שתף קטע נבחר

צילום: אטא אסעוות

סודות המו"מ: לבני הציעה להעביר ערבים לרשות

ביום השני לחשיפת מסמכי אל-ג'זירה, מתברר כי שרת החוץ לשעבר לחצה לבצע חילופי שטחים ולהעביר לריבונות המדינה הפלסטינית יישובים ערביים חצויים כבית צפפה, ברטעה ובקה. ארצות-הברית הציעה ליישב את הפליטים בדרום אמריקה. הפלסטינים הסכימו להגדרת ישראל כמדינה יהודית

ביום הראשון לחשיפת מסמכי אל-ג'זירה התגלו הסודות שהרשות הפלסטינית רצתה להסתיר, ביום השני מתגלים פרטים רבים שגם מנהיגי ישראל וארצות-הברית היו מעדיפים להשאיר כמוסים. על פי המסמכים שנחשפו אתמול (יום ב') ברשת הקטארית וב"גרדיאן" הבריטי, שרת החוץ לשעבר, ציפי לבני, לחצה להעביר ערבים ישראלים למדינה הפלסטינית, כחלק מחילופי שטחים. בנוסף התברר כי ארצות-הברית הציעה ליישב את הפליטים בדרום-אמריקה וכן שהפלסטינים הסכימו להגדרת ישראל כמדינה יהודית.

 

המו"מ נחשף - כל הדיווחים ב-ynet:

 

בתקופת ממשלת אולמרט דרשה לבני, כיום יו"ר האופוזיציה, להגיע כחלק מהסדר לפתרון במסגרת חילופי שטחים, שיעביר כפרים ערביים בישראל לריבונות פלסטינית, בתמורה להתנחלויות, שיישארו בשטח ישראל. בינואר 2008 אמר אבו עלא ללבני כי הפלסטינים לא יקבלו לעולם טרנספר של ערבים ישראלים, אך שרת החוץ דאז לא ויתרה והישראלים העלו שוב את ההצעה ביוני באותה שנה.

 

במהלך אותה פגישה סימנו הבכירים הישראלים את היישובים שהם מעוניינים להעביר בחילופי שטחים והציגו אותם לפלסטינים, וביניהם בקה אל-גרביה ובית צפפה. בשיחות פנימיות, שצוטטו במסמכים, הסבירה לבני: "כמה מהכפרים הפלסטינים נמצאים משני צדי הקו הירוק, ואנחנו צריכים לתת לכך תשובה. אלו מקומות כמו ברטעה, בית צפפה, בקה אל שרקיה ובקה אל גרביה".

 

אבו עלא סירב להצעה, שהעלה בפניו אודי דקל, ראש מטה המשא ומתן דאז, ואמר שכל הערבים הישראלים ייצאו נגדה. בפגישה אמרו הישראלים בפה מלא: צריך הפרדה - כל הישראלים בצד אחד, וכל הפלסטינים בצד השני. גם לבני הבהירה בפגישה מוקדמת יותר עם הצוות הפלסטיני, בנובמבר 2007, כי "כל מדינה דואגת לאינטרסים של העם שלה ולזכויות ההגדרה העצמית שלו. ישראל היא מדינת היהודים ואני רוצה להדגיש שהעם שלנו הוא העם היהודי".


מכללה בבקה אל גרבייה. תועבר למדינה הפלסטינית? (צילום: יפה רזיאל)

 

הנושאים ונותנים הפלסטינים, שאתמול נחשף כי הסכימו לוותר על חלקים רבים בירושלים, הסכימו, כך מתברר, גם לחזרתם של 10 אלף פליטים ובני משפחותיהם (אלף בשנה), מתוך 5 מיליון שטוענים לזכות השיבה. ביום הראשון לחשיפת מסמכי המשא ומתן, התברר כי ראש הממשלה לשעבר, אהוד אולמרט, הציע לקבל 5,000 פליטים בסך הכל, אלף מדי שנה, וכעת מתברר כי הצדדים לא היו רחוקים מאוד גם בנושא זה. אבו מאזן אף הודה כי לא ריאלי שישראל תסכים לוותר מיליון פליטים.

 

האלטרנטיבה לפליטים: צ'ילה או ארגנטינה

במקביל נחשף הערב כי מזכירת המדינה האמריקנית, קונדוליזה רייס, הציעה ב-2008 ליישב את הפליטים הפלסטינים בדרום אמריקה. "אולי נמצא מדינה שתסכים לעזור בנושא - צ'ילה, ארגנטינה וכו'", אמרה רייס. נראה שההצעה מבוססת על העובדה שבצ'ילה קהילה פלסטינית גדולה, ואילו בארגנטינה יש חלקים גדולים שאינם מיושבים.

 

כמה חודשים לפני הצעת האלטרנטיבה הדרום-אמריקנית, במהלך פגישה בברלין, היגרו 117 פלסטינים שגרו בעיראק לצ'ילה. המדינה, שבה חיים בסביבות 200 אלף פלסטינים, הסכימה לקבל מהגרים גם מאפגניסטן, קולומביה ומהמדינות שהרכיבו את יוגוסלביה. 

 

"אם את רוצה, קראי למדינה שלך יהודית"

ממסמכים אחרים שיצאו לאור מתברר כי גם מחלוקת אחרת שעמדה לאחרונה במרכז - הגדרת ישראל כמדינה יהודית - היתה קרובה לפתרון בעבר. לפי אותם

מסמכים, המנהיגים הפלסטינים הסכימו לדרישה הישראלית הזו, דבר שעומד בניגוד מוחלט להצהרות הפומביות שלהם, גם מהתקופה האחרונה, אחרי כישלון המשא ומתן בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא הפלסטיני, אבו מאזן.

 

ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני, סאאב עריקאת, הגדיר את דרישתו של נתניהו להכיר במדינה יהודית תמורת הארכת הקפאת הבנייה בהתנחלויות כ"גזענית", אך מהמסמכים הסודיים מתברר כי מאחורי דלתיים סגורות עריקאת נשמע אחרת לגמרי. "אם את רוצה לקרוא למדינה שלך מדינה יהודית, את יכולה לקרוא לך כך", אמר עריקאת ללבני, "כמו שאיראן וערב הסעודית מגדירות את עצמן כאיסלאמיות או ערביות".

 

Read this article in English

 


פורסם לראשונה 24/01/2011 22:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבני. תמכה בחילופי שטחים
צילום: גיל יוחנן
הכורים. הפלסטינים יפגשו אותם בצ'ילה?
צילום: AFP
עריקאת. אחד בפומבי, אחד בדלתיים סגורות
צילום: AP
מומלצים