שתף קטע נבחר

וושינגטון: החלה פגישת הנשיא בוש ורה"מ שרון

בפגישה צפוי הנשיא האמריקני להעניק לשרון את התמורות להתנתקות. לאחר הפגישה תתקיים מסיבת עיתונאים. ברשות תוקפים בחריפות את כוונת ארצות הברית להעניק לישראל מכתב שבו תתמוך במרומז בביטול זכות השיבה ובהישארות גושי ההתנחלויות הגדולים בגדה. "ה"ניו יורק טיימס": "הצהרת בוש הצפוייה תהווה שינוי משמעותי בעמדה האמריקנית הרשמית"

מה יהיה "מכתב ההבטחות" של בוש לשרון? סמוך ל-18:00 (יום ד') החלה בבית הלבן הפגישה בין ראש הממשלה, אריאל שרון, לנשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש. הפגישה צפויה להימשך כשעתיים ובסיומה אמורים שני האישים לקיים מסיבת עיתונאים משותפת.

 

לפנות בוקר נפגש שרון במלונו בוושינגטון עם היועצת לביטחון לאומי, קונדוליזה רייס. בפגישה שארכה 45 דקות נכחו 20 נציגים מישראל ומארה"ב. גורמים מדיניים ציינו שרוב הדברים כבר סוכמו מראש, עוד לפני פגישת שרון-רייס.

 

 

ערפאת נגד הצהרת בוש

 

חשש ברשות הפלסטינית מ"מכתב הבטחות" מבוש לשרון: יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, הזהיר אחר הצהריים כי אם יעניק הממשל האמריקני את המכתב המדובר - יהיה זה סימן ל"סופו של תהליך השלום".

 

הדברים נאמרו בהודעה שפורסמה בסוף פגישתו של ערפאת ברמאללה עם ראש הממשלה הפלסטיני, אבו עלא. "ההנהגה הפלסטינית מזהירה מהסכנות של הסכם ישראלי-אמריקני כזה, משום שמשמעותו היא בבירור סיומו המוחלט של תהליך השלום, חידוש מעגל האלימות וסופם של כל ההסכמים שנחתמו", נאמר.

 

ההנהגה הפלסטינית הודיעה כי היא נמצאת ב"התכנסות מתמדת", לנוכח מה שהוגדר "הסכנות הצפויות מביקור שרון בארצות הברית". בכירים ברשות החלו במגעים עם מצרים ועם גורמים באיחוד האירופי ובעולם הערבי, כדי לנסות ולמזער את הנזק ממכתב התחייבויות אפשרי.

 

גורמים בפמליית ראש הממשלה אמרו בתגובה לדברי הפלסטינים: "הדברים מעידים על החשש של הפלסטינים מפני תוכנית ההתנתקות. אם הם רוצים להציל את מפת הדרכים - שיתחילו לבצע אותה".

 

כולם מצפים למכתב

 

במכתב ההבטחות, שלו מצפים בישראל בכיליון עיניים, צפוי הנשיא בוש להצהיר כי הפליטים הפלסטינים יהיו רשאים לשוב למדינה הפלסטינית, ובמשתמע: לשלול את זכות השיבה שלהם לשטח ישראל. 

 

כמו כן צפוי הנשיא בוש להבהיר שגבולות הקבע יקחו בחשבון את המציאות הדמוגרפית בשטח. מכך משתמע שארה"ב אינה רואה בקווי 67' "קו גבול מקודש". מההצהרה הזו משתמעת גם הכרה בגושי התנחלות גדולים, כפי שחפצה ישראל, הכוללים למשל את הגוש סביב ירושלים (מעלה אדומים ועוד) וכן את אריאל.

 

יש לציין כי במגעים בין הצדדים ביקש ראש הממשלה שרון, באמצעות אנשיו, ניסוחים חד-משמעיים ונחרצים - אך האמריקנים יסתפקו ככל הנראה בניסוחים זהירים וכלליים יותר.

 

"שינוי משמעותי בעמדה האמריקנית"

 

ה"ניו יורק טיימס" כותב היום כי ההצהרה של הנשיא בוש בעקבות הפגישה עם ראש הממשלה שרון, תכיר בזכותה של ישראל להמשיך להחזיק בכמה התנחלויות בגדה גם במסגרת הסכם קבע. הניסוח יהיה מעורפל משהו, אבל הוא יבטא שינוי משמעותי בעמדה האמריקנית הרשמית, שעד היום קבעה כי כל ההתנחלויות הן מכשול לשלום.

 

הכתב המדיני של העיתון "ניו יורק טיימס" מצטט פקיד אמריקני בכיר שאמר: "ארה"ב מוכנה לאמץ נוסחה שתכיר במציאות הדמוגרפית שהתהוותה מאז 1967". עוזרים של הנשיא בוש, טוענים כי דבריו של הנשיא בוש, דומים להצעה שהונחה על ידי הנשיא קלינטון בפסגת קמפ דיוויד ביולי 2000.

 

ההבדל, על פי העיתון, הוא שהפעם זו לא תהיה הצעה מאחורי הקלעים, אלא הצהרה פומבית בזכות סיפוח גושי ההתנחלויות, שתועבר בשידור חי לכל העולם. על פי ה"ניו יורק טיימס", בממשל רואים בתוכנית ההתנתקות של שרון, הזדמנות היסטורית להניע מחדש את תהליך השלום ובהחזרת עזה ופירוק התנחלויות בגדה "התפתחות משמעותית". 


פורסם לראשונה 14/04/2004 15:20

 

בהכנת הידיעה השתתפו דיאנה בחור-ניר, יצחק בן חורין ועלי ואקד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון בוושינגטון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
בוש. יהיה מכתב?
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
ערפאת. זה יהיה הסוף
צילום: איי פי
מומלצים