שתף קטע נבחר
צילום: אלבטרוס

מסתמן: הממשלה תאשר את ששינסקי בכל הרכב

פילוג העבודה לא ישפיע על מיסוי הגז והנפט: שרי ש"ס תומכים בהעלאת המיסוי על הגז הטבעי, וגם רוב שרי הליכוד בעד. שרי העבודה שהתפטרו יוחלפו באנשי ברק שתומכים במסקנות

אחרי שוועדת הכלכלה אישרה את המלצות ועדת ששינסקי, צפויה גם הממשלה לאשר את המלצות הוועדה. זאת, למרות הפילוג במפלגת העבודה    והתפטרות שרי העבודה, ובלא קשר לשאלה מי יחליף את השרים הפורשים. כך עולה מבדיקה שערכנו בקרב שרי הממשלה.  

 

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, יובל שטייניץ, צפויים להביא בשבועות הקרובים - כנראה כבר ביום ראשון הקרוב - להכרעת הממשלה הצעת חוק להעלאת המיסוי על ההכנסות מקידוחי גז ונפט. הצעת החוק הצפויה תהיה מבוססת, בצורה כזאת או אחרת, על המלצות ששינסקי, לפיהן סך כל המיסוי יעלה מכ-30% מההכנסות לשיעור שינוע בין 50% ל-62%

 

רוב שרי הליכוד בעד

שטייניץ הוא תומך נלהב בהמלצות הוועדה כפי שהן. גורם המקורב לנתניהו אמר ל-ynet כבר לפני חודשיים שנתניהו תומך בהעלאת התמלוגים, ומנכ"ל האוצר, חיים שני, הצהיר השבוע פעמיים שנתניהו יתמוך בהמלצות כפי שהן ויביא אותן לאישור הממשלה והכנסת - ומקורבי נתניהו לא טרחו להכחיש או לסייג את הדברים. חלק מהגורמים המעורים בנושא מעריכים שנתניהו ישנה את ההמלצות ויוריד מעט את שיעור המיסוי, לרמה שתנוע סביב ה-50% - אבל לא יבטל אותן.

 

פרט לנתניהו ולשטייניץ עצמם, יש לליכוד 11 שרים נוספים בממשלה - גדעון סער, ישראל כץ, משה יעלון, משה כחלון, גלעד ארדן, לימור לבנת, דן מרידור, יולי אדלשטיין, בני בגין, מיכאל איתן, יוסי פלד וסילבן שלום. ההערכה היא שלבנת, יעלון, שלום, איתן וסער יתמכו בהמלצות ושכחלון לא יצביע. לבנת וסער מתנים את תמיכתם בהתחייבות של הממשלה ליעד את רוב הכסף שיתקבל ממיסוי הגז לקידום החינוך - וההערכה היא שדרישתם תתקבל בלאו הכי.

 

נראה כי ארדן עדיין מתלבט - מחשש שהתגרות חברות הגז תעכב את אספקת הגז הטבעי ובכך תשפיע לרעה על איכות הסביבה, ואילו השאר משאירים את הקלפים קרוב לחזה. בין 7 ל-12 משרי הליכוד להצביע בעד ואילו רק חמישה מהם, לכל היותר, יצביעו נגד.

 

יש לציין כי גורם פוליטי בכיר אמר ל-ynet: "נתניהו בעד ששינסקי וכל שרי הליכוד יצביעו בעד ההמלצות", אך הדברים לא אושרו, כאמור, בלשכות השרים עצמם.

 

העבודה בעד, וגם מפלגת העצמאות של ברק

מבדיקה שערכנו עולה כי במפלגת העבודה יש תמיכה גורפת בהמלצות ששינסקי, שכוללת גם את ברק עצמו ואת קבוצת הח"כים שפרשה אתו מהעבודה וגם את השרים שנשארו בעבודה - ופרשו מהממשלה.

 

למפלגה היו עד הבוקר חמישה שרים, ששניים מהם - ברק עצמו ושר החקלאות, שלום שמחון - ממשיכים בתפקידם, ואילו שלושה מהם - בנימין בן אליעזר, אבישי ברוורמן ויצחק הרצוג - פרשו היום. אלא שההערכה היא שהשרים שפרשו יוחלפו בידי ח"כים מהסיעה החדשה של ברק, כך ש -5 הידיים של המפלגה בממשלה יצביעו בעד העלאת התמלוגים גם אחרי הפילוג. במידה וההצבעה תתרחש עוד לפני שהשרים החדשים ייכנסו לתפקידם, ירד מספר התומכים ל-2.

 

ש"ס הפכו ממתנגדים לתומכים

לש"ס יש 4 שרים בממשלה - אלי ישי, אריאל אטיאס, משולם נהרי ויעקב מרגי. ייתכן שבקרוב יתמנה ח"כ נוסף של ש"ס לשר הרווחה או לשר הפנים (במקום ישי שיעבור לרווחה). כך או כך, כל שרי ש"ס צפויים להצביע בעד המלצות ששינסקי. נציגי הסיעה בוועדת הכלכלה שינו את עמדתם, והצביעו היום בעד ההמלצות לאחר שבהצבעה הקודמת הצביעו נגד. גורמים במפלגה אומרים שש"ס החליטה לתמוך בהמלצות לאחר שהובטח שרוב הכסף יועבר לחינוך.  

 

עדיין לא ברור מה יעשה שר המדע, דניאל הרשיקוביץ ממפלגת הבית היהודי. הרשיקוביץ' מסר ל-ynet שיגבש את עמדתו רק לאחר שנתניהו יודיע אם הוא תומך בהמלצות כמו שהן או משנה אותן.

 

בסך הכל, צפויים, איפוא, לתמוך בהמלצות בין 13 מתוך 25 שרים (במידה ורק חלק משרי הליכוד יתמכו ובמידה ולא יתמנו שרים חדשים במקום שרי העבודה) ל-22 מתוך 28 שרים (אם הרשיקוביץ' וכל שרי הליכוד יתמכו ושרים מהעבודה ו"שס יספיקו להחליף את הפורשים). 

 

ורק ליברמן נגד

המפלגה היחידה שמתנגדת באופן גורף להמלצות היא ישראל ביתנו. למפלגה יש 5 שרים בממשלה - אביגדור ליברמן, עוזי לנדאו, יצחק אהרונוביץ, סטס מיסז'ניקוב וסופה לנדבר. חברי המפלגה בוועדת הכלכלה, אלכס מילר ואנסטסיה מיכאלי - ורק הם - הצביעו היום בוועדה נגד המלצות הוועדה.

 

מקורבי יו"ר המפלגה ליברמן אומרים כי שרי המפלגה יצביעו בהתאם לעמדתו של שר התשתיות לנדאו, שמנהל קמפיין עיקש נגד העלאת התמלוגים. לאחרונה ריכך את עמדתו והודיע כי הוא תומך בדעת חברי המיעוט בוועדת ששינסקי - מנכ"ל משרד התשתיות, שאול צמח, והממונה על הנפט והגז במשרד, יעקב ממרן - לפיהן צריך להעלות את מיסוי הגז לשיעור של 40% עד 45% בלבד ולהוציא מהן את קידוח הגז תמר. הצעתו של לנדאו רחוקה מאוד מההצעה המסתמנת של נתניהו, כך ששרי ישראל ביתנו צפויים להצביע נגד. 

 

בסך הכל יצביעו נגד, איפוא, בין 5 ל-11 שרים בלבד. שני שרים לפחות צפויים להימנע - כחלון, וכן שר המשפטים, יעקב נאמן, שכנראה אינו יכול להצביע בגלל קשריו הענפים עם המגזר העסקי שעלולים להוות ניגוד אינטרסים. בין אם נתניהו יעלה את המיסוי על הגז ל-50% או ל-55%, להצעת החוק שלו מובטח רוב בכל מקרה.

 

האם גם הכנסת תאשר?

 עדיין לא ברור אם האישור בממשלה ובוועדת הכלכלה יוביל בהכרח גם לאישור במליאת הכנסת. זאת, כיוון שבנוסף ל-15 חברי הכנסת מישראל ביתנו שיצביעו נגד, עדיין לא ברור מה תהיה עמדתם של הח"כים מהליכוד יהדות התורה, המפלגות הערביות והנעלם הראשי - קדימה. אחדים מהח"כים בקדימה התבטאו לאחרונה נגד מסקנות הוועדה. יו"ר המפלגה, ציפי ליבני, דיברה בעבר בעד העלאת התמלוגים, אך השבוע היא ממלאת את פיה מים. ליבני מסרה בתשובה לשאלת ynet כי היא לומדת את ההמלצות ומגבשת את עמדתה השבוע וכי תודיע על כך בצורה מסודרת מחר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימין נתניהו ואיתן ששינסקי
צילום: משה מילנר, לשכת העיתונות הממשלתית
אהוד ברק: הפרישה לא תשנה
צילום: רויטרס
אלי ישי: שינו את עמדתם
צילום: גיל יוחנן
אביגדור ליברמן: המפלגה היחידה שמתנגדת
צילום: AP
יצחק תשובה: ישלם יותר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים