שתף קטע נבחר
 

חוף אכזיב חוזר לידי הציבור: "נוצרה הזדמנות חד פעמית"

חשיפה: שיתוף פעולה מוצלח בין ועדות התכנון לגופים הירוקים מנע בנייה על קו החוף באכזיב. פעיל במטה המאבק להצלת החוף ומתכנן מחוז צפון במנהל התכנון התראיינו לאולפן ynet וסיפרו על התהליך וההצלחה: "זאת תוצאה שאפשר ללמוד עליה בקורס לגישור - כי כולם יצאו מרוצים"

 

 

שיתוף פעולה מוצלח הרחיק את הבנייה מקו החוף באכזיב: לאחר שהוועדה המחוזית הפקידה תוכנית חדשה לשכונת אכזיב בנהריה, אשר במסגרה תדולל הבנייה בסמוך למים - תום פישר, ממטה המאבק להצלת חוף אכזיב ויונתן כהן-ליטאנט מתכנן מחוז צפון במנהל התכנון התראיינו לאולפן ynet וסיפרו על שיתוף הפעולה המוצלח בין הגופים שהביא להרחקת הבנייה מקו החוף: "נוצרה פה הזדמנות חד פעמית, אני לא מכיר עוד דוגמה כזאת בארץ, זאת תוצאה  של שיתוף פעולה וכמובן גם לחץ של גופים ירוקים וגם עבודה מקצועית שלשכת התכנון עשתה כדי לבחון מה באמת ניתן לעשות".

 

תוכנית שדה דב: גובה המגדלים הקרובים לים יוגבל ל-25 קומות

ינואר מדמם בענף הבנייה - 3 הרוגים ו-12 פצועים

למרות ההצהרות: מחסור של אלפי עובדים בענף הבנייה

 

מדובר בתוכנית אחת מיני רבות, שאושרו שנים לפני כניסת חוק החופים לתוקף, שאוסר על בנייה בסמוך לקו המים. פעילים ניהלו מאבק ארוך שנים בנוגע לתוכנית הבנייה בחוף אכזיב, כולל עתירות ועיכובים, עד שוועדות התכנון החליטו לשנות גישה לגבי התוכנית שתוכננה לפני 25 שנים.

גן לאומי אכזיב (צילום: דורון ניסים)
גן לאומי אכזיב(צילום: דורון ניסים)
  

פישר: "מדובר בתוכנית ישנה. חוק החופים שהיום שומר על הסביבה החופית במרחק של 300 מטר מהים - לא חל בדיעבד על תכניות ישנות ומדובר באמת בלגונה הכי יפה בארץ לדעתי, מותג של הצפון, וכשגילינו שהולכים לבנות שם בסמיכות ללגונה, קבוצת פעילים התארגנה ויצאה למאבק ארוך מאוד, מ-2010, בשלבים שונים, כולל עתירות משפטיות, בעזרת אדם טבע ודין, הפגנות בשטח, עמוד פייסבוק ועוד".

 

"לשמחתנו, אחרי תשע שנים הצלחנו להגיע לתוצאה שבאמת אני חייב לפרגן פה למחוז, תוצאה שאפשר ללמוד עליה בקורס לגישור כי כולם יוצאים מרוצים פה - גם הציבור שמקבל עכשיו רצועה של 200 מטר נקיה מבנייה, גם משרד התיירות שהזכויות שאמורות היו להתבטל לא בוטלו עד הסוף, גם עיריית נהריה וגם היזם - כי הוא משופה בזכויות בחלק המזרחי. מדובר פה בתוצאה שלדעתי הכי טובה שיכולנו להגיע אליה היום לנוכח המצב בשטח, הבנייה כבר בעיצומה. היינו שמחים לתוצאה יותר טובה אבל אנחנו לגמרי מברכים על מה שהשגנו".

 

כהן-ליטאנט, מתכנן מחוז צפון במנהל התכנון, מסכים עם פישר בנוגע לרקע, ומחדד: "אכן היתה תוכנית מאושרת 25 שנה, שחשוב לומר שמכוחה היזם יכול היה להוציא היתרים ואפילו בפועל כבר קיבל היתרי בנייה והתחיל את הבנייה - אז זו עובדה הראשונה. העובדה השנייה היא שאכן מדובר באחד החופים היפים והמיוחדים ביותר בארץ, והשלישית שהיה פה תהליך, תהליך מאוד משמעותי.

 

"שיתוף הפעולה הזה היה מאוד מעניין" ממשיך כהן-ליטאנט. "גם לשכת התכנון המחוזית, גם כל הגופים הירוקים והמאבק הסביבתי, גם חברי הוועדה המחוזית והיזמים - נדיר ביותר".

