שתף קטע נבחר

טורקיה: החרדים יישברו את "החרם הצרכני"?

גוי של שבת שייפתח את דלת החדר, ברזים ידניים במקום חשמליים, שעות נפרדות בג'קוזי והטסת חזנים ושפים מישראל - כל אלו ועוד אמורים לפתות את התייר החרדי להסב לשולחן ליל הסדר דווקא בקמר שליד אנטליה. השאלה הגדולה: איך כל זה מתיישב עם המתיחות הגוברת בין שתי המדינות?

"יש תקופות של קשיים פוליטיים, אבל גם אז אי אפשר לשכוח את ההיסטוריה והקשרים החזקים בין טורקיה לישראל; כולנו ילדים של אברהם, והתיירות היא תמיד שגרירה של השלום". כך אמר בסוף השבוע אברהים אג'ר, מנהל מחוז אנטליה במשרד התיירות הטורקי, בפגישה עם משלחת עיתונאים דתיים וחרדים, שביקרה בימים האחרונים באזור במימונו.

 

הטסת העיתונאים החרדים לאנטליה נעשתה על רקע ירידה של יותר מ-30% במספר המבקרים הישראלים בטורקיה ב-2009, על רקע היחסים הצוננים בין הממשלות באנקרה ובירושלים וחרם הנסיעות ששותפים לו הוועדים הגדולים. 

 

אף על פי שהישראלים מהווים רק כ-3% מהתיירות הנכנסת לטורקיה, הממשלה הטורקית לא מתכוננת לוותר עליהם בקלות. בשיחה עם העיתונאים הדתיים העדיף נציג הממשלה שלא להתייחס להתבטאויות ארדואן, ולהזכיר את משנת השלום של אטאטורק ואת הביטחון הרב באנטליה, האהובה על התייר הישראלי, כשהוא מביע ביטחון שבשנה הקרובה התיירות מישראל תחזור לעצמה.

 

אג'ר התחמק משאלות על המתיחות המדינית, אך ביקש להדגיש כי העם הטורקי יוסיף להאיר פנים לתייר הישראלי "בלי דעות קדומות", וכי גורמי התיירות ינסו לפתור כל בעיה ישראלית. לאנשי התקשורת הדתיים הזכיר כי מותר ליהודי העולם להכניס אוכל כשר לטורקיה, וציין כי ממשלת טורקיה עומדת מאחורי קריאתו לתייר הישראלי לחזור לאנטליה.

 

הכל כלול - כשר 

אהרון ליפנר, בעל חברת התיירות "קלאב כושר" שעמד בראש משלחת העיתונאים, מאמין כי לתיירות "הכשרה" בטורקיה יש עתיד. ליפנר שכר את מלון Kemer Resort hotel לפסח הקרוב, והשתתף בהבאת אנשי התקשורת הדתיים לאנטליה "כדי שיראו שבטוח כאן - ולא יורים ברחובות".

 

אבל האם יש סיכוי שהמגזר הדתי ישבור את החרם על טורקיה, ומיהם החרדים שישירו "לשנה הבאה בירושלים הבנויה" בקמר? ליפנר מאמין כי דתיים, חילונים ואפילו חרדים יגיעו בפסח ל"הכל כלול כשר" בטורקיה, בזכות המחיר האטרקטיבי - הנמוך בכ-30% מהמחירים בארץ באותה תקופה.

 

צילום: אלעד טנא

 

איש תקשורת חרדי בכיר הסביר בשיחה עם ynet כי חופשה מסוג זה מתאימה ל"חרדי-לייט". זהו זרם שהתפתח בשנים האחרונות, ומקיף כ-10% מהציבור החרדי, "אבל כאלה שיכולים להרשות לעצמם". לדבריו, יש בקבוצה הזו גם ליטאים וגם חסידים, וטלוויזיה בחדר ההורים במלון לא מפריעה להם. הם מדברים באופן חופשי עם נשים, לבושים במותגים, וצורכים את חיי היומיום כמעט כמו הציבור הדתי.

 

כמה ימים לפני פסח יקבל ליפנר לידיו את המלון ריק לחלוטין, ויפתח במבצע הכשרה מורכב במיוחד בעזרת צוות שיגיע מישראל ויכשיר את כל פינות המלון. האוכל הכשר למהדרין - "מצה לא שרויה" - יוטס במיוחד ויבשלו אותו במלון שפים ישראלים. המארחים הטורקים עוברים קורס בהלכות שבת וחג. "הצוות לא יאכל חמץ במלון וישמור על אווירה דתית", אמר ליפנר.

 

אז איך הופך קלאב טורקי למלון צנוע וכשר למהדרין? זו משימה לא פשוטה. בבריכות, הג'קוזי והסאונה יקפידו על זמנים נפרדים לגברים ונשים, חזנים יובילו את התפילה בבתי כנסת ויועבר שיעור בדף היומי. 

 

ואולם המציאוּת ההלכתית מורכבת הרבה יותר. במסגרת הכשרת המלון יוחלפו כל הברזים במלון לברזים ידניים, ו"גוי של שבת" יעמוד במסדרונות גם בשעות הלילה בשבת ובחג כדי לפתוח לאורחים הדתיים את דלת החדר, בלי שישתמשו בכרטיס המגנטי. עכשיו נשארה רק שאלה אחת פתוחה - האם הישראלים ישימו בצד את ארדואן ויגיעו בפסח לטורקיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אג'ר (מימין) וליפנר במסיבת העיתונאים
צילום: אלעד טנא
מומלצים