שתף קטע נבחר

נתניהו: "לא נוכל לחרוג מהתקציב שקבענו"

בדיון שצפוי להימשך אל תוך הלילה, דנה הממשלה באישור התקציב וחוק ההסדרים לשנתיים הבאות. אומדן הפערים בין התקציב לדרישות המשרדים: 5-6 מיליארד שקל. בפתח הדיון הנמיך רה"מ ציפיות, כשאמר שהסיכויים לשינויים קלושים. נגיד בנק ישראל הביע תמיכה בתקציב המוצע. השר שמחון עזב את הישיבה במחאה על המחלוקות עם האוצר

הממשלה מתכנסת היום (ה') לישיבה, במרכזה נושא אישור תקציב המדינה הדו שנתי לשנים 2012-2011, ובצמוד לו את חוק ההסדרים. הדיון, באופן טבעי, תופס פן פוליטי, שכן כל שר משתמש באסטרטגיות שונות כדי להיטיב עם תקציב משרדו, או לפחות למנוע בו קיצוץ. אומדן הפערים בתקציב מסתכם עד כה ב-5 עד 6 מיליארד שקל.

 

 

"סיפור של הצלחה כלכלית"

שרי מפלגת העבודה החליטו להתכנס הערב לפני ההצבעה בממשלה כדי לקבוע מדיניות הצבעתם בעניין. יו"ר סיעת העבודה, השר שלום שמחון, אמר על רקע המחלוקות עם ראש הממשלה ושר האוצר על גודל ואופי הקיצוצים הנדרשים: "איני מעלה על הדעת פיצול ההצבעה של שרי העבודה בעניין התקציב". שמחון דחה בכך שמועות המופצות מאזור לשכת ראש הממשלה ושר האוצר, כאילו שרי העבודה אינם תומכים במאבקו של שר הביטחון אהוד ברק, שנתבקש לקצץ שלושה מיליארד שקלים מתקציבו השנתי.

 

"הסיפור של ההצלחה של כלכלת ישראל בעשור האחרון נובע מזה ששלטנו בהוצאות ועשינו רפורמות וצעדים אחרים להגדיל את ההכנסות ואת התחרותיות של המשק. אנחנו צריכים להמשיך את המסורת הזאת", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח הדיון, והוסיף כי "אין לנו שום אפשרות לחרוג מהפרמטרים של התקציב שקבענו. אנחנו חייבים להישאר קרובים אליו, ואנחנו נקבל היום החלטה שהיא בהתאם למסגרת התקציבית שנקבעה על פי החוק הפיסקלי החדש".

 

מחוגי האוצר נמסר כי הפערים בין דרישות המשרדים לחלוקה הצפויה הצטמצמו מהאומדן הראשוני שעמד על 8 מיליארד שקל. הפערים בולטים בעיקר בתקציבי הביטחון (כ-1.4 מיליארד שקל) וביטחון הפנים (כ-2 מיליארד שקל). מקורבי שר האוצר, יובל שטייניץ, מעריכים כי כבר מובטח הרוב לתקציב מקרב שרי הליכוד וש"ס. עם זאת שרי ש"ס עדיין מתנגדים להצעת האוצר להקפיא את קצבאות הילדים. שרי ישראל ביתנו תובעים תוספות גדולות שהאוצר, נכון לעכשיו, מתנגד לתת.

 

ברק ונתניהו דנו ארוכות

עוד בטרם תחילת הישיבה דנו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון אהוד ברק במשך יותר משעה, בנושא הקיצוץ של שלושה מיליארד שקל בתקציב הביטחון. ברק טוען שעל ראש הממשלה לעמוד על הנחיות דו"ח ברודט כפי שנקבעו לעשר שנים, לפיהן על משרד הביטחון לקבל שישה מיליארד שקל נוספים לתקציבו השנה.