לפני (יוני פיק אדריכלים)
כך צפוי היה להראות הפרוייקט לפני השינוי(יוני פיק אדריכלים)

אחרי (יוני פיק אדריכלים)
חשיפה: כך תראה שכונת אכזיב(יוני פיק אדריכלים)
 

אבל אם לא היה לחץ - לא הייתם משנים את זה.

"זה מה שפישר אולי יגיד, אני אולי אחלוק על דבריו", אומר כהן-ליטאנט. "אני חושב שזה אחד מפרה את השני, רק לחץ ציבורי לא היה מביא להחלטה כזאת, זה היה שיתוף פעולה, נכונות של יזם, עבודה מקצועית של לשכת תכנון מחוזית, החלטת ועדה מחוזית, עבודה מקצועית של מתכננים, של היזם, של לשכת התכנון יושבים ביחד באותו שולחן. זה מה שמביא בסופו של דבר לתוצאה כזאת".

 

אולם, על אף שיתוף הפעולה המוצלח בין הגופים הנוגעים לעניין - השאלה היא מה תהיה המגמה הכללית בתוכניות אחרות של בנייה בקו החוף. כהן-ליטאנט אומר כי "אני לא יכול לומר מה יהיה בעתיד, אבל בטח נהיה קשובים לציבור בהחלטות הבאות". עוד מבהיר כהן-ליטאנט כי הגמישות של הצדדים היא שהביאה לתוצאה המיוחלת. "לא היתה פה שום פשרה, הציבור יצא מורווח באופן מובהק. הציבור הרוויח. מה שיפה פה שלא רק הציבור הרוויח אלא גם היזם לא יצא מופסד. נוצרה סיטואציה שהציבור יצא מורווח, לא רק בכמות - אין יותר בנייה מקו ה-200".

 

ובנימה חיובית זאת, מוסיף פישר: "ישראל מלאה עוד בעשרות תכניות ישנות שחוק החופים לא חל עליהם. יש הצעת חוק ואנחנו לפני בחירות, לתקן את חוק החופים כדי להחיל רטרואקטיבית את החוק. יש פה ציבור חזק שידרוש את זה ואני שמח שוועדות התכנון הולכות לכיוון הזה", וסיכם: "אני מקווה שזה יהיה השראה לקראץ תכניות הבאות".

 

בזכות ההחלטה: תוספת של 50% לשטחי הציבור

הוועדה המחוזית צפון החליטה בשבוע שעבר לבטל את הבנייה למלונאות ולמגורים באכזיב, עד לטווח של 200 מטר מקו החוף. במקום זאת, החליטה הוועדה להפקיד תוכנית חדשה לשכונת בוימל (אכזיב) בנהריה, במקום התוכנית הקיימת.

 

לפי התוכנית החדשה, ידולל הבינוי המתוכנן בחלקה המערבי של התוכנית, בסמוך לקו המים, ובתמורה יהיה ציפוף והגדלה ניכרת של הבינוי בחלק המזרחי. 40 מיחידות הדיור תוכננו בשני מבני מגורים של כ-5-6 קומות, בטווח של 200-100 מטר מהחוף, וכעת בוטלו.

 

התוכנית שבוטלה אושרה לפני כ-25 שנה, ובשנים האחרונות נאבקו תושבים וארגוני סביבה בבנייה במקום. לאורך השנים נידונה התוכנית בוועדות התכנון ובערכאות שונות בבית המשפט.

 

הוועדה המחוזית ביקשה בשנה האחרונה מהיזמים, חברת שחף נהריה, להכין תוכנית חדשה עם ראייה כוללת של השכונה. תוכנית זו אושרה כעת להפקדה. בדיון הצביעה הוועדה פה אחד כי התוכנית הקיימת אינה תואמת למדיניות מינהל התכנון בנוגע לשמירה על הסביבה החופית, וכי היה מקום לאיזון בין האינטרסים השונים לבין האופי הרגיש והנדיר של המקום בקרבת שמורת הטבע והגן הלאומי אכזיב.

 

לפי ההחלטה, השטחים הסמוכים ביותר לחוף הים נשמרו לשימושים ציבוריים, מבני ציבור, טיילת עירונית, שטחי מסחר, שטחים פתוחים, שטחי תיירות ומרכז חינוך ימי. לפי מינהל התכנון, העברת השטחים הביאה לתוספת של 50% לשטחי הציבור.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור חורש
חוף אכזיב
צילום: ליאור חורש
מומלצים