שתף קטע נבחר

צילום: AP

מסמך אמריקני: ישראל העדיפה את סולימאן כיורש

לפי מסמך שהודלף ל"ויקיליקס", דיפלומטים אמריקנים קבעו ב-2008 כי "אין ספק שישראל חשה הכי בנוח עם האפשרות שעומר סולימאן יתמנה לנשיא אחרי מות מובארק". לפי הנייר, סולימאן הציע שצה"ל ישוב לציר פילדלפי כדי למנוע הברחות לחמאס, ותמך ברעיון "להרעיב את עזה, אך לא לגרום לה לגווע ברעב"

הגנרל עומר סולימאן, שמונה לפני כשבוע וחצי לסגן נשיא מצרים, הוא האיש שישראל העדיפה שיחליף את חוסני מובארק, אחרי שזה יפרוש מהתפקיד. כך עולה ממסמכים דיפלומטיים אמריקניים שחשף אתר ההדלפות "ויקיליקס" ושפורסמו הלילה (יום ג') בעיתון הבריטי "טלגרף". המסמכים נכתבו בחלקם בשנת 2008, בשעה שבנו של הנשיא המצרי, גמאל מובארק, סומן עדיין כבעל הסיכויים הגבוהים ביותר לרשת את אביו.

 

מצרים על סף הפיכה - הדיווחים והתמונות בעמוד מיוחד :

עדכונים שוטפים על מצרים גם בפייסבוק של ynet

 

אף שהיחסים ההדוקים בין סולימאן לבכירים ישראלים ידועים זה שנים, המסמכים עלולים להסב מבוכה לסולימאן בעולם הערבי, בימים שבהם הוא עומד בראש צוות המשא ומתן של משטר מובארק עם ארגוני האופוזיציה, על רקע המהומות במדינה. אחרי שבעבר הואשמה כבר מצרים של מובארק כי היא משתפת פעולה עם ישראל נגד חמאס, מביאים המסמכים אימות נוסף לכך שהמצרים - וסולימאן בראשם - ביקשו להדק את המצור על הפלסטינים ברצועת עזה.


שר הביטחון ברק עם עומר סולימאן (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

 

המסמכים הדיפלומטיים משגרירויות ארה"ב בקהיר ובתל-אביב חושפים את שיתוף הפעולה ההדוק בין סולימאן, ארה"ב וממשלת ישראל, כמו גם את העניין הרב שגילו דיפלומטים בשאלה מי יירש את מובארק. דוד חכם, יועץ בכיר במשרד הביטחון, מוזכר במסמכים כמי שאמר לדיפלומטים אמריקנים בשגרירות בתל-אביב שמשלחת בראשות שר הביטחון,

אהוד ברק, התרשמה מסולימאן. לפי המסמכים, חכם הביע הלם מ"הופעתו הזקנה ודיבורו הלא ברור של מובארק".

 

במסמך מאוגוסט 2008, נכתב: "חכם היה מלא שבחים לסולימאן, וציין כי 'קו חם' שנפתח בין משרד הביטחון הישראלי לשירות המודיעין הכללי המצרי (שבראשו עמד סולימאן) פועל עכשיו על בסיס יומיומי". עוד נאמר שם: "חכם ציין כי הישראלים מאמינים שסולימאן יכהן לכל הפחות כנשיא זמני אם מובארק ימות או לא יוכל למלא את תפקידו". דיפלומטים אמריקנים בתל-אביב הוסיפו: "אנחנו משאירים לשגרירות בקהיר את הניתוחים בנוגע לשאלת הירושה, אך אין ספק שישראל מרגישה הכי בנוח עם האפשרות שעומר סולימאן יכהן כנשיא".

 

לפי המסמך, השיחות הכי מהותיות של הישראלים במצרים - במהלך הפגישות עם מובארק, סולימאן ושר ההגנה מוחמד טנטאווי - היו עם סולימאן. בהתייחס ל"קו החם" שנפתח בין קהיר לתל-אביב אמר חכם כי לעתים הוא מדבר עם סגנו של סולימאן, מוחמד איברהים, כמה פעמים ביום.

 

סולימאן אמר: בואו לפילדלפי

לפי המסמכים, דווח ב"טלגרף", סולימאן הציע בעבר לאפשר לכוחות ישראליים להיכנס לשטח מצרים כדי להפסיק את הברחות הנשק מחצי האי סיני לרצועת עזה, שם שולט ארגון חמאס. הוא הציע שישראל תשלח כוחות לאזור ציר פילדלפי כדי להפסיק את ההברחות. "ברגעי התסכול הגדולים ביותר שלהם, שר ההגנה מחמד טנטאווי ועומר סולימאן אמרו שכניסה מחדש של צה"ל לאזור פילדלפי תתקבל בברכה, אם צה"ל סבור שהדבר יביא להפסקת ההברחות", נכתב במסמכים.


