אחרות, נוספו נכי צה"ל ונכי פעולות האיבה, בדרגות נכות מעל 30% גם לחוג הזכאים להנחה בתעריפי החשמל על צריכת 200 הקוט"ש הראשונים בכל חודש. בחשבון הדו-חודשי היא מתבטאת בהנחה של עד 255 שקל לצרכן.

 

* אושרו צווי מכס לתעריפי קבע מוגדלים של מיסוי משקאות אלכוהוליים מיובאים ומתוצרת מקומית. הם העלו בכ-30% את מס הקניה הקצוב כדי שהמחיר לצרכן לא יהיה תלוי בערך המשקה אלא במידת הנזק שנגרם לחברה ולמשק כתוצאה מהשימוש בו.

 

* אושרו תקנות המחייבות יצרן ויבואן של מוצרי מזון המכילים חפצים (כגון צעצוע לילדים בביצת שוקולד) כדי לוודא שהחפץ לא ישפיע על תכונות המזון. בנוסף, על אריזת המוצר מזון יופיע כיתוב אזהרה בולט המציין את סוג החפץ שבאריזה וממליץ על השגחת מבוגר. אם זה צעצוע, ייאסר לתת אותו לילדים מתחת לגיל 3.

 

* אושרו תקנות לתכנון משק החלב, הקובעות עקרונות ודרכים לחלוקת מכסות ייצור חלב ליצרנים קיימים וחדשים. הן מגבילות שותפויות ל-3 יצרנים, למעט חריגים מטעמים מיוחדים עד 7 יצרנים בתנאי שכולם מאותו ישוב או שהם פועלים בישובים סמוכים בטווח עד 3 ק"מ.

 

* אושרו צווים לביטול המכס על יבוא עגלים ומוצרי חלב. הביטול לגבי העגלים הוגבל ל-7 שנים. במקביל הם פותחים את מכסות יבוא הבשר הטרי לתחרות בהתאם למתווה מדורג במטרה להוזיל את מחיר הבשר הטרי לצרכן שאיננו יורד. זאת בשעה שמחירי הבקר החי לבשר ירדו ב-25%. גם ביטול המכס על יבוא מוצרי חלב נועד לעודד תחרות והוזלת מחירים, אבל הוא הוגבל למוצרים ממדינות האיחוד האירופי וארה"ב, עקב הצורך בכשרות מיוחדת שמוסדרת שם.

 

הביטול יורחב על מדינות נוספות ככל שיורחבו עליהן נהלי הכשרות למוצרים. ועדה בין-משרדית המליצה על הביטול בגלל יוקר המוצרים המקומיים שמחיריהם גבוהים בעשרות אחוזים מאשר במדינות המפותחות. זאת בגלל תחרות נמוכה עקב הריכוזיות במחלבות וחסמי הכשרות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים