"הממשלה מציפה ביחידות דיור בלי לבדוק"
בענף הנדל"ן טוענים ששיווק הדירות האגרסיבי של משרד השיכון, כ-20 אלף יחידות מתחילת 2010, יגרום להצפת יתר, וקרקעות יישארו ללא דורש. גורמים בענף טוענים: השיווק מתבצע ללא מדיניות, ובאזורים שאין בהם ביקוש. מנהל מקרקעי ישראל: תפקידנו לספק את ההיצע בשוק
בימים האחרונים התבשרנו שמשרד השיכון ומינהל מקרקעי ישראל משחררים עוד כ-13 אלף יחידות דיור נוספות לשיווק בשלושת החודשים הקרובים. הדירות הללו מצטרפות ל-25 אלף דירות שצפויות לצאת לשוק ב-2010. האם הצעדים הללו יעזרו להוריד את מחירי הדירות או שיש סכנה של הצפת יתר בקרקעות שיישארו ללא דורש?
- פישר: מתמקדים בנדל"ן כדי למנוע משבר פיננסי
- הקמת בניין: בסין זה לוקח שבוע, בישראל שנתיים
- מהלכי נתניהו נגד הבועה - כל השאלות ותשובות
באזורי הפריפריה, למשל, שוחררו אלפי יחידות דיור אך לא בטוח שיהיו ביקושים לכולן. מקומות כמו קריית גת, ירוחם, באר שבע והקריות הוצפו בשנה האחרונה בדירות הרבה מעבר לביקוש הריאלי.
לדברי ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, "הדירות לא יגיעו לזוגות הצעירים. הקבלנים ישלמו מחיר גבוה על הקרקעות, והם יצטרכו להחזיר את ההוצאות שלהם. המשמעות היא שלא יהיה מי שיקנה את הדירות הללו כי אין הרבה זוגות צעירים שיכולים לקחת משכנתה של 800 אלף שקל. הדירות שמשווקות כעת יהיו מוכנות רק בעוד שלוש-ארבע שנים, בעוד בעיית המחירים הגבוהים והיצע הדירות היא מיידית. תוכנית הצפת הקרקעות מלווה במסרים חוזרים ונשנים של המדינה שלא לקנות דירות כי המחירים גבוהים מדי. אנשים מחכים על הגדר ולא קונים דירות".
לדברי רינה דגני, מתכננת ערים ומנכ"ל מכון גיאוקרטוגרפיה, צפויה הצפת יתר של קרקעות, בעוד שהדבר הנכון הוא לפעול נקודתית בכל מקום ולא במאסות. ערן רולס, יו"ר מרכז הבנייה הישראלי, טוען כי "ממשלת ישראל מתעסקת בהצפת השוק בקרקעות בלי לבדוק את אזורי הביקוש האמיתיים, ובינתיים מלאי הדירות הזמין הולך ופוחת. רוב הקרקעות משווקות באזורים שבהם אין ביקוש, וגם הקבלנים חושבים פעמיים אם לבנות שם".
תמיר בן שחר, מנכ"ל חברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, טוען שהממשלה מציפה בלי אבחנה. לדבריו, הדבר מלמד על היעדר מדיניות. "עושים את זה מאוחר מדי ובאופן לא הדרגתי. האנשים מבולבלים, ולא יודעים מה לעשות", הוא אומר.
פרופ' אביה ספיבק, לשעבר המשנה לנגיד בנק ישראל, סבור שקרקעות הן משאב יקר וצריך להיזהר בהקצאתן. "קיימת סכנת זבנג וגמרנו", הוא מוסיף. "צריך לשמור על הכללים. הציבור יקבל דירות חדשות, ללא שטחים ציבוריים מספקים וללא תשתיות, וישלם את המחיר בהמשך. הפתרון המיידי הוא לאפשר כניסת עובדים מקצועיים זרים כדי לבנות במהירות על הקרקעות שכבר הורשו, וכך הקבלנים לא יחששו להתחיל לבנות דירות חדשות בגלל מחסור עתידי בעובדים בשלב הקריטי של הבנייה".
מתחילת השנה אישר המינהל עסקאות לבניית 19,976 יחידות דיור, עלייה של כ-40% לעומת התקופה המקבילה. ההערכות הן שעד סוף השנה יאושר שיווקן של עוד כ-5,000 יחידות דיור.
בתוך כך שיגרה הקואליציה לקידום דיור בהישג יד מכתב לראש הממשלה ולשר השיכון, ובו ציינה שהצעדים שננקטו בשוק הנדל"ן "אינם נותנים מענה לאוכלוסיות מהמעמד הבינוני-נמוך".
ירון ביבי, מנכ"ל מנהל מקרקעי ישראל: "איננו מחייבים קבלנים להגיש הצעות, ואנשים קונים דירות לפי ראות עיניהם. תפקידנו לספק את ההיצע בשוק ואת זה אנו עושים. העיתוי של הרכישה צריך להעשות לפי שיקול דעתו של הפרט. בכל מקרה כשיש די היצע, המחירים יירדו".
הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"