סולימאן ונתניהו. "קו חם" עם משרד הביטחון (צילום: עמוס בן-גרשום, לע"מ)

 

סולימאן, כך לפי ההדלפות, תמך ב"בידוד" חמאס, וחשב שיש "להרעיב את עזה, אך לא לתת לה לגווע ברעב". "יש לנו מעט זמן כדי להשיג שלום", הוא אמר לדיפלומטים אמריקנים. "עלינו להתעורר בבוקר בלי חדשות על טרור, פיצוצים ועוד הרוגים".

 

ימים אחדים אחרי פרוץ הפגנות המחאה ההמוניות נגד מובארק, מינה נשיא מצרים את סולימאן לסגנו. הייתה זו הפעם הראשונה שמובארק מינה לעצמו סגן ב-30 שנות שלטונו. לקראת המשא ומתן שנפתח שלשום בין סולימאן ושאר אנשי מובארק לבין ארגוני האופוזיציה במצרים העלו באופוזיציה את האפשרות שסולימאן ייטול את סמכויותיו של מובארק עד לקיום

בחירות בספטמבר, אך ההצעה נפלה - גם על רקע מחלוקות באופוזיציה.

 

כמה ממנהיגי האופוזיציה הביעו התנגדות נחרצת לאפשרות שסולימאן הוא שיעמוד בראש ממשלת מעבר, כפי שהיו מעוניינות ארה"ב, בריטניה ומדינות נוספות במערב, ואתמול אמר אחד מהם, מוחמד אל-בראדעי, כי דבר שכזה יהיה "מכשול גדול לשיחות". אמש איים ארגון "האחים המוסלמים", תנועת האופוזיציה הגדולה ביותר במצרים, לפרוש מהשיחות עם הממשלה אם דרישותיו לא ייענו.

 

דיסקין הזהיר: מצרים מאבדת את סיני

המסמכים שפרסם הלילה ה"טלגרף" מגוללים עוד פרטים משיחות שקיימו דיפלומטים אמריקנים עם עמיתיהם המצרים והישראלים על ההתפתחויות באזור. במסמך מאוגוסט 2008, אחרי ביקור המשלחת בראשות ברק במצרים, נכתב כי דוד חכם סיפר על השיחות עם המצרים בעניין המשא ומתן לשחרורו של גלעד שליט. "הישראלים חושבים שחמאס מרגיש שעסקת חילופי השבויים עם חיזבאללה (שבוצעה ביולי אותה השנה) חיזקה את ידיו, סביב השאלה כמה ואילו אסירים תהיה מוכנה ישראל לשחרר בתמורה לשחרור שליט", נכתב במסמך.


הפגנות בקהיר, הדור הבא. המשטר נחלש בפריפריה (צילום: רויטרס)

 

בפגישה אחרת שמתועדת במסמכים, בנובמבר 2007, הזהיר ראש השב"כ, יובל דיסקין, כי מידת המשילות של מצרים בחצי האי סיני הולכת ופוחתת. הוא אמר כי קהיר מנסה להימנע מעימות עם השבטים הבדואיים שלה שם, וכי שליטתה על אנשי הביטחון שלה בסיני נחלשה. ההערה הזו נראית רלוונטית מתמיד בימים אלה, אחרי שבחסות המהומות במצרים כבשו הבדואים דרכים ראשיות בסיני, וישראל נאלצה לאשר למצרים לשלוח כוח צבאי משמעותי לשם לראשונה מאז הסכם השלום.

 

דיסקין התלונן אז כי מצרים אינה עושה די כדי למנוע הברחות נשק לעזה, ואמר שמלבד סודן - שידוע כי נשק עובר דרכה לרצועה - ייתכן שתחמושת מועברת לעזה גם מתימן ומלוב. הוא אמר כי מקורות בקרב המבריחים אמרו לגורמים ישראליים

שמצרים מאפשרת להם לפעול כל עוד מעשיהם אינם מולידים פעולות טרור בשטחה.

 

לפי המסמך, דיסקין תיאר כיצד שלחה ישראל משלחת למצרים חודש לפני כן כדי לבדוק מידע על שחרורו מהכלא של מבריח שסיפק ציוד לצורך פיגוע התאבדות בישראל. "דיסקין אמר כי אחרי שהכחישו תחילה, הודו המצרים כי הוא שוחרר מחשש שייווצרו בעיות מול שבטי בדואים בסיני", נכתב בו. "לדעתו של דיסקין, השלטון המרכזי של מצרים נחלש באופן משמעותי, וקשה לה יותר לשלוט על כוחות הביטחון שלה באזורי פריפריה כמו סיני".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עומר סולימאן. "מעט זמן להשיג שלום"
צילום: רויטרס
מובארק.בישראל מצאו לו תחליף
צילום: AP
מומלצים