שתף קטע נבחר

רוב גדול בממשלה: "בלי נאמנות, אין אזרחות"

התיקון לחוק, שעמד בבסיס הקמפיין של ליברמן, צפוי לעבור בקלות בממשלה. רק מרידור, בגין וארבעה משרי העבודה צפויים להתנגד, ברק דווקא יתמוך. השר הרצוג: "זה חוק מיותר ופסול". השר איתן: "יחייב את המיעוטים לקבל את הדמוקרטיה"

הממשלה צפויה לאשר - בלי נאמנות, אין אזרחות. אם לא יהיו שינויים של הרגע האחרון, צפויה הממשלה לאשר הבוקר (יום א') בישיבתה השבועית את התיקון לחוק האזרחות, כך שיחייב את המבקשים להתאזרח להצהיר אמונים למדינת ישראל "היהודית והדמוקרטית". החוק, ברוח מצעו של שר החוץ אביגדור ליברמן, לא יחול על עולים חדשים המקבלים אזרחות מתוקף חוק השבות.

 

ההצעה עוררה סערה, אולם מלבד כמה שרים בודדים, בהם דן מרידור, בני בגין וארבעה משרי העבודה - רוב שרי הממשלה תומכים בהצעת החוק. ישראל ביתנו, שהחוק עמד בבסיס קמפיין הבחירות שלה, תומכת בו כמובן, ביחד עם שרי ש"ס, דניאל הרשקוביץ' מהבית היהודי ומרבית שרי הליכוד. גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יצביע בעד החוק.

 

יו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, ינהג בניגוד לדעתם של חבריו השרים, ולא בפעם הראשונה, וצפוי לתמוך בחוק. בהודעה שפרסם ברק נאמר כי הוא יאפשר לשרי העבודה חופש הצבעה, דבר שיאפשר לו לתמוך בחוק. עמיתיו בעבודה מתנגדים בחריפות לחוק. השר יצחק הרצוג אמר: "אני מתנגד לכל הצעה או נוסח של החוק הזה. אני רואה בזה חוק מיותר ופסול, שפוגע בזכויות המיעוטים במדינת ישראל. זה מפר את האיזונים בחברה הישראלית".

 

גם השר אבישי ברוורמן יצא בחריפות נגד החוק ואמר: "הצעה זו חסרת כל תועלת למדינת ישראל. היא מעבירה מסר בעייתי כלפי אוכלוסיית המיעוטים ומוציאה את דיבתה של ישראל רעה בעולם. יש למשוך את נוסח הצהרת האמונים הקיים. אני דורש מאהוד ברק שיתנגד לחוק הזה". השר שלום שמחון הודיע כי הוא הסמיך את השר הרצוג להצביע במקומו, שכן הוא שוהה בחו"ל.

 

בממשלה עקצו הלילה את שרי מפלגת העבודה ואמרו כי "אם העבודה היתה מפלגה רצינית, היא יכלה למנוע את החוק הזה. אבל שם, כל אחד עושה מה שהוא רוצה". שר בכיר בממשלה אמר כי "זה חוק שכולו נזיק ומזיק למדינת ישראל".

 

בגין נגד: "חובת ההצהרה צריכה לחול על כל אדם"

השר מרידור אמר כי יתנגד לחוק וכך גם הודיע השר בגין, שאמר ל-ynet: "אין שינוי בעמדתי. אני חושב שאם בכלל יש צורך לשנות את נוסח ההצהרה, אז

לנוסח שאני הצעתי בישיבת הממשלה לפני כחודשיים - הצהרת אמונים למדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי. מחשבתי הנוספת היא שחובת ההצהרה הזו חלה על כל אדם. אדם שרוצה להתאזרח, יואיל נא להצהיר אמונים".

 

בגין הבהיר כי הוא צפוי להיאבק נגד החוק במתכונתו הנוכחית, ואמר כי "גם בפעם הקודמת הביאו את החוק ובסוף לא היתה הצבעה. יש לנו הרבה עבודה, ואל לנו לקבע את הדברים כעת". עם זאת, הוא אמר כי לא החליט באופן סופי כיצד להצביע. "אני לא יודע איך זה ייגמר. אני יודע מה הצעת ההחלטה, אבל אני לא יודע מה באמת יובא בסופו של דבר להצבעה", הוא אמר.  

 

איתן בעד: "רוצה מדינת הלכה? לא תקבל אזרחות"

עם זאת, הרוב הגדול של השרים תומך בחוק - שצפוי לעבור בקלות בממשלה. השר מיקי איתן הסביר כי "אמנם אפשר לחיות בלי התיקון הזה, אבל משהוצעה ההצעה, אני לא רואה סיבה להצביע נגדה. אני רואה יותר נזק בהצבעה נגד החוק". 

 

לדברי איתן, "כל ארגון שאנשים מבקשים להצטרף אליו, כולל מדינות, רשאי לקבוע תנאים לקבלת המצטרפים החדשים. ובדרך כלל, התנאים הם הסכמה על עקרונות היסוד של הארגון, המועדון - או המדינה".

 

איתן סבור כי הביטוי מדינה יהודית ודמוקרטית מחייב לא רק את היהודים: "זה מחייב גם את המיעוטים לקיים את עקרונות הדמוקרטיה. מי שיבוא לארץ ויאמר כי הוא רוצה שתהיה כאן מדינת הלכה, לא יקבל אזרחות. ליברמן אמר שזה יחייב כל אדם. אם זה יהיה חוק רק ללא יהודים, אצביע נגד. אם זה יהיה רק לכל מי שנכנס לא מחוק השבות, אולי אצביע נגד".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בישיבת ממשלה. תומך בתיקון
צילום: AP
השר הרצוג. "מפר איזונים"
צילום: מתי אלמליח
השר איתן. "אין סיבה להצביע נגד"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים