שתף קטע נבחר

מה עושים נגד האלימות בספורט?

אדהם שביטה בסך הכל רצה לראות את הדרבי, אבל כעת הוא מונשם מחוסר הכרה. אמיר רנד עוד לא התעורר ממשחק האליפות של מכבי חיפה ואת עידו אסף בכלל פוצצה המשטרה. אז מה הם הגורמים לאלימות בספורט ואיך נלחמים בתופעה? אולי לכם הפתרונים

פגיעת פצצת התאורה באדהם שביטה, אוהד הפועל תל אביב, אשר נפצע באורח קשה מאוד, העלתה שוב לראש סדר היום את הבעיה של אלימות בספורט, וסכנת החיים אליה נתונים אוהדים תמימים כאדהם.

 

יו"ר הוועדה למניעת אלימות בספורט, אבשלום וילן, התייחס היום לסוגייה:  "פגיעת פצצת התאורה באדהם שביטה, החזירה אותנו שוב, בפעם המי יודע כמה, לבעיית האלימות הקשה המשתוללת בכדורגל הישראלי באין מפריע. אין סוף לדיונים, שינויי החקיקה, החמרות בענישה וקמפיינים מתוקשרים, ועדיין אנו עומדים מול כמה מתפרעים קבועים, שעושים במגרשים כבתוך שלהם ומסכנים את כולנו.

 

"מה אפשר וצריך לעשות: החמרה דרמטית בענישה. על מכניס חומרי חבלה - לשבת בכלא למען יראו ויראו. על השופטים להפסיק להיות רחמנים בני רחמנים ולנצל המקסימום האפשרי בחוק כדי ליצור ההרתעה. המשטרה צריכה להתבסס הרבה יותר על מודיעין וטכנולוגיות המאפשרות זיהוי מוקדם. כמו כן לבצע מעצרי מנע ובדיקות מקיפות, שלצערי במגרש הפעם לא היו מספיקות".

 

אמיר רנד עוד לא התעורר, עידו אסף דורש הרשעה

 

שניים מהמקרים המפורסמים ביותר בשנים האחרונות הם אלה של אמיר רנד ועידו אסף. מזה כשלוש שנים שוכב אמיר רנד מחוסר הכרה, לאחר שנפצע באורח אנוש בחגיגות האליפות של קבוצתו האהובה, מכבי חיפה, בקריית אליעזר. רנד נרמס תחת ההמון שניסה לפרוץ לדשא במשחק האליפות של חיפה מול מכבי תל אביב ב-2001.

 

אביו של אמיר רנד, התייחס לנושא: "אנחנו עוברים סיוט במשך תקופה ארוכה. מעבר לקושי הנפשי שכרוך בהשקעה האדירה באמיר, יש לנו עניינים בירוקרטיים שמקשים עלינו. אנחנו משקיעים באמיר המון, את כל החסכונות שלנו הוצאו, לקחנו הלוואות. אני לא עובד כבר הרבה זמן, כל החיים שלנו סובבים סביב אמיר, עם התקוות והאכזבות. אם חס וחלילה קורה למישהו אסון, 'כדאי' שהילד יהיה חייל או שזה יהיה בתאונת דרכים. אחרת לא מקבלים עזרה".

 

עידו אסף, אוהד הפועל תל אביב, עבר גם הוא טראומה בקריית אליעזר. עידו היה קורבן לאלימות קשה מצד שוטר משטרת ישראל, שבעט בו באשכיו וגרם לאחד מהם נזק בלתי הפיך. רק לאחרונה התבשר, כי הפרקליטות החליטה לסגור את התיק נגד השוטר המכה, אורן ז'אן.

 

עידו: "כנראה שמישהו במשטרה מנסה לטייח את כל מה שקרה אבל אני לא אשקוט עד שאנצח ועד שאותו שוטר ישלם על כך בבית המשפט", גם בתביעה אזרחית וגם מבחינת המשטרה. זה מפתיע מאוד שלאחר שהמשטרה כבר הודיעה מיהו המכה ואף התכוונה להעמיד אותו לדין, פתאום אין מספיק הוכחות".

 

פרופ' מולי להד: האלימות בספורט - ראי של החברה

 

פרופ' מולי להד, מהמרכז לפיתוח משאבי התמודדות במכללת תל חי, קושר את תופעת האלימות בספורט,בעולם כולו ובישראל בפרט, לאופי החיים המקומי ולחינוך על פי ערכים אלימים בחברה, בתקשורת ובפוליטיקה.

