שתף קטע נבחר

קטנות בצלחת: בייגלה

בייגלה מנשנשים כבר מימי הביניים, אבל הוא הפך להיות פופולרי רק במאה ה-20. אז כמה סוגים יש, מה היה מחירו של הבייגל היקר בעולם ולמה ג'ורג' בוש כמעט קיפד את חייו בגללו? הנה כמה עובדות על בייגלה שיכניסו אתכם ללופ

עושים סדר: את הבייגלה אפשר למצוא בעשרות סוגים, גדלים, צורות, סגנונות וטעמים, אבל באופן כללי אפשר לחלק אותו לשלוש קבוצות עיקריות: "בייגל", מאפה עגול עם חור באמצע, שעשוי מבצק שמרים; "פרעצל", מאפה המורכב משלוש לולאות, המלופפות יחד (לצורה שנקראת בארץ "שמיניות"); "בייגלה" חטיף מלוח, לרוב קטן וקשה יותר מן השניים הראשונים, המיוצר במגוון צורות.

 

לחש נחש נחשונים: בעבר ייחסו לבייגלה אמונות תפלות למיניהן. באירופה נהגו לקשור בייגלה סביב לצוואר, כדי להפחיד רוחות רעות. גם סביב עצים, נהגו לקשור בייגלה, מתוך אמונה שהוא יסייע לעמידות שלהם. הבייגלה קיבל מקום של כבוד גם בטקסים דתיים, בהם שברו אותו לשניים בתקווה שהוא יעזור להגשים משאלות.

קשה יש רק בחטיף. בייגלה (צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

ידיים מתפללות: הבייגלה הקדום ביותר הוא הפרעצל, שקיים כבר מימי הביניים. למרות שאין הסכמה מוחלטת לגבי האם מקורו בגרמניה, איטליה או צרפת, ישנו תיעוד המראה כי הפרעצל שימש בגרמניה כלוגו לסימון מאפיות, כבר במאה ה-12. במאה ה-16 כבר היה לפרעצל חלק במסורת של הכנסיה הקתולית, גם בגלל שצורתו דמתה לזוג ידיים מתפללות וגם בגלל האפשרות להכינו ללא שמרים וכך להתאימו לתקופת התענית שלפני חג הפסחא.

לוגו לסימון מאפיות. פרעצל (צילום: סי.די בנק)

 

עליה מפולין: בייגלה הוא החטיף המלוח הראשון שיוצר בישראל, על ידי חברת "בייגל בייגל", שהקימה את המפעל הראשון שלה בארץ בשנת 1949. מי שעמדו מאחורי החברה הם צמד האחים יהושע ויצחק בייגל, שמשפחתם ייצרה בייגלה בקרקוב שבפולין, כבר במאה ה-19. שני הסוגים הראשונים שייצרו בארץ הם בייגלה בצורת שמיניות, להם קראו "כעכים", ובייגלה בצורת מקלות, להם קראו, "קסמי בייגלה".

 

סיפור מחניק: בשנת 2002 ישב ג'ורג' בוש, נשיא ארה"ב לשעבר, באגף המגורים בבית הלבן, וצפה במשחק פוטבול בטלוויזיה. בעודו צופה במשחק, נשנש בוש שקית של פרעצלים, עד שחתיכה גדולה נתקעה בגרונו וגרמה לו להתעלף וליפול על הרצפה. מספר שניות מאוחר יותר התעורר בוש והזעיק עזרה, ולמחרת סיכם את התקרית בהודעה לאומה: "אמא שלי תמיד אמרה: כשאתה אוכל פרעצל, תלעס לפני שאתה בולע. תקשיבו לאמהות שלכם".

לא הקשיב לאמא. ג'ורג' בוש (צילום: רויטרס)

 

ליפוף מסחרר: בשנת 1993 זכתה הלן הוף באליפות העולם בגלגול פרעצלים, כשהדגימה גלגול ידני של פרעצלים, בקצב מסחרר של 57 חתיכות בדקה.

