שתף קטע נבחר

סטנלי פישר: "לא נאפשר לפתח בועת נדל"ן"

לדברי הנגיד, שאמר את הדברים במפגש של המועדון המסחרי-תעשייתי בת"א, הממשלה אמנם רוצה להגדיל את היצע הדירות, אך כל עוד לא הוא לא יגדל, יפעל בנק ישראל מול הבנקים וידרוש הגדלת היתרות ביחס להלוואות המשכנתה. צופה כי עלות שכר הדירה תעלה בכ-6-8% בשנה הבאה

"לא ניתן למשק לפתח בועה בשוק הנדל"ן" -  כך אמר הערב (ה') נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, במפגש של המועדון המסחרי-תעשייתי בתל-אביב.

 

 

פישר הסביר כי "יש המון משברים פיננסיים שמתחילים בשוק הנדל"ן וזה מה שקרה בארצות הברית עכשיו. כל הבלאגן הנוכחי בעולם הוא תוצאה של בלאגן בשוק הנדל"ן בארצות הברית. אסור לנו שתהיה בועה שכתוצאה ממנה נמצא עצמנו עם בעיות במערכת הפיננסית. אנחנו חייבים לטפל בזה".

 

עוד הוסיף פישר כי "עלות שכר הדירה תעלה בכ-6-8% בשנה הבאה, דבר אשר ישפיע על האינפלציה".  

 

"נמשיך לפעול בצד הביקוש כדי למתן את מחירי הדירות", אמר פישר והדגיש כי צעדים כמו דרישה מהבנקים להגדיל את הרזרבות שלהם על הלוואת משכנתה יימשכו כל עוד לא יוגדל היצע הדירות.

 

"מחירי הדיור עולים כי זה נכס טוב לקנות כשהריבית נמוכה. התחלנו להעלות את הריבית, אבל מה שמעלה את המחירים זה הביקוש כי אנשים רוצים לקנות בתים. אם אין יותר בתים אז הדבר היחידי שיכול לקרות זה שמחירים יעלו. אם מתחילים לבנות דירות מגדילים את ההיצע ואז המחירים לא יעלו.

 

"שיעור הבנייה כמעט ולא השתנה בארץ, למרות העלייה הגדולה במחירי הדיור. ברביע השני התחלנו לראות בנתונים שינוי ויש קצב מהיר יותר של בניית דירות. אם זה ימשיך, וזה תלוי בכמה קרקע המדינה תשחרר, אז סביר להניח שתהיה התמתנות בשיעור העלייה של מחירי הדירות ושהבעיה בשנה הבאה לא תתקיים. זאת אומרת שכל הרעש בשוק הזה יפסיק". 

 

עוד הוסיף ואמר הנגיד: "הממשלה רוצה להגדיל את ההיצע, אבל עלינו בבנק ישראל יש את האחריות לתמוך ביציבות הפיננסית של המשק ולא לתת לבועה להתפתח, והדרך היחידה שלנו לעשות זאת היא בצד הביקוש. אנחנו נמשיך לנקוט בצעדים כמו אלו שהודענו עליהם בשבוע שעבר, כלומר להגיד לבנקים שמה שאתם עושים כשאתם נותנים משכנתא בריבית נמוכה ומשתנה זה מסוכן ואתם צריכים לשים רזרבות כי אולי אנשים לא יחזירו את הכסף".  

 

בתגובה על הביקורות על התערבותו בשוק הדיור אמר הנגיד: "יש את הרושם שאנחנו מתערבים בשוק הדיור כי אנחנו לא אוהבים אינפלציה. אבל גם אם לא היתה שום השפעה של הנדל"ן על האינפלציה, היינו עדיין מודאגים שאולי מתפתח שם משהו מסוכן. אנחנו מוטרדים מהיציבות של המערכת הפיננסית אם המחירים ימשיכו לעלות בקצב של 20% לשנה, שזה הקצב בשנה וחצי האחרונות". 

פורסם לראשונה 04/11/2010 20:08

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים