שתף קטע נבחר

פשיטה על הכלא ביריחו: "צאו - או שתיהרגו"

כוח צה"ל פשט על בית הכלא בעיר, שם מוחזקים מזכ"ל החזית העממית ועוד חמישה מאנשיו, שהיו אחראים לרצח גנדי. בינתיים הם נחושים: "לא ניכנע". כל דרכי הגישה לאזור נחסמו ובמקום התנהלו חילופי אש, במהלכם נהרגו שני פלסטינים. רמת הכוננות בבתי הכלא הבטחוניים ברחבי ישראל הועלתה, מחשש למהומות בעקבות המבצע

כוח גדול של צה"ל פשט היום (ג') על בית הכלא של הרשות הפלסטינית ביריחו, שם מוחזקים רוצחי השר רחבעם זאבי ז"ל, מזכ"ל החזית העממית אחמד סעדאת, פואד שובאכי, מי שעמד מאחורי ניסיון הברחת ספינת הנשק "קארין איי" ומבוקשים בכירים נוספים. מטרת המבצע, שכונה "הבאת ביכורים": לעצור את סעדאת ואנשיו, אשר היו עתידים - לפי הודעות הרשות הפלסטינית - להשתחרר מן הכלא בימים הקרובים.

 

 

"נעדיף לעצור אותם בחיים, אבל אם לא יסגיר עצמם - ייהרגו", אמר קצין בכיר, המפקד על הכוחות בשטח. "אין שום משא ומתן", הדגיש. אלא שאותם בכירים, לדברי מקורבים ששוחחו עמם, אינם מתכוונים כלל להסגיר את עצמם. במקום מתנהלים חילופי

 אש, במהלכם נהרגו שני שוטרים פלסטינים ונפצעו כמה אסירים. איש מהחיילים לא נפגע. כוחות צה"ל נכנסו עם דחפורים לתוככי מתחם המוקטעה, שם נמצא גם הכלא עצמו.

 

עד לשעות הצהריים הסגירו עצמם כמאה אסירים, אולם לא מדובר במבוקשים הבכירים עליהם מבקש צה"ל לשים את ידו. במוקדים רבים בשטחים יצאו פלסטינים להפגנות המוניות, ובבתי-הכלא הישראליים הועלתה הכוננות, מחשש להתקוממות אסירים.  

 

 

ראש הביטחון המסכל ביריחו, אכרם רג'וב, אמר כי בשעות הבוקר המוקדמות עזבו הסוהרים הבריטים והאמריקנים - השומרים על הכלא במסגרת ההסכמים עם הרשות וישראל - את המתחם. מיד לאחר מכן פשטו כוחות צה"ל על אזור בית הכלא, כאשר כוח של הימ"מ (יחידה משטרתית מיוחדת ללוחמה בטרור) התמקם על גג המבנה. כוחות נוספים עסקו במניעת הגישה בכל הדרכים המובילות אליו

, בין היתר על מנת לעצור את הרוצחים והבכירים. במקום התפתחו חילופי אש ובמקביל נקראו סעדאת ואנשיו לצאת ולהסגיר עצמם.

 

בימים האחרונים הגיעו לידי צה"ל ידיעות לפיהן הייתה כוונה מיידית לשחרר את סעדאת ורוצחי השר זאבי ובעקבות כך הוחלט לפעול ללא שהות. כשעה קלה לאחר הפרסום על הפעולה הודיע פעיל בזרוע הצבאית של החזית העממית באזור שכם - גדודי אבו עלי מוסטפא - כי כל פגיעה בסעדאת על ידי ישראל או מעצרו, תגרור תגובה קשה של הארגון. רמת הכוננות בכל בתי הכלא בארץ, בהם כלואים אסירים בטחוניים, הועלתה הבוקר מחשש שלפריצת מהומות והפרות סדר. 

 

החולייה שרצחה את זאבי עצורה בכלא יריחו, שמתפקד כבית הכלא המרכזי של הרשות הפלסטינית, קרוב לארבע שנים. אנשי החזית העממית נעצרו זמן קצר לאחר הרצח, בעקבות הוראה ישירה של יו"ר הרשות דאז, יאסר ערפאת. במסגרת ההסכם, הסירה ישראל את המצור שהטילה על ערפאת במוקטעה, בתמורה למעצרם של אנשי החזית העממית.