 

נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שמשמש גם כיועץ כלכלי לממשלה, אמר בפתח הדיון כי מדובר ב"תקציב מצוין ומתאים למצב המשק הישראלי והבינלאומי". הנגיד התייחס למצב הכלכלי בעולם וקבע כי לא יצאנו מהמשבר: "ייקח 5 עד 6 שנים עד שהמשק האמריקני יחזור לשגרה. זה אומר שלא נקבל משם עזרה, ביחס לייצוא ולצמיחה שלנו. למרות המשבר כולם מתחילים להבין שבמדינת ישראל אנחנו מנהלים מדיניות אחראית ושמרנית ברמת המאקרו. זה מה שנדרש בתקציב הזה, במצב הנוכחי לשנתיים הבאות. אם נעמוד בזה, נהיה במצב טוב, בין המשקים המערביים - לאורך זמן".

 

אהרונוביץ' החתים 60 ח"כים

גם לשר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', היה חשוב הבוקר לנסות ולמנוע קיצוץ בתקציב משרדו, ובמכתב שהגיש לשטייניץ, הכולל את חתימותיהם של יותר מ-60 ח"כים, נכתב כי "חיזוק ביטחון הפנים מהווה מרכיב חשוב ואף הכרחי ביצירת תהליך כאמור וחלק מהתשתית הבסיסית עליה ניתן לבסס תהליכים כלכליים וחברה בריאה".

  

הדיון על התקציב צפוי להיות ארוך במיוחד ולהימשך שעות רבות, בסופו של דבר יצביעו השרים פעמיים - פעם אחת על התקציב ופעם שנייה על חוק ההסדרים. לאחר מכן יחזור התקציב לאגף תקציבים ועבור כל משרד יגובש תקציב מפורט. באוקטובר ינחתו התקציב וחוק ההסדרים בכנסת, ולחברי הכנסת יעמדו כחודשיים לבצע בו שינויים ולאשר אותו לפני סוף השנה.

 

רופאים הפגינו: החולים משלמים את מחיר הקיצוץ

במהלך ישיבת הממשלה הפגינו היום עשרות רופאים בכירים, במחאה נגד סעיפי חוק ההסדרים הנוגעים לתחום הבריאות והזהירו כי הם יעלו בחיי אדם. ד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית, אמר

 

"השנה מדובר בחוק ציני במיוחד המפגין זלזול או חוסר הבנה של המתרחש. מערכת הבריאות סובלת מבעיות קשות בגלל מחסור ברופאים ובתקנים. הרופאים נוטשים את המקצוע ועל המתמחים מוטל עומס רב כאשר הם נאלצים לבצע אפילו 12-14 תורנויות בחודש. מי שמשלם את מחיר הקיצוץ במערכת הבריאות הם החולים", הוסיף. 

 

ד"ר אידלמן התריע נגד המחסור במיטות אשפוז, שאין כדוגמתו במדינות מתוקנות ונגד אי השוויון המעמיק והולך בין מרכז לפריפריה. וציין כי נעשים ניסיונות מסוכנים של פוליטיקאים להתערב בשיקול הדעת של הרופאים ובתהליך ההכשרה שלהם. 

 

ד"ר יצחק זיו-נר, יו"ר ארגון רופאי המדינה, אמר: "ממשלת ישראל לא נערכה להוספת תקנים ולא גיבשה תוכנית כיצד לשמור על הרופאים במערכת וכיצד להחזיר ארצה רופאים שירדו מהארץ. אני חושש כי האוצר לא מבין את משמעות הגזירות ולכן אנו הרופאים שמבינים את מצב הרפואה באנו להפגין. דקה לפני שהממשלה עלולה לקבל החלטות שגויות אנו קוראים לה להתעשת ולא לקבל החלטות שיחמירו את מצבה של מערכת הבריאות".

 

בהכנת הכתבה השתתפה מיטל יסעור בית-אור


פורסם לראשונה 15/07/2010 11:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישיבת ממשלה. המרתון התחיל עוד לפני
צילום: גיל יוחנן
מומלצים