שתף קטע נבחר

רוב בתי עמונה פונו, עשרות מתבצרים בבית כנסת

ב-1:54 בלילה, 15 שעות אחרי תחילת מבצע "גן נעול", פונה ביתו של אביחי בוארון, מראשי המאבק. נכון להבוקר נותר בית אחד בלבד. במקביל, מאמצי הידברות עם הנערים המתבצרים בבית הכנסת כדי להביא לפינוי בהסכמה. כך נראה יום הפינוי - דקה אחר דקה

 

15 שעות אחרי תחילת מבצע "גן נעול", פינו הלילה (יום ה') כוחות המשטרה את מרבית הבתים בעמונה שתושביו עדיין התבצרו במאחז עמונה. בשעה 1:54 בלילה פונה מביתו אביחי בוארון, מראשי המאבק ותושב עמונה. נכון לשעות הבוקר, נותר בית אחד עם משפחה שנותר לפנות.

 

כעת תשומת הלב מתמקדת בבית הכנסת שבו מתבצרים כמה עשרות נערים שחיזקו את דלת הכניסה במוטות עץ. רבה של עמונה יאיר פרנק הגיע הבוקר לבית הכנסת כדי לדבר עם הכוחות ועם הנערים המתבצרים בניסיון למנוע עימות. "הגעתי לפה כדי להיות בשעות האחרונות של בית הכנסת", אמר הרב פרנק.

 

בשעת לילה הועבר להם מזון דרך חלונות בית הכנסת. מהמשטרה נמסר כי היא ממשיכה במאמצים להידברות עם המתבצרים, "מתוך רצון להביא לפינוי בהסכמה שימנע צורך בפינוי בכוח מחד וישמור כל קדושת המקום מאידך. אנו עדיין מקווים כי מאמצים אלו יישאו פרי והפינוי יסתיים בשלום".

 

מעט לאחר חצות פרצו הכוחות לביתו של בוארון, אחד ממנהיגי מחאת עמונה. בכניסה לבית, שבו שהו לצד בוארון ובני משפחתו יו"ר המועצה האזורית שומרון יוסי דגן ומנכ"ל מועצת יש"ע שילה אדלר, אמר מפקד הכוחות: "אתם הבית האחרון". לאחר מכן התברר כי יש עוד משפחה שלא פונתה.

ביצורים בבית הכנסת ()
ביצורים בבית הכנסת

פינוי הבית האחרון (צילום: אלישע בן קימון) (צילום: אלישע בן קימון)
פינוי הבית האחרון(צילום: אלישע בן קימון)

מפנים מחסומים ומפלסים דרכים (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
מפנים מחסומים ומפלסים דרכים(צילום: יואב זיתון)

 

למרות התנגדות רפה יחסית, בניגוד לבתים אחרים שם נאלצו הכוחות לחתוך שלשלאות במהלך פינוי המתבצרים, גם בבית זה הפינוי היה ממושך. לאחר כשעה וחצי נותר בו רק בוארון עצמו. לאחר יציאת המפונים, נשארו במקום שוטרי מג"ב על מנת לשמור על הרכוש. במקביל, טרקטורים החלו לפנות את מחסומי האבנים והגדרות ולפלס את הדרכים בתוך המאחז, כדי לאפשר תנועה חופשית לאוטובוסים שמפנים את הנערים. בבוקר ייכנס מבצע הפינוי לשלב השלישי. הכוחות יארזו לכל משפחה את הציוד שלה ואז יחלו בפינוי המבנים באמצעות כלים הנדסיים של משרד הביטחון.

  

מתחילת מבצע הפינוי נפצעו 24 שוטרים ושוטרות. חלקם פונו לבתי חולים ורובם כבר שוחררו מהם לאחר שקיבלו טיפול רפואי. מאז תחילת המבצע נעצרו 13 צעירים בגין הפרת סדר, תקיפת שוטרים והפרעה לשוטרים במילוי תפקידם. עוד כ-400 צעירים וצעירות שהגיעו ליישוב כדי לסייע בהתנגדות לפינוי הורחקו והועלו לאוטובוסים אל מחוץ לעמונה. 

 

כך נראה יום הפינוי - דקה אחר דקה

 

05:30 - ביצורים ואבנים

אתמול ב-05:30 בבוקר הגיע כוח משטרה ראשון לשטח המאחז ונתקלו בנערים שניסו לחסום את הגישה למאחז והבעירו צמיגים כדי להקשות על השוטרים. הפעילים בעמונה פרסמו הודעה שקראה להתנגד לפינוי. "לא מתפנים מרצון", נכתב באותה הודעה. "תנו לשוטרים להוציא אתכם בכמה שיותר כוח שיידרש להם, ללא אלימות".

ההתנגדות הראשונה בעמונה באור ראשון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ההתנגדות הראשונה בעמונה באור ראשון(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: מתי עמר/TPS) (צילום: מתי עמר/TPS)
(צילום: מתי עמר/TPS)

מאות התבצרו במאחז והעימות התגבר כשצעירים החלו ליידות אבנים לעבר הכוחות. במקביל, החלו להגיע חברי כנסת לאזור המאחז. ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) עורר סערה כשהשווה בין הפינוי לאונס אישה: "כשאונסים אישה זה כואב. מה שעושים פה עכשיו זה אונס ברוטלי", אמר סמוטריץ'.

 

חבר הכנסת אורן חזן (הליכוד) שגם הגיע לעמונה השיב לו: "תגיד לבנט ללכת הביתה, כי מי שמסתכל על אנשים בעיניים ואומר להם, 'אתם לא תרדו מההר', בא ומצטלם, בא ומחייך ומוכר סיסמאות ודקה אחרי זה יושב בבית - לא ראוי להיות בכנסת".

 

תמר נזרי, תושבת עמונה ואחת מסמלי המאבק של המאחז, אמרה הבוקר לפני שהחל מבצע הפינוי כי בכוונת התושבים להתנגד "בצורה פסיבית-אגרסיבית" ותקפה את הממשלה: "תחת ממשלת ימין נהרס יישוב בן 20 שנה", אמרה נזרי.

 

11:00 - מבצע "גן נעול" יוצא לדרך

בשעה 11:00 התממשו החששות של תושבי עמונה. המשטרה הודיעה על תחילת מבצע הפינוי שנקרא "גן נעול". פעילי המאחז קראו במערכת הכריזה במקום: "הכוחות בכניסה ליישוב, מי שיכול שיגיע לעצור אותם בגופו". עשרות צעירים שהגיעו למקום כדי להזדהות עם סבלם של תושבי עמונה יידו אבנים לעבר השוטרים. בשלב זה החלו שוטרים לעצור את המפגינים. "לא ניתן לאנרכיסטים הנמצאים בעמונה לנצל לרעה את האיפוק של השוטרים המפנים", אמרו במשטרה.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

תושבים קראו לכוחות המפנים לסרב פקודה. אחד השוטרים סירב להשתתף בפינוי והוצא מדבוקת אנשי הביטחון שעשתה את דרכה לבתים. בתגובה, חבורת נערים הריעה לו וקראה לעברו "גיבור". לצד התקדמות הכוחות, המשיכו בני הנוער לעבות את המכשולים ביישוב. האש שהציתו התלקחה מחדש וחומרי בעירה נוספים הושלכו לתוכה. כמו כן, הציר נחסם בפחונים, אבנים ופחי אשפה.

 

עם תחילת הפינוי התייחס יו"ר הבית היהודי ושר החינוך נפתלי בנט למהלך: "לצערנו, המאבק על עמונה לא צלח. הפסדנו בקרב, אך אנו מנצחים במערכה על ארץ ישראל", אמר בנט בין היתר והוסיף: "מתוך היום הקשה הזה תצמח תקווה ומהריסות בתיה של עמונה נבנה יישוב חדש".

 

כשלוש שעות לאחר תחילת המבצע החלו שוטרים להיכנס לבתי התושבים. כחלק מההתנגדות התבצרו נערים בתוך הבתים ועל הגגות במאחז. מניין הפצועים בקרב כוחות הביטחון עלה ל-13 כשכולם במצב קל. באותו שלב הודיעה המשטרה כי כרבע מהמשפחות התפנו מרצון מהמאחז.

 

15:00 - יש אלימות, 18:00 - אין מתווה

במהלך הפעולות בבתים החלו השוטרים להיתקל בהתנגדות אלימה יותר מצד פעילי ימין ונערים שהתבצרו בבתים וסירבו להתפנות. רהיטים, מוטות עץ, בקבוקי זכוכית, פחי צבע ושמן הושלכו לעבר הכוחות כשגם אקונומיקה הותזה לעברם. עד שעות אחר הצהריים נעצרו שמונה בני אדם.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כעבור כשעתיים החלו שוטרים לפנות את השוהים בבית משפחתה של תמר נזרי.  "לכם חיילים וכוחות הגירוש, יש לכם בחירה, אני מבקשת מכם תהיו נאמנים לערכים שלכם, אתם לא חייבים לעשות את זה", אמרה נזרי. המשטרה הודיעה לאחר מכן כי הפינוי יימשך לתוך הלילה. עד השעה 18:30 כבר פונו או התפנו יותר ממחצית מהמשפחות בעמונה.

