שתף קטע נבחר

שר הדתות הקפיא את אישור "חוק הפרוות"

החוק, שהיה הופך את ישראל למדינה הראשונה בעולם שמגבילה סחר בפרוות, היה צפוי להתקדם לאישור סופי לאחר שהוכנסו בו תיקונים לטובת המגזר החרדי. כעת מבקש השר מרגי לבחון אותו מחדש. יוזמת החוק, ח"כ תירוש: עשו לנו תרגיל מלוכלך אך לא נוותר. דוברו של מרגי: הוא לא חזר בו מתמיכתו בחוק

החוק האוסר יבוא פרוות לישראל - שהיה הופך אותנו למדינה הראשונה בעולם שמגבילה סחר בפרוות - יוקפא. דיון בוועדת החינוך מחר (ה'), לצורך אישור החוק להצבעה בקריאה שנייה ושלישית בכנסת, נדחה בגלל התערבותם של ח"כ אליעזר מוזס (יהדות התורה) ושר הדתות יעקב מרגי (ש"ס). בארגונים למען בעלי חיים מעריכים שהסיכויים שהצעת החוק תעבור בעתיד קלושים.

 

את החוק יזמה ח"כ רונית תירוש מקדימה. הוא אמור היה להגביל את יבוא כל סוגי הפרוות לישראל, ולהגביל את המכירה, היצוא והייצור של מוצרי פרווה בישראל. בגלל התנגדות חברי כנסת דתיים, שטענו שהחוק ימנע מהם להמשיך ולהשתמש בכובעי פרווה מסוג שטריימל, הוכנסו בחוק שינויים המאפשרים יבוא פרוות לצורכי דת.

 

עוד על חוק הפרוות:

 

תירוש קיוותה שהדיון מחר יסלול את הדרך לאישור החוק, במיוחד לאחר שבשבוע שעבר הודיע שר התמ"ת בנימין בן אליעזר שהוא מסיר את התנגדותו בנושא. אלא שברגע האחרון החליטו ח"כים מהמפלגות החרדיות לחזור בהם מההסכמות ולהתנגד בכל זאת לחוק. שר הדתות יעקב מרגי פנה ליושב ראש ועדת החינוך והתרבות בכנסת, ח"כ זבולון אורלב (הבית היהודי), וביקש להעלות את החוק לבחינה מחודשת בוועדת השרים לענייני חקיקה - למעשה, להחזיר את הגלגל לאחור לאחר שהחוק כבר עבר בקריאה ראשונה. ממשרדו של ח"כ אורלב נמסר כי הוא "נעתר לבקשת השר מרגי...".

 

תירוש זועמת, בעיקר על ח"כ אליעזר מוזס, שהתנגד נחרצות לחוק אך לדבריה הסכים לפשרות שהושגו בחודשים האחרונים בדבר התיקונים שהוכנסו לחוק. "ח"כ אליעזר מוזס עשה תרגיל מלוכלך. אחרי שהגענו עימו להסכמות, והסכמנו להמתין במשך חודשים, ושכנענו את שר הדתות כי יש בעיה דתית בהצעת החוק", אמרה תירוש ל-ynet. "אני לא זוכרת הצעת חוק בכנסת שעברה כל כך הרבה טלטלות ובעיות. זה מקומם, אבל אני עיקשת בדעתי להמשיך ולהיאבק בנושא".

 

בתגובה לטענות תירוש, הבהירו במשרדו של ח"כ אליעזר מוזס כי "גם אם קיימת החרגה למסורת ודת, הדבר עדיין בעייתי. קיבלנו פניות מהארץ ומכל רחבי העולם כי אם הצעת החוק תאושר, הדבר יגרום לבעיות קשות ליהודים בתפוצות. בארץ חברי הכנסת ומוזס עומדים על המשמר, אך בחו"ל אין מי שידאג ליהודים. מוזס הציע כי יש לעשות חשיבה נוספת ואת ההחרגה לבצע בשלב מאוחר יותר".

 

עוד הוסיפו ממשרדו של מוזס: "מי שעומד מאחורי הצעת החוק הם ארגוני שמאל קיצוניים למען בעלי חיים, שלא רואים את היהודים. מוזס וש"ס הם נגד צער בעלי חיים. אין ספק שצריך להילחם בתופעת ההתעללות בחיות, אך הפרוות שמתקבלות לשימוש הן מחוות מיוחדות תחת פיקוח קפדני והחיות לא עוברות התעללות או עינוי".

 

דוברו של שר הדתות יעקב מרגי (ש"ס), השוהה כעת בחו"ל, מסר בתגובה לפניית ynet: "הנושא לא יעבור לדיון בממשלה עד שהשר יבחן את הצעת החוק לעומק, כך שהדבר מוקפא כעת. מרגי לא חזר בו בכל הנוגע לתמיכה בהצעת החוק".  

 

ג'יין הלוי, מ"הקואליציה הבינלאומית נגד תעשיית הפרוות" אמרה בתגובה: "קיבלנו הבטחות והבנו שיש פשרה סגורה עם החרדים. הם פשוט תקעו לנו סכין בגב. ברור לי שאם הדבר נעשה כי הם חששו שהחוק היה עובר. אנחנו לא מתכוונים לוותר ונילחם חזק בנושא. החוק יעבור בסופו של דבר, כי אנחנו הולכים עם האמת והצדק. הם הולכים נגד הכל. הייתי בטוחה שבחודש אלול ניתן יהיה לתקן את כל הזוועות נגד בעלי החיים, כנראה שטעיתי".

 

הלוי אמרה שביטול הדיון יגרום נזק תדמיתי רב לישראל. לדבריה, נציגי ארגונים בינלאומיים למען בעלי חיים התכוונו להשתתף מחר בדיון הגורלי, והם עושים את דרכם לישראל ולא יודעים שהדיון בוטל. "ברגע האחרון הצליחו למנוע את המראתם של מספר נציגי ארגונים גדולים בעולם אך חלקם כבר בדרכם לכאן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מינק שפרוותו משמשת לייצור מעילים וכובעים
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים