שתף קטע נבחר

 

בוש יעביר לשרון "מכתב הבטחות" נשיאותי

הפרטים הסופיים אודות הניסוח ייסגרו הערב, בפגישה בין שרון לבוש בבית הלבן. הנשיא צפוי להעניק שתי הצהרות משמעותיות: שלילה במשתמע של זכות השיבה של הפלסטינים לשטח ישראל, וכן הכרה במרומז בגושי ההתנחלות הגדולים בגדה

"מכתב הבטחות" מהאמריקנים: נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, מתכוון להעביר הערב (יום ד') לידי ראש הממשלה, אריאל שרון, מכתב נשיאותי, ובו יפרט את התמורה המדינית שתקבל ישראל עם יישום תוכנית ההתנתקות ברצועה ובגדה.

 

 

במכתב צפוי הנשיא לומר שהפליטים הפלסטינים יהיו רשאים לשוב למדינה הפלסטינית, ובמשתמע: לשלול את זכות השיבה שלהם לשטח ישראל.

 

על-פי הניסוח המסתמן, בוש יאמר שגבולות הקבע יקחו בחשבון את המציאות הדמוגרפית בשטח. מכך משתמע שארה"ב אינה רואה בקווי 67' "קו גבול מקודש". מההצהרה הזו משתמעת גם הכרה בגושי התנחלות גדולים, כפי שחפצה ישראל, הכוללים למשל את הגוש סביב ירושלים (מעלה אדומים ועוד) וכן את אריאל.

 

יש לציין כי במגעים בין הצדדים ביקש ראש הממשלה שרון, באמצעות אנשיו, ניסוחים חד-משמעיים ונחרצים - אך האמריקנים יסתפקו ככל הנראה בניסוחים זהירים וכלליים יותר.

 

הלילה כבר הצהיר הנשיא בוש הצהרה משמעותית, בדבר המלחמה המשותפת נגד הטרור - הזהה בישראל ובכל שאר העולם.

 

בהמשך לכך, צפוי בוש להכיר בזכותה של ישראל לפעולות של הגנה עצמית, בשטחים שתפנה, במסגרת של חופש פעולה במלחמה בטרור. גורמים מדיניים אמרו ל-ynet: "יש הבנה מלאה לפעילות של ישראל בעזה. אם תהיה הסלמה, נכה בהם ונצא. כשאתה בחוץ, יש לך יותר לגיטימציה לפעולות של הגנה עצמית".

 

בסביבת שרון דוחים את הטענות שמדובר בנושאים שהנשיא לשעבר, ביל קלינטון, כבר הסכים בעבר להעניק לראש הממשלה אהוד ברק.

 

גורמים ישראלים הבהירו: "מדובר בהישג חשוב, אך צריך להבין את הסיטואציה שבה נמצא הנשיא האמריקני, שהולך בין ניסיון לגבות את ישראל לבין ניסיון לא להתנגח חזיתית עם עמדות אמריקניות מסורתיות".

 

הגורמים ציינו שהניסוח הסופי של המכתב הנשיאותי ייקבע בפגישת שני האישים הערב, בשעה 6 (שעון ישראל). מייד לאחריה יסעדו השניים צהריים, וימסרו הצהרה משותפת לתקשורת. 

 

לפנות בוקר נפגש שרון במלונו בוושינגטון עם היועצת לביטחון לאומי, קונדוליזה רייס. בפגישה שארכה 45 דקות נכחו 20 נציגים מישראל ומארה"ב. גורמים מדיניים ציינו שרוב הדברים כבר סוכמו מראש, עוד לפני פגישת שרון-רייס.

 

מלבד שרון, נכחו בפגישה גם ראש לשכתו, דב וייסגלס, מזכיר הממשלה, ישראל מימון, וראש המועצה לביטחון לאומי, האלוף גיורא איילנד. מהצד האמריקני השתתפו בין השאר סטיב האדלי, אליוט אברמס, וילאם ברנס ושגריר ארה"ב בישראל, דן קרצר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
שרון. יקבל מכתב
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
בוש. הצהרות מרומזות?
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
רייס. פגישה במלון
צילום: איי פי
מומלצים