בדיקה: רוב מכרזי הדיור מיועדים לחרדים
בזמן שזוגות צעירים אינם יכולים לרכוש דירה בגלל המחירים הגבוהים, מתברר שיותר ממחצית יחידות הדיור המוזלות שהציעה הממשלה מתחילת השנה – מיועדות לחרדים. משרד השיכון: "המכרזים פתוחים לכולם". בדיקת "ממון"
ברחבי הארץ מתרחבת מחאת האוהלים, בגלל מחירי הדיור הבלתי אפשריים לצעירים. מצד שני, הציבור החרדי נהנה מדיור בר השגה שמעניקה הממשלה – יותר ממחצית הדירות במסגרת תוכנית "דיור למשתכן" של משרד השיכון מיועדות באופן מעשי לחרדים.
- מחאת האוהלים
- סיקור נרחב ב-ynet
מדובר בתוכנית הממשלתית "מחיר למשתכן," שהשר אריאל אטיאס אף מתכוון להרחיבה. במסגרת התוכנית הקבלן מציע מחיר דירה ידוע מראש. העלות העיקרית היא של הקרקע, ואטיאס, בגיבוי נתניהו, מציע דירות מסובסדות בהנחה של 50% על קרקעות שעלותן עד 400 אלף שקל.
משמעות ההצעה היא ש25- אלף יחידות דיור באזורי הביקוש יזכו להנחה של מאות אלפי שקלים. הדירות מוצעות במכרזים, בהם הזוכה הוא מי שמציע את המחיר הסופי הנמוך ביותר לדירה. משרד האוצר מתנגד לתוכנית במתכונתה.
הסיבה: ברוב המקרים הדירות נמכרו למשפחות חרדיות בשל הקריטריונים, ובראשם מספר הילדים. אם שרי השיכון והאוצר לא יגיעו להסכמות עד סוף החודש, אטיאס ידרוש מראש הממשלה נתניהו לקדם את התוכנית.
"קריטריונים לא הגיוניים"
ואכן, בחינת המכרזים, שעל הנייר מיועדים לכולם, מגלה כי מרבית הנהנים מהדירות המסובסדות בשיטה זו הם מהציבור החרדי: יותר ממחצית יחידות הדיור שהוצעו מתחילת השנה עד לשבוע שעבר ב2011- לרוכשים ב"מחיר למשתכן" מיועדות לחרדים 1,570) מתוך .(2,807
אם נחשב גם את המכרז האחרון מהשבוע, ובו נוספו יחידות הדיור בביתר עלית, נגיע לכדי 56% (הצעות נוספות, ביקנעם, באשקלון ובקריית מלאכי עשויות להקטין את האחוז, אם כי מופעל לחץ חרדי ליישב חרדים גם בקריית מלאכי.( בשנה שעברה 64% מהדירות הוקצו לחרדים.
בין השאר צפויות לקום יחידות דיור כאלה ברמת בית שמש, באלעד, באחיסמך, בביתר עילית וברמות מירסקי בירושלים. הצעת אטיאס, בביתר עילית, מצטרפת לנתונים אלה ולמעשה משלשת את כמות יחידות הדיור שיוצעו במסגרת "דיור למשתכן." לפני כשנה וחצי, כאשר הוצעו דירות מטעם הממשלה בעיר מודיעין החילונית, היה ראש העיר חיים ביבס שבע רצון מהאפשרות הניתנת לזוגות צעירים, עד שקרא את הקריטריונים.
ביתר עילית. כמות יחידות הדיור תשולש (צילום: רויטרס)
"הייתי בהלם," הוא מספר, "מדובר בדיור בר השגה, אבל הקריטריונים לא הגיוניים. משפחות ברוכות ילדים מקבלות עדיפות, אלה דירות בנות שלושה חדרים שהן לא יכולות לגור בהן, וזה מה שקרה. משפחות חרדיות קנו במודיעין דירות להשקעה בסיבסוד ממשלתי, וזוגות צעירים חילוניים לא יכלו לגשת." כשחזר אליו משרד השיכון עם מכרז נוסף לכ120- יחידות דיור, הוא סירב עד שלא ישתנו הקריטריונים. גם ברמלה, אותו הסיפור: ראש העירייה יואל לביא הטיל וטו.
לזכותו של אטיאס ייאמר שהוא מיהר לשנות את הקריטריונים, כך שגם לזוגות עם פחות ילדים תהיה הזדמנות. אטיאס הדגיש שמדובר במגדלים בני 18 קומות, שחרדים לא יכולים לגור בהם בגלל שאינם יכולים להשתמש במעלית בשבת ובחג. "הקריטריונים שונו, היום הם פתוחים לכל," אמר אטיאס.
זכאות לפי מספר ילדים
דוגמה להטבת דיור חריגה בהיקפה לחרדים, היא השכונה המוקמת בהר יונה, נצרת עילית, הכוללת 6,000 יחידות דיור. עלויות פיתוח הקרקע הגיעו ל400- מיליון שקל, ובלחץ משרד השיכון הוחלט לסבסד עבור הקבלנים את עבודות הפיתוח בסכום של 333 מיליון שקל .(83%)
מדובר בתוספת של 133 מיליון שקל לסבסוד המקסימלי המגיע לאזורי עדיפות לאומית א,' שעומד על .50% כתוצאה מהסבסוד, משרד השיכון יגבה מהקבלנים עבור עלות הפיתוח של כל דירה כ40- אלף שקל בלבד, מה שיוזיל בהיקף דומה את מחירי הדירות לרוכשים.
בתחילת החודש הפיץ משרד השיכון נוהל מעודכן, אבל גם לפיו הזכאות היא לפי מספר הילדים: 30% מהדירות למשפחות עם 7 ילדים ומעלה, 30% מהדירות למשפחות בנות 6-4 ילדים, 20% מהדירות למשפחות בנות 3-1 ילדים ו20%- דירות לנשואים ללא ילדים.
עדיפות ראשונה ניתנה לנכים המוגבלים בניידות ב.80%- כלומר 60% מהדירות עדיין מיועדות למשפחות בנות 4 ילדים ומעלה. ביבס: "למה לא לתת הזדמנות ברורה למי שבאמת צריך, זוגות צעירים ללא ילדים, שיקבלו הזדמנות לדירה ראשונה של 3-2.5 חדרים."?
הח"כים לוחצים
מצוקת הדיור בציבור החרדי גדולה במיוחד, והם מוכנים, בניגוד לחילונים רבים, לעבור לגור בפריפריה. לסיעות החרדיות בכנסת השפעה גדולה, וכך נהנים בוחריהם מהטבות בדיור לעומת החילונים.
כך למשל, מפעיל יו"ר סיעת יהדות התורה, ח"כ ישראל אייכלר, לחץ כבד על ועדת הגבולות במשרד הפנים להקמת 8,000 יחידות דיור לחרדים בקריית גת ולהכללת העיר במפת ההטבות. אייכלר התבטא בעיתונות החרדית: "יש לזרז את הבנייה בחריש, להתחיל לבנות בעשרות אלפי הקרקעות שהוציא שר השיכון למכרזים, ובא לציון גואל." אייכלר אף תקף בעיתון חרדי את פקידי המדינה שעומדים בדרכו, לטענתו, להשגת ההטבות.
לחץ מכיוון אחר מפעיל יו"ר ועדת הכספים, משה גפני. בעקבות דבריו של ראש עיריית קריית מלאכי, מוטי מלכה, כי אינו מעוניין להוסיף לעירו שכונות חרדיות, החליט גפני להטיל וטו על מענקי האיזון לכל הרשויות המקומיות הזקוקות להם ואף זימן את מלכה לשיחה במשרדו.
ח"כ משה גפני. הטיל וטו (צילום: גיל יוחנן)
לפני כחודש, אגב, אישרה הממשלה הטבות לרוכשי דירה ראשונה ב30- יישובים בפריפריה. בקריטריונים לא ניכר שום יתרון לאוכלוסייה זו או אחרת, אך בהחלטה יש פרצות: בשנים הקרובות יתווספו לרשימה יישובים חדשים שיעמדו בתנאים, ללא צורך בהחלטת ממשלה מיוחדת; יתווספו יישובים בשטחים, והשאלה היא מה יקרה ביישובים חרדיים.
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, קורא למבקר המדינה לבדוק את יישום התוכנית, "שהפכה בעיקר לתוכנית שיכון מוזל לחרדים." לדברי רגב, "אם זה המצב, יש להוציא את תיק השיכון מידי השר אטיאס, שלא השכיל להבין שהוא איננו עוד מנהל בד"צ הכשרות של ש"ס, אלא שר בממשלת ישראל שאחראי לפתור בעיות של הציבור כולו."
במשרד השיכון טוענים כי המכרזים פתוחים לכל ולא הוגדרו מראש כמיועדים לציבור החרדי. "ראשי ערים רבים באזורי הביקוש מתנגדים נחרצות למכרזי מחיר למשתכן ברשות שלהם," נמסר ממשרד השיכון. "זאת מתוך תפיסה מוטעית כאילו אוכלוסייה צעירה היא חלשה ויעידו על כך פניות רבות ללשכת השר.
"למשל, המכרזים במודיעין וביבנה נעשו רק לאחר שכנוע ראשי הערים. ברמלה, המכרז ייצא לדרך למרות התנגדות ראש העירייה. לצד זאת, מתפרסמות עתה כ1,000- יח"ד ב'מחיר למשתכן' ביישובים שונים בהם יקנעם, אשקלון וראש העין. כולן במסגרת מכרזים פתוחים לכלל המגזרים."
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"