שתף קטע נבחר

איך לבחור מחשב לתלמיד ולסטודנט

שנת לימודים חדשה היא תירוץ טוב להורים רבים לקנות "מחשב שני" ולהפסיק סופסוף את המריבות המשפחתיות. רבים מנצלים את ההזדמנות כדי להחליף את המחשב הישן בחדש. בין אם מדובר במחשב ראשון או שני, נייח או נייד - אל תקנו לפני שתקראו את הכתבה הזו

אם בעבר ההכנות לשנת לימודים חדשה הסתכמו בקנייה של ילקוטים ומחברות, ספרים ומכשירי כתיבה, משנה לשנה גוברת חשיבות המחשב וחיבור האינטרנט בשגרת הלימודים של סטודנטים, תיכוניסטים ואפילו תלמידי בתי-ספר יסודיים.

 

לא מפתיע לגלות, אם כן, שרבבות מחשבים חדשים נרכשים כל שנה לקראת ה-1 בספטמבר. אם אתם עומדים בפני

רכישה כזו, כדאי לקרוא את הכתבה, שעשויה לחסוך לכם כסף ולסייע בבחירה נכונה. 

 

להכיר את האפשרויות

שוק המחשבים האישיים מעולם לא היה מורכב ומגוון יותר. יש שפע של אפשרויות בכל מה שקשור לערוצי הקנייה, הספקים, תנאי התשלום, וכל זאת עוד לפני שציינו את רכיבי המחשב. 

 

אין סיבה להתפשר. בחרו בספק וותיק וגדול המפעיל מעבדת תיקונים קרובה למקום מגוריכם, בחנות שאתם מכירים, או לפחות כזו שקיבלתם עליה המלצות מלקוחות מרוצים.

 

אם אתם יכולים להרשות לעצמכם להוציא 15-25 אחוז יותר, רכישת מחשב מותג היא בהחלט אופציה. בכל מקרה, ודאו כי אתם מקבלים יחד עם המחשב אחריות לכל אחד מהרכיבים (של היצרנים) ולחבילה השלמה (של הספק).

 

רוב הספקים מציעים הסדר של 12 תשלומים ויותר - או בהתאם למה שמאפשר כרטיס האשראי שלכם. נצלו את האפשרות הזו בתבונה, אבל אל תניחו מראש שאתם חייבים לחסל את כל החסכונות לשם כך. אתם יכולים לשלם מעט ועדיין לקבל מחשב טוב, במיוחד אם זה "מחשב שני" שמיועד בעיקר ללימודים ופחות למשחקים, צפייה בסרטים וכדומה.

 

אם נשאר לכם כסף ל"בזבוזים", עדיף להשקיע אותו בתצוגה ובאמצעי קלט, בשולחן וכסא נוחים, או במדפסת חסכונית שתתאים לנפחי ההדפסה שלכם.

 

בהמשך הכתבה נציג כמה אפשרויות קנייה כלליות, עם טיפים, עצות והנחיות. כדאי להציץ גם בכתבות קודמות בנושא:

 

 

 

 

 

 

מחשב זול לבית-הספר

 

עלות: 1000-1500 שקלים

 

ההוצאות לקראת שנת הלימודים חדשה עלולות להצטבר לסכומים מבהילים. אם הגעתם לקניית המחשב עם חור גדול בכיס ואתם רוצים לחסוך, תוכלו לקנות מחשב בסיסי שיתאים לשימושים האופייניים לתלמיד (קצת אופיס, קצת גלישה, קצת דואר אלקטרוני), בסכום מצחיק של כ-1,000 שקלים.

 

אנחנו מדברים על מחשב פשוט וקצת חלש, ללא מסך או מערכת הפעלה - ועדיין הוא חזק יותר מהמחשב הישן שלכם (בהנחה שהוא בן שלוש שנים ויותר). תוכלו להשתמש במסך של המחשב הקודם או לקנות חדש, ועדיין העלות הכוללת תסתכם בפחות מ-1,500 שקלים.

 

מה תקבלו? מעבד זול (סלרון או Sempron), מעט זיכרון (512MB), דיסק קשיח קטן (80GB), כונן CD-ROM, ולוח-אם "משולב" (Integrated) שכולל מאיץ גרפי, ומתאמי אודיו ורשת מובנים. מסך CRT בגודל 17 אינץ', או תקליטור של Windows XP, יעלו לכם 350-400 שקלים. אם נשאר לכם כסף, שדרגו את כונן התקליטורים לצורב DVD או הגדילו את הזיכרון ל-גיגהבייט אחד.

 

כמובן שהמחשב הזה לא בדיוק אידיאלי למשחקים ולא יתאים למערכת ההפעלה החדשה Windows Vista. עם זאת, תוכלו לשדרג אותו בעתיד.

