שתף קטע נבחר

ילדים יוצאים ממשפחה מסוכנת - וחוזרים בלי בדיקה

דו"ח המבקר קובע כי ילדים בסיכון ששוהים בפנימיות אינם מקבלים את המענה המיטבי. המבקר מפנה את חציו כלפי משרד הרווחה וחושף שורה של ליקויים בטיפול מול המוסדות החינוכיים: "ילדים שהוצאו ממשפחותיהם בעקבות סיכון, חוזרים לאותן משפחות אף שמצבן הורע"

תוכניות שנקבעו בעבר לא יושמו, אין פיקוח על חזרה לבתים שמצבם הורע, והילדים לא מקבלים את המענה שלו הם זקוקים. כך עולה מדו"ח מבקר המדינה שמתפרסם אחר הצהריים (יום ג') בנושא הפנימיות בישראל. המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, קובע בדו"ח כי "הממצאים מעלים תמונת מצב עגומה: ילדים השוהים בפנימיות אינם מקבלים את המענה המיטבי".

 

לעיון בדו"ח המבקר - לחצו כאן

 

בדו"ח צוין כי בשנת 2015 חיו בישראל 367 אלף ילדים שחיים במצבים המסכנים אותם במשפחתם ובסביבתם. המסגרות החוץ-ביתיות שבהם גדלים ילדים אלו כוללות גם הפנימיות. ביולי 2016 חיו בהן כ-6,600 ילדים בסיכון.

 

"חניכי פנימיות הם ילדים פגיעים במיוחד שזקוקים להגנה על זכויותיהם בשל הפרדתם מהוריהם, והחלטת המדינה להשימם בפנימייה מייצגת את האחריות ההורית שקיבלה עליה המדינה, גם אם באופן זמני, ואת מחויבותה לדאוג לשלומם ולרווחתם", כתב המבקר. "מכאן החשיבות שיזכו למענים הולמים למגוון צורכיהם, שאלמלא כן מצבם עלול להידרדר כך שלא יוכלו להשתלב בחברה ולקיים אורח חיים נורמטיבי כשיהיו בוגרים".

מבקר המדינה שפירא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מבקר המדינה שפירא(צילום: גיל יוחנן)

דו"ח הביקורת בדק את מערך הפנימיות של משרד הרווחה. לפי הממצאים, למשרד הרווחה אין נתונים על מצבם הסוציו-אקונומי של הילדים, על הישגיהם בלימודים ועל השתלבותם במעגל התעסוקה. באגף השירות לילד ולנוער במשרד לא יודעים אילו פעולות ותוכניות הן אפקטיביות ואילו לא השיגו את מטרתן.

 

הדו"ח השנתי של מבקר המדינה - כתבות נוספות:

המבקר: אורי אריאל העביר עשרות מיליוני שקלים למקורבים

"מכת מדינה": החקלאים חסרי אונים מול הפשיעה

מערך הכשרות - "ממצאים חמורים, הטעיית הציבור, מצב בלתי נסבל"

מבקר המדינה: הסיבה האבסורדית לתור לניתוחים בישראל

77% מהחרדים שנבדקו קיבלו פטור נפשי, טיפול רפואי לחיילים מתעכב

המבקר מתריע: נזק למדינה עקב המשבר במשרד החוץ

קנו מאות ניידות - בלי לבדוק אם הן מתאימות

משרד הבריאות: "הפרדת יולדות? אין תופעה כזו"

עומס על מפקחי בתי הספר לא מאפשר להם למלא את תפקידם

המבקר: ישראל בפיגור בהתמודדות עם פשיעת סייבר

זיהום חוצה גבולות: השפכים בשטחים משפיעים על ישראל‏

הסכם הגז עם חברת חשמל עלול להוביל לעליית תעריפים במשק‏

המדינה לא בדקה כראוי את השפעת העלאת גיל הפרישה‏

ביטוח לאומי מוותר על מאות מיליוני שקלים מכספי ציבור

המבקר: "המידע שבדו"חות הכספיים של הממשלה לקוי"‏

המבקר: הסלט שלנו כולל גם חומרי הדברה‏

"מטופלים נדבקו בהפטיטיס C משימוש חוזר באביזרים חד פעמיים"