 

"ישנה עלייה חדה ברמת האלימות גם בלי קשר לספורט, שנובעת מחוסר סובלנות ואדישות לסבל אנושי. זה פועל יוצא מאופי החיים שלנו בשנים האחרונות בתוך סוגים שונים של אלימות שכוללת רצח, הרג והרס. אנחנו חיים בתרבות שבה לומדים שאלימות פותרת בעיות. משחקי ספורט הם ראי שמקבל הרבה תשומת לב ורייטינג, ובגלל זה עוסקים באלימות במגרשי הספורט בצורה דרמטית".

 

"כדי למנוע אלימות בספורט, יש לשלב אכיפה, שהיום מקבלת משקל רב יותר, ואנחנו לעולם לא נדע מה היתה רמת האלימות לולא היתה אכיפה, לבין מודלים חינוכיים. אם לפני כל משדר ספורט היה אזכור של נושא האלימות, גם זה היה מסייע להורדת האלימות. בכלל, חשוב שכל הפעולות שיינקטו ילווו בשלושה מרכיבים שהם מחויבות, נחרצות - כלומר מאבק ללא פשרות או הקלות - ועקביות, כלומר שהמאבק יהיה ארוך טווח ולא קצר מועד".

 

אוהדים למען עצמם

 

לפעמים, מקרים קשים של אלימות משיגים תוצאה חיובית, כאשר האוהדים האלימים בעצמם, מתעוררים ומבינים את הנזק שהם גורמים.

 כמה חודשים לאחר שהשתתף בהצתת רכבו של שמעון גרשון, אמר אותו אוהד של מכבי תל אביב: "אני מצטער על הכל ומקווה שאוהדים צעירים בכל הארץ, שכמוני 'מטורפים' על הקבוצה שלהם, ילמדו ממה שעשיתי ולא יחזרו על זה. כל החיים שלי ייראו אחרת עכשיו, ולא בכיוון החיובי. אני מקווה מאוד שמקרים כאלו לא יחזרו".

 

לפני מספר חודשים הודיעו אוהדי הפועל תל אביב על הקמת משמרות מטעמם, שתפקידן לסייע בשמירה על הסדר באצטדיון בבלומפילד ולמנוע אלימות פיזית ומילולית ביציעים ואף לאתר אמצעי פירוטכניקה בלתי חוקיים ביציעים לפני התערבות המשטרה. לאדהם שביטה זה לא עזר בשבת.

 

אנחנו לא לבד

 

האסונות במגרשי הכדורגל לא אופייניים רק לישראל, ובכל רחבי העולם אירעו אסונות בקנה מידה גדול בהרבה. באצטדיון לנין במוסקבה נהרגו ב-1982 כ-340 אוהדים במשחק בין ספרטק מוסקבה להארלם מהולנד.

 

האסון המפורסם ביותר היה אסון "הייזל" בבריסל (1985), בו נהרגו עשרות מאוהדי יובנטוס במהלך משחק גמר גביע האלופות בין ליברפול ליובנטוס. תגרה שגרתית בין מחנות האוהדים הביאה להתמוטטות אחד הקירות ולמותם של האוהדים האיטלקים.

 

בחלוף ארבע שנים, התרחש האסון הכבד ביותר בבריטניה, "אסון הילסבורו". המגרש בשפילד אירח את חצי גמר הגביע האנגלי בין ליברפול לנוטינגהאם פורסט. המשטרה חששה מכמות האוהדים מחוץ לאצטדיון, פתחה את היציעים וכתוצאה מהעומס שנוצר בתוך המגרש נמחצו 96 אוהדים למוות.

 

מה אתם חושבים?

 

גולשי ynet מוזמנים לשתף אותנו ברעיונות שלהם כיצד להילחם באלימות במגרשים, ואיך אפשר להבטיח את שלומם של הצופים. הגולשים מוזמנים לעשות זאת באמצעות מנגנון תגובות לכתבה הנמצא בתחתית הדף. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תומריקו
יומיים לפני הדרבי, במתקן האימונים של מכבי ת"א
צילום: תומריקו
צילום: אתר משטרת מחוז ת"א
ביתו של שמעון גרשון לפני הדרבי אשתקד
צילום: אתר משטרת מחוז ת"א
צילום: ערוץ ספורט 5+
דמותו של לוני הרציקוביץ' כקצין אס.אס
צילום: ערוץ ספורט 5+
צילום: ספורט 5+
הימים השחורים של אוהדי בני יהודה
צילום: ספורט 5+
צילום: ראובן שוורץ
אוהד בית"ר בעימות עם שוטר בטדי
צילום: ראובן שוורץ
צילום: אלעד גרשגורן
המשחק בו נפצע אמיר רנד
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: אתר הכנסת
להגביר את הענישה. אבשלום וילן
צילום: אתר הכנסת
מומלצים