 

מחשב שולחני לסטודנט

 

עלות: 2000-3000 שקלים

 

בצוק העיתים, סטודנטים יוכלו להסתפק גם במחשב הבסיסי שהזכרנו קודם. אך אם הם ישקיעו עוד קצת, יוכלו לקבל מחשב שהרבה יותר יתאים לצרכים שלהם.

 

עבור כ-2,000 שקלים תוכלו לקבל מחשב חזק ונוח יחסית, עם מעבד כפול ליבה, זיכרון בנפח של 1GB, דיסק בנפח 160-250GB וצורב DVD.

 

המעבד יכול להיות פנטיום D המיושן קצת, מעבד Athlon X2 של AMD או אחד מדגמי Core 2 Duo המעט יותר יקרים. ככלל, אם אתם לא הולכים להריץ תוכנות כבדות במיוחד על המחשב, תוכלו לקחת מעבד קצת פחות חזק ולהשקיע את הכסף במסך טוב, בזיכרון כפול (שני גיגהבייט) או במאיץ גרפי שמתאים למשחקים, ועדיין לא תעברו את ה-2,500 שקלים.

 

זיכרון בנפח גדול יותר היא התוספת הכי משתלמת למחשב שצפוי להריץ תוכנות סטטיסטיות, תוכנות גרפיות (לימודי עיצוב, אופנה וכו'), יישומי עריכת מדיה (עריכת וידאו, אודיו, אנימציה וכו') ותמיכה ב-Windows Vista.

 

אם אתם סטודנטים למדעי המחשב ותאלצו לראות הרבה קוד על המסך, או צפויים להגיש הרבה עבודות, פרגנו לעצמכם מסך טוב - LCD גדול ואיכותי (1000 שקלים וצפונה) או אפילו CRT (מסך שפופרת) משומש בגודל 19 אינץ' (החל מ-300 ש"ח באתרי היד-שנייה). אם נשאר לכם כסף, השקיעו אותו במקלדת ועכבר מאיכות טובה, שיבטיחו עבודה נוחה לאורך זמן.

 

בחירת הרכיבים למחשב שולחני

 

לוח-אם: למה לשים לב

במקום להסתבך בכל שמות הדגמים וערכות השבבים, התרכזו בתכונות החשובות ביותר. בקשו לוח-אם שיתמוך שכולל לפחות את הנ"ל: 4 חריצים לזיכרון DDR2 במהירות 800MHz או יותר, תושבת מעבד עדכנית (LGA775 באינטל, AM2 ב-AMD), ממשק SATA2 לדיסקים, שש יציאות USB 2.0. יציאת Firewire מוסיפה אך לא הכרחית. גם אם אתם

 לוקחים לוח משולב, חשוב שיהיה בו חריץ PCI Express x16 למקרה שתרצו להוסיף כרטיס גרפי בעתיד. בכל מקרה, וודאו שאתם מקבלים תמיכה במעבדים מתקדמים יותר (Athlon X2 או Core 2 Duo), כדי שתוכלו לשדרג כשיהיה לכם כסף.

 

איזה מעבד עדיף

אם אתם רוצים לחסוך בדרך-כלל תשלמו פחות על מעבד של AMD (מעבדי Sempron או Athlon 64 ממש זולים עכשיו), אבל תוכלו גם לקחת את הסלרון של אינטל. מצד שני, תוספת לא גדולה כבר תאפשר לכם לקנות פנטיום D או Athlon 64 X2 (עדיף) או אחד מהדגמים הבסיסיים של Core 2 Duo. כדאי? תלוי עד כמה חשובים לכם הביצועים, וזה בהנחה שאתם מריצים תוכנות כבדות יחסית ושקניתם מספיק זיכרון - שזה חשוב לא פחות ואפילו יותר.

 

כמה ואיזה זיכרון

אם אתם לחוצים בכסף קחו 512MB. אם אתם יכולים להשקיע קחו 1GB. אם אתם מתכננים לעבור לויסטה לכו ישר על 2GB. הרכיבים הכי משתלמים הם DDR-2 667GHz. שימו לב שאתם מקבלים רכיבים מאיכות טובה, ולא רכיבי "No name" אנונימיים שיגרמו למחשב להיתקע ולהציג מסכים כחולים.

 

מאיץ משולב או כרטיס גרפי?