 

גאווה עם חורים: במאה ה-18 היגרו גרמנים רבים לפנסילבניה שבארה"ב והביאו עמם את בשורת הפרעצל, שהפכה ברבות הימים למעצמה. כיום מייצרת פנסילבניה 80% מתצרוכת הפרעצלים של כלל ארה"ב ומדי שנה היא מציינת את "יום הפרעצל הלאומי". מלבד לפרעצל המסורתי יצרו האמריקנים גם כמה גרסאות משלהם, שכוללות פרעצל טבול בחרדל או גבינה מותכת, פרעצל בציפוי יוגורט, תות ושוקולד, וגם תוספת פירורי פרעצל לגלידה.

 

הוקרה למלך: למרות שאין לכך הוכחות, האגדה מספרת שהבייגל הומצא בשנת 1683 על ידי אופה יהודי מוינה, שביקש להודות למלך פולין על כך שמנע מצבא טורקיה לפלוש לאוסטריה. הבייגל שהכין היה מעוגל, עם חור באמצע, כדי שיהיה דומה לצורת הארכוף המשמש לרכיבה על סוסים (תחביב שהיה אהוב על המלך הנערץ). הבייגל, שעובר בישול במים לפני האפייה, כבש לאט לאט את יהודי אירופה ובדומה לפרעצל עשה בהמשך גם הוא את דרכו לארה"ב - שם הפך למאכל יהודי מסורתי, בעיקר בשילוב עם גבינת שמנת וסלמון מעושן.

"לאקסוס" יהודי. בייגל עם שמנת וסלמון מעושן (צילום: index open)

 

המהפכה התעשייתית: הבייגלה קיים מאות שנים, אבל רק בשנות ה-60 של המאה הקודמת הוא הפך להיות פופולרי באמת, בעקבות פיתוח של מכונות ייצור תעשייתיות, שאיפשרו את הכנתו בכמויות גדולות ובמהירות.

 

ביסים מצלצלים: אתם אולי רגילים לקנות את הבייגל שלכם בשנקל, אבל בניו-יורק, כמו שאתם יודעים המחירים קצת יותר יקרים. לפעמים אפילו הרבה יותר יקרים. כך למשל, בייגל מיוחד שנמכר לפני שנתיים במלון ווסטין בטיימס סקוור, עלה לא פחות מאלף דולר. למה כל כך הרבה? כי הוא כלל פרוסות של פטריות כמהין לבנות ופתיתי זהב אמיתי, וכדי להשקיט מעט את המצפון של מי שרכש לעצמו את החוויה הגסטרונומית היקרה הועברו חלק מההכנסות לקרן המעניקה מלגות לסטודנטים.

שווה לכרטיס טיסה הלוך-חזור? בייגל עם כמהין (צילום: רויטרס)

 

יוזמה ישראלית: משום מה בישראל קוראים לבייגל היהודי המסורתי "בייגל אמריקני". אולי זה בגלל שיש לנו המצאות משל עצמנו, כמו הבייגל הירושלמי, שצורתו פחות עגולה ויותר מוארכת, והוא עטוף לרוב בשומשום וזעתר, וכמובן הבייגל טוסט, שבמשך שנים היה פריט חובה בתפריט של כל בית קפה שמכבד את עצמו, וכלל מילוי גבינה מותכת, ביצה, ירקות ועוד.

 

השלב המעשי: מתחשק לכם לאכול עכשיו בייגלה חם ופריך, עטוף בשומשום, או זעתר? מאפיות מומלצות בתל-אביב תוכלו למצוא כאן ומאפיות מומלצות בירושלים תוכלו למצוא כאן. עוד מאפיות מומלצות בארץ תמצאו כאן, ואם מתחשק לכם לנסות להכין לבד, הנה שני מתכונים לבייגלה ביתי.

 

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בארץ הוא נחשב אמריקני. בייגל "יהודי"
בארץ הוא נחשב אמריקני. בייגל "יהודי"
צילום: index open
צורה להם. חטיפים בייגלה במגוון צורות
צורה להם. חטיפים בייגלה במגוון צורות
גם להם יש בייגל משלהם. מאפייה ירושלמית
גם להם יש בייגל משלהם. מאפייה ירושלמית
צילום: גיל יוחנן
מומלצים