 
בימים האחרונים תבעו אנשי החזית, במסגרת המשא ומתן הקואליציוני להרכבת הממשלה הפלסטינית, את שחרור מנהיגם הכלוא, שגם נבחר כחבר פרלמנט. בחמאס נענו לבקשה ויו"ר הרשות, אבו מאזן, אמר כי לא יתנגד לכך אם תוסר ממנו האחריות המוסרית לכל פגיעה של ישראל בסעדאת וחבריו. אבו-מאזן אמר את הדברים בעקבות האיומים שהשמיעה ממשלת ישראל כי אם אלה ישוחררו, הם ייעצרו או יחוסלו.
 
למרות חלקו ברצח - זכה לביקורים מבכירים ברשות
 
סעדאת, אשר היה עצור גם בישראל מספר פעמים בעבר, התמנה למזכ"ל החזית העממית לאחר שקודמו בתפקיד, אבו עלי מוסטפא, חוסל בתחילת האינתיפאדה. לאחר החיסול הבטיח הארגון לנקום את חיסולו של מנהיגו ואכן, מספר שבועות לאחר מכן נכנסו פעילים למלון בירושלים וירו למוות בשר התיירות דאז, רחבעם זאבי. בעקבות הרצח הודיעו אנשי החזית כי מדובר בנקמה על מות מנהיגם.


כלא יריחו. שחרור הרוצחים תוכנן לזמן הקרוב (צילום: עטא עוויסאת) 
 
ישראל ומנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית פתחו מיד במצור אחר החשודים ברצח. המודיעין הכללי הפלסטיני עצר את חמשת הרוצחים באזור שכם ובתיאום עם ישראל הם הועברו לכלא הרשות ביריחו, שם הוחזקו כאמור תחת השגחת הסוהרים הבריטים והאמריקנים. במסגרת עסקת החבילה שהתבשלה אז הועבר לכלא גם סעדאת עצמו, לאחר ששהה מספר חודשים במוקטעה ברמאללה תחת חסותו של עראפת.
 
בישראל התלוננו פעמים רבות אצל האמריקנים והבריטים כי סעדאת ואנשיו מוחזקים בכלא בתנאי בית מלון יוקרתי וכי הם נהנים מכל השירותים, לרבות ביקורים יומיים של אנשי תנועתם ובני משפחותיהם. טענה דומה הושמעה גם כלפי אסיר מפורסם אחר בכלא, פואד שובאכי, לשעבר איש הכספים של מערכת הביטחון הפלסטינית ומי שנחשב למממן ספינת הנשק קארין איי.
 
מאז מעצרו של סעדאת, פשט צה"ל מספר פעמים על בית משפחתו. באחת הפשיטות נתקל כוח צה"ל באחיו הצעיר ובעקבות חילופי אש שהתפתחו במקום חוסל. גם אשתו של סעדאת, עבלה,נעצרה על ידי חיילי צה"ל במחסום באזור רמאללה ושוחררה כעבור מספר ימים.

 

סעאדת, בהיותו מנהיג הארגון הפלסטיני השני בחשיבותו באש"ף, זכה לביקורים של מנהיגים פלסטינים רבים, ביניהם של ראש הממשלה
הפלסטיני אבו עלא, שרים רבים ובעיקר מצד תושב העיר ומחזיק תיק המשא ומתן באשף, ד"ר סאיב עריקאת. בבחירות הכלליות האחרונות ברשות נבחר סעדאת כחבר פרלמנט לאחר שעמד בראש מפלגתו.
 
עצור נוסף בכלא יריחו הוא עאהד אבו ר'ולמה, מי שנחשב לראש הזרוע הצבאית של הארגון ומתכנן רצח השר בפועל. ר'לומה התמודד אף הוא בבחירות הכלליות באזור שכם, אולם לא הצליח לזכות במושב בפרלמנט.

פורסם לראשונה 14/03/2006 10:31

 

בהכנת הידיעה השתתפו עלי ואקד, חנן גרינברג, אפרת וייס ורענן בן-צור
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עטא עוויסאת
כלא יריחו (ארכיון)
צילום: עטא עוויסאת
צילום: איי פי
אחמד סעדאת
צילום: איי פי
פואד שובאכי
השר זאבי ז"ל
צילום: לע"מ
מומלצים