שתף קטע נבחר

שופטים: שכרון כוח בכנסת, סכנה לדמוקרטיה

הצעת החוק שנחשפה ב-ynet מרתיחה את היושבים בהיכלי הצדק. "מנסים לחסל את הדמוקרטיה ולהכניס בכוח פוליטיקאים", אמר גורם בכיר, ובשיחות סגורות השופטים דרשו "שמישהו יקרא אותם לסדר, חייבים לקבור ההצעה בחיתוליה"

העימות על אופיה של מדינת ישראל מתלהט, והרשות השופטת מזדעקת נוכח נסיונות המחוקקים להתערב באיוש המשרות בבית המשפט העליון. "זוהי הצעה הזויה ביותר. חברי הכנסת מנסים ככל הנראה לחסל את הדמוקרטיה ולהכניס בכוח פוליטיקאים לבית המשפט", אמר ל-ynet בצהריים (יום ד') גורם משפטי בכיר, בעקבות הצעת החוק שפורסמה לראשונה ב-ynet , הצעה שלפיה חברי הכנסת יוכלו להטיל וטו על בחירת שופטים לעליון.

 

סערת "חוק החרם" - כתבות אחרונות ב-ynet:

 

על פי הצעת החוק, ועדת החוקה של הכנסת תחליט אם לאשר את מועמדותו של שופט לבית המשפט העליון, לאחר

שתקיים הליך שימוע פומבי לכל מועמד. במהלך השימוע הפומבי יישאל המועמד שאלות על ידי חברי הכנסת בכל הנוגע "לעמדותיו המשפטיות והחוקתיות, לתרומתו לחשיבה המשפטית, לתפישת עולמו הנוגעת לשאלות צדק ומשפט, לעניין האיזון הראוי לדעתו בין ערכים שונים ולעניין תפישתו את עקרון הפרדת הרשויות". החוק יחול גם על מינוי נשיא בית המשפט ומשנהו.

 

לאחר הליך השימוע, תחליט הוועדה אם לאשר את המועמדות. אם תפסול הוועדה את המועמד, הוא לא יוכל לשמש כשופט בבית המשפט העליון. אם תאשר אותו, יועבר הכדור לוועדה לבחירת שופטים, שתכריע בסוגייה כפי שמתרחש כיום.

 

הצעת החוק עוררה סערה במסדרונות העליון. השופטים, בינם לבין עצמם, מדברים על "הגל העכור" המגיע מכיוון הכנסת ומהפוליטיקה בכלל, ושנועד לדבריהם לפגוע בעצמאות בית המשפט העליון. "הכלל הראשון בדמוקרטיה הוא הפרדת רשויות, וזה בדיוק מה שחברי הכנסת מנסים לחסל", הוסיף הגורם המשפטי הבכיר.

 

בשיחות סגורות אמרו השופטים: "כנראה לפוליטיקאים יש תחושת שכרון כוח, והם חושבים שהם יכולים להשתמש בו בכל האמצעים. הם יצאו לגמרי מפרופורציה. לא מספיק להם שיש פוליטיקאים בוועדה לבחירת שופטים, ועכשיו הם מנסים לקבוע איזה שופטים ישפטו בבית המשפט העליון. זוהי הצעה אנטי-דמוקרטית, סכנה לדמוקרטיה, שיש לקבור אותה כשהיא עדיין בחיתוליה".

 

"להחדיר השפעה לקודש הקודשים"

השופטים תהו באותן שיחות: "עד לאן נגיע? חברי הכנסת מנסים לחסל את אחד המוסדות החשובים ביותר במדינת ישראל. זוהי הצעה שפוגעת במרקם הדמוקרטי של המדינה. חברי הכנסת, שאנו רגילים להצעות חוק שונות ומשונות שהם מעלים, מנסים בכוח להחדיר השפעה של פוליטיקאים לקודש הקודשים של מערכת המשפט".

 

לטענתם, "לא ייתכן שכל חבר כנסת יעלה הצעה שתמצא חן בעיני הבוחרים שלו, במטרה לפגוע בעצמאות השיפוט

ובמערכת המשפט. מישהו חייב לקרוא את חברי הכנסת האלו לסדר".

 

רק לפני כשבוע התבטאה נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, בנוגע לשיטת בחירת שופטי העליון. בנאום שנשאה בלשכת עורכי הדין בירושלים, היא אמרה כי: "אנו עדים, שוב ושוב, לכך שהדיון הפך להיות דיון ציני הנטוע במגמות המסתמנות לצמצום סמכויות הביקורת השיפוטית של בית המשפט העליון ולהנהגת פוליטיזציה של הליך בחירת שופטים.

 

"ללא הרף משמיעים לנו טענות על השפעה יתרה של שופטי בית המשפט העליון בוועדה לבחירת שופטים.

 אלה טענות חסרות שחר, לשופטים אין רוב בוועדה. זו ועדה של איזון בין פוליטיקאים לאנשי משפט, והרוב בה נתון, גם היום, בידי

אנשים פוליטיים. אין שיטה מושלמת ונטולת פגמים אך השיטה הקיימת היא בוודאי שיטה המוכיחה את עצמה".

 

ביניש הדגישה: "מידי יום יוצאות תוצאות שכביכול נועדו לשפר את השיטה, אך למעשה הן מועלות בחוסר רצינות, בלי ניסיון אמיתי לבחון את הבעיות האמיתיות של המערכת ואת השאלות החוקתיות המתחייבות מהן, לקידום המבטיח את עצמאותם ואי תלותם המלאה של השופטים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ח"כ יריב לוין, יוזם ההצעה החדשה
צילום: גיל יוחנן
הנשיאה ביניש. "דיון ציני, נטוע בפוליטיזציה"
צילום: נועם מושקוביץ
ח"כ זאב אלקין, מיוזמי החוק
צילום: אבישג שאר ישוב
מומלצים