 

במהלך היום התקיים דיון בבג"ץ בנוגע ליישום מתווה עמונה, שלפיו התושבים יפונו לחלקות סמוכות. העתירה נידונה בעקבות טענת פלסטינים שהקרקעות בבעלותם. אחר הצהריים אמרו גורמים במערכת הפוליטית כי ראש הממשלה בנימין נתניהו התחייב בפני התושבים לבנות יישוב חדש על אדמת מדינה בחירת התושבים. אחרי השעה 18:00 קיבלו תושבי עמונה בשורה מרה נוספת שלא רצו לשמוע. בג"ץ קיבל בדעת רוב את העתירה שהוגשה נגד המתווה וביטל אותו. בערב עדכנה המשטרה כי במבצע נפצעו 24 שוטרים ושוטרות, שמרביתם שוחררו מבתי החולים. 13 חשודים נעצרו בסך הכול בגין הפרת סדר ותקיפת שוטרים. 

 

20:00 - הביקורת אחרי הפינוי

המשפחות שהתפנו מהמאחז הגיעו לביתם החדש, וכרגע הזמני, במדרשה בעפרה. כשהחלטת בג"ץ על ביטול המתווה התקבלה רק זמן קצר קודם לכן והפינוי מהבית שבו חיו עדיין טרי במחשבות, התמודדו התושבים עם תחושות קשות.

 

 "זה יום כואב שלא ניתן לכמת במילים", סיפר יעקב בנימין (38) שפונה עם רעייתו ושלושה מילדיו. "13 שנה התגוררנו בעמונה והלב מסרב להאמין שעזבנו ונותרנו ללא בית". כשהשוטרים ראו שאין בכוונת משפחת בנימין לעזוב מרצון, הם נאלצו לפנות אותם בכוח. "אני לא הפעלתי כוח על שוטר, אבל אני לא אמור לחייך ולצאת החוצה. לכן כמה שוטרים סחבו אותי ואת הבן שלי החוצה".

 

יעקב עם בתו גפן בביתם החדש והזמני (צילום: עומרי אפרים) (צילום: עומרי אפרים)
יעקב עם בתו גפן בביתם החדש והזמני(צילום: עומרי אפרים)

חדר האוכל במדרשה בעפרה. פתרון זמני (צילום: עומרי אפרים) (צילום: עומרי אפרים)
חדר האוכל במדרשה בעפרה. פתרון זמני(צילום: עומרי אפרים)

עמונה בשבת ערב (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
עמונה בשבת ערב(צילום: gettyimages)
אורי יבניאל, שפונה עם רעייתו ושני ילדיו, זעם על ההנהגה. "היא הפקירה אותנו. אתה מרגיש בגלות וזרקו אותך. יש כעס והרבה אכזבה מהממסד מהפוליטיקאים. הם לא עשו מספיק בשבילנו. אנחנו מצפים לקו חדש ולשינוי בכל התפיסה של ההנהגה לגבי ההתיישבות".  

 

עמיחי רובין, מנהל המדרשה בעפרה, סיפר כי הם אנחנו ערוכים לקלוט 38 משפחות ועד כה נקלטנו כ-20 משפחות. "אנחנו כמדרשה נעשה כל מה שניתן כדי לתת להם תחושה של בית. כמובן שהתנאים רחוקים מכך - מכניסים משפחות שרגילות לבית של 100 מטר לחדרי אירוח קטנים. לא רצינו באירוח הזה, נעשה עוול למשפחות, אבל אנחנו עושים כל מה שניתן כדי להקל עליהם והם יוכלו להישאר כאן ככל שיצטרכו".

 

מאוחר יותר הודיע ראש הממשלה נתניהו על הקמת צוות שיקדם הקמת יישוב חדש כפי שהבטיח למתיישבים לפני כחודש וחצי. בהודעת לשכת ראש הממשלה נמסר כי הצוות יכלול את נציבי המתיישבים, ראש הסגל בלשכה יואב הורוביץ ועוזר שר הביטחון להתיישבות. הצוות צפוי להתחיל את עבודתו בזמן הקרוב כדי לאתר מיקום חדש ולהקים את היישוב.

 

 


פורסם לראשונה 01/02/2017 22:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים