שתף קטע נבחר

נוף שאין לו סוף: המצפורים הכי יפים בצפון הארץ

היכן ניתן לראות את הכנרת בצורתה המלאה? באיזה מקום תחשפו לפנורמת נוף מרהיבה ומאיפה אפשר לאתר שריפות יער - סקירה של מצפורים בצפון - הטיול לשם הוא רק תירוץ

את המצפור לא תתפסו כשידו על התחתונה. הוא תמיד יהיה גבוה מעל כולם, לפעמים ראשו בעננים ולעיתים הוא מוקף בסבך צמחייה ועצים. בכל מצב המצפורים משתלטים על תשומת לבם של המטיילים.

 

ישנם מצפורים עם ספסלים מול הנוף וכשמתיישבים לא רוצים לזוז, אחרים מציעים מרפסת תצפית עם לוחות הסבר וחלקם נמצאים על דרכי נוף כשלצדם חניוני פיקניק. ערכנו מיפוי של מצפורים מצפון לדרום כדי שתוכלו לשלב אותם בכל מסלול טיול שתבחרו. הרשימה ארוכה ולכן חילקנו את הכתבה לשלשה פרקים. חלק ראשון: מצפורים בצפון.

 

מצפה השלום

אחד האתרים הבודדים שמהם ניתן לראות את צורת הכינור המפורסמת של הכנרת במלואה הוא "מצפה השלום" בדרום רמת הגולן. רחבה מרוצפת ומעקה שאחריו משתפל מצוק הבזלת בתלילות אל הכנרת. העיר טבריה על בתיה הגולשים ממדרונות ההר אל תוך המים, הסירות ששטות לאיטן והישובים שמקיפים את האגם נראים כמו בתי בובות.

 

למרגלות המצפה נמצאים קיבוץ עין גב, שמורת טבע יפהפייה ובוסתן פראי. באופק נשקפים נופי העיר טבריה והרי הגליל התחתון, הרכס המעוגל של התבור, הארבל והשדות החרושים של עמק הירדן. בימים של ראות טובה ניתן לראות את רכס הכרמל המרוחק כ-60 קילומטרים. מסלול טיול יוצא מהמצפה אל מצוקי האון ו ועובר דרך מעיינות, בוסתני פרי ופריחות.

 

איך מגיעים: מכביש 98 מיד לאחר הפנייה לקיבוץ כפר חרוב.

 

מצפור אלוני בית קשת

מצפור אלוני בית קשת נמצא על דרך נוף יער בית קשת. תצפית הנוף פתוחה לדרום, מזרח וצפון-מזרח ומאפשרת להשקיף על גבעת המורה, התבור, הגלבוע, רמת כוכב הירדן, רמת יבנאל, רמת פוריה וטבריה עילית. ייחודו של המצפור הוא במבט עילי על "יער הפארק" של אלוני התבור, שריד מפואר של יער אלון התבור שכיסה בעבר שטחים נרחבים בצפון הארץ. המצפור הונגש לבעלי מגבלות.

 

איך מגיעים: מכביש 65 דרך קיבוץ בית קשת לפי השילוט לדרך הנוף יער בית קשת.


להשקיף על הגלבוע. מצפור אלוני בית קשת (צילום: דרור ארצי, קק"ל)

 

מצפה אופיר

מרגלות היישוב גבעת יואב בדרום הגולן, בגובה 450 מטרים מעל הכנרת, הקים ג'ימי שעל מצפה לזכר בנו אופיר. ג'ימי, מוותיקי המתיישבים ברמת הגולן, שכל את בנו אופיר בן ה-16 שנפטר ממחלה קשה. הוא בחר בנקודת תצפית הצופה אל הכנרת כדי להנציח את אופיר והקים בה חניון פיקניק שממנו יוצאים מסלולי טיול לאזור.

 

המצפה מוקף ב-16 עצי זית כמניין שנותיו של אופיר. בחלקו העליון של המצפה נטועה חורשת עצי ארץ ישראל: אלונים, אלות, חרובים וכליל החורש ושפע של פרחי בר שפורחים בחורף. מהמצפה נשקפים מרחבי הרי הגליל התחתון ולמרגלותיו מתנמנמת הכנרת. שביל טיול מסומן יוצא אל ביר א-שגום ואל קרן עין גב ומסתיים בקיבוץ עין גב. המסלול אורך כ-4 שעות ומומלץ להשאיר רכב בנקודת הסיום.

 

איך מגיעים: מהקילומטר ה-9 בכביש 789 דרך צומת כורסי.

 

מצפה לירן סעדיה וסמ"ר אמיר קרא

דרך נוף הרי נפתלי ממוקמת מעל עמק החולה וצופה אל רכסי רמת הגולן והלבנון. לאורך הדרך קיימים מצפורי נוף עוצרי נשימה וכמה מהם מוקדשים לחללי צה"ל. כשני קילומטרים מהכניסה לדרך מכיוון קיבוץ כפר גלעדי, ממוקם מצפה לזכרו של סמ"ר לירן סעדיה ז"ל, לוחם סיירת אגוז, שנפל בקרבות מרון א-ראס במלחמת לבנון השנייה.

 

תצפית נוף פנורמית נשקפת מן האתר אל עבר הרי הגולן, עמק החולה, החרמון והעיר קריית שמונה בה נולד וגדל. באתר סומן שביל ועל הסלעים הטבעיים הוטבעו לוחות קרמיקה עם ציורי קומיקס שצוירו על ידי לירן. עמדה קולית מספרת את סיפורו האישי ואת סיפור מלחמת לבנון השנייה.


תצפית לעבר קרית שמונה. מצפה לירן סעדיה (צילום: פנינה לבני, קק"ל)

 

מצפור נוסף הוקם סמוך לקיבוץ מנרה בתחנה העליונה של הרכבל לזכרו של סמ"ר אמיר קרא ז"ל, איש חיל המודיעין ואוהב טבע שנפל על הגנת יישובי אצבע הגליל בשנת 1995. באתר ניצבת אנדרטה לזכרו ותצפית הנוף משקיפה אל עמק החולה והרי הגולן.

 

איך מגיעים: למצפור לירן סעדיה מכביש 90 לכיוון כפר גלעדי וכחצי קילומטר אחרי הקיבוץ פונים שמאלה לדרך נוף הרי נפתלי. למצפור אמיר קרא מגיעים מהכניסה לצוק מנרה לכיוון התחנה העליונה.

 

מצפה ליפא גל

דרך עפר משובשת בלב יער יפתח מובילה אל מצפה ליפא גל. המצפור נקרא על שמו של איש קק"ל שנהרג בתאונת דרכים. נקודת הנוף בה הוקם האתר חולשת על עמק החולה ומשקיפה על נופי הגולן. שביל עפר לאורך כשני קילומטרים במעבה היער מגיע אל המצפה.

 

איך מגיעים: מכביש 886, כ- 700 מטרים צפונית לצומת חניון האלות.

 

מצפה שווייץ

נקודת תצפית על הכנרת מכיוון יער שווייץ, חושפת נופים אירופאים בחלונות הקרועים בין עצי הברוש. יער שווייץ משתפל על המורדות המזרחיים של הרי הגליל ממערב לכנרת. קק"ל הקימה לאורך היער מצפורים שונים. הראשון שבהם הוא מרפסת נוף מקורה בסככה המשקיפה אל רכסי הגולן, הכנרת ובתי העיר טבריה הגובלים בקו המים.


לראות נופים אירופאים. מצפה שווייץ (צילום: דרור ארצי, קק"ל)

 

ממרפסת הנוף יוצא שביל טיול רגלי שפונה צפונה ומגיע לאחר כ-600 מטרים ל"מצפור דו-מפלסי" (יש בו שני מפלסי תצפית) ולאורכו ספסלי התבוננות בנוף. קילומטר נוסף צפונה נמצא מצפור תלת-כיווני, עם מרפסות מקורות שמאפשרות תצפית משלושה כיוונים אל אזוריו השונים של היער, העיר טבריה, צפת והר ברניקי. בנוסף, יש שני חניוני פיקניק עם ספסלי ישיבה: חניון גוטמן וחניון קסטנבאום.

 

איך מגיעים: מצומת אלומות לכיוון פורייה בכביש 768.

 

מצפור אשכול

בראשית שנות ה-60 נטעה קק"ל ביוזמת יוסף וויץ את יער לוי אשכול לכבודו של ראש הממשלה השלישי וחבר קיבוץ דגניה. בלב היער, הסמוך לקיבוץ דגניה, הוקם "מצפור אשכול" ובתווך ניצב סלע טבעי גדול. מן האתר תצפית נוף אל יישובי בקעת עמק הירדן, דרום הכנרת, דרום הרי רמת הגולן והרי הגלעד. דרך היער מובילה מערבה אל חניון האלות ובו שולחנות פיקניק מוצלים. משם במרחק של 300 מטרים מובילות מדרגות עץ לבריכת מעיין האלות.

 

איך מגיעים: מכביש 90 בית שאן-טבריה, מול הכניסה ל"אי השלום".

 

מצפה יוס ודוד

ברוח הקיבוצניקיות של העמק, קיבל האתר את השם "מצפה יוס ודוד" על שמם של יוס פלד ודוד שושני, שהיו שותפים לפיתוח המיכון והחקלאות המודרנית בעמק. המצפה מתנשא מעל רכס הגבעות מצפון-מזרח לקיבוץ בית השיטה. תצפית הנוף פתוחה אל מרחבי שדות העמק, רכס הגלבוע, הכרמל, גבעת המורה, הר תבור, הרי הגליל, החרמון והגלעד.


תצפית אל מרחבי שדות העמק. מצפה יוסי ודוד (צילום: מיכאל חורי, קק"ל)

 

בסמוך מצוי חניון מטיילים בצל עצי חרוב. ניתן להמשיך ולטייל דרך "חורשת שלום" לזכרו של שלום קרליץ מראשי קיבוץ בית השיטה, ולעצור בצל העצים למנוחה על המדשאה הירוקה.

 

איך מגיעים: מכביש 71 פונים לכביש הגישה לאזור התעשייה רמת צבאים ולקיבוץ שדה נחום.

 

מצפור תרען

מצפור תרען נמצא בראש המעלה המטפס מבקעת תרען לעבר רכס הרי נצרת, בגובה של 320 מטרים מעל פני הים. מהמצפור נפרשים נופי בקעת תרען והר תרען, שבראשו מגדל התצפית לאיתור שריפות יער, המשמש את יערני קק"ל. את בקעת תרען חצתה לאורכה דרך רומית עתיקה שיצאה מעכו דרך ציפורי בואכה הכנרת. יש המזהים את הבקעה עם בקעת בית רימון הנזכרת אף היא במקורות. בכפר תרען התגלו שרידים מהתקופה הרומית. מן המצפור נשקפים נופי החרמון, הר כנען, הר מירון, הר חנתון והכרמל.

 

איך מגיעים: ממחנה שמשון, בסיס צבאי המצוי על כביש 77, כ- 2 ק"מ מערבית לצומת גולני.


נופי בקעת תרען הנשקפים מדרך נוף תרען (צילום: ארכיון הצילומים, קק"ל)

 

מצפור בית היערן

ראשיתו של אזור בית היערן בימים שקדמו להקמת המדינה. בשנת 1946 החלו בתנופת פיתוח ונטיעות על המורדות המזרחיים של הרי נצרת. היוזמה הייתה של חברי הארגון להתיישבות "מצפה הגליל" ובעזרת יוסף וויץ, מנהל מחלקת הקרקעות והייעור של קק"ל, הקימו בלב היער את בית היערן ששימש כמחסן לכלי עבודה ושתילים, ומקום מנוחה לפועלים.

 

בשנים האחרונות הקימה קק"ל סביב בית היערן חניון עם נגישות לבעלי מגבלות, והכשירה שביל הליכה שמוביל למצפור "בית היערן". המצפור מציע פנורמת נוף על יער אלוני בית קשת, גבעת המורה, התבור, הגלבוע, רמת כוכב ורמת יבנאל.

 

איך מגיעים: מכביש 65 דרך קיבוץ בית קשת לפי השילוט לדרך הנוף יער בית קשת.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצפור לירן סעדיה
צילום: פנינה לבני, קק"ל
מומלצים