שתף קטע נבחר

זירת הקניות

תוכנית ישראלית להפחתת גזי חממה - בחודש הבא

שבועיים בלבד לפני הכינוס המרכזי של האו"ם, בו יחתרו מנהיגי מדינות העולם להסכם בינלאומי להפחתת פליטות גזי חממה לשנת 2013 ואילך, אמור צוות שמינה ראש הממשלה להציג תוכנית פעולה לארבע השנים הקרובות. השר ארדן, שמוביל ועדת שרים שמתאמת את הפעילות בנושא: "נדרשת מהפכה במשק הישראלי במעבר לכלכלה ירוקה"

לכינוס שינוי האקלים בקופנהאגן בתחילת דצמבר יגיעו מנהיגי מדינות מרחבי העולם בניסיון לגבש הסכם כלל-עולמי למאבק בשינוי האקלים משנת 2013 ואילך. אך רק שבועיים לפני כן אמור צוות מיוחד שמינה היום (ב') ראש הממשלה בנימין נתניהו לגבש תוכנית פעולה שתגדיר את הצעדים הנדרשים להפחתת גזי החממה לארבע השנים הקרובות.

 

ההחלטה בנושא התקבלה בפגישה שקיים נתניהו עם השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, נגיד בנק ישראל סטנלי פישר וגורמים נוספים. בפגישה הציג ארדן בפני נתניהו את הצורך האסטרטגי והכלכלי של מדינת ישראל להפחתת פליטות גזי החממה, ואת הצורך בהיערכות המדינה והמשק למעבר לכלכלה המבוססת על ייצור אנרגיה נקייה.

 

"נדרשת מהפכה במשק הישראלי במעבר לכלכלה ירוקה", אמר ארדן בפגישה. לדבריו, "במצב הנוכחי בו ישראל לא מקבלת על עצמה מחויבות להפחתת פליטות גזי חממה, היא עלולה להיתפס על ידי המדינות המתפתחות כמי שאינה בת שיח בתחום הסביבתי, דבר שיפגע ביכולתנו להצטרף למדינות ה –OECD".

 

לקראת כינוס קופנהאגן:

 

לדברים אלו הצטרף גם ג'רמי אופנהיים, ראש יוזמת שינויי האקלים הבינלאומית בחברת "מקינזי". החברה מייעצת כיום ל-20 ממשלות ברחבי העולם בבניית תוכנית לאומית להפחתת פליטות. לאחרונה החליט המשרד להגנת הסביבה לשכור את שירותיה למטרה דומה. "העולם מתקדם למהפכה של מעבר למקורות אנרגיה נקיים. בראש המדינות האלו ניתן להבחין בסין, הודו וברזיל שנעדרות נפט מקומי", אמר אופנהיים. לדבריו, מדינות אלה אינן ממתינות למחויבויות שיטיל עליהן גוף בינלאומי כל שהוא, אלא הן כבר מבצעות שינוי כלכלי בעצמן.

 

"הבעיה האסטרטגית של מדינת ישראל היא בראש ובראשונה ריכוזו של הנפט בידיים הלא נכונות וחלוקה לא נכונה של העושר בעולם", אמר נתניהו בפגישה. "אם נפתח תחליפי אנרגיה לנפט נוכל לשנות את מאזן האנרגיה העולמי. אני מוכן לגייס כסף ממשלתי ופרטי כדי לעודד את המחקר והפיתוח בתחום מציאת תחליפים לנפט. המקור הכי זמין לכך נמצא אצלנו בשפע – אור השמש, האנרגיה הסולארית".

 

בפגישה הנחה כאמור נתניהו את מנכ"ל משרדו, אייל גבאי, להוביל תוך חודש, יחד עם מנכ"ל משרד האוצר ויושב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, מהלך לגיבוש תוכנית עבודה לארבע השנים הקרובות. התוכנית תמפה את המנופים והצעדים הנדרשים להפחתת פליטות גזי חממה והשקעות הכספיות הנדרשות לכך על ידי המשק והממשלה, ואת הצעדים הרגולטורים הנדרשים להשגת היעדים.

 

במקביל לצוות מטעם ראש הממשלה, פועלת בחודשים האחרונים גם ועדת שרים מיוחדת להיערכות לשינוי האקלים. את ועדת השרים מוביל השר ארדן, ומטרתה לתאם בין משרדי הממשלה השונים הפועלים בתחום. משרד התשתיות למשל, אחראי על החשמל ותחנות הכוח; משרד התחבורה על פליטות הגזים מכלי הרכב; משרד התמ"ת מופקד על מפעלי התעשייה ועוד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימין נתניהו. ארכיון
צילום: AP
מומלצים