שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    צילום: אסף אמברם

    מוכרחים להפסיק לטגן: המדריך לאפיית לביבות

    חנוכה כבר מזמן הפך לחג הלביבות, ולמרות שהשימוש בשמן הוא חלק מהמסורת, יש מי שנמנעים מטיגון מסיבות של בריאות או חיסכון בקלוריות. יעל גרטי בדקה את כל השיטות לאפיית לביבות - מנייר אפייה ועד משטח סיליקון - וחזרה עם מסקנות מפתיעות

    חנוכה קרב ובא, ועמו שפע הקלוריות שמזמנות לנו הסופגניות והלביבות. עבור מי שמעוניין לצמצם את העלות הקלורית של החג או נמנע מכל סיבה אחרת מאוכל מטוגן, יצאתי לבדוק את כל השיטות לאפיית לביבות.

     

    רוצים בכל זאת לטגן? המדריך המלא להכנת לביבות

     

    תבנית מאפינס או מיני-מאפינס מסיליקון

    אפיית לביבות בתבנית מאפינס מסיליקון מעניקה ללביבות גודל ומראה אחיד. בנוסף, די באפיית הלביבות במשך 20 דקות בתבנית זו מבלי להפכן במהלך האפייה, כפי שיש לעשות בטכניקות אחרות. מצד שני, מתקבל מראה של מיני-פשטידות ולא של לביבות. לרוב מקובל לומר שאין צורך לשמן תבניות סיליקון, אך במטרה לחלץ מאפים בזריזות מתבניות סיליקון קטנות הקפדתי עד היום, בכל זאת, לשמנן. חג הלביבות זימן לי מבחן לעניין: באותה תבנית סיליקון אפיתי לביבות, כשחלק מהשקעים שומנו וחלק לא. לשמחתי הלביבות חולצו מהשקעים המשומנים והלא-משומנים בקלות זהה. ואיך הטעם? הלביבות שהוכנו בשקעים המשומנים התקבלו עסיסיות וטעימות יותר.

     

    המסקנה: מומלץ. אין הכרח לשמן את השקעים - אבל כדאי.


    עדיף לשמן את השקעים. תבנית מאפינס מסיליקון (צילום: יעל גרטי)

     

    משטח סיליקון

    משטח סיליקון הוא למעשה יריעת סיליקון מלבנית שניתן להניח על תבנית אפייה, ועליה להניח עוגיות, לביבות וכו'. לדאבוני, משטח סיליקון כחול מתוצרת איטלקית לא הגשים כלל את הציפיות שתליתי בו: הלביבות נדבקו למשטח והותירו לכלוכים שקשה היה להסיר. כיוון שמשטח סיליקון לא אמור להיות משומן (שהרי כל הרעיון הוא לחסוך את העלויות של נייר האפייה), לא טרחתי לנסות שוב את השיטה תוך שימון המשטח.

     

    המסקנה: לא מומלץ.


    לא מומלץ. משטח סיליקון (צילום: יעל גרטי)

     

    מחבת בריאותית לא משומנת

    תאמרו, הבטחת כתבה על אפיית לביבות, מה עושה כאן מחבת? אלא שהמחבת הבריאותית של "ניאופלאם", עליה כתבתי לפני כחצי שנה, מצריכה מעט מאוד שמן, כך שהחלטתי לנסות לאפות בה לביבות, מבלי להוסיף טיפת שמן. הנסיון העלה כי אפייה במחבת זו ללא שמן מתאימה לעיסות יציבות במיוחד (כגון עיסת לביבות תפוחי האדמה שבהמשך) משום שיש להפוך את הלביבות שוב ושוב במהלך האפייה, ועדיין, הלביבות לא נאפו היטב.

     

    מסקנה: השיטה איננה מומלצת.

     

    תבנית שקעים

    כיוון שתבנית השקעים שלי חדשה יחסית (בת 7 חודשים) וחפה משריטות, חשבתי לתומי שלביבות ייחלצו ממנה בקלילות, ממש כשם שהן מזנקות מתבנית מאפינס מסיליקון. לאכזבתי, הלביבות נצמדו היטב לתחתית השקעים, ששומנו היטב.

     

    המסקנה: לא מומלצת.


    לא מומלץ. תבנית שקעים (צילום: יעל גרטי)

     

    נייר אפייה

    תיאורטית, ניתן להשתמש בנייר האפייה בארבע דרכים שונות:

    • להוסיף שמן לתערובת הלביבות: תוספת של 1-2 כפות שמן זית לתערובת לביבות תרד לא הועילה כלל – והלביבות נדבקו קשות לנייר האפייה.
    • ליצור לביבות בידיים משומנות, מה שניתן לעשות כשהתערובת יציבה דיה ומאפשרת לכדרר כדורים בעזרת הידיים. אם משמנים את הידיים בנדיבות, שוב ושוב, השיטה עשויה להצליח.
    • לשמן את נייר האפייה בנדיבות: מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה ומשמנים את הנייר ב-1-2 כפות שמן זית, בעזרת הידיים, ולא בעזרת מגבת נייר, משום שהמגבת תספוג את השמן. מניחים את הלביבות על-גבי נייר האפייה המשומן, אופים במשך 15 דקות, מוציאים, הופכים בעזרת מרית שטוחה ואופים במשך 10 דקות נוספות. הנסיון שלי הוכיח שוב ושוב כי זוהי השיטה המנצחת.
    • להניח לביבות על הנייר מבלי לשמנו: נסיון זה הוכיח כי ניתן להפוך את הלביבות בקלות גם כשהנייר אינו משומן, אך מבחינת המראה (המבריק ומגרה) והטעם (העסיסי) הנייר המשומן מנצח בגדול.

     

    לביבות תפוחי אדמה ובצל ירוק

    לביבות קלות הכנה, פשוטות וטעימות. כדאי לאכול אותן מיד לאחר הכנתן, למחרת "זה כבר לא זה".

     

    המרכיבים (ל- 20-25 לביבות):

    5 תפוחי אדמה בינוניים-גדולים, לא קלופים

    שמן זית

    4 גבעולי בצל ירוק, שטופים וקצוצים דק

    מלח

    פלפל שחור גרוס גס

    2 ביצים L, טרופות

    עזרים: נייר אפייה, ממעך פירה

     

    אופן ההכנה:

    1. מחממים תנור ל-200 מעלות ומכינים תבנית בינונית מרופדת בנייר אפייה.
    2. מניחים את תפוחי האדמה כמות שהם (אין צורך לשטוף או לקלוף אותם) בתבנית, מכניסים לתנור ואופים במשך שעה, תוך שהופכים את תפוחי האדמה לצדם השני בעזרת כפפת-תנור כעבור חצי שעה מתחילת האפייה.
    3. כשניתן לנעוץ מזלג בתפוחי האדמה, מוציאים (מכבים את התנור) ומצננים היטב (כשעה), עד שניתן לקלוף אותם. קולפים ומניחים בקערה. מועכים היטב בעזרת ממעך פירה או מזלג.
    4. מחממים תנור ל-175 מעלות ומכינים תבנית תנור שטוחה מרופדת בנייר אפייה. משמנים את נייר האפייה ב-1-2 כפות שמן זית, בעזרת הידיים (ולא בעזרת מגבת נייר).
    5. מוסיפים לקערה בצל ירוק, מלח ופלפל שחור גרוס גס. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
    6. מוסיפים לקערה 2 ביצים טרופות ומערבבים היטב.
    7. בעזרת כף, נוטלים מן התערובת ומניחים על התבנית המרופדת בנייר, משומן היטב, במרחק של 1-2 ס"מ בין לביבה ללביבה. מכניסים לתנור ואופים במשך 15 דקות. מוציאים, הופכים את הלביבות לצדן השני ואופים במשך 10 דקות נוספות. מוציאים ומגישים מיד.

     

    לביבות אפויות נוספות

     

    מחר בערוץ האוכל: שישה מתכוני לביבות אפויות

     

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: יעל גרטי
    צילום: שירן כרמל
    ליצירת קשר עם יעל גרטי לחצו על התמונה
    צילום: שירן כרמל
    מומלצים