שתף קטע נבחר

הבוץ התייבש, פעולה קרקעית בדרך

ההפצצות בעזה הניבו עד כה תוצאות טובות ולכאורה אין סיבה לפתוח בפעולה קרקעית. ואולם, יש עדיין סיבות להיכנס לעזה: פגיעה בחמושים המסתתרים וכניסה למו"מ מעמדת כוח

שמונת ימי הלחימה מהאוויר בעזה הניבו עד כה תוצאות טובות ופגעו במרכיבי כוח עיקריים של חמאס וביכולת הארגון לשלוט. לכאורה, פעולה קרקעית לא תשיג הרבה מעבר לזה, אלא אם כן תהיה בהיקף גדול מאוד שאינו רצוי לישראל.

 

מבצע "עופרת יצוקה" - היום השמיני:

 

הזרוע הצבאית של החמאס, גדודי עז א-דין אל קסאם, נפגעה, אך בצורה מתונה. היא עדיין יכולה לתפקד ולפעול, ועקב כך חמאס בונה עליה שתהיה מסוגלת להסב אבידות כבדות לכוחות היבשה של צה"ל ולייצר "ניצחון תעמולתי" בסוף הלחימה.

התפתחות חשובה נוספת היא שהמאמצים הבינלאומיים והערביים לייצר הפסקת אש צוברים תאוצה ונכנסים לשלב המעשי.

 

מצרים הזמינה את נציגי חמאס לדיונים בקהיר, ואלה לא דחו את ההצעה על הסף. נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, הציע אתמול להכניס סידורים צבאיים שימנעו הברחות נשק ואמצעי לחימה בעתיד לרצועה. מדובר, כנראה, בכניסה של יחידה אמריקנית מיוחדת לאזור רפיח המצרית. יחידה כזו תוכל לחשוף את פתחי המנהרות ולבנות מכשול תת-קרקעי שיקשה על העזתים לחפור מנהרות חדשות. גם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, הציע להציב משקיפים מטעם הארגון לרצועה אחרי שתושג הפסקת אש.

 

שתי סיבות למבצע קרקעי

פיקוח בינלאומי על קיום תנאי הפסקת האש הוא אחת הדרישות שהציבה ישראל. כך שמכל הנתונים הללו עולה כי מהלך קרקעי כרגע אינו ממש נחוץ מנקודת ראות מבצעית-צבאית. אולם ישנן שתי סיבות שבגללן בכל זאת יצטרך צה"ל ככל הנראה לבצע סידרה של פעולות קרקעיות ואוויריות משולבות בזמן הקרוב.

 

סיבה אחת היא למנוע מחמאס את האפשרות לטעון שישראל לא הצליחה לפגוע בהנהגתו ובזרוע הצבאית שלו בעזה. צריך לזכור שחמאס ינסה להציג את העובדה שהמשיך לשגר רקטות עד לרגע האחרון ואת העובדה שהזרוע הצבאית לא נפגעה, כדי להשיג נצחון שיעניק לו תמיכה במחנה הפלסטיני. הדבר יאפשר לו לשאת ולתת על הסכם הפסקת אש מעמדה של כוח.

 

פגיעה בזרוע הצבאית של חמאס ושחיקתה אפשרית כרגע רק באמצעות הכנסת כוחות היבשה של צה"ל לפעולה. אנשי גדודי עז א-דין אל קסאם מסתתרים במחבואים תת-קרקעיים. אם צה"ל מעוניין להוציאם מהמסתור ולאסוף מודיעין איכותי ומטרות לחיל האוויר - צריך לבצע עכשיו פעילות על הקרקע.


פעילי עז א-דין אל קסאם ברצועת עזה (צילום: AFP) 

 

סיבה שנייה לכך שפעולה קרקעית כנראה עדיין נדרשת היא אם וכאשר חמאס יסרב לקבל את תנאי ישראל להפסקת אש. במצב כזה יגיע המו"מ לנקודה שבה ייקלע לקפאון או שישראל תאלץ לוותר. במצב כזה מהלך קרקעי ישראלי יהווה מנוף נוסף לדחוף את חמאס להגמיש את עמדותיו.

 

צעד כזה הוצע בסוף מלחמת לבנון השנייה. הוא גרם לשיפור החלטת מועצת הביטחון בנושא ויצר תחושה של דחיפות בקרב כל המעורבים בניסוח החלטה 1701. אולם מאחר שההחלטה לא בוצעה בנחישות הראויה, התוצאות היו פחות ממה שאפשר היה להשיג בזירה המדינית.

 

הפעם יש לצה"ל תוכנית מוכנה ויכולת גם להסלים את הפעילות הקרקעית באופן שייצור לחץ על הגורמים המדיניים המטפלים בהסכם הפסקת האש לחלץ מחמאס הסכמה לתוצאות הרצויות בישראל. לפיכך, ייתכן שהפעולה הקרקעית תתעכב אולי עד שהמגעים המדיניים יצברו תאוצה.

 

המועד הקרוב הוא ביום שני, אז תתכנס מועצת הביטחון של האו"ם ותתחיל לדון בהחלטה שתכפה הפסקת אש על שני הצדדים. המועד הרחוק יותר הוא ב-20 בחודש, אז יתקיים טקס ההשבעה של הנשיא האמריקני הנבחר, ברק אובמה. זהו פחות או יותר חלון הזמן.

 

המבצע עוד לא נגמר

גם מזג האוויר הוא גורם. יותר נכון, הבוץ שכרגע מעטר את רצועת עזה. חיל האוויר מסוגל לתפקד גם בתנאי עננות וגשם, אמנם לא באותה יעילות, אבל ראינו בימים האחרונים שההתקפות האוויריות נמשכו גם בזמן שהיה מזג אוויר סוער וגרוע.


נגמ"שים בפאתי רצועת עזה, השבוע (צילום: AFP)

 

לעומת זאת, הבוץ מאיים על כוחות הקרקע בשני אופנים: טנקים ונגמ"שים וכלי רכב משוריינים אחרים של צה"ל עלולים להיתקע בבוץ אם הוא עמוק מדי. דבר נוסף, גם אם הבוץ לא יהיה מאוד עמוק, עצם קיומו מאט את קצב התקדמות הכוחות. צריך לזכור כי תנועה מהירה של כוחות רגלים ושריון

היא אחד המרכיבים החשובים שמקטין מאוד את היכולת לפגוע בהם ומאפשר להם לתמרן במהירות אל יעדיהם ולחזור מהם. לכן, כל יום שעובר עם מזג אוויר בהיר, המייבש את הבוץ, מעניק לצה"ל יתרון חשוב.

 

כל אלה ישמשו מרכיבים בהערכת המצב המתבצעת בפיקוד דרום, בראשות אלוף הפיקוד יואב גלנט, וגם בהערכות מצב שמקיים הרמטכ"ל, רב אלוף גבי אשכנזי, עם ראשי הזרועות. מהלך קרקעי כרוך בסיכונים לכוחותינו ולכן ראוי להשתמש בו במקום ובזמן שבו יהיה יעיל יותר. כך תהיה לו היכולת להביא לתפנית, הן במערכה הצבאית ובעיקר במערכה המדינית על הסכם הפסקת האש שכבר נפתחה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מכינים את הטנקים
צילום: AFP
מתכוננים בעזה
צילום: AFP
מומלצים