שתף קטע נבחר

"פיקוח לקוי על שלוחות הבנקים בחו"ל"

דו"ח המבקר מתריע כי הפיקוח על הבנקים לא קבע מדיניות מנחה לביקורות בשלוחות הבנקים הישראלים מעבר לים. המבקר מזהיר: בהיעדר ציות מספק של חברות הבנות של הבנקים הישראלים בחו"ל להוראות המקומיות, הקבוצה הבנקאית עלולה להיחשף לסיכונים, קנסות ופגיעה במערכת הבנקאות בישראל

התנהלות בנק ישראל בפיקוח פעילות שלוחות בנקים ישראלים בחו"ל לקויה, ועליו להקפיד על מניעת פעילות בלתי תקינה של בנקים ולקוחותיהם, שיש בה להפר חוקים או אמנות בינלאומיות. כך קובע מבקר המדינה בפרק המתייחס לפיקוח על שלוחות בנקים ישראלים בחו"ל.

 

דו"ח המבקר - כל הכתבות: 

50 אלף עובדים נפצעים בשנה - והממשלה לא פועלת

המבקר: ליקויים בקידום התחדשות עירונית

המבקר: רמ"י כשלה בפיקוח על עבירות בנייה

גורמי החירום אינם ערוכים לאירוע רדיואקטיבי

המבקר קובע כי במסגרת תפקידיו של הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, הוא עשוי להידרש לפקח על פעילותם של בנקים מסחריים ישראליים בחו"ל. צורך שבא בעקבות פעילות הבנקים המסחריים הישראליים בחו"ל, שהביאה לחקירות רשויות אמריקניות נגדם בעקבות חשד לסיוע ללקוחות אמריקנים להתחמק מתשלום מס. החקירות נמשכות מעל 3 שנים.

 

משרד המבקר בדק את הצעדים שנקט הפיקוח על הבנקים בפעילות בנקים מסחריים ישראלים, שלפי הדין האמריקני מהווה לכאורה סיוע ללקוחות זרים להתחמק מתשלומי מס. נמצא שהפיקוח על הבנקים לא קבע מדיניות מנחה מתי הוא נדרש לביקורות בשלוחות הבנקים הישראלים בחו"ל על פעילותם בחו"ל, וזאת למרות שהדבר נדרש לפי עקרונות ועדת באזל לפיקוח אפקטיבי על הבנקים.

 

עוד נמצא כי עד לפתיחת החקירה נגד הבנקים הישראלים בשוויץ בשנת 2011, הפיקוח על הבנקים לא בדק חלק מהסוגיות שעלו מהשינוי שחל במדיניות רשויות החוק והמס בארה"ב. המבקר מתייחס לפרשה שהתפרסמה לפני כ-5 שנים, לפיה מחלקת עבירות המס של משרד המשפטים האמריקני פתחה בחקירה נגד 3 סניפים של בנקים ישראלים הפועלים בשוויץ: בנק לאומי, בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות. משרד המשפטים האמריקני בדק באותה חקירה, האם הסניפים של הבנקים הישראלים סייעו ללקוחותיהם האמריקנים להתחמק מתשלום המס.

 

עד לפתיחת החקירה, המבקר קובע, כי הפיקוח על הבנקים מבנקים ישראלים לא דרש לבחון ולדון ברמת הדירקטוריון בסיכונים ובהשלכות הנובעים מפעילות חוצה גבולות של לקוחות אמריקנים, זאת לנוכח כאמור, השינויים שחלו במדיניות רשויות החוק והמס בארה"ב משנת 2008.

 

כמו כן, נמצא שהפיקוח על הבנקים לא פעל לוודא שאחד הבנקים פעל לאסדרת מסגרת פנים-בנקאית לבקרה נאותה ובלתי תלויה של שלוחותיה בחו"ל, ובכלל זה שינוי מבנה הפיקוח והבקרה עליהן. בנוסף, הפיקוח על הבנקים לא בחן אם אותו הבנק פעל לפי נוהל בנקאי תקין 411, לפיו חשבונות ממוספרים לא ישמשו להסתרת זהות הלקוח ממערכת הציות והביקורת או מרשויות הפיקוח.