לחכות 13 חודשים בתור לקלינאי תקשורת בסורוקה

 

הדו"ח הצביע גם על ליקויים במחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות. לדברי המבקר, אלה לא מטפלות כראוי במשפחות החניכים בעת שהותם בפנימייה: כ-70% מהחזרותיהם של הילדים למשפחה בוצעו ללא הכנה של המחלקה, וביקורי העובדים הסוציאליים שמטפלים במשפחות של החניכים בפנימיות הם נמוכים. עוד צוין כי איכות המעקב אחר הטיפול בילד ותוכנית הטיפול שנקבעה לו לוקה בחסר.

 

לא מקבלים תגבור לימודי 

עוד קבע המבקר כי אין השקעה מספקת בקידום חניכי הפנימיות בתחום הלימודי. הילדים אינם מקבלים תגבור לימודי, ובשל מחלוקת בנושא בין משרד הרווחה למשרד החינוך אין הקצאת משאבים ייעודיים לשיקומם הלימודי של חניכי הפנימיות. משרד הרווחה מתקצב את שיעורי העזר לחניכים בסכומים של 64 שקל או 119 שקל לילד, כשלפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הממוצע על שיעורים פרטיים לילדים באוכלוסייה הכללית היא מעל 300 שקל בחודש. "עולה ספק ניכר אם משרד הרווחה מממש הלכה למעשה את אחריותו, ויש לראות בכך כשל של המשרד", כתב המבקר.

 

בדו"ח גם צוין כי מרבית הילדים שחוזרים מהפנימיות לבתיהם אינם עושים זאת באופן מתוכנן על ידי גורמי מקצוע, אלא מבחירתם או מבחירת הוריהם. במשרד הרווחה לא בחנו את הסיבות לכך, לא הוכנה תוכנית לצמצום התופעה ולא נבדקה גם השתלבותם של ילדים אלו בקהילה. לדברי המבקר, "יוצא אפוא שיש ילדים שהוצאו ממשפחותיהם בעקבות מצבים שסיכנו אותם, והם חוזרים אל אותן משפחות אף שמצבן לא בהכרח השתפר ופעמים אף הורע".

 

כמו כן עלה כי משרד הרווחה לא קבע מדיניות להכשרת חניכי הפנימיות לחיים עצמאיים ולליווי בוגרי הפנימיות. בנוסף, תהליכי הפיקוח הבסיסיים על הפנימיות לא מתקיימים כנדרש, מפקחים לא מתעדים את הביקורים שלהם, אין מעקב אחר תיקון הליקויים, ואין בקרה של המפקחים על התקציב שמועבר לפנימיות או על העסקת כוח האדם בהן.

 

לדברי המבקר, "משרד הרווחה אינו בוחן את האפקטיביות של המענים שהוא מספק להם. הליקויים נמצאו לכל אורך התהליך, החל בהשמתם בפנימיות, עבור בזמן שהותם בהן וכלה בחזרתם לקהילה, וכן בכל ההיבטים הקשורים למערך הפנימיות - המענה הטיפולי, השיקום הלימודי, הפיקוח על הפנימיות והכנת החניכים לחייהם העצמאיים לאחר גיל 18".

 

המבקר הוסיף כי "על שר הרווחה להיכנס בעובי הקורה בסוגיות שעלו בביקורת זו ולהורות לשירות לילד ולנוער להכין תוכנית עבודה אופרטיבית שתכלול סדרי עדיפויות, אבני דרך, יעדים ישימים ומדדים לבחינת פעולותיו, ועליו לפעול ליישמה ללא דיחוי".


פורסם לראשונה 16/05/2017 15:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הכנסת
המבקר שפירא
צילום: דוברות הכנסת
מומלצים