שתף קטע נבחר

אליו-מארי: חיילי צרפת יגיעו ללבנון תוך 20 ימים

שרת ההגנה של צרפת אומרת כי 2,000 החיילים הצרפתים יהיו חלק מכוח ראשון, בן 3,500 חיילים, שיגיע ללבנון תוך כשלושה שבועות. לדבריה, לפני שארצה התחייבה לשלוח חיילים נוספים היא הבטיחה שינויים בהגדרת המנדט של הכוח ובשרשרת הפיקוד: החיילים למשל יורשו לירות לעבר מחבלי חיזבאללה גם אם לא ירו לעברם קודם

שרת ההגנה של צרפת, מישל אליו-מרי, אומרת היום (יום שבת) כי הכוח המורחב של חיילי צרפת יגיע ללבנון בתוך 20 ימים. בראיון לעיתון "וול סטריט ג'ורנל" אמרה השרה כי 2,000 החיילים שהבטיחה צרפת לשלוח לאזור יהיו חלק מקבוצה בת כ-3,500 חיילים, שתגיע לאזור בשלב הראשון.

 

לאחר מכן ימשיכו להגיע חיילים ללבנון במשך חודשיים או שלושה עד להשלמת בניין הכוח שאמור, לפי הודעות האו"ם, לכלול כ-15 אלף חיילים בהם כ-7,000 ממדינות אירופה. זאת למרות שחלק מהמדינות הביעו ספק ביחס לצורך בכמות כזו של חיילים.

 

התחייבות מדינות אירופה לספק כמחצית מהחיילים בכוח הביאה לסיומו שבוע של מתיחות בין האו"ם למדינות אירופה סביב היסוסן להודיע רשמית על לקיחת חלק במשימה. שרת ההגנה הבהירה בראיון כי ארצה השיגה שינויים רבים בהגדרת המשימה בטרם התחייבה - עם זאת, חלק מהנושאים שהיו במחלוקת עדיין נמצאים בדיונים.

 

אליו-מרי דחתה את הביקורת שנמתחה על ארצה על כך שהודיעה בתחילה על שליחת 200 חיילים בלבד, בנוסף ל-200 החיילים הצרפתים המשרתים בכוח יוניפי"ל הקיים. הכרזה זו של צרפת נראתה מאכזבת במיוחד לאור העובדה שאיטליה הציעה לשלוח 3,000 חיילים ושצרפת הייתה מהכוחות המניעים של הסכם הפסקת האש.

 

לדבריה, מאז ההכרזה ההיא צרפת הבטיחה שינויים חשובים בשרשרת הפיקוד של הכוח הרב לאומי והשיגה הבהרות לגבי חירותם של החיילים להשתמש בכוח לביצוע מטרותיהם אם יהיה בכך צורך. ביום חמישי כזכור הודיע נשיא צרפת, ז'אק שיראק, על הגדלת הכוח הצרפתי ל-2,000 חיילים.

 

צרפת, ששלטה בלבנון מ-1920 עד 1940, חששה להתחייב לשליחת חיילים לפני שיוגדר באופן מדויק חופש הפעולה של החיילים במידה שהם נתקלים בפעילות עוינת. ארגון חיזבאללה – שאנשיו הרגו 58 חיילי שלום צרפתיים ב-1983 – עדיין חמוש ומתנגד לנוכחות זרים בלבנון. שרת החוץ נשאלה האם ארצה עומדת בקשר כלשהו עם השיעים בלבנון על מנת להבטיח כי חייליה לא יותקפו ואמרה: "אנחנו מדברים עם ממשלת לבנון".

 

"השגנו אישור לירי במצבים נוספים"

אליו-מארי אמרה כי בניגוד למשימות שמירת שלום אחרות של האו"ם, בלבנון לא יהיה נציג אזרחי מטעם מזכ"ל האו"ם שיחלוק את הפיקוד על הכוח עם המפקד הצרפתי הצבאי. במקום זאת, האו"ם יקים לראשונה מטה אסטרטגי בניו יורק שינוהל על ידי גנרל איטלקי ויהיה מוסמך לייעץ למפקד הצרפתי.

 

השרה הצרפתית אמרה גם כי זכתה להבהרות משמעותיות לגבי תפקידי הכוח, בשבוע שחלף מהצעתה הראשונה של צרפת להצעתה החדשה. לפי החוקים של האו"ם, המובהרים גם בהחלטה 1701 שהביאה להפסקת האש באזור, חיילי האו"ם אינם אמורים להשתמש בכוח קטלני אם לא אוימו באופן ישיר. אך צרפת דאגה לכך שהניסוח ישתנה באופן כזה שיאפשר לחיילים להגיב בכוח גם במצבים נוספים.

 

למשל, אם כללי האו"ם הרגילים אוסרים על חיילים לירות אם נתקלו במחסום דרכים של אנשי חיזבאללה אך אלו לא ירו לעברם. "אנחנו השגנו אישור לכך שמותר להם לירות", אמרה אליו-מארי, "אני לא רוצה לשלוח חיילים למצב בו הם יכולים להיות מושפלים". עם זאת, אליו-מארי אמרה כי עדיין לא סוכמו הפרטים – כמו למשל האם החיילים ישתמשו באש חיה או בכדורי גומי.

 

השרה הבהירה כי צרפת כבר נכוותה בעבר כאשר לקחה חלק בכוחות שלום של האו"ם ולכן היה לה חשוב לשנות את הכללים הבסיסיים – בשנות ה-90 למשל נהרגו בבוסניה כ-70 חיילים צרפתים מכוח השלום של האו"ם, שפעילותו הייתה רוויה בוויכוחים בין המפקד הצבאי לנציג האזרחי מטעם האו"ם, תפקיד שכאמור בוטל הפעם.

 

אליו-מארי הזכירה גם כי ב-2004 נהרגו תשעה חיילים צרפתיים ואחד אמריקני בהפצצה של חיל האוויר של חוף השנהב על מגוריהם של חיילי האו"ם. לדבריה, ייתכן כי ההתקפה אירעה משום שלמשלחת האו"ם לאזור לא היה מנדט חזק מספיק על מנת למנוע מחיילי הממשלה להפר את הפסקת האש. בצרפת מקווים כי הלקח נלמד וכי השינויים שהוכנסו בהגדרת הכוח ייהפכו אותו לאפקטיבי יותר, עם זאת הדיונים על הפרטים המדויקים של הכללים על פיהם יפעלו החיילים עדיין נמשכים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אליו-מארי. הכניסה שינויים
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
כוחות יוניפי"ל. עוד חיילים בתוך 20 יום
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
האו"ם בלבנון. כדורי גומי או אש חיה?
צילום: רויטרס
מומלצים