 

"בהיעדר ציות המערכת הבנקאית עלולה לספוג פגיעה כלכלית"

המבקר אף מצא שהמפקח על הבנקים דאז, דודו זקן, לא עדכן את הרשויות לניירות ערך על הנחיותיו לביצוע הפרשות בדו"חות הכספיים של 2 מהבנקים הנחקרים, למרות שההפרשות נרשמו תחת הפרשה להפסד בגין התחייבות תלויה. הרשות לניירות ערך גילתה את קיומן של ההפרשות רק בסוף 2014, עם הפרסומים בתקשורת בנוגע לחקירה.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

מוד'יס: הצמיחה הנמוכה עלולה לפגוע בדירוג של ישראל

בעקבות המשבר ברוסיה: אפריקה ישראל בדרך להסדר חוב

בית המשפט: מגה תימכר ליינות ביתן

 

המבקר קבע כי בהיעדר ציות מספק של חברות הבנות של הבנקים הישראלים בחו"ל להוראות הרגולטוריות המקומיות, הקבוצה הבנקאית עלולה להיחשף לסיכונים משמעותיים, ובעקבותיהם לפגיעה כלכלית בשל הטלת קנסות ואף לפגיעה במוניטין התאגיד הבנקאי ומערכת הבנקאות בישראל.

 

"לצורך שמירה על יציבותה וחוסנה של המערכת הבנקאית ועל אמון הציבור בה", כותב המבקר, "על הפיקוח על הבנקים לבחון את התהליכים לאיתור סיכונים והתנהלות בלתי תקינה, כמו גם סיכונים הנובעים מפעילות הבנקים בחו"ל, ובכלל זה סיכונים ממוקדים יותר - במועד היווצרותם כסיכון משמעותי.

 

"לדעת משרד מבקר המדינה, על בנק ישראל לפעול בהקדם לאסדרה בחקיקה של סמכויות הפיקוח על הבנקים, ולקיים פיקוח ובקרה על שלוחות הבנקים הישראלים בחו"ל כנדרש בין היתר על פי עקרונות ועדת באזל. כמו גם לנקוט צעדים מעשיים באמצעות הפיקוח על הבנקים, שימנעו בעתיד התנהלות בלתי תקינה של הבנקים הישראלים".

 

בתשובה שמסר סגן המפקח על הבנקים לשעבר לנציגי משרד מבקר המדינה בינואר 2015, נכתב כי הכלים הנתונים בידי הפיקוח בכל הקשור לפעילות שלוחות חברות הבנות בחו"ל הם מצומצמים.

 

בנוסף, סגן המפקח על הבנקים והיועץ למפקח על הבנקים מסרו לנציגי משרד המבקר כי הפיקוח על הבנקים מנסה להגיע לידי הסכמים פורמליים עם מפקחים מקבילים בחו"ל, כדוגמת מסמך שיתוף פעולה עם רשויות הפיקוח בארה"ב, ומקיים עמם פגישות עבודה שנתיות שוטפות לצורך החלפת מידע, באמצעותו הוא מבצע את ביקורתו.

 

מבנק ישראל נמסר: "האירועים שבהם עוסק דו"ח המבקר התרחשו במהלך העשור הקודם ועד שנת 2011. יודגש כי חובת הציות של שלוחות בנקאיות בחו"ל לדין המקומי הייתה ונשארה מוחלטת, והיא לא נולדה עם שינוי מדיניות אכיפת חוקי המס בארה"ב, באותו אופן, חובתם של נושאי המשרה בתאגידים הבנקאיים לוודא שהתאגיד מציית לדין המקומי הייתה ונשארה. הפיקוח על הבנקים הפיק לקחים ופעל לחיזוק הליכי בקרה על מנת לצמצם את הסיכונים הכרוכים בפעילותם של בנקים ישראלים בחו"ל. הפיקוח ימשיך לדרוש מהתאגידים הבנקאיים לפעול לצמצום החשיפות לסיכונים הללו, ויחתור לשפר את היכולות שלו ושל הבנקים בניהול סיכונים אלה גם בעתיד. בין השאר בהתייחס להערות מבקר המדינה. בנק ישראל מברך על כך שהמדינה שינתה השנה את חוק איסור הלבנת הון וכללה את עברות המס כעברת מקור. אנו קוראים למשרד האוצר ולוועדת הכספים להסדיר במהרה את התשתית המשפטית ליישום הסכם ה-FATCA".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רון קדמי
חדוה בר, המפקחת על הבנקים
צילום: רון קדמי
מומלצים