שתף קטע נבחר
צילום: ג'ורג' גינסברג

פצצה מתקתקת: כל מה שצריך לדעת על דליפות גז

האסון בנתניה חשף את סכנות השימוש בגז הבישול הביתי, המשמש כמקור אנרגיה זול, נקי ובטוח כל עוד נוהגים בו על פי הכללים. כשלא מקפידים לעשות זאת, בלוני הגז עלולים להפוך לפצצות זמן מתקתקות הצמודות לביתנו. כיצד משתמשים בביטחה במערכת הגז הביתית? שאלות ותשובות

גז הבישול הביתי הוא מקור אנרגיה זול, נקי, ובטוח כל עוד מקפידים על כללי שימוש נכונים בו. האסון בנתניה, בו נהרגו ארבעה בני אדם ונפצעו עשרות, חשף את סכנות השימוש בגז. במשרד התשתיות מדגישים כי האחריות לדאוג לבטיחות האספקה מוטלת על ספק הגז, אולם דיירי הבית יכולים לנקוט באמצעים שונים כדי למנוע מבלוני הגז להפוך לפצצות מתקתקות. בסיוע האגודה לתרבות הדיור, אספנו מספר טיפים חשובים לבטיחות בשימוש בגז הביתי.

 

 

מדוע מתרחשות דליפות גז?

הגז הפחמימני המעובה (גפ"מ) המוכר בשמו כגז בישול, אינו מסוכן כל עוד נוהגים בו באופן בטיחותי. דליפות מתרחשות כשמערכת הגז אינה מתוחזקת נכון או כשגורמים בלתי מורשים מטפלים בה ולעיתים כתוצאה מכשל טכני.

 

במקרים רבים צרכנים נוקטים בפעולות כמו החלפת כיריים, למרות שרק מתקין גז מוסמך רשאי לעשות זאת, וכתוצאה מכך נגרמת דליפה שהופכת למסוכנת כאשר ניצוץ מגיע לגז. הדבר יכול לקרות אפילו כתוצאה מכניסה לעבודה של מקרר ולא בהכרח מהדלקת אש.


זהירות ממכלים מזוייפים. הבניין בנתניה 

 

גז הבישול כבד מהאוויר ומצטבר במקומות נמוכים. בהחלט יתכן מצב של דליפה מתמשכת בתוך ארון מטבח שתביא לפיצוץ ברגע שיהיה ניסיון להדליק כיריים או מכשיר חשמלי אחר במטבח.

 

מתי מתפוצץ מיכל ("בלון") גז ומה הסיבות?

התפוצצות בלון גז היא אירוע מאד חריג ונדיר. האירועים עליהם שומעים בחדשות בדרך כלל, הם פיצוץ של גז שהצטבר בחלל הדירה כתוצאה מדליפה מצינור או כיריים.

 

יש לשים לב, כי חל איסור חמור על החזקת מיכל גז בתוך הבית: עליהם להיות מותקנים על פי תקן ישראלי 158 מחוץ למבנה. הגז במיכל הוא בלחץ גבוה ועל המיכל מותקנים אביזרים המשמשים הן לשירות והן לבטיחות. דליפה מאחד האביזרים או פריקה של שסתום הביטחון (המיועד להגן על המיכל) עלולים לשחרר גז בצורה לא מבוקרת. דליפה כזו עלולה לגרום לפיצוץ בחלל בו יש ריכוז של גז או לחנק כתוצאה מחוסר חמצן.

 

בתקופה האחרונה התגלו מקרים רבים של מכלי גז "מזויפים" - מכלי גז שנגנבו ממרכזיות של חברות אחרות וסימני הזיהוי שהיו עליהם הוסרו בריתוך תוך פגיעה בשלמות ובבטיחות המיכלים. יש להקפיד לרכוש גז רק מספקים מורשים ובכל חשש לשלמות המיכל לפנות לספק הגז או למשרד התשתיות הממונה על האכיפה בנושא.

 

האם ניתן לאתר סימנים מקדימים?

הגפ"מ הוא חומר חסר טעם, ריח או צבע לכן מסיבות בטיחות מוסיפים לו תוסף ריח חריף. בכל מקרה בו מריחים ריח הדומה לריח גופרית בסביבת מערכת הגז - חובה לסגור את ברז הגז (ביתי, קומתי, או סמוך למיכלים), לאוורר את החלל על ידי פתיחת דלת או פתח אחר הצמוד לרצפה, ולקרוא מיד לספק הגז. בשוק קיימים גלאי גז ביתיים המצפצפים בעוצמה רבה בעת דליפה.

 

מה צריך לבדוק כשנכנסים לדירה חדשה מבחינת הגז ?

א. בדירה חדשה יש לבדוק כי מערכת הגז הותקנה על ידי ספק גז מורשה.

 

ב. אין לחבר לבד מכשיר צורך גז - יש לפנות לספק המכשיר ולדרוש הגעת מתקין גז מוסמך (יש לדרוש מהמתקין להציג תעודה שהוצאה על ידי משרד התמ"ת).

 

ג. מומלץ ליצור קשר עם ספק הגז לדירה ולבקש לבצע בדיקת בטיחות - החוק אמנם מחייב את ספק הגז לבצע בדיקה כזאת אחת ל-5 שנים ובמסגרתה לבדוק כי מערכת הגז אינה דולפת ולהחליף את צינור הגומי של המכשירים צורכי הגז בדירה, אבל יתכן שמאז הבדיקה הקודמת בוצעו במערכת הגז או בדירה שינויים שלא על פי התקן, העשויים לחייב התאמה לדרישות הבטיחות והתקן.

 

כיצד ניתן למנוע דליפת גז ?

  • לרכוש גז רק מספק מורשה (רשימת הספקים המורשים מופיעה באתר משרד התשתיות - www.mni.gov.il)

 

  • לא לאפשר לאף גורם לא מוסמך לטפל במערכת הגז (גורם מוסמך - מתקין גז שהורשה לכך על ידי הרשות המוסמכת), כולל התקנת או החלפת מכשיר צורך גז.

 

  • להקפיד ולסגור את ברז הביטחון שליד המכשיר כאשר לא משתמשים בו.

 

  • לוודא כי צינור הגומי המחובר למכשיר צורך הגז, אינו מקופל ולא מתחכך במגירה או דלת .

 

  • לוודא שספק הגז מבצע בדיקת בטיחות תקופתית אחת ל-5 שנים. על פי חוק, הבדיקה היא על חשבון הספק, כולל החלפת צינור גומי.

  

למי מדווחים על דליפה?

על פי משרד התשתיות, בכל מקרה של דליפת גז יש לדווח באופן מיידי לספק הגז, או למוקד הארצי להודעות על ליקויי בטיחות בחברות הגז. הספק מחויב להגיע למקום במיידי ולתקן את הדליפה. אם נתקלים בבעיה, ניתן לדווח למוקד החירום של המשרד להגנת הסביבה או לשירותי הכבאות ברשות המקומית. אם הספק לא הגיע גם לאחר בקשה לתיקון במוקד הארצי של חברת הגז, ניתן להגיש תלונה במשרד התשתיות הלאומיות, באמצעות היחידה לפניות ציבור.

 

מוקדי חרום ארציים להודעה על דליפת גז:

  • בחברות הגז - מוקדי חירום ארציים של ספקי הגז המורשים - למקרי חירום בלבד (הרשימה מופיעה באתר משרד התשתיות).
  • במשרדי הממשלה - המשרד לאיכות הסביבה - מוקד חרום בטלפון 6911*
  • ברשות המקומית - שירותי כבאות - מוקד חרום ארצי בטלפון 102.

 

מה עושים במקרה של דליפה?

על פי הנחיות משרד התשתיות, יש להתקשר באופן מיידי לספק ולדווח על הדליפה. עד לבואם של נציגי חברת הגז או שירותי החירום יש לנקוט במיידי באמצעי הזהירות הבאים:

  • לסגור את ברזי הגז.
  • לפתוח את החלונות והדלתות הפונים כלפי חוץ על מנת לאוורר את הדירה. יש למנוע מעבר של הגז לחללים סגורים אחרים (בהיותו גז כבד מהאוויר, יזרום הגז לחלל סמוך אחר ונמוך כמו חדר מדרגות או מרתף).
  • להמנע מהפעלת מכשירים חשמליים ולהרחיק ככל האפשר מקורות חום שונים. יש להימנע מעישון באזור הדליפה.
  • לנתק את מקור הזרם החשמלי באזור (במידת הצורך יבוצע הניתוק על ידי חברת החשמל).
  • לפנות את כל הדיירים ממקום הדליפה.

 

בדיקת בטיחות

במשרד התשתיות מדגישים, כי מערכת לא בטיחותית חשופה לתקלות, העלולות לגרום להתלקחות ולפיצוץ ואף להסתיים באסון. תקלות במחממי מים פנימיים ללא ארובה חיצונית המופעלים בגז עלולות לגרום לדליפת פחמן חד-חמצני ולהרעלה.

 

את בדיקות הבטיחות צריך לבצע בעל מקצוע מוסמך, הנושא תעודת מתקין מטעם משרד התשתיות. לחברת הגז אסור לספק גז בטרם וידאה את תקינות מתקן הגז, ואין להסכים להתקנת מתקן ללא בדיקה. במהלך הבדיקה יש לוודא כי הבודק מחליף את צינור הגז הגמיש ומקבע את הצינור על ידי חבקי מתכת. עוד יש לוודא, כי הבודק מחבר שעון לחץ למערכת הגז לצורך בדיקת לחץ ואטימות.

 

עו"ד סמי ישראל, יועץ משפטי באגודה לתרבות הדיור, מבהיר כי על פי לשון החוק, אחריות חברות הגז היא על הציוד המושאל, למשל צובר גז מרכזי או בלוני הגז, בעוד שהאחריות על הצנרת המובילה את הגז אל הדירה מוטלת על בעל הדירה במידה שהיא משמשת רק אותו, או על נציגות ועד הבית, במידה שהיא משמשת את כלל הדיירים בבניין.

 

השתתפו בהכנת הכתבה: מירב קריסטל ובילי פרנקל


פורסם לראשונה 17/06/2011 13:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
הריסות הבניין בנתניה
צילום: עופר עמרם
פינוי ספרי תורה מבית הכנסת
צילום: ג'ורג' גינסברג
דיירת בבניין
צילום: עופר עמרם
צילום: חיים הורנשטיין
הקפידו על בדיקה תקופתית
צילום: חיים הורנשטיין
מומלצים