מאיץ גרפי "משולב" בלוח-האם יספיק לרוב המכריע של השימושים, כולל רוב המשחקים שמעניינים ילדים בגיל בית-הספר. מצד שני, אם הילד שלכם הוא גיימר בהתהוות, שריינו 500-600 שקלים לפחות למאיץ נפרד, בסיסי, עם 256MB זיכרון ויציאות TV ו-DVI. דגם מסדרת GeForce 8000 או Radeon HD, יספק לכם תמיכה ב-DirectX 10 עבור ויסטה והמשחקים החדשים.

 

דיסק קשיח

שימו לב שאתם מקבלים כונן SATA II במהירות 7200rpm עם 8MB מטמון (Cache) לפחות ו-3 שנות אחריות. בדרך-כלל אין ממש טעם לקנות פחות מ-160-200GB כי לא תחסכו הרבה. אדרבא - אם נשאר לכם כסף, תבדקו כמה עליכם להוסיף כדי לקבל נפח גדול יותר. קשה לקנות יותר מדי נפח אחסון.

  

מחשבים ניידים ללימודים

 

עלות: 2,500-8,000 שקלים

 

חלומם הרטוב של הרבה סטודנטים הוא מחשב נייד אולטרה זעיר, עם מסך 12.1 אינץ' ומשקל שנושק לקילוגרם אחד. מחשב כזה, יאפשר להם לא רק לרשום הערות בשיעורים, לגלוש או לכתוב בשעה שהם יושבים בקפיטריה או על אחת המדשאות בקמפוס, ולא יכביד עליהם כשהם בדרכים. חלק מהמחשבים האלה כבר מתומחרים ב-7,000 שקלים ופחות. בבית, אפשר לחבר אותם למסך, מקלדת ועכבר גדולים ונוחים יותר, ולהשתמש כמו מחשב רגיל.

 

אם אתם מעדיפים לשלם פחות, או רוצים מחשב עם מקלדת ומסך גדולים יותר, תוכלו לקנות אחד מדגמי ה-14.1 אינץ' שמחיריהם מתחילים היום סביב ה-4,000 שקלים. אלו דגמים במשקל אופייני של 2-2.5 ק"ג, שזה יותר ממה שזה נשמע אבל לא משהו שסטודנטים צעירים לא יוכלו לסחוב מתחנת האוטובוס ועד לאולם ההרצאות.

 

לסטודנטים שרוצים נייד לשימוש ביתי (למשל, כדי לחסוך מקום בדירה השכורה), אפשר לרכוש "תחליף שולחני", שיעלה אפילו פחות (המחירים מתחילים סביב ה-3000 ש"ח). עם מסך 15.4 אינץ' ומקלדת גדולה ונוחה, מחשב כזה יהיה נוח לא פחות ממחשב שולחני רגיל, אבל יתפוס הרבה פחות מקום.

 

למי שמחפש מציאות, כדאי לעקוב אחרי שוק הניידים המחודשים. תמצאו בו כמה דגמים לא רעים בכלל (כמו ThinkPad T40), שמתומחרים בהחל מ-2500 שקלים. כדאי כמובן לבדוק היטב איזו אחריות אתם מקבלים, ממי ולכמה זמן - כל המרבה הרי זה משובח.

 

בחירת הרכיבים למחשב נייד

 

המעבד

אם משחקים לא מעניינים אתכם, ואופן כללי אתם לא זקוקים לביצועים של מחשב על, העדיפו את Core Duo על Core 2 Duo. הוא חסכוני יותר בחשמל וביצועיו טובים כשלעצמם. שימו לב שלעיתים קרובות הפרש המחיר בין מעבדים ניידים מאותה משפחה יכול להגיע למאות שקלים, ובדרך-כלל זה מקום שאפשר לחסוך בו.

 

זיכרון

רכיבי הזיכרון לניידים כבר לא יקרים כמו פעם, אבל רוב היצרנים והספקים מציעים את המחשבים שלהם עם פחות זיכרון כדי להציג מחיר קצת יותר אטרקטיבי. בקיצור: קחו את המחשב מלכתחילה עם יותר זיכרון (1GB) במיוחד אם אתם קונים אותו עם ויסטה (2GB).

 

מערכת הפעלה

קשה לקבל היום מחשב נייד עם XP, אבל אם תתעקשו תצליחו. לעת עתה, זו הבחירה המועדפת, בגלל הביצועים, זמן הסוללה והיציבות הגדולה יותר שמאפיינת את XP.

 

אלחוט

כל הדגמים החדשים מגיעים עם תמיכה מובנית בתקשורת אלחוטית. אם אתם קונים מחשב מחודש, תבדקו את העניין הזה - במקרה הצורך תוכלו להוסיף כרטיס Wi-Fi זעיר שיעלה לכם כ-150 שקלים בממוצע.

 

מדריכי קנייה נוספים:

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוזרים ללימודים עם מחשב חדש
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים