שתף קטע נבחר

"חברות בנייה זרות ילמדו אותנו איך לבנות?"

הקבלנים זועמים על החלטת קבינט הדיור לאשר הבאת חברות בנייה בינ"ל לישראל כדי לסייע להוזלת הדירות. "זו יוזמה לא מקצועית, לא רצינית ופזיזה. מה שחסר זה פועלי בניין - לא חברות זרות. שהממשלה תודה שנכשלה"

קבינט הדיור אישר היום (ב') שורה של תוכניות להורדת מחירי הדירות, ובראשן יוזמת משרדי האוצר והשיכון להביא חברות בנייה זרות לישראל. אבל למרות הגיבוי של בנק ישראל עוד מאתמול; וחרף האישור הגורף של שרי הממשלה - הקבלנים ממשיכים לצאת נגד המהלך שאותו הם מכנים "לא מקצועי, לא רציני ופזיז". בכך הם מצטרפים לדבריהם של יו"ר התאחדות בוני הארץ ויו"ר תאגידי כוח אדם זר בלשכת המסחר מאתמול, שכינו את היוזמה "יריקה בפנים".

 

קבינט הדיור אישר את תוכניות הממשלה לדיור

התוכנית של כחלון: 145 אלף דירות ב-2016

קבינט הדיור יאשר הקמת אלפי מעונות

 

לפי הצעת ההחלטה, יוקם מאגר שיפעל במשך 5 שנים ויכלול 6 חברות בנייה זרות. לחברות אלה תינתן האפשרות להביא עד 1,000 עובדים זרים לצורך העסקתם בפרויקטים למגורים ברחבי הארץ, והן יוכלו לשתף פעולה עם חברות מקומיות. לצורך כך פרסמו משרדי הממשלה "קול קורא" לחברות בינלאומיות לשמש כקבלניות ביצוע בארץ.

 

"המשפט 'בשביל כוס חלב לא צריך להביא את כל הפרה' מסכם היטב את עמדתי על המהלך, שמעיד על חוסר מקצועיות וחוסר רצינות של המערכת הרגולטורית ומקבלי ההחלטות בממשלה", טוען איציק אמסלם, יו"ר קבוצת אלמוג ולשעבר סגן נשיא התאחדות הקבלנים. לדבריו, "מדובר במהלך פזיז שנועד לנסות ולכפות על הכשלים של הרגולציה בהבאת כח אדם זר לו הענף כל כך זקוק".

 

אמסלם מוסיף כי "הקבלנים זועקים כבר שנים על מחסור בידיים עובדות. הרגולציה בחרה להפקיע מידינו את הבאת העובדים והעבירה זאת לתאגידים, וגם מהם לקחה את המשימה החשובה. אי שם בתחילת שנות ה-90, עם גלי העלייה מחבר העמים, הצלחו החברות הקבלניות לבנות לא פחות מ-80 אלף יחידות דיור בשנה בלי טובות של אף חברה זרה. אז שחברות זרות ילמדו אותנו כיצד לבנות וכיצד להתנהל?", הוא מתרעם.

 

"כאשר חברות זרות שהובאו לישראל על מנת לבנות את נתב"ג החדש קרסו, היו אלה החברות הישראליות אשר השלימו בהצלחה את המלאכה", הוא ממשיך, "עובדים זרים נדרשים - חברות זרות שיחליפו או ינהלו את השוק המקומי מיותרות. ממקור ראשון ידוע לי כי רק ברומניה יש לפחות כ-2,000 עובדים שכשירים להגיע ולבצע כאן את העבודות הרטובות בשוק הבנייה, וכאלה ישנם גם בסין, מולדביה ועוד. אולם המדינה בוחרת לא לאפשר לנו או לתאגידים להביא אותם".

 

"ומה לגבי הידע והטכנולוגיות השונים מהנהוג כאן?", הוא תוהה, "כמה זמן ייקח להכשיר חברות אלה לעבוד בתקנים ובטכנולוגיות המקובלות כאן; ומה יקרה בינתיים עם משך הבנייה של דירה בישראל ועם פערי הביקוש וההיצע? על כך אין לממשלה תשובות. תנו לנו הקצאות, אנחנו נביא עובדים, תודו שנכשלתם".

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 

"חברות זרות עלולות לגרום לקריסת חברות נדל"ן"

מאיר טל, מנכ"ל קבוצת כנען, מחזק את הדברים. "מה שחסר לנו בארץ זה פועלי בניין ולא חברות בנייה זרות", הוא אומר, "שכרם של עובדים זרים זול משמעותית מעובדים ישראלים או פלשתינים וזה כמובן ישפיע על מחירי הדירות. אני לא רואה תרומה בהבאת חברות זרות, להיפך, זה עלול לגרום לקריסת חברות נדל"ן".

 

בנוסף, הוא מעריך כי כל חברה זרה תצטרך לגייס מתווכת ישראלית שתעזור לה להתמודד עם הבירוקרטיה בארץ. "בסופו של דבר לא יהיה כאן שינוי בעלויות, וייתכן שהעובדה שתיכנס באמצע גם חברה מתווכת אפילו תייקר אותן", הוא מדגיש. "אני מציע לשר האוצר לנסות להשאיר את העבודה בידי חברות ישראליות ולהתמקד בניסיון להביא לישראל 30 אלף עובדים סינים, שיאיצו את הבנייה ויסייעו בהוזלת הדירות".

 

שאול לוטן, מנכ"ל קבוצת משולם לוינשטין, מזהיר מפני אבטלה. "הבאת חברות בנייה מחו"ל תפתור חלקית בעיה אחת, אבל תייצר בעיות גדולות יותר - כמו למשל הגדלת האבטלה בארץ", הוא אומר. "הרי חברות בנייה אלו לא יבטיחו שיעבדו מול הספקים המקומיים. במצב כזה חייבים לשאול מה יהיה עתיד חברות הריצופים, המטבחים, האלומיניום, הצבעים, הדלתות ועוד עשרות ספקים המייצרים עשרות אלפי מקומות עבודה בארץ. צריך להביא פועלים זרים, להפשיר קרקעות ולבטל את מס הרכוש - אלה פתרונות ללא סכנה ממשית בצידם".

 

ערן סיב, יו"ר התאחדות המשפצים, חושש כי המהלך יפגע במאמצים שהושקעו במלחמה בתופעת החאפרים. "הבאת חברות בנייה זרות לישראל עלולה ליצור מצב שבו הפועלים יסיימו את עבודתם בשעה 15:00, ואז יחפשו להגדיל את ההכנסה באמצעות חלטורות בתחום השיפוצים. גם החברות הזרות עצמן יחפשו להגדיל הכנסות ויכנסו לתחום עבודות הגמר. כך, קבלני שיפוצים רבים שעובדים אצל קבלני בניין כדי לסיים את עבודות הגמר, תיקונים ותקופת הבדק ימצאו את עצמם בפני פגיעה משמעותית בפרנסתם".

 

"נראה שיקח זמן רב, אם בכלל, עד שלהחלטה על הבאת חברות בינלאומיות לבנות בישראל תהיה השפעה כלשהי על ההיצע או על מחירי הדיור", מוסיף יהורם בר-שי, מנכ"ל משגב שיווק מתחמי מגורים. לדבריו, "השאלה הפרקטית היא היא ההשפעה של ההחלטה לא רק על קצב בניית יחידות הדיור אלא על שכר העובדים בענף הבנייה, שצמח באופן משמעותי למדי בשנים האחרונות ומגולם בעקיפין גם בעליית מחירי הדירות הסופיים. יהיה מעניין בהיבט הזה לראות איך הנושא ישפיע על מדד תשומות הבנייה או על מחירי היחידות הסופיים בעוד כשנתיים".

 

סמי מצלאוי, מנכ"ל חברת מצלאוי ובעלי החברה, דווקא מברך על היוזמה וחושב שהיא הכרחית. "במצב של היום, כשיש כל כך הרבה יחידות דיור לבנייה עם מעט מאוד פועלים זמינים, חייבים להביא חברות בנייה מחו"ל כדי להוריד את המחירים שרק עולים ועולים כי אין כח אדם שייבנה. מאחר שיש מעט מאוד פועלים, כל דרישה לשכר בסופו של דבר נענית, ובאופן אוטומטי הם מעלים אם מחירי הנדל"ן. חשוב לשים לב שבין הקבלנים בארץ לחברות מחו"ל יהיו קשרים ישירים, בלי מתווכים, חברות כח אדם או מאעכרים, וכל זאת בנוסף להבאת פועלים זרים".

 

צפו: סיור באתר בנייה בפתח תקווה

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
אתר בנייה בפתח תקווה
צילום: עידו ארז
מומלצים