שתף קטע נבחר

הלם וגינויים בעולם: "לחקור אירועי המשט"

אירופה התעוררה הבוקר אל הכותרות הקשות מהתקרית בים התיכון. צרפת והאיחוד האירופי הביעו הלם ודורשות חקירה מקיפה לבדיקת נסיבות האירועים. שגרירי ישראל בטורקיה, יוון, ספרד, שבדיה ודנמרק זומנו לספק הסברים. איטליה מעניקה גיבוי עדין לישראל. "המשט היה התגרות מצד גורמים פוליטים"

הלם וגינויים בעולם: צרפת גינתה הבוקר (יום ב') את התקרית הקטלנית שאירעה במהלך השתלטות חיילי צה"ל על ספינות המשט לעזה בלב ים. במקביל, קרא האיחוד האירופי ל"חקירה מקיפה" של המקרה, ואילו בכירה באו"ם אמרה כי היא "בהלם" מהתוקפנות הישראלית.

 

ספרד - שהיא הנשיאה התורנית של האיחוד האירופי - זימנה את שגריר ישראל, רפאל שוץ, למשרד החוץ במדריד כדי לספק הסברים לנסיבות התקרית. גם שגרירי ישראל בטורקיה וביוון זומנו אל משרדי החוץ בארצותיהם. אתונה הודיעה על השעיית תרגיל אווירי שהיתה אמורה לקיים עם ישראל בשמי כרתים מחר.

 

מעברו השני של המתרס, זימן משרד החוץ הישראלי את שגריר טורקיה בישראל, אחמט אוגוז צ'ליקול, בירושלים. צ'ליקול צפוי לקבל הבהרות לגבי עמדת ישראל מפי בכירי המשרד וידון עמם בדרכי הטיפול בעצורים ובנפגעים. לפחות 15 בני אדם נהרגו בתקרית, כולם - משתתפי המשט. בין עשרות הפצועים גם שישה חיילי צה"ל.

 

דם בלב ים - כותרות אחרונות ב-ynet:

 

הממונה על מדיניות החוץ באיחוד, קתרין אשטון, הביעה את צערה על שפיכות הדמים והאלימות. היא מסרה את תנחומיה למשפחות ההרוגים ואיחלה החלמה מהירה לפצועים. דובר מטעם אשטון בבריסל אמר כי הממונה על מדינות החוץ "דורשת בשם 27 מדינות האיחוד חקירה מלאה של הנסיבות שהובילו למה שקרה. היא קוראת גם לפתיחה מיידית, מבוקרת וללא תנאי של המעברים לרצועת עזה כדי שניתן יהיה להזרים לשם סיוע הומניטארי".


מפגינים באיסטנבול. טורקיה זימנה את השגריר (צילום: רויטרס)

 

גם נציבת זכויות האדם באו"ם, נאבי פיליי, התייחסה לאירועים ואמרה כי כי היא "בהלם" מהמתקפה הישראלית על המשט הפרו-פלסטיני. שר החוץ הצרפתי, ברנאר קושנר, גינה את ההשתלטות על המשט ואמר כי הוא "בהלם מהתוצאות הטרגיות של הפעולה הצבאית הישראלית. דבר אינו יכול להצדיק אלימות שכזו. יש לחקור את נסיבות התקרית הזו ללא דיחוי".

 

שבדיה פרסמה אף היא הודעה ובה ציינה כי הפעולה הישראלית "אינה מקובלת לחלוטין". מזכיר המדינה במשרד החוץ בשטוקהולם, פרנק בלפרג, הודיע כי זימן את שגריר ישראל למסור הסברים על המצב. גם שגריר ישראל בדנמרק זומן. בדבלין גינה שר החוץ, מיהול מרטין, את האירועים ואילו נורווגיה מסרה כי הפעולה הישראלית לחלוטין אינה מקובלת. גרמניה הודיעה כי תקופת ישראל למשט "חסרת כל פרופורציה".


מפגינים בעמאן. לבטל הסכם השלום עם ישראל (צילום: רויטרס)

 

התגובה הפרו-ישראלית היחידה מגיעה לפי שעה מאיטליה. סגן שר החוץ, אלפרדו מנטיקה, אמר כי הניסיון של מארגני המשט להגיע לרצועת עזה היה התגרות. עם זאת, הוא ציין כי אינו מצדיק את הפעולה הישראלית. "המשט היה פרובוקציה מצד גורמים פוליטיים ספציפיים. אפשר לדון בתגובת ישראל, אך לחשוב שהכל יעבור ללא תגובה ישראלית, היא פרשנות תמימה של מארגני המשט".

 

הבוקר, ניסו עשרות מפגינים לפרוץ לקונסוליה הישראלית באיסטנבול. כוחות המשטרה במקום מנעו זאת מהם. המפגינים התפרעו, השליכו אבנים, וקראו קריאות בגנות ישראל. משרד החוץ קרא לישראלים הנמצאים בטורקיה - לצאת מהמדינה.

 

הפגנה אחרת מתקיימת הבוקר בעמאן, בירת ירדן. עשרות בני אדם מקיימים עצרת מחאה מול בניין הממשלה במחאה על השתלטות צה"ל על המשט. רשת אל-ג'זירה דיווחה כי מפגינים מתגודדים סמוך גם לשגרירות ישראל בעמאן וקוראים לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם ישראל ולבטל את הסכם השלום איתה. הפגנות מתקיימות גם באלג'יריה. לפי שעה לא דווח על תקריות חריגות.

 

בביירות מתגודדים מאות פעילים פלסטינים ולבנונים מול מטה האו"ם. המפגינים מניפים דגלי פלסטין, טורקיה, חמאס ותנועות אחרות וכן תמונות שונות ובהן זו של ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית, השייח ראאד סלאח, שנפצע בתקרית. ראש הממשלה, סעד אל-חרירי, וארגון חיזבאללה גינו את האירועים.

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 31/05/2010 10:50

 

בהכנת הידיעה השתתפו רועי נחמיאס ורוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אשטון. לפתוח את המעברים
צילום: רויטרס
בהלם מהתוקפונות. פיליי
צילום: רויטרס
קושנר. תוצאות טרגיות
צילום: רויטרס
מומלצים