שתף קטע נבחר

צילום: סי די בנק

הקשר הצרפתי

הרבה קלוריות, המון קלוריות, אבל כאלה ששוות כל ביס, וגם מקומות לינה כמו בפרובאנס, מפלצת תלת-לשונית, היסטוריה עם ניחוח, משחק כדור מיובא, הזדמנויות לקצת תרבות עם מבטא - וכל זה בלי לעשות מהפיכה וללא צורך לתת נשיקה

אמרתי צרפת, חשבתי אוכל. כדי לפתוח את היום ואת הכתבה על הצד הטוב ביותר, אנחנו צריכים איזו קונדיטוריה, או כמו שאומרים "אצלנו" בצרפת: פאטיסרי. ההתלבטות היא בין "דומיניק" במתחם הבורסה ברמת גן לבין "אידלסון 10" בכתובת זו בתל אביב. שני המקומות מציעים מבחר קרואסונים, טרטלטים, מיני פאטיסירי קטנים, בריושים ואחרים - והכל על רקע של ריח משכר של אפייה. 

 

  • דומיניק, תובל 11, רמת גן, טלפון 03-7511144
  • אידלסון 10, אידלסון 10, תל אביב, טלפון 03-5166518

 

פרקים קודמים בסדרה: יפן , דרום אמריקה , ספרד , הודו , איטליה, בריטניה , צפון אירופה, מרוקו .

 

עם המאפים ועם כוס קפה או-לה (קפה בחלב), נוכל לשבת ולהתבונן בשחקני הפטנק במפגש של

שדרות רוטשילד עם רחוב נחמני בתל אביב. הפטנק הוא משחק כדור צרפתי מסורתי, סוג של כדורת אם תרצו, המשוחק בין שתי קבוצות. משם אפשר לרדת ברחוב נחמני עד כיכר אלברט, שאמנם נקראת על שמו של מלך אנגלי, אבל לטעמי היא הכיכר הכי צרפתית בארץ. בכיכר נמצא בית הקפה ומסעדת הביסטרו "דניאלה", שכל כולו שיר הלל לבתי קפה פריזאים. בעלת המקום, דניאלה קלפקה, היא קונדיטורית שהשתלמה בלה-נוטרה ובקורדון בלו בצרפת, מה שמסביר את שלל הקינוחים המוצלחים של המקום כמו למשל "פריז ברסט" - פחזניות במילוי קרם נוגט בליווי רוטב שוקולד חם.

 

  • דניאלה, נחמני 22, תל אביב, טלפון 03-5602094

 

לאחר שתדלקנו את הגוף בפחממות וקפאין, יש לנו מספיק כוח כדי להתמודד עם קצת היסטוריה. זה הזמן לנסוע למקווה ישראל. באמצע המאה ה-19 פנו אנשי היישוב הישן בירושלים אל קרל נטר, שליח חברת כי"ח הצרפתית לפלסטינה, וביקשו שיסייע להם ללמוד את מלאכת החקלאות כדי לצאת מהעוני. קרל נטר שכנע את הממונים, וב-1870 הוקם בית הספר החלקאי מקווה ישראל, תחת ניהולו של נטר שעלה לשם כך מצרפת. בזכות הנהלת המקום והמועצה לשימור אתרים, נשתמרו המבנים הישנים ומקווה ישראל הפכה לשמורת טבע והיסטוריה בלב גוש דן. המקום מזכיר באופיו כפר צרפתי ויש בו גם גן בוטני הכולל למעלה מ-1,500 מיני צמחים, ביניהם פינה המוקדשת לגינון צרפתי.

 

  • רחוב מקווה ישראל, חולון, מרכז המבקרים: 03-5030489, 03-5014416

  

עוד צרפתי שהשפיע רבות על היישוב בארץ היה הברון אדמונד דה רוטשילד. אחת מהמושבות להן סייע

הברון הייתה מזכרת בתיה, שהוקמה בשם עקרון בשנת 1883, וקיבלה את שמה של אמו של הברון לאחר מספר שנים. גם פה נעשתה עבודת שימור מקיפה, ומרבית מבניה ההיסטוריים של המושבה שומרים על צביונם ההיסטורי, בעיקר ברחוב המייסדים וברחוב רוטשילד - שם נמצא גם מוזיאון המושבה (טל': 08-9349525). בבית משק הברון, ברחוב המייסדים, ניתן לראות פריטי עץ וברזל שונים שהביאו פקידיו של הברון מצרפת.

