שתף קטע נבחר

יש מישהו בבית? בתים מבפנים בירושלים

זו השנה השלישית שירושלים פותחת את שעריהם של בתים ומבנים מיוחדים ברחבי העיר ביומיים מרוכזים. "בתים מבפנים" מתקיים בסוף השבוע הזה, ובחינם. קבלו הצצה מוקדמת

"בתים מבפנים" בירושלים הוא אירוע עירוני המתקיים אחת לשנה, שנועד לשפוך אור על הארכיטקטורה של עיר הקודש, ולהציף לתודעה את סביבתה הבנויה.

 

בפסטיבל, כפי שראוי לכנותו, ייפתחו היום (ו') ובשבת לקהל בחינם, זו השנה השלישית ברציפות, עשרות מבנים לביקורים, סיורים ודיונים - בתים פרטיים, מבני ציבור וממשל, בתי תפילה וגינות, וביניהם פעילויות לילדים בנושאי בנייה. האדריכלים, בעלי הבתים ומוסדות שונים הביעו את תמיכתם ואהדתם לשתף את הקהל בארכיטקטורה הייחודית של העיר.

 

השנה, רשימת הבתים הפתוחים ארוכה במיוחד: האוניברסיטה המורמונית; קונצרט פעמונים במגדל ימקא; הכנסייה הסקוטית ובית אות המוצר הירושלמי הסמוך; בתים רבים ברחבי עין כרם; בית טיכו;  ומוזיאון אסירי המחתרות במגרש הרוסים. וזו, כמובן, רשימה חלקית מאוד בלבד. 


האוניברסיטה המורמונית (צילומים: רון פלד)

 

אתר נוסף שייפתח הינו מערת צדקיהו, שבה מתקיים מדי שנה - עוד מאמצע המאה ה-19 - טקס סודי של הבונים החופשים. מלבד היותו של האתר מרתק ויוצא דופן, הרי שמדובר במחצבה (המערה המלאכותית הגדולה בישראל), כך שהקשר לבתים פתוחים קיים. אנו מודים שזהו האתר האהוב עלינו בירושלים, ומבחינתנו - חובה לכל המשפחה.


הכנסייה הסקוטית

 

כסיור מקדים יצאנו לכמה אתרים שבחרנו מתוך עניין. בהר ציון פגשנו את אריק פלציג, בביתו המכונה נבל דוד. זהו מבנה עתיק יומין, שבו גר אביו ז"ל מסוף שנות ה-60 של המאה הקודמת.

 

המבנה מדהים ביופיו ובגודלו. גלריית ציורים, סטודיו לכלי חרס, גג עם נוף מרהיב לכיוון הר הזיתים והר הבית, והכי חשוב - עם כל הכבוד לבית עצמו - אריק, פסל וקדר, דמות ססגונית ואוהב ירושלים, שישמח לספר ולדבר על המקום והאזור, תוכניותיו ורעיונותיו לפיתוח הר ציון. במתחם ניתן להבחין בבונקר ששימש עמדה קדמית במלחמת השחרור, ואפילו תנור שריפה לכלי חרס שנבנה כמו בתקופת המקרא.


מערת צדקיהו

 

משם המשכנו לבית אלכסנדר של האגודה האורתודוכסית ברובע הנוצרי שבעיר העתיקה (סמוך לכנסיית הקבר). כאן נגלה למבקרים עולם ומלואו. חדר הארחה של נסיכים ומלכים בסגנון המאה ה-19 עם הריהוט המקורי; כנסייה צבעונית ומרתקת עם שרידים בני 1,000 שנה; אתר ארכיאולוגי מתקופת בית המקדש השני, בעל משמעות היסטורית חשובה ביותר, וגרם מדרגות עשוי עץ שמחזיר אותנו יותר ממאה שנה אחורנית.

 

את כל זה מוצאים במבנה אחד ומרתק (המקום מוכר גם בשמו הקודם - כנסיית אלכסנדר נייבסקי). אגב, אחד משני האדריכלים שבנו את המבנה במאה ה-19 הינו קונרד שיק, מגדולי החוקרים והבונים של ירושלים במאה ה-19, דמות מרתקת לכשעצמה. שיק היה גם מי שזיהה והוציא את כתובת השילוח מבריכת השילוח, בנה את ביתו ברחוב הנביאים, בית תבור עד היום, ועוד מבנים רבים בירושלים של אותה תקופה.

 

המקום השלישי שבו ביקרנו הנו ביתו של פרופ' אוריאל בכרך בימין משה. זהו בית שמלבד היותו מבנה ארכיטקטוני מעניין מהמאה ה-19, משמש מוזיאון חי. על כל קיר ותקרה תלוי פריט מעניין אחר שהגיע מכל פינות העולם - וגם מהעיר העתיקה. בין השאר, מדובר באוסף רקמות משפחתיות בן יותר מ-200 שנה, ושרטוט מקורי של השמדת חיל האוויר המצרי בידי צה"ל בבוקר היום הראשון של מלחמת ששת הימים, שאותו צייר לא אחר מאשר רמטכ"ל המלחמה ההיא, יצחק רבין ז"ל, בכבודו ובעצמו.  

 

הרשמה מראש לסיורים - באמצעות האתר.

 

בתים פתוחים בירושלים - 12-11 בספטמבר.

מייסד ואוצר: אדריכל אלון בן-נון. מייסדת ומנהלת: אביבה לוינסון.

 

 


פורסם לראשונה 10/09/2009 09:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוזיאון אסירי המחתרות
צילום: רון פלד
מומלצים