שתף קטע נבחר

צילום: איי פי

פוטין לבוש: הצב את מערכת הטילים באזרבייג'ן

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נפגש עם עמיתו האמריקני ג'ורג' בוש, כשברקע המתיחות סביב התנגדות מוסקבה למערכת הטילים האמריקנית על אדמת אירופה. פוטין הציע שהמערכת תוצב באסיה דווקא, ואמר שאם וושינגטון תנהג בשקיפות "לא תהיה לנו בעיה". בוש: זה רעיון מעניין. יועצו של בוש: הייתה נכונות רוסית לשיתוף פעולה

הנושאים שעל סדר יומה של פסגת מנהיגי המדינות המתועשות כאילו נדחקו הצידה בציפיה לפגישה המתוחה בין נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לעמיתו האמריקני, ג'ורג' בוש. על רקע רוחות המלחמה הקרה שנשבו ממוסקבה, ניסוי הטילים שביצעה והאיומים של פוטין לכוון מחדש טילים על אירופה, הייתה דריכות רבה לקראת המפגש הטעון.

 

כלפי חוץ נראו השניים נינוחים כשנפגשו אחר הצהריים (ה') בשולי פסגת המנהיגים בעיירת החוף הגרמנית הייליגנדאם. הנושא העיקרי שעל הפרק היה כוונתה של וושינגטון להציב מערכת הגנה מפני טילים בצ'כיה ופולין.

 

עוד על פסגת G8:

 

בפגישה אמר פוטין לבוש כי רוסיה תסיר את התנגדותה למערכת הטילים אם היא תוקם באזרבייג'ן ולא באירופה. פוטין אמר כי מערכת הגנה שהוקמה עוד בתקופה הסובייטית במדינה האסייתית עונה על הצרכים של התוכנית האמריקנית, ומתוקף הסכם ביניהן, תאפשר אזרבייג'ן לרוסיה להפעיל אותה מחדש.

 

"אנו יכולים לעשות זאת באופן אוטומטי, וכך כל המערכת... תכסה לא רק חלק מאירופה אלא את כל אירופה...", צוטט פוטין בסוכנויות הידיעות הרוסיות. שינוי שכזה, לדבריו, יגרום לרוסיה לחזור בה מהאיום לכוון טילים לעבר אירופה.

 

פוטין הציב עוד מספר תנאים, ביניהם התחשבות אמריקנית בחששות הרוסיים, מתן גישה שווה לכל המדינות השותפות למערכת, והקמתה בשקיפות מלאה. "אם ארצות הברית תפעל בנושא בשקיפות, אז אין לנו בעיה", אמר פוטין.

 

יועץ הבית הלבן לביטחון לאומי, סטיבן האדלי, אמר כי בוש הגיב לרעיון בחיוב. "זה רעיון מעניין... בוא ניתן למומחים שלנו לבחון אותו". עוד אמר האדלי כי פוטין הביע בפגישתו עם בוש נכונות לשתף פעולה בכל הקשור לתוכנית הטילים. הוא לא שלל אפשרות שהתוצאה הסופית תהיה שילוב של היוזמות האמריקנית והרוסית.

 

שני הצדדים ניסו להציג את היוזמה החדשה כהוכחה ליחסים האיתנים ביניהן, למרות כל מה שנאמר ונכתב לאחרונה. שני המנהיגים אמרו כי הסכימו שאיראן, וההתנהגות החשודה שלה בנושא הגרעיני, היא הנושא שצריך להתמקד בו. כשהופיעו מול העיתונאים אמר בוש: "שנינו הסכמנו להמשיך בדיאלוג האסטרטגי. זה נושא חשוב". פוטין אמר: יש לנו הסכמה על איומים משותפים, יש לנו גם מחלוקות, אבל אני מרוצה מרוח הפתיחות בפגישה".


נראו נינוחים. פוטין ובוש (צילום: AFP)

 

מערכת ההגנה האמריקנית כוללת רדאר - שארצות הברית רוצה להציב בצ'כיה - ומערכת טילים - אותה היא רוצה להציב בפולין. רוסיה הבהירה כי היא מתנגדת לתוכנית, שתשנה לטענתה את האיזון האסטרטגי באירופה לרעתה.

 

פוטין הפתיע רבים בתחילת השבוע כשאמר שאם תממש ארצות הברית את כוונתה, תאלץ רוסיה לנקוט ב"צעדי תגובה", לרבות כיוון מחדש של הטילים הגרעיניים שלה למטרות באירופה, כדי לשמור על כוח ההרתעה שלה. ימים ספורים קודם לכן ביצעה רוסיה ניסוי בטיל בליסטי ארוך טוח, המסוגל על פי דיווחים לשאת עד 10 ראשי נפץ. בכירים במערך הטילים הרוסי טענו כי הטיל מסוגל לחדור כל מערכת להגנה אווירית - בכלל זה גם המערכת האמריקנית המדוברת.

 

פוטין הודה לאחר הניסוי כי הוא נועד להיות איתות אזהרה לארצות הברית. "שותפינו האמריקנים זנחו את האמנה נגד טילים בליסטיים. הזהרנו אותם שצעדים אלה לא יעברו בלי תגובה. עלינו לשמור על האיזון האסטרטגי בעולם", אמר פוטין

 

ארצות הברית הדגישה בפני רוסיה כי המערכת אינה מאיימת עליה ומיועדת להגן על אירופה מפני טילים של מדינות סוררות כמו איראן וצפון קוריאה, ואף הזמין מומחים רוסיים לבחון אותה. רוסיה אמרה כי לשם כך אין צורך להציב את המערכת באירופה.

 

אתמול, לקראת הפגישה המתוחה, ביקשו שני הצדדים - הקרמלין וגם הנשיא בוש - להוריד את המתיחות ששררה בשבועות האחרונים בין הבירות. דובר מטעם הקרמלין אמר כי הדברים של פוטין, כאילו יכוון את הטילים לבירות אירופה, היו היפוטתיים בלבד.

 

לא היה מדובר בהודעה שנשאה עמה איום מכל סוג שהוא מצד פוטין. הוא פשוט נשאל על-ידי עיתונאי אם הוא יהיה מוכן, באופן היפותטי, לשקול לכוון מחדש את הטילים והוא אישר שזו יכולה תגובה אפשרית מצד רוסיה", אמר הדובר.

 

גם בוש ביקש להרגיע את הרוחות. "רוסיה לא תתקוף את אירופה", אמר בראיון עיתונאי. "כפי שאמרתי אתמול, רוסיה אינה אויב. אין צורך בתגובה צבאית מכיוון שאנחנו לא במלחמה עם רוסיה", אמר בוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כולם עקבו בדריכות. בוש ופוטין
צילום: אי אף פי
מומלצים