שתף קטע נבחר

טורקיה מגיבה לדו"ח: השגריר הישראלי מגורש

בהתייחסות ראשונה לדו"ח פאלמר על המשט לעזה, הודיע שר החוץ דבוטאולו כי אנקרה תוריד את דרג היחסים הדיפלומטיים עם ישראל, ותקפיא את ההסכמים הצבאיים עמה: "הגיע הזמן שישראל תשלם את המחיר. היא איבדה את החברות איתנו"

האיומים התממשו, והדו"ח הוביל לשפל נוסף ביחסי ישראל טורקיה: שר החוץ של טורקיה, אחמט דבוטאולו, הגיב בצהריים (יום ו') לדו"ח פאלמר של ועדת הבדיקה שהקים מזכ"ל האו"ם לחקר אירועי המשט לעזה. בהתייחסות פומבית ראשונה הוא הודיע כי השגריר הישראלי, גבי לוי, מגורש מהמדינה. גם הנשיא עבדאללה גול אמר שהדו"ח "חסר תוקף".

 

המשט שלא נגמר - כתבות אחרונות:

  

עוד בערוץ החדשות:

 

במסיבת עיתונאים שכינס באנקרה הודיע דבוטאולו גם על הורדת הנציגות הדיפלומטית בתל-אביב לדרג זוטר של מזכיר שני, ועל השעיית ההסכמים הצבאיים עם ישראל. "הגיע הזמן שישראל תשלם את המחיר על כל מה שעשתה ותפסיק לראות את עצמה מעל החוק", הוא הדגיש, "התשלום הכבד ביותר הוא שישראל איבדה את החברות איתנו".

 

"המצור על עזה אינו חוקי". הלחימה במרמרה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"המצור על עזה אינו חוקי". הלחימה במרמרה(צילום: רויטרס)

 

למרות שמחברי הדו"ח קבעו כי הסגר הימי על רצועת עזה היה חוקי ונבע ממניעים ביטחוניים, טען דבוטאולו כי ארצו "אינה מכירה בחוקיות המצור הישראלי על עזה. ניקח את הנושא לבתי משפט לצדק בינלאומי". לדבריו, מחברי הדו"ח הגיעו למסקנות לא נכונות.

 

לקריאת הדו"ח המלא של ועדת פאלמר - לחצו כאן

 

אמש דיווח העיתון הטורקי "זמאן" כי דבוטאולו, שביקר בפריז לרגל ועידת התרומות הבינלאומית ללוב, היה אמור להמשיך לפולין לכינוס של האיחוד האירופי - אך שינה את תוכניותיו ושב לאנקרה כדי לגבש את עמדת טורקיה לדו"ח. 

 

דבוטאולו על ההדלפה: התנהגות "לא רצינית"

דו"ח פאלמר, שפרסומו נדחה במשך שבועות ארוכים, יוגש רשמית למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, רק היום, אבל הודלף ופורסם כבר אמש ב"ניו יורק טיימס". דבוטאולו האשים את ישראל בהדלפה וטען כי זו התנהגות "לא רצינית".

 

ואיפה ליברמן? במולדובה. היום נפגש עם עמיתו (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ואיפה ליברמן? במולדובה. היום נפגש עם עמיתו(צילום: EPA)

 

שר החוץ הטורקי הוסיף כי ארצו תעניק תמיכה לכל אזרח טורקי שירצה לתבוע את ישראל בעקבות האירועים. "אי אפשר להרוג אזרחים של מדינה שאתה רוצה לחבור אליה", אמר דבוטאולו, "ישראל לא מבינה את השינויים במזרח התיכון". לדבריו, "טורקיה לאורך כל הזמן הוכיחה שפניה לשלום ואנחנו רואים שישראל לא מתנהגת לפיכך". מלבד השגריר לוי - שבכלל נמצא בארץ בחופשה לפני תום כהונתו - טורקיה תגרש עד יום רביעי את שאר נציגי השגרירות מעל דרגת מזכיר שני.

 

בדו"ח קובעת ועדת פאלמר כי צה"ל הפעיל כוח מופרז בהשתלטות על האונייה "מרמרה", מותחת ביקורת על ההתרעה הבלתי מספקת של ישראל לפני העלייה לסיפון, ועל כך שפעילים טורקים נורו לכאורה בגבם ומטווח קרוב. היא גם תוקפת את הטיפול של ישראל בנוסעים, שכלל לפי הטענות איומים והחרמת חפצים שלא בצדק.

 

בחלק שתומך בצד הישראלי, קבעה הוועדה כי הסגר על רצועת עזה היה חוקי ונבע ממניעים ביטחוניים. "לישראל יש זכות לבצע צעדים כדי למנוע כניסת נשק לעזה", נכתב, "לנוכח הסכסוך האלים, לא היה צורך בצעדים נוספים, וגם לא בקביעת מועד לסיום הסגר". חברי הוועדה ממליצים לישראל להביע חרטה בפני הטורקים, ולשלם פיצויים למשפחות הנפגעים.

 

לצד הביקורת על ישראל, מותח הדו"ח ביקורת על טורקיה ופעילי המשט. ועדת פאלמר קבעה כי פעילי המשט "פעלו בפזיזות בניסיונם לשבור את המצור הימי". חברי הוועדה ציינו כי לחלק הארי של מאות הפעילים שהשתתפו במשט לא היו כוונות אלימות, מה שלא ניתן לומר על ארגון IHH הטורקי, המארגן העיקרי של המשט. "קיימות שאלות קשות בנוגע לביצוע, לטבע האמיתי ולמטרות של מארגני המשט, במיוחד IHH",

 נכתב בדו"ח והודגש כי ממשלת טורקיה שניסתה לשכנע את המארגנים להימנע מעימות עם כוחות ישראליים, הייתה יכולה "לעשות יותר". 

 

דובר משרד החוץ, יגאל פלמור, אמר ל-ynet אמש כי ישראל תגיב רק לאחר פרסומו הרשמי של הדו"ח על ידי מזכ"ל האו"ם. עם זאת, גורמים בירושלים אמרו כי "הדו"ח מצביע באופן ברור ביותר על כך שפעולותיה של ישראל בהטלת הסגר הימי על עזה ואכיפתו נעשו על פי כללי המשפט הבינלאומי. מדובר במסר חשוב ביותר, לא רק לטורקיה, ויש לקוות כי ממשלת טורקיה תראה בהמלצות הדו"ח הזדמנות לשקם את היחסים עם ישראל לטובת שני הצדדים". היום נראה שהטורקים לא ממש קיבלו את ההמלצה.

 

Read this article in English

 

סייעו בתרגום מסיבת העיתונאים hasturktv.com
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגיע הזמן שישראל תשלם. דבוטאולו, היום
צילום: רויטרס
מומלצים