 

פיקניק פרנקופילי

  

קצת מוקדם עדיין לארוחת צהרים, ולכן נסתפק בציוד לפיקניק ביניים. נתחיל ב"בולנז'רי", מאפייה וחנות לחם. את "הלחם של תומר" אופה תומר בלס שרכש את יסודות האפייה במלון ריץ שבפריז. במאפייה שלו באיזור התעשייה תלפיות בירושלים הוא אופה כ-15 סוגי לחמי שאור ממחמצות, כאשר הבולט בהם הוא לחם כפרי צרפתי. ניתן לקנות ישירות במאפייה בתיאום מראש או בימי חמישי בערב.

 

  • הלחם של תומר, בעלי המלאכה 2, ירושלים, טלפון 02-6784929

 

אם לחם אז גם גבינות. ה"פרומאז'רי" - חנות גבינות בצרפתית - תהיה "אל & לור", מחלבה וחנות גבינות בקבוצת כנרת. הגבינות מיוצרות בידע צרפתי על ידי הגבנית שרה גלעד לוי, נצר למשפחת

גבנים מנורמנדי בצרפת, בעוד בעלה, רן, מנהל רפתות ועובד בתחום ייצור החלב. כך נוצר שילוב מעניין בין הטעם הישראלי לצרפתי. 

 

  • אל & לור, קבוצת כנרת, טלפון: 04-6759687

 

את היין הצרפתי נקנה, כמובן, ב"יקב בוטיק" כאילו היינו בבורדו או בורגונדי. בשנים האחרונות התפתח מאוד התחום בישראל, והפעם נרכוש יין ביקב טוליפ בכפר תקווה, שהוא כפר לאנשים בעלי צרכים מיוחדים. היקב שהוקם לפני כשלוש שנים על ידי משפחת יצחקי מספק תעסוקה לתושבי המקום ומשלב בין עשיית יין לתרומה לקהילה. בין היתר מייצר היקב יינות מסוג קברנה סוביניון, מרלו, סוביניון בלאן ושרדונה. ליקב גם מרכז מבקרים וניתן לבוא לסיורים ביקב ובכרמים בסופי שבוע.

 

  • כפר תקווה, ליד קריית טבעון, טלפון 04-9830573, 054-4518800

 

מגדנות לקינוח נשיג ב"לה ליונז'" באשדוד, שם מכין הקונדיטור מוריס אפריאט (שהגיע מהעיר ליון) מיני טארטלטים עם פירות יער, תפוחים, פירות טרופיים ושקדים. 

 

  • לה ליונז', הבנאים 4, א.ת. אשדוד, טלפון 08-8569878

 

מפלצת צרפתית

 

עתה נותר לנו רק למצוא מקום עם מראה צרפתי לפיקניק. מה דעתכם על פארק ווהאל לוורדים בירושלים? הפארק ששוכן בין משכן הכנסת לבית המשפט העליון מושפע בסגנונו גם מגני ורדים צרפתים. שטחו כ-75 דונם ונטועים בו יותר מ-400 זנים שונים של ורדים מרחבי העולם. הוורדים מתמזגים עם פארק ציבורי הפתוח לקהל ללא תשלום.

 

  • פארק ווהאל לוורדים, קריית הלאום, מול הכנסת.

 

אפשרות נוספת היא לטייל בעקבות פסליה של הפסלת הצרפתיה המוערכת ניקי סנט פאל. הפסלים

שלה מוצגים ברחבי העולם, ואחד המפורסמים שבהם, אותו יצרה עם ז'אן טינגלי, נמצא במזרקה שברחבת מוזיאון פומפידו בפריז. גם בארץ הפכו פסליה לאתרי תיירות. הידוע מביניהם הוא פסל "המפלצת" בשכונת קריית יובל הירושלמית. שמו האמיתי של הפסל הוא "הגולם", על שם הגולם מפראג. זוהי מגלשת ענק בצורת דמות דמיונית, ענקית וצבעונית, בעלת שלוש לשונות אדומות ותלולות עליהן גולשים מטה. גן פסלים נוסף פרי יצירתה נמצא בגן החיות התנ"כי בירושלים, כחלק מפרוייקט "תיבת נח". שם מוצבים 23 פסלי חיות מרהיבים בצבעוניותם ובטקסטורה שלהם, העשויה ממוזאיקה ומראות. חלקם מהווים גם מתקני משחק לילדים.

 

  • פסל הגולם: גן רבינוביץ', רחוב טהון פינת רחוב הנטקה, ירושלים
  • תיבת נח: גן החיות התנ"כי, פארק מנחת, דרך משואה, ירושלים

 

ועוד אמן צרפתי שמיצירתו אפשר להתרשם ממש עכשיו בישראל הוא פבריס איבר. איבר הוא אמן רב תחומי, ובתערוכה שלו במוזיאון הרצליה (עד 18 במרץ), הוא בחר להציג דווקא רישום. קיר הכניסה למוזיאון כוסה ברישום ענק של עצים, שאורכו עשרים מטרים ורוחבו ארבעה. עוד מוצגות בתערוכה עבודות וידאו שלו.

 

 

קרפ סוזט

 

עכשיו באמת הגיע שעתה של ארוחת הצהרים. ארוחת צהרים כפרית, בסגנון צרפתי עם נגיעות גליליות, מגישין ב"אלומה" בתרשיחא. אלפא ואילן פרי הקימו את אלומה בשנת 1998. בחירת

המקום נבעה מאופייה הכפרי של העיירה תרשיחא ומהרצון לפנות לקהל יהודי וערבי, החי בשכנות בחבל ארץ מתפתח. 

 

המטבח של אלומה מתבסס על עקרונות ושיטות בישול גורמה צרפתי, ועל מוצרים בהכנה עצמית. טארט אגסים צלויים וקרם גורגונזולה בליווי קרפצ'ו סלק עם סלט ירוקים וקשיו, הם רק חלק מההצעות למנה ראשונה. להשלמת התחושה משולבים בחלל המסעדה פריטי ריהוט עתיקים מפרובאנס.

 

  • אלומה, פנייה מכביש 854 (תרשיחא-כפר ורדים), טלפון: 04-9574477

 

מה בדבר קרפ צרפתי לקינוח? מקורו של הקרפ הצרפתי הוא בחבל ברטאן במערב צרפת ולשם נסע ז'קוב, השף של "לה קרפ ז'קוב" בנהריה, כדי להתמחות במלאכה. המסעדה שלו מציעה קרפים מתוקים ומלוחים, כולל קרפ סוזט וקרפ ז'קוב המקורי (תפוחים בקינמון, פלחי תפוזים, גלידה וקצפת, מולהבים ברום). המקום אינטימי, ברקע מוזיקת שאנסונים, והמבטא הצרפתי של ז'קוב יחד עם התמונות של ז'אק ברל וג'ורג' ברסאנס מוסיפים לאווירה הצרפתית הרומנטית.

 

  • לה קרפ ז'קוב, וייצמן 66, נהריה, טלפון: 04-9924621, 04-9925593

 

שאטו גלילי

 

אחרי כל האוכל הזה חייבים לנוח. ביישוב נמרוד ברמת הגולן נמצאות בקתות מתחם "בקתה בערפל". בקיץ המראה מזכיר את פרובאנס, אבל בחורף, בימים מושלגים ולבנים, הבקתות, הבנויות בסגנון אלפיני-צרפתי, מזכירות את הרי האלפים. בתוך הבקתות הכל לבן, ומבחוץ נשקפת ברכת רם.

 

 

אחת מאפשרויות הלינה היותר ייחודיות בצרפת היא בטירות ("שאטו") שהפכו למלונות המציעים בדרך

כלל גם ארוחת ערב בעלת תפריט קבוע. גם לארץ הגיעה מסורת זו על ידי עולים מצרפת ודווקא בצפת פועלים שני מלונות בוטיק צרפתיים.

 

"פלאסיו" שוכן בארמון עתיק ומשוחזר מהמאה ה-14 ולו שיק צרפתי ומספר סוויטות יקרות המשובצות בריהוט עתיק. את השיק הצרפתי מוצאים גם בלובי ובמסעדה הצרפתית-קליפורנית, שם משתלבים קירות אבן גרמי מדרגות ומרצפות ממלוכיות עם ציורים, נברשות ופריטי אמנות. המלון שייך לג'ון איב מסטיי, יהודי ממוצא צרפתי ואספן אמנות.

 

  • פלאסיו, רחוב י"ב 90, קריית האומנים, צפת, טלפון 04-6999850

 

"וילה גליליי" הוא פרי חלומם של רחל ובני סיון שעלו מצרפת לפני שנים רבות וקיוו לפתוח בארץ מלון בסגנון ארץ מולדתם. הם הביאו ריהוט ואביזרים מתכולת ביתם, petit riens (מציאות קטנות) שאספו במהלך השנים בשווקים פריזיאים, ופיזרו אותם במבנה בן ה-80 לו נוספו שתי קומות חדשות. בחצר המלון שיחי לבנדר עם ניחוחות של סתיו צרפתי.

 

במלון מספר חדרים וסוויטות כפרי פרובנסיאלי והאווירה בלובי ביתית וכוללת ספרייה עשירה ושאנסונים ברקע. למלון גם מסעדת ביסטרו המגישה ארוחה בת ארבע מנות בסגנון צרפתי. מחיר לזוג בסופשבוע: בין 500 ל1000 ₪ לילה על בסיס לינה וארוחת בוקר

 

 

איפה עמנואל הלפרין?

 

את המנוחה אפשר לנצל כדי לקרוא משהו בצרפתית. "וייס וורסא" הירושלמית מתמחה בספרי קריאה ועיון בצרפתית, וגם בספרות צרפתית מתורגמת לעברית. בנוסף הם מוכרים שם מוצרי נייר, מתנות ודיסקים ביבוא אישי מצרפת.

 

גם "ליבררי דו פואייה" התל אביבית ו"אלשייך 30" הירושלמית מציעות כמעט כל ז'אנר שנכתב בצרפתית, מספרים חדשים דרך ספרי פסיכולוגיה, אמנות והיסטוריה, ועד ספרי בישול, קומיקס וספרי ילדים. ניתן למצוא בהן גם מגזינים ועיתונים בצרפתית ולהזמין כל ספר שיוצא לאור בצרפת.

 

  • וייס ורסא, רחוב אגרון 24, ירושלים, 02-6244412.
  • ליבררי דו פואייה, שדרות מסריק 14, תל אביב, 03-5243835
  • אלשייך 30, רחוב יפו 30, ירושלים, טלפון 02-6234681

 

הקולנוע הצרפתי הביא לנו את "הגל החדש" והמון במאים מקוריים, שחקנים ראויים ושחקניות מדהימות. מועדון "סינפריז", שיתוף פעולה של עדן סינמה בע"מ עם מחלקת התרבות של שגרירות צרפת, מביא את הקולנוע הצרפתי לישראל. במסגרת המועדון מוקרנים סרטים חדשים ורטרוספקטיבות ובחודש מאי גם יתקיים פסטיבל "רגעים של קולנוע צרפתי". החל מהחודש מרחיב המועדון את פעילותו, ויוצא מתל אביב להתארח בסינמטקים ברחבי הארץ. את הפעילות המשודרגת יפתח הסרט "חנוכת בית" של הבימאית בריג'יט רואן. במקביל, יוקדשו פברואר ומרץ לקומדיות צרפתיות בולטות משנות ה-80 ועד היום.

 

 

ואי אפשר לכתוב על צרפת מבלי להתייחס לאופנה, ובעיקר לאופנת העילית - ה-Haute Couture. בתערוכת "לשבת על הוט קוטור" הלבישו 18 מעצבי אופנה מובילים דווקא כורסאות של רשת IDdesign. כל מעצב הלביש כורסא בהתאם לסגנונו ולרוח הקולקציה שלו. התערוכה תוצג בסניף געש של הרשת עד ל-28 בפברואר.

 

  • "לשבת על הוט קוטור", מתחם געש. טל': 09-9569227

  

זהו. אפשר ללכת לישון. אבל אם אחרי כל זה תהיו רעבים באמצע הלילה, או שסתם יתחשק לכם מרק בצל, אל דאגה, תמיד תוכלו למצוא "בראסרי" שפתוח כל הלילה. בראסרי הוא בית קפה או מסעדה בעלת תפריט מצומצם, שמוכרת גם בירה ואלכוהול, וגם טרנד קולינרי חדש שפושט על ארצנו. "בראסרי R&M" בתל אביב לא רק פתוח 24 שעות ביממה אלא אף מעוצב בסגנון פריזאי ומציע לציפורי הלילה תפריט לילה מיוחד. 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בולנז'רי (במונטמארטר)
צילום: איי פי
פרומאז'רי (במופטארד)
צילום: קתרין בלט, משרד התיירות פריז
פאטיסרי (באינוואליד)
צילום: אלן פוטיניון, משרד התיירות פריז
מומלצים