שתף קטע נבחר

צילום: AP

מובארק הבן ניבא את העתיד: "יהיו זמנים קשים"

מסמכים חדשים שפורסמו בוויקיליקס מראים כי גמאל מובארק צפה כבר ב-2009 את המשבר שהוביל למהומות - ואת המדינה שמנסה לפגוע במצרים: "קטאר מתואמת עם סוריה ואיראן". ארה"ב: התעללות וברוטליות משטרתית הן תופעות נפוצות במצרים

גמאל מובארק כבר לא יהיה ככל הנראה יורשו של אביו כנשיא מצרים. אבל מדבר אחד אולי הוא יוכל להתעודד - כבר לפני שנה וחצי צפה הבנקאי לשעבר את המצב הכלכלי הקשה, שבסופו של דבר הוביל למהומות הענק, שמערערות את המשטר כבר שישה ימים ברציפות.

 

מצרים בוערת: הכותרות האחרונות

 

במסמכים חדשים שפורסמו בסוף השבוע באתר ההדלפות ויקיליקס, על רקע המחאה במצרים, נחשפו דבריו של מובארק הבן בנוגע להשפעת המשבר העולמי בכלכלה על השכנה מדרום. "על אף שמצרים הצליחה בינתיים להתחמק מהמשבר, אנחנו עדיין צפויים להרגיש את נחת זרועו בסופו של דבר", צוטט גמאל מובארק במסמך אמריקני מ-2009.

 

האיש שהנשיא חוסני מובארק ביקש להוריש לו את הכסא טען כי בגלל שבמגזר הבנקאי במצרים נעשתה רפורמה ב-2004, "הוא נמצא במצב הרבה טוב ממה שיכול היה להיות". גמאל אמר, עם זאת, כי ברור שהתוצר המקומי הגולמי יירד באופן משמעותי: "קרן האור היחידה היא הירידה באינפלציה, אבל אנחנו יודעים שמחכים לנו זמנים קשים".

 

בפגישה, שנערכה עם הסנאטור ג'ו ליברמן, סימן גמאל את קטאר כמדינה שתנסה לפגוע במצרים. "הם מתואמים באופן הדוק עם סוריה ואיראן במתקפה מתוזמרת נגד מצרים ומדינות ערביות מתונות אחרות", אמר - ונראה כי ניבא את העתיד, ואת אופי השידורים של "אל-ג'זירה" הקטארית. הוא סיפר כי הקטארים מנעו את כל הניסיונות של מצרים להפסקת אש בעזה, ולשאלת הסנאטור האמריקני נתן דעתו לסיבותיהם: "הם רוצים מקום מסביב לשולחן, ולא משנה מה".

 

בלוגר עונה במכות חשמל - עד ששיתף פעולה

הזמנים הקשים שדיבר עליהם מובארק הבן הגיעו, ובעקבות המצב הכלכלי הבעייתי, וההפיכה המוצלחת בתוניסיה, יצאו גם ההמונים במצרים לרחובות. לפני שהצבא האהוב עליהם נשלח לערים הגדולות, התעמתו האזרחים במשך כמה ימים עם המשטרה המצרית, שגם האמריקנים ידעו כיצד היא משתלטת על הסדר.

 

צילום: AP

 

במסמך ויקיליקס אחר, שנשלח מהשגרירות האמריקנית בקהיר ב-2009, תוארה המשטרה המצרית כך: "התעללות וברוטליות משטרתית הן תופעות נפוצות. המשטרה נוהגת בברוטליות בעיקר נגד עבריינים, על מנת לגרום להם להודות במעשיהם, אבל גם נגד מפגינים". באותו מסמך נכתב שבלוגרים טענו כי חברם עונה במכות חשמל, ואמרו שהעינויים הופסקו ברגע בו החל לשתף פעולה.

  

הצבא היה אמור להיות זה שיאפשר את העברת המקל ממובארק האב לבן, כפי שמתואר במסמך מיולי 2009. ד"ר עלי אל-דין הלאל דסוקי, שר לשעבר מהמפלגה השלטת, צוטט באותו מסמך כי "למרות שבמצרים מרכז הכוח מצוי אצל הצבא, הוא לא יתנגד לכך שהנשיא הבא יגיע מהדרג האזרחי", כשהוא מתכוון לגמאל.

 

ההערכה: אלימות קלה, הכל יישאר תחת שליטה

השר לשעבר טען כי מפלגות האופוזיציה "חלשות", וביטל אפשרות למחאות ממושכות נגד המשטר הנוכחי. "צפויה אלימות קלה לקראת הבחירות לפרלמנט ב-2010 והבחירות לנשיאות ב-2011, אבל כוחות הביטחון יצליחו להשאיר זאת תחת שליטה". שנה וחצי עברה, וכעת הכל נראה שונה.

 

מסמך אחר שפורסם היום חושף דו"ח שהכינה השגרירה האמריקנית מרגרט סקובי, בו התייחסה גם היא למצב הכלכלי הקשה במצרים. "מצרים סובלת מעוני רחב היקף המשפיע על 35-40 אחוזים מהאוכלוסייה", ציינה השגרירה. "הבנקים המצריים פועלים באופן מאוד שמרני ונמנעו מלקיחת סיכונים פיננסיים, אבל השפעות המשבר הגלובלי מתחילות להיות מורגשות במצרים, כאשר הייצוא, ההכנסות מתעלת סואץ, התיירות וההכנסות האחרות בירידה וצפויים להמשיך ולצנוח".

 

סקובי ציינה כי ארה"ב מנסה לקדם זה זמן מה רפורמות במצרים, "כולל הרחבת החופש הפוליטי והפלורליזם, והכבוד לזכויות האדם". היא כותבת כי "מכשילים את אותם ניסיונות", וכי "ממשלת מצרים ממשיכה להיות ספקנית לגבי תפקידנו בקידום הדמוקרטיה, באומרה כי כל ניסיון שלה להיפתח יוביל לחיזוק תנועת 'האחים המוסלמים' שכרגע מחזיקה ב-86 מושבים מתוך 454 בפרלמנט המצרי".

 

בהכנת הכתבה השתתף סער הס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שורפים את תמונת גמאל מובארק
צילום: AP
גמאל מובארק. נביא, לא נשיא
צילום: AFP
ההפגנות בקהיר. תחת שליטה?
צילום: רויטרס
מומלצים